Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Raporum Ankara Maliye'ye gönderildi. Süreci nereden ve nasıl takip edebilirim?

Şemsettin ASLAN

Öncelikle Allah kolaylık versin size İnşAllah.Gerçekten zor bir durum sizi anlıyorum.

Benim bahsettiğim arkadaşlarım ve eski yazılarda öğrendiğim şuydu;

SGK 'lı (4A statüsünde) bir işe gir ,işe başladıktan 1 hafta sonra işyerinden alınan çalışma belgesi,kimlik fotokopisi ve engelli sağlık kurulu raporu ile vergi dairesine başvurun bilgileri idi.Devamında başvuruyu tamamlayıp teslim ettiğini tüm evraklar Ankara'ya ulaştıktan 15 gün sonra işten ayrılabilirsin diyerek bana bilgi verilmişti.

Bende arkadaşlarıma bu şekilde yönlendirdim ve hepsi buna yakın şekilde şartlara uyarak engelli vergi indirimi belgelerini aldılar.

Bende daha sonra sordum başvuruyu yapan kişiler neden tüm evraklar Ankara'ya ulaştıktan 15 gün sonra yapan işten ayrılabilir diye.Çünkü bir sorun çıksa tekrar tüm süreci tekrar edecekler demiştim.Bir kaç kişi aynı cevabı verdi ba na.Dediler ki tüm başvuru evraklarımız Ankara'ya ulaşınca 2 hafta içince öncelikle belgelerin doğruluğu kontrol ediyorlarmış.Mesela engelli sağlık raporu gerçekten gönderdiği belgemi ,çalışması doğru diye ilgili bakanlık veya kurumlarla teyitleşiyorlarmış.

Bu durumdan anladımki vergi dairesine başvurup tüm evrakların Ankara'ya ulaşması ortalama 1 ay sürüyor.Üstüne 15 gün kontrol zamanı ekleyerek arkadaşlarıma başvurudan sonra 1,5 - 2 ay geçsin öyle işten ayrılabilirsiniz demiştim.

Sizin yazdığınıza göre benim bahsettiğim 1,5-2 ay arası süresi tam olarak sizde tamamlanamamış.Sanırım sizinle ilgili değil sizi de çok iyi anlıyorum.

İnşAllah hakkınızda hayırlısı olur.

Saygılar.

Ayrıca e devlet interaktif vergi dairesi gelen evraklar bölümünede düştüğünü dediler

Şemsettin ASLAN

İnanın sizi yaşadığınız süreci ilk kez duyuyorum.Etrafımdaki kimsenin başına gelmemişti.Söylediğim gibi herkes sorunsuz bir şekilde bu süreci tamamladılar.

Ancak yasal olarak aslında herkes engelli vergi indirimi belgesi eline ulaşana kadar çalışmak zorundadır.Bu yasal bir zorunluluk.Fakat uygulamada gerçekleşmediği burada herkes birçok kez yazdılar.

Sizin artık vergi dairesinin söylediklerini uygulamanız ve durumunuzu net bir şekilde onlarla paylaşmanız lazım.Zaten size de sanırım işe girip başvurup sonra işten ayrılmak ile ilgili oradan bilgi vermişler.Bir yazınızda okudum sanırım.

Bu konuyu açıp mağduriyetinizi ve pandemide iş sürecini çözemeyeceğiniz belirterek inanıyorum ki vergi dairesi size çıkar bir yol sunacaktır.

Hakkınızda hayırlsı olsun İnşAllah.

Saygılar.

Arkadaslar ben vergi i dirimine başvurcağım zaman çalışmıyordum tanıdığım birinin yanı da 01.06.2020 de ise girişim yapıldı 02.06.2020 de vergi indirimine başvurdum 3 gun prim odendi ama 17.06 2020de işten çıkışımı verdiler. 17.01.2021 de ankaradan onaylanmış 25.01.2021 de tanidığımın işyerine tebligat geldi 26.01.2021de emekli müracatında bulundum 01.02.2021 tarihi ile emekliliğim başladı. 05.02.2021 de birikmişimi aldım 20.02.2021de normal maaşımı alcam yani kısacası başvuru aninda sigortalılık olması yeterli
Bir arkadaşımız süreli vergi indirimiyle sgk süresiz emeklilik vermiş diye yazmış gecenlerde gördüm benim 02.06.2022 de vergi indirimim kontrol muayenesi görünüyor emekliliğim sürelimi süresiz mi nerden ögrenebilirim.
Bilgi Hazinedir

Doganayoz

Merhaba,bahsettiğiniz belge engelli vergi indirimi belgesi ise ne yazık ki e- devlet veya e-nabız sisteminden gözükmemektedir.Herkes bir başkasından duyduğunu buraya yazıyor veya anlatmak istediğini tam olarak ifade edemeyince en kolay kelime e-devlet olduğu için onun üzerinden anlatınca doğru olmayan bir bilgi ve yönlendirmeye dönüyor.

İnanın oralardan alınmıyor.Benim profilime girip yazdığım eski forum yazılarına bakarsanız sadece bir yöntem var.Oda e-tebligat tır.

Kendi adınıza e-tebligat açılması ve e-kep email hesabınız olması gerekir.Söylediğim gibi bunun süreçlerini benim profilimde forum yazılarına bakarsanız anlattım.Bu süreçte her ay bir sisteme ücret karşılığı üye olmanız gerekiyor ve e-tebligat tam olarak aktif olursa artık devlet size t.cezası,vergi tahakkuku aklınıza ne gelirse e-tebligata düşecek ve orayı sürekli takip etmek zorunda kalacaksınız.Devlet size ne bildirmek isterse oraya belge veya yazı göndercek.E-tebligat dışındaki tüm bildirimleri iptal edecek. Bunuda göz ardı etmeyin

Saygılar.

Kamuda çalışanlar için süreç nasıl işliyor hangi belgeler isteniyor ? İlk defa başvuracam heryerde farklı bilgiler görüyorum kafam karıştı iyice .Raporumu yeni aldım yüzde 50.

musti1973

Merhaba, evet doğru okumuşsunuz.Süreli engelli vergi indirimi belgeniz olsa bile SGK sizi süresiz emekli edebiliyor ve kontrol muayenesi şartını kaldırıyor.Bunun cevabını sadece SGK emeklilik servisinden öğrenebiliyorsunuz.

Birde bir arkadaşımız yazmış tı sanırım DYS 'den size sevk döneminde bildirim geliyormuş.Kontrol muayenesinin kaldırılması gerçekleşirse orada bu yazılı olarak belirtiliyormuş ancak tam olarak doğru mu bende bilmiyorum.En doğru yöntem SGK emeklilik servisine şahsen sorduğunuzda durumunuzu size söylüyorlar.

Saygılar.

rainman57

Merhaba,Kamu çalışanları 4C(Devlet Memuru veya Devlet İşçisi) statüsünde adına SGK primi yatırılan vatandaşlarımız engelli vergi indirimi ile emekli olamazlar.Ancak 5510 sayılı kanunun 28. maddesi tabii çalışma gücü kaybı ile emekli olabilirler.

Bu şartları öğrenmek için internete 5510 sayılı kanun 28. madde çalışma gücü kaybı şartları yazarsanız açıklayıcı bilgilere ulaşacaksınız.

Birde önemli bir husus ise bahsetiğim 5510 sayılı kanunun 28. maddesi ile çalışma gücü kaybı şartları ile emeklilik başvursu yaptığınızda elinizde bulunan engelli sağlık kurulu raporu veya engelli vergi indirimi emeklili belgesi olmasının hiç bir önemi yoktur.Çünkü yasa gereği SGK kurumu sizde bu belgeler süreli veya süresiz olsun veya olmasın yeniden hastaneye sevk ederek çalışma gücü kaybı tespit raporu isteyecekler.Bu rapor sonucu çıkınca hastane raporu SGK sağlık kuruluna gönderiyor ve orada 2 bir değerlendirmeye tabii tutuyor ve nihai kararı veriyor(emekliliğiniz onaylıyor veya red kararı veriyor)

Engelli vergi indirimi ile emeklilik kanun gereği sadece 4A(işçi) statüsünde adına SGK primi ödenen çalışanlar için uygulanan ve 01.10.2008 tarihinde önce sigorta başlangıcı olan kişiler için kullanılabilen bir emeklilik haktır.

4B(Bağkur-İsteğe Bağlı Sigorta) ve 4C (Devlet Memuru veya Devlet İşçisi) statüsünde adına SGK primi yatırılan kişiler 5510 sayılı kanunun 28. maddesine göre çalışma gücü kaybı ile emeklilik hakkına sahiptir.Belirtğim statüde SGK primi ödenen kişiler yukarıda yazdığım gibi SGK emeklilik servisine başvurduklarında ellerinde ne belge olursa olsun yeniden hastaneye rapor almaları sevk edilir ve yukarıda yazdığım süreç işlemektedir.

Saygılar.

Doganayoz

Merhaba,interaktif vergi dairesini herkes kullanıyor.Ben size e- tebligat ve e-kep email adresi alırsanız yani belirtiğim bu 2 yapıya sahip olursanız olur diyorum.Sadece e-tebligat olmuyor.Bunun yanında e-kep email kullanmanız lazım.e-kep aylık ücret ile kiralanan korumali e-mail adresidir.

Profilime girip eski forum yazılarımı okursanız orada tüm ayrıntıları yazdım.

Saygılar.

Şemsettin ASLAN

EyvAllah.Rica ederim.

Saygılar.

Şemsettin ASLAN
maliye ye başvuru tarihi 08.07.2020 işyerinden çıkış tarihi 31.08.2020 senin dediğine göre bu şekil oluyormuş inşallah yanlış olurda biraz rahatlarım
Bilgi Hazinedir
maliye ye başvuru tarihi 08.07.2020 işyerinden çıkış tarihi 31.08.2020 senin dediğine göre bu şekil oluyormuş inşallah yanlış olurda biraz rahatlarım

Zeynelyilmaz
o senin e imzali raporun indirimle alakasi yok bende vergi indirimi belgesini edevletten bakiliyor sandim

musti1973
kontrol var o tarihten 5.6 ay once sgk ys basvur gitmezsen maasin kesilir yeniden rapor alican

Moderatör tarafında düzenlendi:
ben geçen sene bizzat itiraz ettiydim(merkez sağlık kuruluna maliye üzerinden) cevap yeni geldi.
raporda ayrıntıya yer verilmediği bahanesi yazılmış beni bursa şehire sevk etmişler.
bu sevkin geçerlilik süresi var mı?

bluetimes

Sizde de oranı mı düşürdüler kaçtan kaça düştü oranınız. Benimkini 75 den 50 ye düşürdüler 3. Derece vergi indirimi verdiler normalde 2. derece hakkımdı bende bireysel itiraz ettim daha cevap gelmedi.

Bilgi hazinedir bilgiler için teşekkürler.Ben emeklilik için değil öylesine raporumu kuruma vermiştim.Onlarda vergi indirimine başvursun demişler.O yüzden sormuş tum hangi belgeler lazım ve başvuru yerleri neresi diye.İstanbul Gaziosmanpaşa da oturuyorum.Oturduğun ilçe vergi dairesinemi başvuruluyor?

Bir süredir foruma girmemiştim. İşlemlerimin bir çoğu bitti. Tüm süreçlerimi faydalanmak isteyenler için özetle yazmak istiyorum. Çok daha detaylısı bu sayfalarda var ama bazen bulmak kolay olmuyor. Bu forumdan çok faydalandığım için katkıda bulunmak istedim.
Özetlersem :)
Rapor Alma ve Oran
Testis kanseri tedavisi oldum. Teki alındı.2013 te tedavi gördüm. Oran %40 (Atatürk Eğitim Araştırma Ank.)
Avasküler nekroz. İki tedavi amaçlı ameliyat.2014. Proteze ihtiyaç var ama henüz taktırmadım. Çift taraf. Oran %18 ( Ameliyat özel hastanede
2020 ocak ayında Atatürk Eğitm Araştırmaya Başvurdum rapor için. Kanser tedavim ve kontrollerim orada olduğu için çok kolay oldu. Ortopedi içinde epikriz raporum ve bir kaç flim ve fiziki muayene. Toplam %51 süresiz .
Raporunuzu alırken mümkünse hakem hastane diye tabir edilen tam yetkili ve merkez hastanelerde almaya bakın.Bir günde halledilecek şeyler değil haberiniz olsun.

Vergi İndirimi
Hali hazırda çalıştığım için iş yerinden çalışma belgesi ile ilgili vergi dairesine dilekçe,raporumla başvurdum. (Vergi indirmine başvurmak için başvuru esnasında çalışıyor olmalısınız.) Sağlık raporlarınıza mutlaka ölçümle raporlanan bir hastalığınız varsa mutlaka ölçümleride ekleyin. Özellikle uyku apnesi vb hastalıklarda ki ölçümler.
Mart 2020 de 19 yıl ve 4200 gün küsür ile emekliliği hakettim ( 40-59 oran için ) ( gün sayım 6500 olduğundan tam hatırlamıyorum) Pandemiden dolayı kasım 2020 de anca geldi evrağım. Ben elden teslim aldım. Aralık ve ocakta hem olmam gereken 3 basit ameliyatı yaptırdım hemde ocak ayında artan kıdem tazminatı tavanını bekledim.

Emekli Olur Yazısı
Şubat 2021 başında bağlı olduğun SSK ya giderek vergi indirimi ve bana verilen formu doldurarak başvuru yaptım. 10 gün sora gidip kendim teslim aldım. İnternet üzerinden ssk evrak takipten görebiliyorsunuz.

Emeklilik
Ameliyattan dolayı istirahat raporum haftaya 24 ünde bitiyor. Şirketle devam edeceğim. Emekli olur yazımı ve istifamı 24 ü şeklinde verdim. Şirketten alacağım çıkış formu ile ertesi gün emekliliğe başvuracağım. Başvuru esnasında alacağım tahsis numarası ile de 1 mart itibari ile tekrar iş başı yapacağım.

*Vergi indirimim gelir gelmez kasım 2020 de de emekli olabilirdim ama kendimce bazı nedenlerden dolayı şubatı bekledim. Emekli olunca rapor prası alamıyormuşuz. Rapor parası emekli maaşından fazlaydı :) yılda iki defa kıdem tazminatı tavanına zam gelir ocak ve temmuz ayında. Çalıştığınız işyerinde uzun yıllar çalışıyorsanız buna dikkat edin. 7638 tl bürüt oldu şimdi. Dikkat edin bu net maaşınız değil bürüt maaşınız. Emekliliğinizi eğer çalışıyorsanız ayın son haftasında başvurusunu yaparsanız bir sonra ki aydan itibaren birikmeye başlıyor. Mesala ben 25 şubatta başvuracağım 1 martta başlamış olacak.Neticelendiği zaman ve maaşı paylaşırım ( maaştan kastım ssk nın sitesinde ki rakama göre farkı )

Bende böyle :)

casper33

evet 52yle verdim 36 geldi bi kademe indirmişler benim hastalığım gereği 20 36 52 64 diye gidiyor baltazarda.
sevke gerekçe komik raporda detay yazıyor oran yazıyor yeni yönetmeliğe göre bun rağmen düşürmüşler ititraz edincede sevk vermişler.
ben onaylayın sevk edin demedim.eskişehir daha yakınken bursaya paslamışlar.muhtemelen hastaneyi beğenmediler benim anladığım.

arkaaşar bengeçen ay emekli ioldum 30 06 2020 başvuru tarihim yüzde 60 süresiz onaylandı başvuru yaptıktan sonra 1,5 ay onra çıkış yaptırdım bi sıkıntıçıkmadı eger mevzuat degişmediyse çıkşyapılsada ilem sürüyor

Sdr merhaba.Raporunuz e rapor mu?Benim raporda öyle imza filan yok direk e imzalı verdiler e devletten çıkan haliyle.Vergi dairesinin istediği evraklarda raporun Aslı gibidir istiyor sanırım.Direk e devlet çıktısıyla versek sorun olurmu ?

Ben hastaneden raporu elden teslim almıştım. Hastaneden 4 kopya alıp diğerlerinede aslı gibi kaşesi vurdurup öle vermiştim. Ben olsam adlı gibidir kaşesi vurdururdum ne olur ne olmaz. Çünkü aksi halde en az 3-4 ay eksik evraktan dönme riski var. Öledir demiyorum ama riske gerek yok.

Hayırlı kandiller. Dün başlayan konu hakkında kayseri vergi dairesini aradım. Müracaatımın ardından ayrıldım dedim. Birşey olmaz süreç devam eder. Yeni bir işe başlarsanız bize bildirmeniz gerekiyor dediler. Bekleyip göreceğim.Rabbim hayırlısını versin.

Şemsettin Aslan arkadaşım senin farklı bir durumun olabilir mi ? Prim gün eksikliği vb o yüzden tekrar sgk girişi yapman gerekiyor demiş olabilirler mi?

Merhaba E rapor geçerli aslı veya aslı gibidir diye kaşeletmeye gerek yok,kaldiki şubat 2019 da çıkan yasa böyle hangi gürün olursa olsun onların sisteminde rapor gözüküyor

Üst Alt