Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indirim hakkı elde ettim. Emeklilikte yeni rapor istenecek mi?

cavusae;

ben malulen emeklilikten söz ediyorum ondan da istemezler dimi yeni rapor??

Mehmetyilmaz;

Hemen raporun fotokopisine bakıp sana söylüyorum.
Ben raporumu 13.11.2006 da aldım.
Teşhis= Bilateral çok ileri derecede sensorinöral işitme kaybı
Özür oranı= %50
Ağır Özürlü= Evet
Sürekli= Evet
Çalıştırılamayacağı iş alanları= İşitme ile ilgili alanlar

bulnes;

Bulnes dikkat edilecek bir nokta var, emeklilik müracatı yapabilmen için işten ayrılış belgesi isteyecekler, o belgeyi almak için işten ayrılmış olman gerekiyor, işten kıdem tazminatını alman için ise sgk'dan emekli olabilir belgeyi alman gerekiyor.
anlayacan çalışıyorsan ilk baştan gün toplama yapman gerekiyor, hepsi bir birine bağlı, iki ay önce çorlu kipa'da çalışan bir arkadaş senin dediğin hataya düştü ve halen emekliye ayrılamıyor, tazminatı alabilmek için emekli olur belgesini bekliyor.
gerçi en kötü ihtimal bir iki ay fazladan çalışırsın :D

S&S;

Evet sizin dediğinizde doğru.Ama şimdi genel olarak olayı toparlamak adına özetleyelim de anlaşalım.

Emekliliğini hak ettiğimiz zamana kadar SGK'ya gidip dilekçemizi veremiyoruz.Emekliliğimizi hakettikten sonra dilekçemizi veriyoruz ondan sonra şartlar uygun bulunur ise SGK bize "emekli olabilir" yazısını veriyor.
Bizde bu "emekli olabilir" yazısı ile işyerine bildirip tazminatlarımı alırken "ayrılış belgesini" alıyorum.Ve bu "ayrılış belgesi"ni SGK'ya başvurup emeklilik işlemlerimin başlatılması için girişimde bulunmuş oluyorum.
Şimdi bu şekliyle doğru mudur?
Emekli olanlar tam ve net olarak aşama aşama anlatabilirse çok iyi olacak.

Bulnes üzgünüm emekliliği haketmeden işten ayrılıp emekli belgesini ileri tarihli verebiliyorlarmı bilgim yok, ama sitede bilgisi olan arkadaşlar vardır veya beklersen haftaya ben sgk'ya gidecem o zaman sorarım, senin için .
Senin dediğin de mantıklı 03.ekim'de sgk'ya gidip o gün toplama yaparsın , nasıl olsa senin günlerin hepsi istanbul ve sadece 4a , ve dediğim gibi en kötü ihtimal bir-iki ay daha çalışırsın.

S&S;

Sana zahmet olacak ama iyi olur.
Ya emeklilik için değilde 1-2 ay daha burada çalışmak bana dokunuyor :)

bısey farketmıyor bulnes ben yedı ay fazladan calısdım gun veya kazanc bızımgıbı olan arkaasım 3750 40 kazanc lı 630.tl alıyor ben ondan 7 ay sonra dılekce verdım 4560 gun 71mılyon kazancla bana baglanan maas ıse 646 tl kararısenver mart ayındakı zamıda aldı benonu alamadım benıgectı fazlacalısmanın bır yararıyok nekadar erken emeklı olursan senınyararına oturan buga bey ve ılkerby hep bunu dıyor haklılar

cavusae;

Yanlış anlaşıldı sanırım eğer yarın emekliliğim dolsa yarın gider dilekçeyi veririm. Ben gün-kazanç olayında fazlalığın o kadar ahım şahım olmadığnı gördüm. Sadece bizim işyerini benim kadar düşünmediklerinden dolayı 1-2 ay daha sabretmek istemiyorum açıkcası. Yoksa emekli maaşı yüksek olsun diye değil. Kendime züğürt tesellisi gibi şirketten 5 ay sonra kurtuluyorsun diyordum da şimdi 7 ay demek işime gelmiyor :)

bulser kardes emeklı olur baska yerde calısırsın bende senıngıbı dusunuyordum bennu işyerınde 16sene calısdım bırazdahakalım ıyı olur dıyordum ama oyledegıl emeklı olursun daha ıyı bıyer bulursun ıs degıslıgı ıyı oluyor hem ek maasın olur sartların daha ıyıolur buna emın ol 1 veya 2 ay kala sgk gıt bak guntammı degılmı tam ogren emeklıol sune emın ol bosa beklıyoruz gun fazla olsun fazla alırız oyledegıl ben emeklı maası 646 tl alıyorum şımdı gırdıgım ısyerınde ıse 1400 anlasırsan gırecegın ısyerının kontajanınıdoldurursun hem destenpırımlecalısırsın oda 150 veya200 tldır gerıkalan sgk parasını sen alırsınben oyle alıyorum karıyer net var oraya gırıp bak orda bezımgıbı ınsan arıyorlar

Ben zaten çalışmam demiyorum,başka yerde çalışırım.Sonuçta iş bulma yönünden sıkıntım yok. (Allah'ıma şükür)

Şimdi muhasebecimizle görüştüm de emekli olacağın vakit "emekli olacağımdan dolayı" vurgulamalı istifa dilekçeni verirsin diyor.Böylece kıdem tazminatını alabilesin dedi.
Ondan sonra şirket benim çıkış işlemlerimi yapacak bunu yaparken de SGK'ye ayrılma sebebi olarak "emekli" diye yazacağız dedi.
Bu bildirimden sonra ben SGK'ya gidip bizzat emeklilik için başvuracakmışım.
Ondan sonra SGK sorgulayacakmış, pürüz yok ise emekli oluyormuşum.

Arkadaşlar siz ne diyorsunuz?

bulnes ,

-dediğiniz şekilde (..... tarihinde emekli olmam nedeniyle işten ayrılmak istiyorum.gerekli işlemlerin yapılmasını rica ederim.) gibi işyerine hitaben dilekçe
-son çalışma günü işyerinizden alacağınız hesap fişi ve sigortadan alacağınız tahsis talep dilekçesini doldurup sigortaya başvuru yapın.(vergi indirim belgenizden fotokopi koyabilirsiniz)

sımdı dılekce verme sakın cıkısı alma sen once sgk ya gıdıp tam gununu ogren nazeman doldugunu ogren ogun cıkısı al senı tuzaga dusururler onceden dılekceverılmez verıpde sen sgk akdemez sgkgıdıp gun toplat emeklıolacagıngun ogren yazı al onagore dılekceversakın gungelmeden verme benım arkdas ımada aynısıyapılıldı oyna getırıldı tasmınatını alamadı bu devırde babanadahı guvenmıcendıye lafvardır helede muhassebıcıye osenı dusunmez patronu dusunur tasmınatkagıdını sgkdan alırsın oda emeklılıgın onaylanıncıa ımza verırsen oynagelırsın acelen yoksa gununu bekle ogun gelsın ozaman dılekceverırsın acele etme

bulnes ,

-dediğiniz şekilde (..... tarihinde emekli olmam nedeniyle işten ayrılmak istiyorum.gerekli işlemlerin yapılmasını rica ederim.) gibi işyerine hitaben dilekçe
-son çalışma günü işyerinizden alacağınız hesap fişi ve sigortadan alacağınız tahsis talep dilekçesini doldurup sigortaya başvuru yapın.(vergi indirim belgenizden fotokopi koyabilirsiniz)

Şimdi anladım Hakan bey teşekkürler.Demek ki 2-3 ay öncesinden (benim durumumda olanlar için yani toplama ve borçlanma olmayanlar için) başvurmanın pek bir anlamı yok.

sımdı dılekce verme sakın cıkısı alma sen once sgk ya gıdıp tam gununu ogren nazeman doldugunu ogren ogun cıkısı al senı tuzaga dusururler onceden dılekceverılmez verıpde sen sgk akdemez sgkgıdıp gun toplat emeklıolacagıngun ogren yazı al onagore dılekceversakın gungelmeden verme benım arkdas ımada aynısıyapılıldı oyna getırıldı tasmınatını alamadı bu devırde babanadahı guvenmıcendıye lafvardır helede muhassebıcıye osenı dusunmez patronu dusunur tasmınatkagıdını sgkdan alırsın oda emeklılıgın onaylanıncıa ımza verırsen oynagelırsın acelen yoksa gununu bekle ogun gelsın ozaman dılekceverırsın acele etme

Şimdi acele etmiyorum zaten. Benim emeklilik şartlarım 3920 prim ve 17 yıl,
Şu anda primim 5000 in üzerinde. Ben sadece 17 yıl'ın dolmasını bekliyorum.
Bu durumda primleri toplatmaya gerek var mı bilmiyorum ama şu anda bile www.turkiye.gov.tr'ye girip primlerime bakabiliyorum. SGK'ya gittiğimde durum farklı olabilir mi?
17 yılım ise 1 Ekim 2011'de doluyor.Benim düşüncem 20 EKim 2011 gibi tarihlerde emeklilik işlemlerimin başlatılması için işyerine dilekçemi vermek.
Burada yanlış bir şey var mı?

yani işim garanti olsun dersen ,
sgk ya hitaben ; emekli şartlarım nelerdir?tc numaran , sgk numaran ve verg indirimin fotokopisini ekle bir dilekçe ile başvuru yap.

ben hizmet dökümünde ilk sigorta tarihini hatırlayamamıştım bir aksilik olmasın diye böyle bir dilekçe verdim.uzun uğraşlar sonucu 4 ay sonra resmi cevap gelince gönül rahatlığı ile işlemlerime başladım.

Bak böyle bir şey olabilir. Tabi ki işi garantiye almak lazım.
Bu tür dilekçeyi internetten verebilirmiyiz acaba? Bimer'den veya başka bir yerden ???

e devlettekıyleaynı dedıgıngıbı dogru ama nıye 20 sını beklıyorsun 1 de doluyorsa 2 veye 3 vermıyorsun saten ısyerı senın cıkısını aybası gosterır dılekce tarıhını 31 eylulister veya 31 ekım ıster aysonunu ıster benımkı oyle oldu ben 3de cıkıs ısdedım ama dılecede ıstıfa tarıhı 31 oldu bıray oncelıay dıcılekcetarıhı

cavusae;

Şimdi 17 yıl olayı 1 Ekim 2011 de doluyor ve o gün cumartesiye denk geliyor. Normalde en erken 3 Ekim 2011 de verebilirim.
Ama dediğin gibi 30 Eylül 2011 cuma günü işyerine dilekçemi versem bile SGK'ya başvuru yapmam için 03 Ekim Pazartesiyi beklemeyecekmiyim.

beklesenbıle ısyerı senın dılekce darıhı nı 31 eylulolarak ıstıyecek cunku ekım ayın pırımını odememek ıcın hep oyle oluyor ıstersenız muassebıcnıze sorun en ıyısını obılır 3 de versenbıle o 31 eylul ıster veya 31 ekımı bekle oylever der

Anladım dediğinizi ama yok muhasebeci günlük işler ve işliyor.Zaten bizzat bana söyledi kaçında verirsen o günleri işleyeceğim dedi.
Kaldı ki geçen ay yani 4 Nisanda 2 adam çıkarıldı tüm hakları verilerek ve çıkışlarıda 30 Mart olarak değil 4 Nisan olarak yapıldı.
Bizim muhasebe kayıtları günlük ve gereği ne ise o yapılıyor.

İnşallah tabi son dakikada ne olacağı belli mi olur :)
Ben şimdi Hakan arkadaşın dediği gibi dilekçe yazıyorum bakalım ne olacak.

ben dilekçeyi kendim yazıp elden sgk ya teslim ettim.Takip numarası aldım.Bununla daha sonra akıbetini araştırdım.
İşyerinden çıkışının 31 ekim yap.Hem tam maaş alırsım hemde emekli aylığın 01 kasımdan birikmeye başlar.emeklilik dilekçeni 31 ekimde sgk ya ver.Başvurun 01 Kasımdan geçerli olacaktır.

hakandogualp;

Anladım,ben yinede internetten bir yazayım bakalım.
Dediğin doğru, 31 Ekimde vermek lazım.

bulnes ,

Hakan arkadaşı yanıltma, iş yerinden emeklilik nedeniyile ayrılıp kıdem tazminatını almak için sgk'dan (işverenin insiatifine kalmış size güvenir ve istemez) muhakak emekli olabilir belgesini ister, o belgeyi almak için sgk size gün toplama yapar ve hakketiiyseniz verir veya 15 yıl ve 3600 gününüz vardır ve kıdem tazminatını alabilir yazısını verir.
örnek:Çalıştığım şirkette bir arkadaş normal emekliye ayrılacaktı ocak sonu ve kendisine memleketinde iş ayarlamıştı fakat emekliye çıkma nedeniyile işten ayrılmak istiyorum dilekçesini verdikten sonra, işveren ondan sgk'dan emeklilik hakkını elde ettine dahil belge istedi, arkadaş 2 martta ancak işten ayrıldı.
Bulnes benim yazdıklarımı dikkate almak size kalmış ben buraya sadece bildiklerimi ve yaşadıklarımı yazmıştım (Bu arada Kipada çalışan engelli arkadaşım hale belge bekliyor).

1- Yaşlılık veya Malullük aylığı başvurusunda istenen belgeler ve süreç
2- Emekliliği hak ettiğinize dair yazıyı sigorta müdürlüğünden alıp işyerinize veriyorsunuz. Kıdem tazminatınızı alıp işten ayrılıyorsunuz ve emeklilik için sigorta mdüürlüğüne başvuruyorsunuz.

sevgili bulnes benimde emeklilik tarihim eylül 22 de doluyor Allah kısmet ederse beraber olucaz zannedersem

Mehmetyilmaz;

Hayırlısıyla inşallah.

Arkadaşlar ben aşağıdaki e-maili geçen gün yazıp gönderdim.

30.05.1972 doğumluyum. Sigortalı başlangıç tarihim 01.10.1994'tür.
15.11.2006 tarihinde Özürlü Sağlık Raporu ile %50 özürlü olduğumu dair rapor aldım.
Bu sağlık raporu ile vergi dairesine başvurarak 05.11.2007 tarihinde Sakatlık (Vergi) İndirimine hak kazandım.
Şu anda halen özel sektörde çalışmaktayım.
Bununla ilgili tüm Nüfus Cüzdanı, Sağlık Raporu ve Vergi (Sakatlık) İndirimi yazısı ekte bilgilerinize sunulmuştur.
Sizden ricam aşağıdaki sorularıma cevap vermenizdir.
1) Bu bilgiler doğrultusunda Özürlü yaşlılık emekliliğini ne zaman hak ediyorum.
2) Hak ettiğim günden itibaren yapmam gereken işlemler (aşama aşama-açıklamalı olarak) neledir?
3) Çalıştığım yerden kıdem tazminatımı alabilmek ve mağdur olmamak için (işi garantiye almak adına) yapmam gereken işlemler nelerdir?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Saygılarımla

Bugün ise cevabı geldi.

İyi Günler Bülent Bey,
su anda sistemimiz arızalı oldugu icin e-postanızdaki beyanlarınıza göre sorularınız cevaplandırılmıstır.
Sigortalı başlangıç tarihiniz 01.10.1994, ücüncü derece sakatlık indirimine göre emeklilik sartlarınız 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme gün sayısıdır.
Bu sartları yerine getirdiginiz zaman en son calıstıgınız sehirdeki sosyal güvenlik il müdürlügü veya sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine basvurarak tahsis talebinde bulunabilirsiniz. Basvurunuzda sakatlık indiriminden faydalandıgınıza dair belgenizi de ibraz etmelisiniz.
Kıdem tazminatı konusu ise Calısma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıgına baglı Calısma Genel Müdürlügünün konusu oldugu icin bu konuyla ilgili orası ile görüsmeniz gerekmektedir.

S&S;

geçen sene bizde emekli olduk yaptıklarım aynen böyle.Bir kere işyerinden ayrılmadan emeklilik için başvuru yapamazsın.Kıdem için de; kurum gerekli şartları kontrol edip tamam ise kıdem alabilir yazısı veriyor.

Şimdi anlaşılmışımdır umarım..

Üst Alt