Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

Melih kardesım ben Ist GOP tayım malum herkes baglı olduğu trafıkten almak zorunda bunu bayıı yapar sen yaparsın anlaşmaya baglı ben aracı Bursa Doğuş tan aldım trafık ıslemlerımı kendım GOP trafıkte yaptım

Him tamam ben istanbuldan aldimda merak ettim belki ayni semtteyizdir diye. Bakalim ins emniyet sadece 5 yil satilamaz serhi koyar. Hayirli olsun sizede bu arada kazasiz belasiz.

baskn plakada yazması sana baglı agır engellı raporun warsa 3 derce yakınları kullanabılır

Aracımı bugün itibariyle teslim aldım ve evime geri döndüm ; İzmir'den almak için çok uğraş verdik sinerji ile ama çok iş bilen memur arkadaşlarımız yüzünden fatih aracını alabilirken bana özelge'min komisyondan illa çıkması gerektiğini söylediler . Kendileri ile uğraşmanın manasız olduğunu anlayınca Bursa'ya yöneldim , 5 gün içerisinde bütün işlemleri bitirerek bugün itibariyle bende aracıma sahip oldum dip not olarak belirteyim bu tse olayları gün yüzüne çıktığı için artık ruhsatlara sadece kendisi kullanabilir yazıyorlar

3T3N1TY
Hayırlı olsun, kazasız belasız güzel günlerde kullanın inşaallah.

Mrb arkadaslar Cenk kardesım Allah kaza bela vermesın dıger alan arkadaslar da Gül'e Gül'e kullanalım herkese hayırlı olsun

dip not olarak belirteyim bu tse olayları gün yüzüne çıktığı için artık ruhsatlara sadece kendisi kullanabilir yazıyorlar

aracınız sadece otomatik vitesli mi? tertibat olmayınca sadece kendisi kullanabilir diye bir şart yok diye biliyorum

Sevgili arkadaşlar ; 1- sol el başparmak hariç diğer 4 parmak MP eklemden ampute. 2- 2005 tarihli otomatik vites kullanabilir diye sağlık kurulu raporum var. 3- H sınıfı ehliyetim var. 4- yaklaşık 10 yıldır otomatik vitesli araba kullanıyorum.
Bildiğiniz gibi,son çıkan ÖTV 2 sayılı genelge (2015-Nisan) de sol el,kol,parmak vb. engeller içinde ÖTV istisnası getirildi.o tarihten sonra sol el engelli bir-çok arkadaşımızda ÖTV.den istisnalı arabalarını aldılar.30.03.2012/28249 sayılı resmi gazete 40 seri nolu MTV. genel tebliğinde nde anlaşılacağı gibi,ÖTV istisnalı araçların otomatikman MTV.den de istisnalı oldugu görülmektedir.
2005 model ÖTV istisnası olmadan almış olduğum ama şimdi son çıkan 2 nolu ÖTV istisnası ile ilgili ( herhangi bir tertibat yaptırmadan otomatik vitesli araç alınabileceği ) tebliğ doğrultusunda ATALYA-KEMER vergi dairesine MTV istisnası için yaptığım müracaata olumsuz cevap verilmiştir.Konu ile ilgili düşünce,görüş ve yardımlarınızı bekliyorum.

Yeni rapor alıp gitmeyi denediniz mi?
Ayrıca sol üst ekstremitede engeli olup ÖTV istisnasından yararlananlar sadece parmak/el/dirsek altı ampute olanlar mı? Ampute dışında nedense başka örnek görmedim, hastanelerden randevu alamadığım, ve doktorlara soru sorup da cevap alamadığım için bu konu benim için hala büyük bir soru işareti. Nasıl bir yönetmelik ki kimse ne olduğunu bilmiyor, anlayamıyor, belli ki "istenmeden çıkartılmış" bir yönetmelik...

Yeni rapor almadım.Alırsam 2016 yılında almayı düşünüyorum.Rapor konusu gündeme gelmedi.Otomatik vitesli araçlar için sadece sol ayağından engeli olanların yararlanacağı,sol el engeli için ÖTV ve MTV istisnasının bulunmadığını,ancak engellilik durumuna göre özel tertibat yapılması durumun da yararlanabileceğimi belirttiler.Yani tamamen 18 nisan 2015 tarihinden önceki geçerlilikten bahsetmiş oluyorlar.18 nisan 2015 tarihinde çıkan tebliğden hiç bilgileri yok gibi geldi bana.Kanunun değiştiğini belirtsem de sanki beni hiç dinlemediler.(Şimdilik bende daha fazla üzerlerine gitmek istemedim).Sol el veya koldan engeli olanlar tabiki ÖTV istisnasından yararlanır.zaten kanun da AMPUTE diye birşeyden bahsetmiyor.Kusura bakma ben sadece o anda aklıma gelen örneklemeyi yaptım.

Yönetmelikte "sadece amputeler" alabilir ifadesi yok tabi, benim demek istediğim, forumda sol üst ekstremitede engeli olup ÖTV istisnası almış kişilerin örneklerine baktığımda hep ampute, deformite olan bir örnek göremedim. Zaten yönetmelikteki kurallar ilgili kurumlarca işlense size güçlük çıkarmazlardı. Tuhaf bir ülke burası, yetkili kurumlar kafasına göre rapor verip, kafalarına göre yönetmelikleri yorumluyorlar.

fireworks Aracım otomatik vites ama şöyle bir dip notu atlıyorsunuz ; Ortopedik özürden dolayı araç alma şartı tertibattır haliyle otomatik viteste bu noktada araç için tertibat olarak sayılıyor. Kısaca herkes bu aracı kullanamaz.

Tertibatsiz almak istiyosaniz bursa, tertibatli olursa istanbul veriyo:)) ben istanbuldan aldim. kanunlar kanunlar yasalar...

aracınız sadece otomatik vitesli mi? tertibat olmayınca sadece kendisi kullanabilir diye bir şart yok diye biliyorum
evet doğru biliyorsunuz,

@fireworks Aracım otomatik vites ama şöyle bir dip notu atlıyorsunuz ; Ortopedik özürden dolayı araç alma şartı tertibattır haliyle otomatik viteste bu noktada araç için tertibat olarak sayılıyor. Kısaca herkes bu aracı kullanamaz.

yanlış yorumluyorsunuz,

Arkadaslar mrb bu tertıbat meselesı bıraz problemlı bende Bursa'dan aldım vergı daıresı proje tertıbat ıstemedı ama trafık ruhsat çıktık tan on gun sonra aradı hata yaptık ruhsat ıptal olcak gel dedıler gıttım dedıkı trafıktekı memur senın bu araca tertıbat taktır proje cızdır muayene yaptır evrakları getır dedıler yaptım götürdüm sorun çözüldü burda asıl problem herkes kendıne gore kanunu yorumluyor

Ikıncı konu kımler kullanır dıye trafıktekı memura sordum Söyledıgı kanun degıstı üçüncü derece akrabalar bıle kullanır tertıbat sorun degıl dedı onemlı olan ruhsatta sahıbınden baskası kullanamaz ıbaresı olmasın dedı bunlar Söylenenler yaşadığımda su komşum var benden on gun once arac Aldı sağ ayak engellı tertıbat var ve babası kardesı Amca'sı kullanıyo sordumda polıs kullanmanızda sorun yok demıs bunlar Yaşanmış olay ama yarın bı sorunda kanun oyle degıldı dıyebılırler fazla güvenmemek lazım

@kazazede Siz doğrusunu elinizdeki kanıtlar eşliğinde sunun bizlerde bilgilenelim; İbrahim2834 Sizinde özrünüz amputasyon'du sanırım ne tertibatı istedilerki

Cenk kardesım hayırlı olsun Gül'e Gül'e kullan benden sınyal kolunu sağa taşımamı ve dıreksıyona topuz ıstedıler yaptırdım proje falan Tmm oldu

Engellım solkol dırsek altı ampute

Cenk kardesım evet raporumda tertıbatlı arac kullanır yazıyodu 2008 yılında almıştım kabul ettıler ehlıyet te hıc bır ıbare yok sanırım tertıbatı da rapordakı ıbareye ıstınaden ıstedıler

Şu olayı tam netleştirsek iyi olacak :) Benim gibi ilk defa ehliyet alacak ve kafasında hala soru işaretli olan kişiler var.
İlk defa ehliyet alacağım ve amacım hem H sınıfı ehliyet almak hem de ÖTV istisnasından yararlanmak, 2009 yılında alınmış %60 oranlı bir raporum var ama bunda H sınıfı ehliyet ve ÖTV istisnası için bir değerlendirme bulunmuyor. Engelim ise sol bilek, dirsek ve omuz rotasyonel deformite ve fonksiyon kaybı var.

1-) Forumda okuduğum kadarıyla başvuracağımız sağlık kurulu rapor tipi H Sınıfı Ehliyet için olmalı. Doğru mudur? (Sağlık Kurulu rapor tiplerinde ÖTV/Vergi indirimi için ayrı rapor tipi de bulunuyor), tek raporla iki işi görebiliyor muyuz?
2-) H Sınıfı Ehliyet için alınan bazı raporlarda engel oranı bulunmuyor(Taksim hastanesinde yok), engel oranı da ÖTV istisnası için gerekiyormuş, bu durumda raporda oranın da yer alması için nasıl bir dilekçe yazılmalı?
3-) Raporun sonuç kısmında "H Sınıfı Ehliyet alabilir, Tertibatsız otomatik vitesli araç kullanabilir" ifadesi + engel oranı mı yazmalı? "Tertibatsız" kelimesi olmadan, yani sadece "Otomatik vitesli araç kullanabilir" ifadesi de yeterli olur mu?

İlk defa ehliyet alıp(tertibatsız otomatik araç alan biri) hem de ÖTV istisnasından yararlanan biri tüm süreçi, başvurudan bitişe kadar detaylıca anlatabilir mi?
Dilekçede neler yazıldı? Raporun sonucundaki ifadeler neydi? Oran var mıydı? vb. ve sonra maliye ve emniyette neler yaşandı...Biri açıklarsa çok sevinirim.
Salı günü sağlık kuruluna randevu aldım, bakalım ne olacak hayırlısı.

Sky_Walker İşte tam bu sebeplerden ötürü bu konuya yorum yazmayı bıraktım; Herkes inatla buradan yardım istiyor ama kimse vergi dairesine sorupta böyle olur mu nasıl alabilirim neler yapmam gerekir diye sormuyor veya Gib'e bir telefon bile açmıyor . Mevcut mevzuat açık olmasına rağmen her vergi dairesi kafasına göre yorumlayıp istediği şekilde işletiyor . konya'dan birisi kardeşim sen araba alırsın diyecek istanbul'daki kişi mağduriyet yaşayacak memur'a ne diyeceksiniz eee bana arkadaşım kesin alırsın dedi , arkadaşının mesleği ne ? vasfı ne ? yasayı benden daha mi yorumlayacak diye birde memuru gıcık edeceksiniz . İlk mevzuat çıktığında'da söyledim halada söylüyorum bu işin çözümü burası değil vergi dairesi ve Gib'tir gerisi havanda su dövmekten başka birşey değil

3T3N1TY haklısınız, kurumlar yeni yönetmeliği anlamamakta ısrar ediyor.
Burada en azından başarılı bir şekilde hem H sınıfı ehtliyet hem de ÖTV istisnası alan arkadaşlar, yaşadıklarını, rapor başvuru anından, raporu maliyeye işletinceye kadar geçen süreçleri tek tek anlatırsa belki daha faydalı olur. Bu şekilde başarılı örnekleri bir araya toplayabilirsek, aynı şehirden olanlar benzer sorunlarla tekrar karşılaşmaz, en azından aynı şehirdekiler için. Bahsettiğiniz gibi, şehirden şehire "yorum farkı" olduğu için X şehrinde olumlu olan Y şehrinde olumsuz olabiliyor. Ben de yarın bu süreci yaşayacağım, hayırlısı şimdiden.

Sky_Walker Size şöyle nacizane bir örnek vereyim; Mevzuatın yasal olarak başladığı 4 Mayıs pazartesi gittim daha sonrada sinerji ile izmir vergi dairesi başkanlığına gittik . Konuştuk anlattık haliyle hemen ret cevabı aldık daha sonra özelge yazalım sonucu bekleyelim dediler . Özürlerimiz benzer olduğu için benim dosyamı gönderdiler fatihin dosyası sonuç beklesin emsal kabul ederiz dediler buraya kadar zaten beklediğimiz şeylerdi . Daha önce kararı bekleyeceğiz diyen vergi dairesi haziran ayında bekleyen dosyaya yazılı ret cevabı verdi ( Sözlü olarak ret edilmeyi kabul etmeyin deme sebebimde budur ) Elimizdek yazılı ret cevabına istinaden fatih gib'e başvurdu ve 3 hafta sonra araç alabilirsiniz onayını Gib'ten aldı . Daha sonra gelen onaya istinaden o yazılarla başvurdum emsalse emsal karar özürler benzer raporlar benzer daha neyi bekleyeceğiz yok illa ankara'dan komisyon kararı çıkacak . Baktım olacak gibi değil gittim Bursa'dan aldım bende aracımı.

Kısacası her koyun kendi bacağından asılır 3-4 ay bekleyin herşey yoluna girer mevzuat oturur diyen arkadaşlara o zamanda söylemiştim her il'den bu sorunları çözmeye çalışmaz isek kimse bir arpa yolu ilerleyemez diye eylül ayına geldik dediğim ne yazık ki gerçekleşti.

Arkadaşlar ben de aracımı Manisa Demoto bayiiden sipariş vermiştim. Bu yüzden vergi işlemleri Manisada çözüldü. Aracım geçtiğimiz günlerde geldi bugün ruhsatım çıktı plakamı teslim aldım. İnşallah da yarın aracımı teslim alıcam. En baştan beri zor bi süreçti bir sürü iş bilmez memura kuruma derdimizi anlattık kabul ettirdik. Umarım diğer arkadaşlar da bu yolda hiç zorlanmadan araçlarına kavuşurlar. Ruhsatımda sadece 5 yıl ötv ödemeden satılamayacağı yazıyor. Onun dışında kendi veya yakını kullanır ibaresi yok ama sanırım ruhsatta olmasa da sistemde görünüyormuş. Bu arada aracım volkwagen polo 1.2 tsi dsg

arkadaşlar iyi akşamlar..

Sol elimden engelliyim, sol elde konjenital deformite 2,3 ve 4. parmaklarda deformite ve parmak gelişim yokluğu yazıyor %25 engelliyim.

Ben 2011 yılında ehliyetimi aldım ama ehliyetimde kullandıgı cihaz ve protezler bölümünde sadece otomobil yazıyor, ne raporda ne de ehliyette otomatik vites vs. gibi birşey yazmıyor sizce ötv indirimden faydalanabilirmiyim?

ibrahimbayar
2011 yılıonda aldığınız rapor sadece H sınıfı ehliyet yönünden değerlendirilmiş, kullanacağınız araç ile ilgili bir değerlendirme yoksa, ötv için tekrar rapor almanız gerekmektedir, bu raporda ne tür araç kullanacağınıza dair ibare yer alacaktır.

Galerilerin pek bir şey bildigi yok. Işlemleri yapanlarında. Sz elinizd resmi bir yazıyla gidin ilanla gidin resmi hazetede yayınlandıysa onla gidin. Işiizi çabuk halledersiniz . Zten araç için normalden fazla işlemler sürüyor bide böle şeyler için beklemeyin

Ufukalp ben geçen hafta raporumu aldım. %71 oran ile. sol kol ile ilgili sorunlar nedeni ile %32 oran verdi ortopedi. bu raporu sadece vergi indirimi ve engelli kimlik kartı için aldım. ötv indirimi için nasıl bir yol izlemeliyim. yeni rapor almam gerekiyor ise nasıl ibareler yer almalıdı. cevabın için şimdiden teşekkür ederim.

Üst Alt