Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sensörinöral işitme kaybı için hangi marka işitme cihazı kullanmalıyım?

çok geçmiş olsun shukufe...İnşallah durumuna bir çare bulunur... sen hiç umutlarını kırma..araştırmaya devam et...

ingilizcem yok ama okuyan okusun:)koleastotama olan bir kulaga implant yapilmaz temizlenince olabiliyorsa ne ala ama kac kereler ameliyatla yipranan kulaktada artik neresine takabilirler
benim icin onemli olan artik bu nukslerin olmamasi tetkikleri bile fena yapiyor beni moral olarak olsa bile isitme cihaziyle duyabildigim kadar duyduktan sonra ne geregi kaliyor

Yaşadığın şey ameliyat hatası mıydı? Bana öyle geldi. Cerrahın yeteneği de mühim.

kabahati susleyip gelin etmisler kimseler begenmemis:)
implanti takan doktor bunyen kabul etmedi
implanti alan doktor yanlis ameliyat dedi
nerede olmus yanlislik deyincede meslektas dayanismasi adina birazda sans isi bu moralini bozma dedi

şuna bak yaa..hem hata yapmışlar hemde moralini bozma demişler. ne bileyim bazen doktorlarda dayağı hakediyormuş. valla ben dayanamam elime bi geçse yıkarım ortalığı...

Sabahtan beri ne güzel bir sohbet dönmüş burada! :)
Sevgili Shukufe ben de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum sana... İşitme cihazı konusunda haklısın, eğer asgari de olsa işitme cihazıyla bir fayda sağlayabiliyorsak, şükretmeliyiz. Normalde zaten işitme cihazıyla fayda sağlayabilenlere koklear implant uygulanmaması gerekiyor. Nitekim Amerika'da Gıda ve İlaç Güvenliği İdaresi (FDA) koklear için çok sıkı sınırlamalar getirmiş. Bir çok kritere uygunsanız ameliyat yapıyorlar. Aksi halde, bizdeki gibi 85-90 dB kaybı olan herkese koklear uygulanması mümkün değil...
Sevgili Çamlıca,
Paylaştığınız yazı için teşekkürler.. Fakat o yazıda, Nucleus firmasının yeni çıkardığı kısa elektrodlu koklear cihazının tanıtımı yer alıyor. Tarafsız bir bilimsel araştırma sonucu değil. Kaldı ki, bu yazıda dahi bu cihazın sadece düşük frekanslardaki işitme yetisine zarar vermediğinden bahsedilmiş. Elektrodu kısa olduğu için sadece kokleanın yüksek frekanslı seslerle ilgili kısmına bağlanıyormuş, düşük frekans bölgesine dokunulmuyormuş. Yani, ilerde bir sorun çıkar da implant çıkarılırsa, yüksek frekanslardaki az da olsa daha önceden mevcut olan işitme yetisi maalesef yok oluyormuş...
Gelgelelim sizin telefonla ilgili sorununuza... Telefonla konuşmak için pahalı aksesuarlar almanıza gerek yok. Cihazınızın telecoil özelliğini açtırın ve T4 özellikli bir telefon edinin (iPhone'lar, Samsung Galaxy SIII, Nokia Lumia 820, HTC Windows Phone 8X, HTC Rhyme vb..). İşitme cihazınızı telecoil moduna getirip belirttiğim telefonlarla konuşulanları dinleyin, eminim ki aradaki farka siz de şaşıracaksınız... Ben, çok daha eski model bir telefonla ve 90-95 dB ortalama kaybımla telecoil modunda telefonla konuşabiliyorum. Elbette %100 herşeyi anlayamıyorum. Ama en azından zorunlu görüşmeleri yapabiliyorum. Denemenizi öneririm.

queeno,
yakın tarihli bir odyo test sonucunu paylaşabilirseniz, size en uygun cihazı önerebiliriz. sadece yüksek frekanslı seslerdeki kaybınıza bakıp bir cihaz önermek doğru değil. bahsettiğiniz ç,s,t,p,ş gibi sert ünsüzlerin işitilmemesi sensorineural işitme kaybının tipik bir özelliğidir. ve konuşulanları anlamada en hayati sesler de maalesef bu seslerdir. bu nedenle, sensorineural işitme kaybı olanlarda konuşulanları anlama oranı düşüktür. arkadan konuşulanları veya telefonda söylenenleri anlamakta güçlük çekerler.. (siz bakmayın, yaparlar, ederler diye konuştuğuma, ben de bu kategoriye giriyorum!) İşitme cihazları sesleri her bir frekanstaki ihtiyacımız kadar yükselterek, duymamızı sağlar ve anlama oranımızı yükseltirler.

hunsal bilgiler için teşekkürler. Bahsettiğin yazı için kusura bakma, gözümden kaçmış. Ancak yine de yakın gelecekte mevcut işitmeye zarar vermeyen implantlar çıkacağına inanıyorum.

Bendeki cihazda autophone modu var ancak telecoil ile çalışır mı bilmem. Bir de autophone programı tüm sesleri yükseltiyor. Sanırım sadece telefonu çekecek şekilde ayarlanabilir. Bir de bunun için gerekli olacak loop kablosu türkiyede var mı? Ses kalitesi nasıl ? Kalite yerinde olsa film seyretmek için de kullanılır.

bence de... bilim ve teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği bir çağda, eminim ki çok yakında bu soruna da bir çözüm bulunacaktır.
autophone olayını ben pek sevmiyorum. otomatik devreye giren şeyler illa ki bir sorun çıkarıyor diye düşünüyorum. tabii herkesin tercihi farklıdır. cihazınızın marka ve modelini bilmiyorum ama büüy ihtimalle telecoil modu standart olarak mevcuttur, fakat sizin bunu cihazı aldığınız yerde açtırmanız / aktive ettirmeniz gerekir. cihazınızın 4 ayrı dinleme programı varsa, birincisini normal ortamlar, ikincisini gürültülü ortamlar için mikrofon moduna ayarlatın. üçüncü programı telecoil, dördüncüsünü ise mikrofon+telecoil olarak programlatın. telecoil modunda dışardan gelen sesleri tamamen keser. ama sokakta vb yürürken bazen dışardan gelen sesleri duymanız da gerekebilir, o durumlarda da telecoil+mikrofon programını kullanırsınız.
loop kablosundan kastınız neckloop ise, geçenlerde erkamacar adlı arkadaşımız gittigidiyor.com sitesinden bir tane satınaldı. sanırım hala satılıyordur, 130 lira gibi birşeydi fiyatı, yanlış hatırlamıyorsam. ayrıntılı bilgi için kendisine sorabilirsiniz. telecoil moduyla uyumlu cep telefonu kullanmanız halinde neckloop'a çok ihtiyacınız olmayabilir, sadece her iki kulağa da ses gelmesini sağlar ve bu da anlama oranını bir miktar daha yükseltebilir. ama asıl müzik, tv vb. dinlerken çok işe yarıyor. ses kalitesi gayet iyi. bazı ortamlarda telecoil modu parazite yol açabiliyor ama bunun da üstesinden gelmek mümkün. programlatırken cızırtı seslerini biraz kısabiliyorlar. neckloop'u tüm işitme kayıplılara tavsiye ederim, yaşam kalitesini artıran çok yararlı bir araç.

Bilgi için sağol. Ben icom düşünmüştüm ancak fiyat pahalı gerçekten. Loop kablosunu da denemeye değer. Tabii bir ucu 3.5 jack ile bilgisayara bağlanacak bir loop kablosu lazım olacak. Bunun avantajı da dışarıya ses gitmemesi.

neckloopların zaten çoğu 3,5 mm jacka sahip. Bir tek telefonla konuşmak için özel üretilen modellerin uçları 2,5 mm'lik jacklı. dışarıya ses vermez. ama kulak kalıbınızda ventilasyon deliği mevcutsa, sesi çok açmanız halinde o delikten dışarı ses sızması olabiliyor. ama o da ancak sessiz ortamlarda dışardan duyulabiliyor.

Benim kalıpta vent yok. Düşük frekanslarda kaybım yoğun olduğundan vent olmuyor. Bir denemek lazım bu loopları.

hunsal, bu looplar ev ve cep telefonlarına (telecoil varsa) otomatik mi bağlanıyor ?

telefon için olan modelleri kablolu veya bluetoothlu olarak bulunuyor. bluetoothlu modellerinde kablo bağlantısı yok, telefonunuzla eşleştiriyorusunuz. çağrı geldiğinde üzerindeki düğmeye basarak cevaplandırıyorusunuz. kablolu modellerinde ise şayet jackı kullandığınız telefonla uyumlu ise telefonunuzun kulaklık girişine takıyorsunuz. Jackı uyumlu değilse, telefonunuza uygun bir kulaklık adaptörü almanız gerekir. Ama her markanın adaptörü Türkiye'de bulunmuyor. Fakat bu tür neckloop satan yerlerde farklı telefon modelleri için uygun adaptörler de satılıyor. Çağrı geldğinde telefonunuzun üzerindeki cevaplama düğmesine bastığınız anda sesler neckllop vasıtasıyla işitme cihazınıza iletiliyor. tabii bu esnada işitme cihazınızı da telecoil moduna almanız gerekiyor. yani otomatik olarak geçiş yapmaz. mutlaka program düğmesine kendiniz basıyorsunuz. Adaptör sorunu nedeniyle, telefonla konuşacaksanız bluetoothlu modelini öneririm. Veya kablolu 3,5 mm jacklı normal bir neckloop alıp, hepsiburada.com'da satılan aşağıda linkini verdiğim Nokia bluetooth kulaklık alırsanız, onun kulaklığını çıkarıp yerine neckloop'unuzu takarak, kablolu neckloop'unuzu bluetooth'lu hale de dönüştürebilirsiniz (çok daha ucuza!). Böylece hem telefonla konuşabilir hem de bluetoothlu tüm ses kaynaklarından müzik vb dinleyebilirsiniz, kablosuz olarak..
Nokia BH-214 Bluetooth Kulaklık Siyah - Telefon - Hepsiburada.com

Bilgi için teşekkürler hunsal. Parayla bulamadığımız bilgileri bize sunuyorsun.Bu işin piri olmuşsun.

Bu yuzden allah hunsal kardesımızın yardımcısı olsun kı oda bıze yardım etsın.amın

Boyun kablosu ( neckloop ) satan şirkete kablonun stereo olup olmadığını sordum. Cevap bekliyorum.

rica ederim. yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana...
maalesef ülkemizde çoğu işitme kayıplı, hayatını kolaylaştıracak bu tür araç-gereç ve imkanlardan habersiz. sadece işitme cihazıyla idare etmek çok zor. ben de internet kullanıncaya kadar bu tür kolaylıklardan haberdar değildim. internet sayesinde bunları keşfetmem, hayatımda bir dönüm noktası oldu. bu kolaylıklardan diğer arkadaşlarımız da istifade etsin diye bugüne kadar öğrenmiş olduğum bilgileri burada paylaşıyorum.

çamlıca,
neckloop'lar yapıları itibarıyle stereo değildirler. stereo kulaklıklarda sesler birbirinden bağımsız iki kulak ünitesine gönderilirler. neckloopta ise tüm sesler aynı sarmal üzerinde dönerler, iki kulağa birbirlerinden ayrıştırılarak gönderilmeleri sözkonusu değildir. eğer stereo müzik dinlemek istiyorsanız, içindeki mıknatısı güçlü ve çapı büyük normal bir stereo kulaklık edinin ve yine işitme cihazınız telecoil modundayken dinleyin.

gasanov,
güzel dileklerin için teşekkür ederim. :)

Bende sennheiser hd 439 kulaklık var. Cihazımı müzik moduna çevirip dinliyorum. Cihazdaki autophone özelliği iyi değil. Gidip geliyor. Cihaz autophone moduna girebiliyor bazen ancak bir kaç saniye sonra çıkıyor ve ben müzik modunda dinliyorum. Otomatik programla dinlenilmiyor çünkü gürültü azaltma programları sesi bozuyor .

Neckloop u da artık memnun kalmazsam telefon için kullanırım. Bunun için bile yeter.

net kesik diye biseyden haberim olmamis:)
allah sevgili HUNSALimizi basimizdan eksik etmesin bende imrendim camlicada bende ayni nadia 5 core kullaniyoruz dimi camlica buna bu seyler iyi olursa yasadik:) bu cihazda konusmalar daha net anladigimdan bende deniycem insallah:)
umit etmek en guzel seydir burdan sevgili optixe selamlarimi yolluyorum:)

çamlıca sennheiser hd 439 çok iyi bir kulaklık. sevgili shukufe'nin de belirttiğine göre madem ki naida 5'iniz varmış, gidip onun dinleme programlarından birine telecoil özelliğini açtırın ve bir de o şekilde müzik dinlemeyi deneyin. eminim ki çok memnun kalacaksınız. seslerde asla kesilme olmaz. zaten memnun kalmazsanız ve ben bu özelliği kullanamam derseniz, tekrar eski programı yükletebilirsiniz. zaten neckloop almadan önce mutlaka telecoil özelliğini açtırıp, kulaklıkla falan bir dinleyin. memnun kalırsanız neckloop alın...

sevgili shukufe,
cihazına alıştıktan sonra bence sen de bu dediklerimi deneyebilirsin. bunun için cihazının programlarından bir tanesinde telecoil özelliğini aktif hale getirt. en azından daha rahat müzik dinlersin... aslında sen tek cihaz kullandığın için, neckloop yerine işitme cihazı pabucu + pabuç kablosu senin için daha uygun olabilir. cihazı aldığın yere sor, naida 5 için pabuç ve kablosunu satıyorlar mıymış. Buna DAI (direct audio input) da diyorlar. fiyatı en fazla 100-150 lira civarındadır diye düşünüyorum. Satıyorlarsa ondan alıp, kablonun ucunu mp3 çalara veya telefona takarsan, oradan gelen sesler direkt işitme cihazına iletilirler. bu yöntem necklooptan bile daha etkili bir yöntemdir...
çamlıca, DAI pabucunu neckloop'a bir alternatif olarak size de tavsiye ederim. Bu durumda 2 adet pabuc ve bir adet de Y şeklinde DAI kablosu almalısınız. bu kablunun ucu 3,5 mm jack şeklindedir..

Tavsiye için teşekkürler. Yalnız sennheiser kulaklıkta çift telecoil var mı bakmak lazım evde.

kulaklıkta ne tek ne de çift telecoil olmaz. kulaklıkların içinde mıknatıs bulunur, telecoil değil. ve bu da işitme cihazınızın telecoil özelliğiyle eşleşmek için yeterlidir. önemli olan kulaklıktaki o mıknatısın çapının olabildiğince büyük ve manyetizmasının güçlü olmasıdır. eski tip telefonlar işitme cihazının telecoil özelliği için en uygun telefonlardı, çünkü bunların ahizelerinin içinde güçlü bir mıknatıs bulunurdu. müzik kulaklıklarında da aynı şey geçerlidir. telecoil denen şey, işitme cihazının içinde yer alan minicik bir makaraya benzeyen ve üzerinde çok ince bakır tel bulunan bir sarmaldır. loop zaten ingilizce de döngü demektir. neckloopların da içinde ortalama 30 kez dönen ince bakır bir tel vardır. bu döngü, ses kaynağından kendisine gelen sesleri manyetik bir alana dönüştürerek telecoil'e iletmektedir.

Benim kastettiğim kulaklık her iki işitme cihazını da telefon moduna geçirebilecek mi? Bazen sağ cihaz autophone moduna geçer ve üç beş saniye sonra otomatik moda geri döner yani mıknatıslar zayıf sanırım. Sol cihaz geçiş yapmıyor.Bir de şu var, kulaklıklardaki mıknatıslar sanırım merkezde duruyor. Ben takınca da işitme cihazı yukarıda kaldığından eşleşmiyor ve bağlantı kopuyor. Evde bulduğum mıknatıslarla denediğimde her iki cihaz geçiş yapıyor.Belki magnet diye satılan hazır mıknatıs alıp kulaklığa monte etmek lazım ancak bu da kulaklığın çalışmasını etkiler mi bilmem.
Ayarlattığım yere gidip manuel bir telecoil programı yüklettirip sonra denemeyi düşünüyorum.

queeno,
yakın tarihli bir odyo test sonucunu paylaşabilirseniz, size en uygun cihazı önerebiliriz. sadece yüksek frekanslı seslerdeki kaybınıza bakıp bir cihaz önermek doğru değil. bahsettiğiniz ç,s,t,p,ş gibi sert ünsüzlerin işitilmemesi sensorineural işitme kaybının tipik bir özelliğidir. ve konuşulanları anlamada en hayati sesler de maalesef bu seslerdir. bu nedenle, sensorineural işitme kaybı olanlarda konuşulanları anlama oranı düşüktür. arkadan konuşulanları veya telefonda söylenenleri anlamakta güçlük çekerler.. (siz bakmayın, yaparlar, ederler diye konuştuğuma, ben de bu kategoriye giriyorum!) İşitme cihazları sesleri her bir frekanstaki ihtiyacımız kadar yükselterek, duymamızı sağlar ve anlama oranımızı yükseltirler

Martın 5 ınde randevum var sevgili Hunsal. Sonucları mutlaka paylasacagım. Yıne aynı seylerı dıyecekler 'telefonsuz ıs bul kendıne ' .. Benim merak ettiğim tamamen işitme kayıplı arkadaslar degıl de telefonla sıkıntı yaşayan arkadaslar ne ıs yapıyor? Isyerınde sorun yasayınca ne yapıyorsunuz? Ben işletme mezunuyum bankada çalışsam olmaz,muhasebede calıssam musterıyle sık gorusuluyor o da olmaz seklınde cıkmaza gırıyorum da.

Bir de bu sorun dededen gelıyor. Dedem,babam,amcam,ablam,amcamın oglu ve bır torununda cıktı. Genetik geçiş hakkında bilginiz varmı? Küçük yaşta ilaç vs tedavısı var mı acaba bu sorunun?

ohooo ben bi suru ileri isitme kayipli banka calisani gordum:) birazda pozisyona bak ole tercih et nerdenmi biliyom ileri kayip oldugunu:) kocaman kalip kullanmislar cihazda kulak arkasi
grafik tasarim veya kayit kontrolla ilgili olan meslekler tercih etseniz
isletme mezunu olup akademik kariyeri seviyorsaniz en iyisi universiteye devam:)arastirma gorevlisi olmak cok guzel olur bide universitede kalmak ne guzel birseydir:)

tabı arkandan hocaam hocaam derler sen devam edersn :))) saka bır yana su konusmayı metne cevıren program ne alemde acaba .Yüzyüze tolere ediliyor da telefonun sakası yok :)

evet benim de tanıdığım pek çok işitme kayıplı banka çalışanı var. genellikle geri planda çalıştırıyorlar bankada. ayrıca iş kanunu gereğince her şirketin engelli çalıştırma zorunluluğu var. o nedenle de üniversite mezunu bir işitme kayıplı olarak iş bulma şansınız, herhangi bir engeli olmayan bir kişiye göre çok daha yüksek. hemen pes etmek yok! :)
shukufe'nin dediği gibi akademisyenlik, araştırmacılık vb. işitme kaybı olanlar için çok uygun. ders anlatmanız gerekiyorsa bile sınıfta kullanılabilecek çeşitli donanımlar mevcut (fm sistemleri veya sınıf loop sistemleri gibi..) bunlardan yararlanabilirsiniz.
önce bir işitme kaybınızın türü ve derecesini görelim, daha detaylı düşüncelerimi ona bakarak yazarım...

konuşmayı metne çeviren yazılımlar her geçen gün daha da geliştiriliyor. ancak her alanda olduğu gibi ne yazık ki bu alanda da bunların türkçeleştirilmesinde sıkıntı var. yerli akademisyen ve araştırmacılarımızın tembelliği bırakıp bir el atması lazım...

ben de bir özel şirkette çalışıyorum ve zaman zaman müşterilerle veya diğer birimlerle telefonda görüşmem gerekiyor. şirkette kullandığım telefonun sesi oldukça güçlü ve telecoil uyumlu. nuna rağmen konuşmaları anlayamazsam, anlayamadığımı söyleyip e-mail yazmalarını rica ediyorum.

Sensörinöral işitme kayıplılardan biri olarak ben de varımmm malesef... yeni phonak cihaz aldım 2 gündür takıyorum.phonaktan sonra hiç duyasım gelmiyor,keşke tamamen sağır olsaydım diyorum :(

Üst Alt