Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Raporum Ankara Maliye'ye gönderildi. Süreci nereden ve nasıl takip edebilirim?

slm

selam ender bende yeni üye oldum,ağustos 12 de saolun forumda bilgiler sayesinde verilen linkten raporumun 12 ağustosta ankaraya gönderildiğini öğrendim, tonla şey okumama rağmen o kadar karmaşık ki bilgi akışı,şimdi bu rapor ok 60 la süresiz gitti bu arada ,ankaradan onay yazısı şirkete geliyor,şirket 2 işgünü içinde iş akdini feshediyor,gelen yazıyla sgk ya gidip emeklilik işlemleri başlıyor bildiğim bu,engelli kimliğimi aldım oda ok,yanlız bu vergi iadesi nedir mantığı halen nasıl işliyor anlamadım,araştırdığımda eğer 60 la gelirse ankaradan onay 2.dereceden engelli emekli olup,ocak 2020 den iş akdi fesih gününe kadar geçen zamandaki farkı şirketten alıyormuşuz buda araştırmama göre 2.dereceler 700 civarı her aya tekabül ediyor (aldığım maaşa göre)vergi iadesi için ayretten bir işlem vs yapacakmıyız bilmiyorum,ortalama forumu bayaa bi okumuştum zamanında pandemiden 8 ay civarı maksimumda geliyormuş,nedir nasıl takip ederiz,yardımcı olursanız sevinirim,gerçi foruma zorluklada olsa üye olmayı becerebildim sanırım mesaja bile izin vemriyordu,,şimdiden herkese hayırlı haftasonları diliyorum,,

barsah
as hoşgeldin kardesim anlamadığın konuda 2.derece engelli o kadar para aklamaz benim bildiğim kadarı ile eski yazılarımda yazmistim
eğer vergi dairesi sevki ile başvuru yaptıysan sevk tarihinden çalıştığın yere ulaştığı zamana kadar geriye dönük vergi indirimi alırsın
hastaneden raporu vergi dairesine goturduysen ankaraya varis tarihinden çalıştığın yere ulaştığı zamana kadar geriye dönük vergi indirimi alırsın
vergi indirimi maaştan maaşa fark edebilecek bir rakam olabilir
20 tl 250 tl arasi 1 rakam 1.2.3. engelliler için

aslında anlayabileceginiz tabir ile maaşınızdan kesilen %15 lik tutar ı başvurduğunuz tarih itibari ile geriye dönük size yansıyan tutar ve sonrasında emekli ayliginiza eklenecek tutar diye biliyorum yanlışım var ise düzeltir arkadaş lar benim bildiklerim bunlar

aslında anlayabileceginiz tabir ile maaşınızdan kesilen %15 lik tutar ı başvurduğunuz tarih itibari ile geriye dönük size yansıyan tutar ve sonrasında emekli ayliginiza eklenecek tutar diye biliyorum yanlışım var ise düzeltir arkadaş lar benim bildiklerim bunlar[/QUOTE

Ben alamadim o geriye dönük iadeyi onu vergi indirimi başvurusuna gittiginde yapiyormussun sanırım nasıl işliyor bilmiyorum 2019 Şubat'ta geldi vergi indirimi benim anlamayız herhalde artık o parayı

turkey izmir barsah samedo99

Üstad turkey izmir ve herkese merhabalar,öncelikle İzmir'li kardeşlerimize geçmiş olsun.Yüce Rabbimden vefat eden kardeşlerimize başsağlığı,tedavisi devam eden vatandaşlarımıza sağlık ve sıhhat vermesini dilerim İnşallah.

turkey izmir isimli arkadaşımız Engelli vergi indirimi ile açıklamayı yapmışsınız.Ben konuya bazı ayrıntılar eklemek istiyorum;

Engelli vergi indirimi ile işyerimizden yatan maaş tutarından kesilen gelir vergisi kısmından (%15-20-27-35 gibi vergi dilimlerinden) alınmayan gelir vergisi tutardır.Bu alınmayan yani bize iade edilen tutarlar yıllık olarak belirlenir ve açıklanır.Aşağıda yazacağım bu tutarlar o yıl maaşına eklenecebilecek maksimum tutarı yazmaktadır ve her ay bordroda hesaplanarak sizlere maaşınızın içinde (bildiğiniz sistemle ay ay )ödenir.Yani 1 yıl için maaşınıza ek alabileceğiniz maksimum tutardır.Aylık bir kalemde ödenen bir tutar değildir.
;

- 3 üncü derece (%40 - %59) engelli indiriminden yararlananlar için 350 TL engelli indirimi yapılacak.
- 2 inci derece (%60 - %79) engelli indiriminden yararlananlar için 790 TL engelli indirimi yapılacak.
- 1 inci derece (%80 ve daha yukarı) engelli indiriminden yararlananlar için 1400 TL engelli indirimi yapılacak.

barsah arkadaşımız yazdığı tutar bir yıl için toplam alabileceği tutardı. Her ay maaşı ile alabileceği ek tutar 350-790-1400 TL değildir.

barsah arakadaşımız merak ettiği diğer bir konu engelli vergi indirimi yazısı işyerine tebliğ edildiği andan itibaren yazıda geçerli başlangıç tarihinden itibaren işyeriniz tarafından geçmiş dönük mahsuplaştıralak ödenecektir.İlgili ödemenin yapılabilmesi için herkesin beklediği engelli vergi indirimi yazısının işyerine tebliğ edilmesi şarttır.Tebliğ ile geriye dönük tüm ödeme işlemi için işyeriniz ile konuşursanız olayı çözerseniz aslında.

Eğer engelli vergi indirimi yazı geldiğinde çalışmıyor iseniz eski işyerinize bildirip isteyebilir yada bağlı bulunduğu vergi dairesi konuşup konuyu çözmeniz mümkündür.İşyeriniz çalışırken yaptığınız geriye dönük iade tutarını ödeme yapmak istemez ve gerçekleştirmez ise maliye bakanlığı şikayet hattına şikayet edebilirsiniz.

Son olarak arkadaşlar çalışırken maaşlarımızdan kesilen gelir vergisinin bir kısmı bize iade edilmesi işlemi olan engelli vergi indirimin,ileride yada yakın zamanda bağlanacak emekli maaşına eklenmesi diye birşey yoktur.Bu iade tutarının emekli maaşları ile hiç bir bağlantı ve alakası yoktur.

Emekli maaşı hesaplamalarında daha önceki yazımda belirtiğim gibi hesaplamalarda kullanılan ABO(aylık bağlama oranı) oranları normal emekli olan kişiye göre engelli vergi indiriminden emekli olunca daha fazla,malulen emekli olanlarda ise en yüksek hesaplama oranları kullanılmaktadır.

Olayı özü ise ABO oranlarının bulunması yöntemi toplam SGK prim günün sayısının fazla olması ile artmaktadır.Normal emekli olan kişiler için toplam prim gün sayısı ile belirlenen ABO oranları toplam kazanılmış SGK prim gün sayısına göre belirlenir.Engelli vergi indirimi ile emekli olanların genelde normal emekli olanlara göre prim gününün daha az olması ve bu şartlarla emekli olması nedeni ile bizlerin prim gününü en az 7200 SGK prim günü varmış(kazanılmış) gibi hareket edilir ve ABO oranı yüksek çıkar.Malulen emeklilerde ise diğer 2 farklı emeklilik hesaplamalarına göre çok daha az SGK prim günü olacağı tahmin edildiği için emekli maaşı hesaplamalarında 9000 SGK Prim günü varmış(kazanılmış) gibi hareket edilerek ABO oranları daha yüksek çıkar ve en fazla maaşı almalarına neden olur.

Bu konuda karıştırılan en önemli mesele emekli maaşını az veya fazla olmasının nedeni maaşı alacak kişin hakkettiği maaş tutarının o kişiye göre az veya fazla olmasıdır.Örneğin benim SGK prim gün sayım ve adıma yatan SGK prim tutarlarının toplamının sonucu ile normal emekliliğim 1000 TL,engelli vergi indirimim 1150 TL ,malulen emekliliğim 1250 TL olabilirken ,bir başka emekli olan vatandaşın SGK prim gün sayısı ve o kişi adına yatırılan SGK prim tutarlarından birinin veya her ikisinin birden diğer emekli olacaklara göre fazla olması nedeni ile normal emekliliği 1700 TL,engelli vergi indirimi 1900 TL ve malulen emekli maaşı 2050 TL olabilir.

Herkesin kendi emekli maaşı hesaplamasında kullanılan kişiye ait SGK prim günü ve SGK ya yatırılan aylık prim tutarları ile en az yada en fazla emekli alacağı belli olur.Emekli olma koşullarının veya isimlerinin emekli maaşıyla hiçbir alakası yoktur.Unutmayın her ne şekilde emekli olursanız olun mutlaka adınıza yatırılan tüm SGK prim günleri ve SGK prim tutarları emekli maaşı hesaplamasına dahil edilir.

Buna örnek şöyle olabilir;

Bir kişi 9000 SGK primi ve tavan SGK primi ile malulen emekli maaşı alabilir.Başka bir kişi 60 yaşında 3600 SGK prim günü asgari SGK prim tutarı ödemeleri ile normal emekli maaşı alabilir.

Saygılarımla.

Son düzenleme:
Primim 4500 tl

Merhaba sigorta başlangıcın 1996 prim günüm 8200 doğum tarihim 1973 emekli maaşım ne kadar olur acaba bilgisi olan arkadaşlar lutfen cevap yazarmiziniz

Son düzenleme:
Bilgi mailiniz için Çok teşekkür ederim👌Burada ankara’dan onay bekleyen artık son günlerini sayan arkadaşlarıma kardeşlerimese sabır diliyorum,,Pandemi dolayısıyla önceden 3-5 ayda gelen onaylar şimdi maksimum ortalamada 8 ay sürüyor sanırım,,Forumda paylaşılan link sayesinde tc nunaramla girdiğimde 12 ağustosta bakanlığa gönderildiğini gördüm,Tek endişem gelir idaresi sayfasında dilrkçelerimde sadece başvuru yaptığım sevk evrakı yüklenmiş,raporlarla alakalı bi detay bulunmamaktadır diyor,umarım bu sıkıntılı süreçte bir eksiklik ve aksilik yaşamayız,ankara’ya eksiksiz gitmiştir umarım bu arada raporum süresiz oran 60

Merhaba arkadaşlar raporum bakanlığa gönderme 28 .07 . 2020 tarihli rahatsızligim sureren kronik rahatsızlık ve süresiz / 56 ile gitti . Sizce bu aynı şekilde donermi Ankara'da teşekkürler.

İRFAN GÜNEŞ haber geldimi sana ne oldu rapor

Alibey henüz yok 4 gözle bekliyorum . Senden ne haber var

Ve beklediğim Ay kasım geldi bu ay sonuna kadar temmuz ayında giden evraklar gelecek büyük bir beklentim var

Abdullah Süngü arkadaşımız merhaba,

Sanırım SGK kurumuna ait resmi emekli maaşı hesaplama web adresi olan https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ yere baktınız ve normal emekli olursan bugün için alacağınız emekli maaşını gördünüz.

Yazılarımı okuyabilme şansı bulabildiniz mi bilmiyorum.Emekli maaşı hesaplanmasında SGK prim günü ve yatırılan SGK prim tutarlarının toplamı ile ilgilidir.

Yani şartlar dahilinde SGK sigortalılık süresi sadece emeklilik için bir şarttır.Emekli maaşı hesaplamasına bir katkısı veya bir etkisi yoktur.

Sizin 8200 SGK prim gününüz var sanırım.Yazımda belirttiğim internet adresine yani SGK'nın kendi emeklilik birimine ait emekli maaşı hesaplama modülüne gereken bilgileri girip 8200 SGK prim gününüzü ve size ait bilgileri görüyorsanız orada yazan maaş en az alacağınız emekli maaştır.Bu tutarın üstüne ekleyebileceğiniz rakam orada gördüğünüz maaş tutarından % 5 ila 10 arasında fazlası olur.Kesin bir bilgiyi ancak SGK danışmanlığı yapan özel firma yetkililerinden alabilirsiniz.

24 yıllık SGK sigortalılık süresinin ne yazık ki burada size emekli olma şartlarını gerçekleştirmesi dışında alacağınız emekli maaşına bir katkısı(emekli maaşını azaltma yada yükseltme ) bulunmuyor.Bilgilerinize...

Saygılarımla.
turkey izmir üstadım,

Araştırmalar yaparak,gerekli bilgi ve belge üzerinden yazdığınız yazılar için kendi adıma çok teşekkür ederim.Sizin yazdıklarınız doğru bilgiler içeriyor.

Saygılarımla.

Son düzenleme:
Billgi hazinedir üstad cevap yazıp zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim Allaha emanet olun

verdiğin cevaplar için teşekkür ederim,saol varol,,raporların ankara'dan işyerine geliş süresyle alakalı halen maksimum 8 ay durumu devam ediyormu arkadaşlar?

Birisi yazmıştı kuruldan çıktı yazışmayı bekliyormuş bizim dosyalar Ankarada
Bu yazışma kısmı nedir yani muayene olduğumuz hastaneyle mi yazışacaklar bu raporlu kişi size gelmiş muayene olmuş tahlil sonuçları şunlarmış teyit edermisiniz mi diyecekler
Yani biz bu irtibatın gerçekleşmesini mi bekliyoruz
öyle ise rapor aldığımız hastaneleri ve muayene olduğumuz hastaneleri mi sıkıştırsak bir an önce göndersinler Ankara onlardan ne istiyorsa

amin, ben de cevap bekliyorum aylardır.

05.03.2020 Rapor bakanlığa gönderildi cevap bekleniyor

Engel sorun mu?
Sizin yazdığınız gibi değil iki nüsha halinde bir yazı yazılıyor çalışma gücü kaybı yüzdeliğini belirten o yazının yazılması uzun sürüyor.

MI 8 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu gün gene CİMERE yazdım ama bu sefer şikayet ettim canıma tak etti yeter artık 8 ay 11 ay nedir bu ya saçmalık yani beklemek ilk başvurumda 6 beklemiştim

cimere şikayet ettim Ankara açmıyor telefonları beklemek istemiyorum 8 ay 11 ay işlemlerimin bir önce sonuçlanmasını istiyorum diye
bu benim 4 yazışım

Sizin yazdığınız gibi değil iki nüsha halinde bir yazı yazılıyor çalışma gücü kaybı yüzdeliğini belirten o yazının yazılması uzun sürüyor

burda siz latife yaptınız değil mi? bir yazının yazılması ne kadar uzun sürer ki bilgisayarda yani ben 10 parkam klavye kullanabiliyorum büyük ihtimalle ordaki meğmurlar da 10 parmak klavye kullanabiliyorlardır yada zamanla hızlanmışlardır diye düşünüyorum en fazla 2 dk da yazılabilir

Üst Alt