Sabahtan beri ne güzel bir sohbet dönmüş burada!
Sevgili Shukufe ben de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum sana... İşitme cihazı konusunda haklısın, eğer asgari de olsa işitme cihazıyla bir fayda sağlayabiliyorsak, şükretmeliyiz. Normalde zaten işitme cihazıyla fayda sağlayabilenlere koklear implant uygulanmaması gerekiyor. Nitekim Amerika'da Gıda ve İlaç Güvenliği İdaresi (FDA) koklear için çok sıkı sınırlamalar getirmiş. Bir çok kritere uygunsanız ameliyat yapıyorlar. Aksi halde, bizdeki gibi 85-90 dB kaybı olan herkese koklear uygulanması mümkün değil...
Sevgili Çamlıca,
Paylaştığınız yazı için teşekkürler.. Fakat o yazıda, Nucleus firmasının yeni çıkardığı kısa elektrodlu koklear cihazının tanıtımı yer alıyor. Tarafsız bir bilimsel araştırma sonucu değil. Kaldı ki, bu yazıda dahi bu cihazın sadece düşük frekanslardaki işitme yetisine zarar vermediğinden bahsedilmiş. Elektrodu kısa olduğu için sadece kokleanın yüksek frekanslı seslerle ilgili kısmına bağlanıyormuş, düşük frekans bölgesine dokunulmuyormuş. Yani, ilerde bir sorun çıkar da implant çıkarılırsa, yüksek frekanslardaki az da olsa daha önceden mevcut olan işitme yetisi maalesef yok oluyormuş...
Gelgelelim sizin telefonla ilgili sorununuza... Telefonla konuşmak için pahalı aksesuarlar almanıza gerek yok. Cihazınızın telecoil özelliğini açtırın ve T4 özellikli bir telefon edinin (iPhone'lar, Samsung Galaxy SIII, Nokia Lumia 820, HTC Windows Phone 8X, HTC Rhyme vb..). İşitme cihazınızı telecoil moduna getirip belirttiğim telefonlarla konuşulanları dinleyin, eminim ki aradaki farka siz de şaşıracaksınız... Ben, çok daha eski model bir telefonla ve 90-95 dB ortalama kaybımla telecoil modunda telefonla konuşabiliyorum. Elbette %100 herşeyi anlayamıyorum. Ama en azından zorunlu görüşmeleri yapabiliyorum. Denemenizi öneririm.
queeno,
yakın tarihli bir odyo test sonucunu paylaşabilirseniz, size en uygun cihazı önerebiliriz. sadece yüksek frekanslı seslerdeki kaybınıza bakıp bir cihaz önermek doğru değil. bahsettiğiniz ç,s,t,p,ş gibi sert ünsüzlerin işitilmemesi sensorineural işitme kaybının tipik bir özelliğidir. ve konuşulanları anlamada en hayati sesler de maalesef bu seslerdir. bu nedenle, sensorineural işitme kaybı olanlarda konuşulanları anlama oranı düşüktür. arkadan konuşulanları veya telefonda söylenenleri anlamakta güçlük çekerler.. (siz bakmayın, yaparlar, ederler diye konuştuğuma, ben de bu kategoriye giriyorum!) İşitme cihazları sesleri her bir frekanstaki ihtiyacımız kadar yükselterek, duymamızı sağlar ve anlama oranımızı yükseltirler.