Arkadaşlar merhaba,
Miyopati rahatsızlığımdan dolayı %52 heyet raporlu engelliyim. Raporu 2018'de almıştım. İki yılda bir yenilemeli (muhtemelen ilerleyici bir hastalık olduğundan dolayı böyle vermiş olabilirler). Ancak engelli vergi indirimine başvuru yapmamıştım. En sonunda bu yıl Mart ayında iş yerimden aldığım belgeler ve raporumla birlikte İstanbul Fatih'teki vergi başkanlığının engelli servisine başvuru yaptım. Sağolsunlar o kadar hızlılar ki beş buçuk ay sonra eylül ayının başında online sistemde gözüktü sonucu ve "maalesef rapor eksik bulunmuştur, tekrar merkeze başvurun" diye bir not düşmüşler. Başkada ne bir açıklama ne bir yönlendirme yok tabi ki. Ankara'daki numaralar bir türlü cevap vermeyince, 20-25. aramamdan sonra İstanbul'daki başvuru yaptığım engelli servisinden bir bayan açma zahmetinde bulundu telefonu. Kontrol etti yine oraya gelmemi söyledi. Ankara beni hastaneye sevk etmelerini belirtmiş. Başka detay bilmiyoruz diyerek lafı ağzıma tıkıp kapattı. Evim İstanbul Kartal'da ve bu başvuru lokasyonu Avrupa yakası Fatih'te. Kısacası benim gibi bir kas hastasının ulaşması oldukça güç ve zorlayıcı bir mesafede. Ne benim ne de bir yakınımın aracı da yok. İn bin toplu taşıma ile gitmeye çalıştığım bir yer. Gitmeyi de sorun etmem bir şekilde ayarlayıp kendimi giderim ama boş yere gitmemek açısından tecrübeli arkadaşlara danışmak istedim;
1- Ben gidersem beni hastaneye sevk edeceklerini söylediler. Bu sevk süreci nasıl oluyor? Ben yine kendim mi randevu bulmaya çalışacağım yoksa sevk için verecekleri belge ile direk hastaneye gittiğimde yardımcı olurlar mı?
2- Ben randevu bulmaya çalışacaksam hangi bölüme randevu alacağım? Yine engelli raporu olarak mı başvuru yapacağım? (Malum devlet hastanelerinde randevu süreci ortada boş yere git gel yapmayalım)
3- Ben engelli vergi indirimine başvurduğumda çalışıyordum ancak şu anda boştayım. Henüz yeni bir işe başlamadım. Raporumun mevcut süresi de Mart 2020'de dolacağından, önümüzdeki mart ayında raporumun süresini uzatmak için hastane sürecine gireceğim zaten. Şimdi bekleyip Mart 2020'de alacağım yeni rapor ile sıfırdan engelli vergi indirimine başvuru yapmak daha mantıklı değil mi? Kısacası şimdilik engelli vergi indiriminden vazgeçip gitmesem, kendimi sevk ettirmesem bir zararı olur mu bana ileride. Şimdi çok bir acelem yok zaten, erken emeklilik için önümde daha 6 yıl civarı bir çalışma süresi var.
Teşekkür ediyorum okuyup tavsiye verebilecek arkadaşlara şimdiden.
Herkese geçmiş olsun.