Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Raporum Ankara Maliye'ye gönderildi. Süreci nereden ve nasıl takip edebilirim?

Talihsiz50

Burada önemli olan sizin kararınızdır.Naçizane sadece size ancak bilgi verebilirim.

İnşAllah hakkınızda hayırlısı olur.Kalben sizin hakkınızda en hayırlısının olmasını gönülden diliyorum.

Saygılar.

Son düzenleme:
Talihsiz50

Rica ederim.Sizin adınıza inanın çok sevindim.

İnşAllah kalbinizden geçen herşeyin hayırlısı olur.Sizi mutlu,huzurlu kılacak herşey sizinle olur.

Saygılar.

Selam arkadaşlar
Asgari ücretten çalışanlar varsa derhal asgari ücretin üzerinde ssk gözüktürsünler konuşun işverenizle Çünkü
asgari ücretten vergi alınmayacakmış vergi alınmadığı için vergi indiriminden faydalanamayacaklar dolayısıyla emekli olamayacaklarmış

Engel sorun mu?

Merhaba, sanırım medya mercanın veya bir kişinin videosu ile yazınızı burada paylaşmışsınız.

Söylediğiniz gibi bir durum söz konusu değildir.

Asgari ücretten gelir vergisi alınmayacaktır ancak bu sadece Engelli Vergi İndirimi hakkımızın asgari ücret tutarı seviyesinde kısmen kullanamama demektir.Asgari ücretin üstünden her tutarda gelir vergisi indirimi mevcut olması nedeni ile asgari ücretin üstünden Engelli Vergi İndirimi hakkımız vardır.

Bununla beraber Engelli Vergi İndirimi belgesi 2 önemli işleve sahiptir.Biri aldığımız maaşlardan Gelir Vergisi üzerinden her yıl belirlenen derece bazlı indirimlerimiz diğeri de Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik hakkımızdır.

Engelli Vergi İndirimi belgesi hala yasal olarak vardır ve kanunen kaldırılması ile ilgili ne bir çalışma nede kanun teklifi mevcuttur.

Buna göre Engelli Vergi İndirimi belgesi var olduğu sürece bahsetmiş olduğumuz 2 hakkı kullanmamız devam edecektir.

Ayrıca Engelli Vergi İndirimi hakkımız 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda 31. sayılı Madde ile belirlenmiştir.Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkımız 5510 sayılı kanunun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Geçici 10. maddesi ile belirlenmiştir.

Engelli Vergi İndirimi 2 farklı işlevi 2 farklı kanunlar belirlenmesi nedeni ile 2 farklı kanun maddesi yürürlükten kalkmadan yada Engelli Vergi İndirimi Belgesi işlemleri ortadan kaldırılmadan bahsettiğiniz durumların olması mümkün değildir.

Her bilgiye sahip olduğunu iddaa eden kişiler ne yazık ki tahmini,göreceli veya hiç bir yasal,kanuni dayanağı olmayan altı boş fikirler ile biz vatandaşların aklını karıştırmaktadır.

Farkettiyseniz bu forumda adım Bilgi Hazinedir olarak yazmaktadır.En başta ben olmak üzere dünyada var olan her insanın herşeyi bilmesi mümkün değildir.Forum adımı kullanma nedenim hayatım boyunca her bilgi araştırmayı sevmek, öğrenmenin ve öğrenci olmanın bir ömürlük olduğuna inanmam sebebiyle kullanmaktayım.Benim şahsen tanıyan herkesin ilettiği tek cümle bu kadar bilgiyi nasıl kullanacağım olmuştur.Benim cevabım Güzel Ülkemiz ve Tüm Vatandaşlarımıza daha faydalı nasıl yardımcı olabileceğimi araştırabilmek adına kullanacağım olmuştur.

Bilgi bitmek bilmeyen tükenmeyen bir okyanus gibidir.Gazi Mustafa Kemal Atatürk ,büyük önderimiz yaklaşık 4.400 kitap okumuş,matematiğe bir çok terimin isim babalığını yapmış ve hatta dönemin İslam alimlerinin yoğun isteği üzerine kendilerine belli konularda danışmanlık yapmış önemli bir zattır.Ayrıca bildiğiniz üzere yurtdışında tüm ülkeler çerçevesinde saygı ve hürmetle anılmaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk o kadar engin görüşlü ve bilgili bir insan olmasına karşın okumakta ve araştırmaktan asla vazgeçmemiştir.Bu sebeple bizim farkında olmamız gereken sadece duyduklarımız ile değil,gördüklerimiz,okuduklarımız ve yazılı belgeler üzerinden yani ilim ,irfan üzerinden bilgiye,doğru ve geleceğe ulaşmamızdır.

Bu konuda benim herkesten naçizane ricam elindeki imkanlar dahilinde bir bilgi kendisine ulaştığında mutlaka doğrulamak adına ilim ,irfan ışığında araştırma yaparak veya belgelere ulaşarak konuyu açığa kavuşturmalarıdır.İnanın o zaman bu toprağın eşsiz insanlarının sırtı asla yere gelmez.

Tıpkı Çanakkale Zaferimiz gibi,tıpkı Kurtuluş Savaşı Zaferimiz gibi,Tıpkı dünyada ilk kez tanınan haklarımız(Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı) gibi.

Yukarı açık olarak bahsetmiş olduğum ve yazımın sonunda paylaşacak olduğum kanun maddeleri yürürlükten kaldırılmadan Engelli Vergi İndirimi belgesinin 2 ana işlevi ortadan kalkamaz.

Böyle bir durum olsa tüm medya organlarında zaten bahsetmiş olduğum kanun ve ilgili maddeler çerçevesinde herkesin haberin olacaktır.

İçiniz rahat olsun öyle bir şey söz konusu değildir.

İnşAllah daha iyi yarınlar Güzel Ülkemin Güzel İnsanlarının olacaktır.

Saygılar.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu 31. Maddesi (Engelli Vergi İndirimi Hakkımız İle İlgili Kanun Maddesi);

"Engellilik indirimi:

Madde 31 –

Çalışma gücünün asgarî % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece engelli, asgarî % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece engelli, asgarî % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli sayılır ve aşağıda engelli dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.

Engellilik indirimi;

- Birinci derece engelliler için 440.000.000 lira (2.000 TL),
- İkinci derece engelliler için 220.000.000 lira (1.170 TL),
- Üçüncü derece engelliler için 110.000.000 lira (500 TL) dır.

Engellilik derecelerinin tespit şekli ile uygulamaya ilişkin esas ve usuller Maliye,
Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca bu konuda müştereken hazırlanacak bir yönetmelik ile belirlenir."

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Geçici 10. Maddesi(Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik Hakkımız ile İlgili Kanun Maddesi;

"506 sayılı Kanunun malullük ve engellilik hükümlerine ilişkin geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 10- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olup bu Kanunun yürürlük tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlardan, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 53 üncü maddesine göre
malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla
yaşlılık aylığından yararlanırlar.

Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar hakkında, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 60 ıncı maddesinin (c) bendinin (b) alt bendi ve geçici 87 nci maddesine göre işlem yapılır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlardan yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının kesilmesi ve tekrar bağlanmasında bu Kanunun yürürlük tarihinden önceki hükümler geçerlidir.

Birinci ve ikinci fıkraya göre bağlanan aylıkların aylık bağlama oranı, 5400 gün üzerinden hesaplanan orandan az olamaz.Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce,malullük durumlarının tespiti için talepte bulunan ve bu Kanunun yürürlük tarihinden sonra malûl olduklarına karar verilenler hakkında 506 ve 2925 sayılı kanunlardaki diğer şartları da taşımaları halinde anılan kanunlara göre malullük aylığı bağlanır.
55 inci maddenin dördüncü fıkrasındaki malullük aylığı alt sınırı ile 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ölüm aylığı alt sınırı 17/10/1983 tarihli ve 2925 ve bu Kanunla mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Kanunlara göre bağlanacak malullük ve ölüm aylıklarında, aynı
kanunlar gereği bağlanan yaşlılık aylığı ile kıyaslanarak uygulanır.

1/1/2000 tarihinden itibaren sigortalı olup, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce malullük aylığı bağlanması için tahsis talebinde bulunan sigortalılar ile ölen sigortalıların hak sahiplerine 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Kanunla bağlanan aylıklar, 506 sayılı Kanunun geçici 89 uncu maddesinde belirtilen alt sınır aylığı esas alınarak aylık başlangıç tarihi itibariyle yeniden hesaplanır. Oluşacak farklar bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren dört ay içerisinde ilgililere ödenir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen alt sınır aylıklarının hesabında, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 92 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre belirlenen yarım aylıklar ile aynı Kanunun mülga 96 ncı maddesinin beşinci fıkrası hükmüne göre alt sınır aylığı uygulanmayan
aylıklar ile sosyal güvenlik sözleşmeleri gereğince bağlanan kısmî aylıklar dikkate alınmaz."

Son düzenleme:
Kardeşim ben iki yıl önce başvurdum Ankara iki yıl olarak onayladı. Sonra ayrıldım çalışmıyorum pirim günüm fazla ancak yıl olarak Mayıs ayında emekli hakkım olacaktı bir hafta sonra indirim hakkım iki yıl lik olduğu için bitiyor. Ne yapacağımı bilmiyorum kimsede tam bilmiyor. Eskisi gibi olsaydı bi işe girip yeniden müracaat edecektim raporu süresiz olanlar için bi sorun olmaz bizim için ne olacak acaba

Bilgi hazinedir kardeşim yazın cok güzel olmuş yüregine saglık . Ben dilekcemi verdim 5 sene sonra yaşarsak buraya yazarım yine. Herkeze tesekkürler .kendinize iyi bakın .Allaha emanet olun.Allah şifa versin.

Talihsiz50

Allah başta sizden olmak üzere tüm arkadaşlarımızdan razı olsun İnşAllah.

İnşAllah tekrar forum sayfasına gelerek yazacağınız zaman dilimine ve tüm hayatınız boyunca her şey gönlünüzce sağlıklı,huzurlu ve mutlu bir şekilde gerçekleşir.

Alllah emanet olun İnşAllah.

Saygılar.

Raymen

Merhaba,yazınızdan doğru anlayabildi isem Engelli Vergi İndiriminiz mevcuttur.Engelli Vergi İndiriminiz kısa bir süre içinde geçerliliğini yitirecektir.

Şu anki sisteme göre Engelli Vergi İndirimi belgesi alabilmeniz için bir işyerinde çalışma mecburiyetiniz mevcuttur.Bu bağlamda öncelikle bir yerde çalışmanızı veya sigorta olarak işe girişin yapılması gerekliliğini belirtmek isterim.

Ancak sizin sağlığınız veya başka sebeplerden ötürü çalışamama durumunuz olabilir anlayabiliyorum ancak bir işyerinde 4A statüsünden sigorta girişinin başlatılması çok önemlidir.

Bunların dışında anladığım kadarıyla süresiz veya hala süresi olmasına karşın geçerli olan Engelli Sağlık Kurulu raporunuz mevcuttur.

Eğer sizin için mümkünse size ne yakın vergi dairesi engellilik servisine giderek ilgili memur ile görüşmenizi ,konuşmanızda eğer işe başlayabilirseniz daha önce Engelli Vergi indirimi almış olduğunuz Engelli Sağlık Kurulu raporu ile tekrar Engelli Vergi indirimi belgesi alıp alamayacağınızı sormanızı tavsiye ederim.

Daha önce Engelli Vergi İndirimi alınmış ve süresi dolmasından sonra aynı vede süre geçerli Engelli Sağlık Kurulu raporu ile yeniden Engelli Vergi İndirimi belgesi başvuru yapılarak alınıp alınamadığı hususunda tam bir biliye sahip değilim.Bu konuda OturanBoğa Bülent Bey sizden bilgi ve yardım rica ediyoruz.

İnşAllah herşey hakkınızda hayırlısı ile olur.

Saygılar.

slm forum umarım doğru yere yazmışımdır tam 1 yıl önce %62 ortopedik nöropati rahatsızlığı şehir hastanesinde almıştım raporumu ilçemdeki vergi dairesi aracılığıyla ankara maliyeye faksladık 5/6 ay sonra ankara maliye üst yazıyla raporumdaki açıklamaları eksik görmüş hastaneden açıklamalı rapor istedi tabi bunun için tekrar heyete girdim bu sefer %62 den %40 düşürdüler hastalığın tam tanısını açıklamaya eklediler bende tekrar ankaraya vergi dairesi aracılığıyla gönderdim tam 6 ay oldu ne haber ne sonuç bilgi dahi yok ankara da hangi telefona yada hangi kısma baş vurabileceğiz belli değil ilçemdeki vergi daireside bilmiyor biz ankaraya faksladık gerisi oradaki ilgili kısım ne yapar bilmeyiz diyor ben bu raporumun durumunu nasıl takip edebilirim teşkler

Sertaciz
Hastaneden raporu aldım 1 saat sonra vergi dairesine başvurdum 6.gün yazı yazılmış 7.gün mesaj geldi onaylandı diye aynı gün internet vergi dairesi gelen evraklarım kısmında yazı işyerine gönderilmiş

joker66

CİMER e yazın telefon da açmazlar durumu detaylı tarihlerle ekleyin .rapor foto ekleyin. ancak bu şekilde sonuç alırısnız.ç

bende merakım için yazıyorum kusura bakmayın. 04.01.2022 tarihinde dilekçe verildi ankara'ya hemen ulaşmış aynı günde. ve heyete girme işlemi kalmış sadece. merak ettiğim şu benim engelli raporum %97 (TAM BAĞIMLI) süresiz. Ankara yüksek sağlık kurulu sürelimi verir raporu yoksa süresizmi? %97 engelli olan raporum fazla düşürülürmü acaba.

Malulen emeklilik için ameliyat olduğum hastaneye sevk edilmiştim. 3 tane sağlık raporum verildi daha sonra hastane beni aradı engelli raporunuzda çıkarıltıldı e-devletten görebilirsiniz dedi. Sağlık raporumlarımla aynı tarihte çıkarılmış 10.11.2021
Raymen

Arkadaşlar Merhaba,9.12.2021 tarihinde interaktif vergi dairesi üzerinden vergi indirimine başvuru yaptım.13.12.2021 tarihinde ilgili vergi dairesine sağlık raporumu teslim ettim.İnteraktif vergi dairesinde işleminiz sonlandı diyor bu nedemek bilen varmı,Eviss üzerinden sorgulama yağtığımda 27.12.2021 Rapor bakanlığa gönderildi cevap bekleniyor diyor.Bilgi verebilecek bir arkadaş varmıdır.Bu durumu sorgulamak için 0312 415 32 06 numarasını arıyorum fakat açan yok malesef

Telefonunuza Msj gelir, iş yerinize de yazı gönderirler. Bana msj geldikten 1 hafta sonra şirkete yazı geldi. Evis'e sonuç yaklaşık bir ay sonra düştü

Evis sorgulama ekranı

Eviss sorgulamasını neden yapamıyorum? Dilekçe tarihim 19.01.2022. GİB sayfasında işleminiz sonlandırıldı ibaresi var. Bu ne anlama gelir?

rilkay

Onlarda olan işlemlerin bittiğini ve ilgili birime aktardıklarına dair bilgilendirme o, aklınız karışmasın sadece onlarda olan işlemleriniz bitmiş.

Son düzenleme:
Eviss

Emre Ekrem

Eviss sorgulama sayfası herhangi bir şekilde benim sorgulamamda çalışmıyor bunun sebebi ne olabilir?

19.01.2022 de vergi indirimi başvurusu yaptım İstanbul vergi dairesinden bugün itibariyle maliye sağlık kurulundan %68 süresiz onaylandığı ve evrakın istanbula sistem üzerinden gönderildiği söylendi sağlık kurulu yetkilisi tarafından. Bende işten istifa edip yarım saat sonra emekliliğe başvurdum e devlet üzerinden. Bekleyen tüm arkadaşlara hızlı bir cevap gelmesini temenni ediyorum..

Üst Alt