Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergisiz otomobil almak için sakatlık oranı önemli mi?

Gitarist78
ÖTV muafiyeti için söz konusu olan uzuv kaybı alt ya da üst ekstremiteden bir uzvun yani el mol ayak bacaklardan birinin ampütasyonudur.
Rapor oranınız %90 ve üzeri olmadıkça ötv muafiyetinden faydalanamazsınız.

Selamün aleyküm öncelikle hayırlı ramazanlar dilerim Allah'u teala c.c. hepimize acil şifalar versin

Arkadaşlar sizlere bir sorum olacak

Benim

Kulak %31
Kronik gastritten %10
Fizik tedaviden %4

Toplamda % 40 engelli raporum var rapor sürekli olup ömür geçerlidir

Vergi indiriminden araç almak istiyorum sadece direk vergi indirimiyle araç almak mümkün mü acaba

Oturan boğa benim görme kaybım var yüzde 35 ben ÖTV yada başka şeylerden faydalanabilirmiyim şimdiden teşekkürler

ben bu ortopedi engellilerine %1 olma olayına inanmayıp baya bir araştırdım ve engel türlerine göre indirimler mevcutmuş mesela göz problemi olanlarada elektronikte indirim mevcutmuş yani organ rahatsızlığı olan bir kişi zaten süremez öbür taraftan görme duyma yeterli sınırlar içerisinde kabul ediliyor galiba ama ortopedi engelliler yürürken ve yaşarken yani hareket ederken sıkıntı yaşıyorlar ve onların bu sıkıntısı görülsün diye ortopedi engellilere ötv indirimi mevcut onunda aparat zorunluluğu var yani düne kadar sol kol ve galiba sol bacak sayılmıyordu şimdi onlar aparatsız kullanabiliyor onun haricinde aparat mecburiyeti var.

ortopedik torokolombel ve ankiloz mevcut 70 derce ustunde ve özür oranı %50
bu şartlarda araç alırken ötv indriminden faydalanabilinirmi ?

best

aile hekimi sevk verirken sadece ortopediye alırsanız büyük ihtimalle olur ama diğer dediğinizde galiba ortopedik bir problem olmaz eğer değilse hiç hesaba kattırmayın çünkü h sınıfına giderken araç süremez diye rapor alanlar bile olmuş

Yazıldıysa ve bulamadıysam şimdiden özür dilerim .

Bildiğim kadarıyla .Sol bacaktaki rahatsızlıklarda eskiden engel oranının bi önemi olmaksızın ötv indiriminden yararlanılabiliyordu ve raporda otomatik vites kullanır H sınıfı ehliyet alabilir yazıyordu.

Güncel durum nedir ?

Sol bacakta engel oranı kaç olmalı ve raporda tam olarak ne yazmalı ?

Cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkürler .

%80 engelli raporuyla arac alip otv indiriminden faydalanabiliyormuyuz ziginsel engelli

yanlış teşhis
Sol bacak engelinde belli bir oran şartı yoktur, raporda tanı kısmının açık şekilde doldurulması, raporda bir oran bulunması ve otomatik vitesli araç kullanır ibaresi yeterlidir. Son zamanlarda bu ibareyi hastaneler yazmıyor, bu durumda bazı vergi daireleri bu ibare olmasa da bu raporu 78- otomatik vites kodu bulunan ehliyet raporu ile birlikte kabul etmektedirler.
umit erturk
Hayır, oran en az %90 olmalı ve ayrıca zihinsel engelli şahıs vesayetle kısıtlanmış olmalı.

tsunami_

illa 90 şartı yok mesela sağ bacak olmayana sol gaz tertibatı ile sol bacağa otomatik vitesle iki bacak kaybında el fren gaz tertibatiyla sağ el olmayana topuz gibi tahribatlarla araç almak sürmek mümkün oran şartı da yok

BLACKSAGAT

%90 şartı yok onu biliyorum hacı abi zaten. %90 altı ötv muafiyeti için doktor bana uzuv kaybı şart dedi. Örnek veriyorum benim sol ayak damarım yukardan aşağı komple %100 tıkalı. Adam bununla alamazsın ayağının kesilmesi lazım dedi. Ondan sordum.

sakatlık indirimi ve vergi indirimi raporunda yazanlar araç alabilirmi

Bakın oradada yanlışlık var illa organ kaybı gerekmiyor bende sağ bacak femur pertes sekeli ve 2cm kısalık yazdılar ama alıyorum vücudumda tam siz iyi araştırın bence

Uzuv kaybida şart değil mesela bacak kısalığı olan bir kişi de %10 gibi bir oranla alabilir 90 altı raporlarda ortopedi şartı aranıyor

%90 altı olan uzuv sakatlıkları için % aranmadığına dair resmi yazı bulamadım.. Link varsa ekleme imkanınız varmıdır

[FONT='inherit']
[FONT=sans-serif]egemmm [/FONT]ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12​
[/FONT]

Konusu: Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması.
Tarihi: 30.04.2010
Sayısı: ÖTV-2/ 2010-3
İlgili Olduğu Maddeler: ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2-a.

[FONT='inherit']a) Sakatlık Dereceleri[/FONT]
[FONT='inherit']Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.[/FONT]

[FONT='inherit']
Mehmet KİLCİ​
[/FONT]

selamun aleyküm herkese.
arkadaşlar benim birkaç kalıcı hastalığım var. bunlar süper morbit obezite, tip 2 diyabet, ileri seyiye uyku apnesi, karaciğer büyümesi, sağ kulakta yaklaşık %40 duyma kaybı, diz eklemlerimde sürtünmeden kaynaklanan sakatlıklar. ayrıca ileri derece reflüm var. bunların tamamınında raporu mevcut. bunlara %kaç özürlülük alabilirim? biraz araştırma yaptığımda sırf şeker, obezite ve uyku apnesinin %100 ü geçtiğini gördüm. bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

bahabey

Taşıt kullanmada sıkıntı yaratacak uzuv sakatlığın varsa el kol bacak vs doktor uygun görürse verir ... iç hastalıkların oranı %90 ve üzeri olmalıdır .. başka türlü alamazsın

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

İyi günler ben dün haydarpaşa numunede ortopediden hakem hastaneye girdim ve 15 verileceğini öğrendim. Rapor haftaya elime geçecek yanlız kafama takılan şu doktor 40 altı alınan raporlar biseye yaramıyor dedi yani heyetten otomatik vites kullanabilir diye karar cikmayabilir gibi bir düşünceye kapıldım. Birde o yönde bir karar çıkarsa ne yapmalıyım bilen var mı teşekkürler

ÖTV siz araç alımında oran önemli değil aracı sol ayaksan otamatik diyer engelli durumlarında terttibat yazdırman önemli vergi dairesi bu ibareleri istiyor.

KÜREKÇİ

ben bu konuyu biliyorum sadece dün ortopedi doktoru 40 altı raporlar olmuyor dedi ve bende bilgi eksikliğinden dolayı ötvden yararlanır ibaresini koymazlarsa diye düşünüyorum. Verdiğim evraklara kodlu b sınıfı ehliyetimi de ekledim inşallah görürler. Birde heyyettekiler de bilgisiz ise yandık demektir. ehliyetimde 78 kodu mevcut yani 102 47 78 kodlu ehliyet aldım acaba verilmeme ihtimali varmı varsa ne yapabilirim diye soruyorum.

ÖTV siz araç alır ibaresine gerek yok işaretlemesinler oran hiç önemli değil.Senin engelini açıklamalı şekide yazılması ve 78 koduna göre otomatik araç kullanır ibaresini koydurmaya bak.Ayrıca ortapedik doktoru oranın % 40 aşağı olmaz diyorsa burda genelgeler paylaşıldı onun çıktısını alıp gösterebilirsin.Ortapedik engellilerde aracı kulmakta engelin varsa o önemli bundada oran aranmıyor.

bütün çabam nisan çıkmadan şu raporu almak çünkü 1,6 tdı dsg skoda süperb activ+8 inç multimedia bolero ekran 8hoparlör+cruise control + dijital klima 82000 tl dendi araç fiyatı opsiyonlarla 142000tl yani kaçarsa daha rapor falan uğraşmam 70000 tllik bir araba alır sürerim.

bu 1 hafta nasıl geçer bilmiyorum. 90 altı ortopedik engellilerde yüzdenin önemi yok deniyor ama rapordada ötvden yararlanır + otomatik vites kullanır yazması gerekiyor deniyor bu canımı sıkıyor.

Ben Yeni yaptırdım işlemleri ÖTV sen yararlanır ibaresi yoktu sadece otomatik vitesli araç kullanır ibaresi vardı.hiçbir sıkıntı çıkmadı.

Üst Alt