arkadaşlar contour select minderim geldi. teslim tarihi 26 ocak - 10 şubat arası olarak belirlenmesine rağmen ocak 20'de ankara ptt gümrük müdürlüğüne ulaşmış. oaradan tebligatın bana gelmesi ayın 26 sını buldu. 27 sinde gittim teslim aldım. ancak söylemem gereken önemli şeyler var :
öncelikle eşyanın değeri 150 euro yu geçtiğinden gümrük müdürlüğü kuvvetle muhtemel sizden %20 oranında (size kargo dahil maliyeti üzerinden) gümrük vergisi ve KDV isteyecek. KESİNLİKLE ÖDEMEYİN!!! benden de böyle bir talepte bulundular. ancak ben hazırlıklı gitmiştim. ekim ayında gümrük istisnlarıyla ilgili olarak yayınlanan bakanlar kurulu kararını yanımda götürdüm. kararın 104 üncü maddesinde özürlülerin kullanımına yönelik her türlü eşyada gümrük vergisi muafiyeti var. bu madde üzerinde birazcık görüşme sonucu mutabakata vardık ve gümrük vergisi tahsil etmemeye karar verdiler.
ancak bu sefer KDV talep ettiler. maliye bakanlığında görev yaptığımı, özürlülerin kullanımına mahsus alet edevat vs. nin KDV'den de istisna olduğunu söyledim. KDV kanunu 17 nci maddeyi belirttim (aslında gümrükten muaf olan her eşya otomatik olarak KDV'den de muaftır ama oraya değinmedim bile). orada ilgili düzenlemeyi görünce bu sefer yanımda özürlü olduğuma dair bir belge olup olmadığını sordular. özürlü kimliği ile kurum kimliğinin fotokopisini çekip, düzenledikleri belgelerin arkasına "malı teslim aldım her türlü vergisel mesuliyeti kabul ediyorum" diye beyanda bulunup imza attım (zaten vergisel yükümlülüklerde ilgililerin "kabul ediyorum vs." gibi beyanlarının hiçbir önemi olmadığından hiçbir tereddüt göstermeden imzalayabilirsiniz). sadece 2,05-TL depo ücreti ödedim.
aslında gümrük idaresinin bu düzenlemeleri bilmesi, özürlülerden hiçbir şekilde bu vergiyi talep etmemesi gerekir. ama gümrükte çok başı ağrımış biri olarak uğraşarak da olsa eşyamı vergi ödemeksizin teslim aldığıma gayet memnunum
YUKARIDA BELİRTTİĞİM GİBİ İLGİLİ DÜZENLEMELERİ GÖSTEREREK MİNDERİNİZİ TESLİM ALMAK İÇİN KESİNLİKLE GÜMRÜK VERGİSİ KDV. VS. ÖDEMEYİN !!! OLMAZSA İLGİLİ MADDELERİN ÇIKTISINI ALARAK YANINIZDA GÖTÜRÜN !!! EĞER HER ŞEYE RAĞMEN ÖDEMEDEN MİNDERİ VERMEZLERSE ÖNCE ÜST MERCİYE (BAŞMÜDÜRLÜK VB.), SONRA MERKEZ TEŞKİLATINA (GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI) BAŞVURUN, SONUÇ ALAMAZSANIZ PARAYI ÖDEYİP MİNDERİ TESLİM ALDIKTAN SONRA PARAYI GERİ ALMAK İÇİN DAVA AÇIN !!!
bu arada minder çok hoşuma gitti. rahat, ergonomik ve dengeli. gözü kapalı tavsiye ederim...
bir de uyarı yapayım, internet sitelerinde inch olarak belirtilen ölçüler biraz küsüratlı geliyor. yani 16 diyorsa 16 küsür geliyor. en azından benimki böyleydi. siparişinizi bunu göz önüne alarak verin.