Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2017 yılı 2022 aylık miktarları ve muhtaçlık sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Merhaba melek hanim, 19 yaşında %73 zihinsel engelli kız kardeşim var annem onun bakım parasini alıyor. Babam ile boşanma surecindeler ve kardeşim ben annem 3 kişi yaşıyoruz. Başka gelirimiz yok. Kardeşim 3 aylık maaş alabilir mi acaba? Birde yeni mezun oldum ve başka şehirde işe girme durumum olabilir. Annemle kardeşim iki kişi ikametgah ettiği taktirde bakım maasiyle kardeşimin3 aylık maaşı alabilir mi? Biraz karışık sormuş olabilirim kusura bakmayın lütfen :)

3178 TL e-devlette mi yazıyor?
benim hesabım doğru:) çünkü şurada sen aylık başvuru tarihini ocak demişsin.https://www.engelliler.biz/forum/20...htaclik-siniri-belli-oldu-10.html#post1801327 ben de buna göre hesap yaptım. aylık başvuru tarihin ocak ise aylık başlangıç tarihin 1 şubat dedim ve 1 şubattan itibaren hesap yaptım.

3178 TL 1 mart'tan itibaren hesaplanan tutardır. sadece mart dönem aylığıyla haziran dönem aylıgının toplamı.
bu hesabın doğru olması için senin başvuru tarihinin şubat olması lazım. şubatta başvurduysan 1 mart aylık başlangıç tarihin olur ve 1 marttan itibaren ödeme hesaplanır.
şimdi söyle bakim ocakta mı başvurdun şubatta mı? hangisi doğru?

@ayaz78,

Ayaz kardeşim,hayırlı olsun güle güle harca.Melek hanımın hesabı kuruşu kuruşuna doğru çıktı bence.
Zira benim hesabıma görede 2471 lira alman gerekiyordu.Bunada şükür sen 3170 lira almışsın.Melek hanımın hesabı ile alacağın para arasındaki farkı vakıftan öğrenmeye çalış,ama açıklamada parayı başbakanlık yatırıyor derdin varsa oraya anlat diyorlar,Bu arada melek hanım,kusura bakmayın bende işitme engeli oldugundan arada böyle yanlış anlamalarımdan kaynaklanan sorunlar olabiliyor,umarım beni anlayışla karşılar,inadımdan dolayı affedersiniz,Ayaz kardeşim,verdiklerine razı olmaktan başka elimizden gelen birşey yok,zira benimde 3 aylık rapor farkını vermemişlerdi,tekrar hayırlı olsun güle güle harca,ve kesinlikle canını sıkma zira benim hesabım olan 2471 lirada çıkabilirdi.

sana 6 aylık para hesaplanmış.
mart dönemi (mart,nisan,mayıs) + haziran dönemi (haziran,temmuz,agustos)
mart dönemi 529,82 x 3 = 1589, 46 TL
haziran dönemi 529,82 x 3 = 1589,46 Tl
toplam 3178,92 TL
yani aylık başvuru tarihin şubat alınmış buna göre. başvuru tarihini şubat olarak aldıkları için aylık başlangıç tarihin de 1 mart oluyor.
1 mart'tan itibaren toplam 3178,92 TL ediyor. (mart,nisan, mayıs, haziran,temmuz ve agustos)

ama sen aylık başvuru tarihini 20 ocak deyince ben buna göre hesap yaptım.
aylık başvuru tarihin ocak olursa aylık başlangıç tarihin 1 şubat olur.
şubat , mart,nisan,mayıs haziran temmuz ve agustos toplamı 3708,74 Tl eder.
1 aylık miktar 529,82 x 7 = 3708,74 Tl
aylık miktar 529,82 x 6= 3178,92 TL

senin yaklaşık 600 tl eksik dediğin net olarak 529,82 TL
bu da şubat ayının miktarı.
şubat sana ödenmemiş:)

hesapta yanlış yok yani.
başvuru tarihin ocak değilmiş.
sen başvuru tarihini şubat deseydin ben de ona göre hesap yapardım.

şöyle yazardım
başvurun şubat ise aylık başlangıç tarihin 1 mart.
bu durumda sana mart,nisan mayıs (mart dönemi), haziran,temmuz ve agustos (haziran dönemi) ödenecek toplamı da 3178,92 TL eder derdim:)

not: e-devlette başvuru tarihin 20 ocak yazıyorsa vakfa gdip neden 1 şubattan itibaren ödeme yapılmadıgını sor. yönetmelik gereği başvuru tarihini takip eden ilk aybaşı aylık başlangıç tarihidir. eger senin e-devlette başvuru tarihin 20 Ocak ise aylık başlangıç tarihin 1 şubat olur. bu durumda 1 şubatt'tan itibaren ödeme yapmaları gerekir. oysa sana ödenen para da 1 mart'tan itibaren ödeme yapılmış. bu duruma itiraz et. tabi başvuru tarihinden eminsen.

ablacım eger sen 20 ocak'ta vakfa gidip raporunla birlikte başvurunu yapmışsan, formu doldurup imzalamışsan ve sana başvuru alındı belgesi verilişse başvuru tarihin 20 ocak'tır. kaldı ki e-devlette de 20 ocak yazıyor diyorsun. oysa e-devlette sana 1 mart'tan itibaren ödeme yapılmış görünüyor. şubat ödenemmemiş. buna gidip itiraz et.
ben hesabımdan eminim. neden 1 mart!tan itibaren ödeme yapıldığını sor. başvuru tarihinin ocak olduğu e-devlette de yazıyor. ama eksik ödeme yapılmış sana.
tekrar ediyorum başvuru tarihin ocak ise aylık başlangıç tarihin 1 şubat.
sana 1 şubattan itibaren ödeme yapılmalıydı.
ama ödenen para 1 mart'tan itibaren görünüyor. başvuru tarihini şubat olarak hesaplamışlar yani.
başvuru tarihin şubat olunca aylık baçlangıç tarihin de 1 mart oluyor. 1 mart'tan itibaren ödeme yapılmış sana.

Ayaz kardeşim,başvuru tarihine göre değil,başvurunun onaylanma tarihine göre ödeme yapıyorlar desem,yine ben yanlış bilgilendirme yapmış olurum,senin onay tarihini vakif cep tlf,msj'la göndermiş olmalı,sen o onay tarihine ğöre hesapla.

Mehmet005 yanlış biliyorsun. aylık başlangıç tarihi onay tarihi değildir. yukarıda şöyle dedim ben: "yönetmelik gereği başvuru tarihini takip eden ilk aybaşı aylık başlangıç tarihidir. " doğrusu da budur.
ödemeler başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren baglandığı tarihi takip eden ilk ödeme döneminde yapılır.
örnek:
Ayaz ocak'ta başvurdu. bu tarihi takip eden aybaşı 1 şubat'tır. 1 Şubat aylık başlangıç tarihidir. yönetmeliğin deyimiyle aylığa hak kazanma başlangıç tarihi:)

istersen yönetmelik'e başvuralım bakalım o ne diyor:)

ilgili yönetmelik der ki:
"Ödeme
MADDE 9 – (1) Mütevelli Heyeti kararı ile muhtaçlığı tespit edilerek aylık bağlanan kişilerin aylığa hak kazandıkları tarih, başvuru tarihini takip eden aybaşıdır.
(2) Aylığa hak kazanma başlangıç tarihinden ilk aylık ödemesinin yapıldığı ödeme dönemine kadar olan aylık hakları için, aylığın bağlandığı tarihi takip eden ilk ödeme döneminde defaten ödeme yapılır."

ayaz78 itiraz edeceksin tabi ki.
öncelikle vakıftan başvuru tarihini öğren. e-devlette başvuru tarihinin 20.01.2017 yazdıgını söyle. vakıf da başvuru tarihinin 20 ocak olduğunu söylerse alo 150 BİMER hattından itirazını yap. BİMER'den yazılı olarak da itiraz edebilirsin.
ya da vakfa danışmadan direkt itirazını BİMER üzerinden yap. hiç vakıfla ugraşma.
BİMER'e eger yazılı müracaat edeceksen gerekli tüm bilgileri yazmayı unutma.

şu şekilde itiraz et:

" 20.01.2017 tarihinde 2022 bakıma muhtaç engelli aylığına başvurdum. işlemlerim yetişmediği için mart dönem aylığını alamadım. haziran ödeme döneminde aylığa hak kazanma başlangıç tarihinden itibaren tüm ödemelerimi alacağım. e-devletten 2022 engelli aylığı ile ilgili sorgulama yaptığımda 3178,92 TL ödememin hazır olduğu yazıyor. başvuru tarihim olarak da 20.01.2017 tarihi yazıyor.
ilgili yönetmeliğe göre aylığa hak kazanma başlangıç tarihimin, başvuru tarihini takip eden aybaşı olması gerekiyor. başvuru tarihim 20.01.2017 olduğuna göre aylıga hak kazanma başlangıç tarihim de 1 Şubat oluyor. bana 1 şubat'tan itibaren haziran dönem aylığıyla birlikte toplam 3708,74 Tl ödenmesi gerekirken eksik ödeme yapıldığını görüyorum. yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre aylığa hak kazanma başlangıç tarihimin tespitini, buna göre tarafıma ödenecek ödemelerin yeniden hesaplanmasını, eksik tutarın tarafıma ödenmesini ve yazılı olarak bilgi verilmesini arz ederim."

Melek Hanım,
Kız kardeşim kendi evinde oturuyor. Dairenin değeri yaklaşık olarak 200.000 TL. Babam bakıma muhtaç; %98 özürlü raporu var. Kız kardeşim bakım parası alıyor 960 TL. Boşandığı kocasından nafaka alıyor 400 TL. Babamın sakatlık maaşını alıyor 430 TL aylık. Evde 3 kişi yaşıyor; kız kardeşim + 7 yaşındaki çocuğu + babam. Babamın üzerine 2015 yılında 2015 model engelli aracı alınmıştır. Toplam 40.000 TL ödenmiştir ve faturası mevcuttur. Evin bütün geliri bu kadardır. Bu durumda babamın sakatlık kesilir mi kesilmez mi?
Bana mümkün olduğunca kısa sürede cevap verebilirseniz gerçekten çok müteşekkir kalırım.
Şimdiden teşekkürler. Saygılar. Kalem

Dairede oturuyor,araba gelir getirmediğini için hesaba dahil edilmez. (2022 maaşı) hesaba katılmaz
960+400=1360 ₺gelir var 1360:3=440 ₺eder. Sınır olan 423,58 ₺yi geçiyor kesilir,

F3211 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Merhaba 2022 maaşını sadece bulundugumuz bölgedenmi cekebiliyoruz farklı ptt şubelerinen alabilirmiyim

Tc sınırları içinde her PTT şubesinden ve PTT kart varsa hafta iç hafta sonu da alırsın

selamünaleyküm.
hayırlı ve iyi günler.
2022 maaşıyla ilgili bir sitede bundan sonra hane gelirine degil kişinin
gelirine bakılıcak diyordu.bu haber dogrumu?

merhabalar. bir tanıdığımın 16 aylık bebeği işitme kaybı var. dolayısı ile konuşmasında da problem var. Heyet raporu çıkarmışlar. Bu çocuk için herhangi bir kurum sabit maaş bağlıyor mu ? forumda okuduğum kadarıyla 2022 sayılı kanun var ama özet şeklinde açıklayabilecek var mı ? teşekürler

teşekkürler

peki arkadaşım engelli maaşı kesilirse yaşlılık maaşına dönülürmü..

Hulusi,
Yas 65 ve üzeri ise eve giren gelirden hesab yapılmaz, sadece kendi gelirine bakılır, kendi geliri 423,58 TL yi geçmeyecek yani kızının aldığı nafaka ve bakım maaşı hesab edilmeyecek

hulusi susam babanızın % 70 ve üstü engelli sağlık kurulu raporuyla aldığı 2022 bakıma muhtaç engelli aylığının kesilip kesilmeyeceğini soruyorsun.
bu aylığın devam etmesi için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 423,58 TL altında olması lazım. alınan 2022 aylığı bu gelire dahil edilmez. oturdukları ev gelire dahil edilmez. ama aracın vergiden düşülmüş tutarının 120'de biri gelire dahil edilir.
sadece evde bakım aylığı ve nafaka aylığıyla sınırı geçiyorsunuz.
yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra babanızın aldığı 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı kesilecektir.
sakın kestirmek için bildirimde bulunmaya filan kalkmayın. babanız bu aylığı ne kadar alsa kardır. vakıf sosyal incelemeyi ne zaman yapar bilemeyiz. aylığı onlar kesinceye kadar almaya devam edin.
babanızın 2022 engelli aylığı kesildikten sonra da 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığına başvurursunuz. bu aylık türünde rapora gerek yoktur. sadece babanızın ve eşinin gelirleri dikkate alınır. anladığım kadarıyla eşi de yok. bu durumda sadece onun geliri dikkate alınır. evde bakım aylıgını onun geliri olarak hesaplamazlarsa babanıza 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı baglanır. ama bu aylık miktarı çok düşüktür.

benim tavsiyem haneye birini alın. haneye alacağınız kişinin ikameti babanlarda olsun ve onlarla yaşasın. sadece ikamet değişikliği yetmez. o evde yaşamadığı tespit edilirse hane gelirine dahil edilmez çünkü.
son söz: vakıf sosyal incelemenizi yapıncaya kadar aylıgı almaya devam edin. oyle durumda zaten tekrar (mümkünse ayrı başlık açın) yazarsınız.

mavigenchan tamamen asılsız bir haber. hane gelirine bakılmaya devam edilecektir (puanlama sistemine geçinceye kadar tabi).

Melek hanım merhaba benim kızım otizmli raporu %75 ağır engelli hiç gelirim yok sigortam da yok nafaka da yok kirada kızımla oturuyorum eşimden ayrıldım sorum şudur :bakım aylığı ile engelli aylığı aynı anda alabilirmiyim

Evde bakım için,
Rapor ağır engelli(evet) ise
2022 maaşı için
18 den küçükse kendiniz basvuracaksınız, Bosandığın için Çocuğun velayet kararı istenecek. Gelir yok diyorsunuz sınırları yazmaya gerek yok

Son düzenleme:
Veli bey dalgamı geçiyorsunuz ayrıca yazdığınızda benim soruma cevap bulamadım burada iki maaştan bahsediyorum aynı anda iki maaşa başvuru yapıcam ikisinin birden çıkma ihtimali varmı onu merak ediyorum

Asya07,Bence veli beye haksızlık etmişsiniz,veli bey sorularınıza kısa ve öz cevaplar vermiş.
Kızinizın raporunda ağır engelli yazıyorsa evde bakım maaşı alırsınız demiş.
2022 maaşınada kızınız 18 den küçükse onun adına siz,18 den büyükse kendisi alır demiş.
Sonuç olarak veli bey size her iki maaşıda bu şartlarda alabileceğinizi söylemiş,

Bak Mehmet005 anlamış Asya07
Kısa ve öz anlattım

Günaydın Mehmet bey haklı olabilirsiniz msj da sorun yok zaten. Ama msj değiştirme gerekçesindeki madem biliyorsun niye yazıyorsun kısmı moralimi bozdu. Yanlış anladıysam üzgünüm

Veli bey sizden de özür dilerim :rolleyes:

imza diyelim hayatım boyunca unutmayacağım bir cümle, yani ne sizle ne başkalarıyla bir ilgisi yok

Asya07, veli beyin msj değiştirdiginden ve msj altı yazılarından bilgim yoktu,siz kusura bakmayın.

Peki ozaman veli bey önyargılı davrandım tekrar kusura bakmayın. sonuç olarak bakıcı aylığım hanede kişi sayısına bölünüp sonuca bakılmıyor ve engelli maaşını da veriyorlar inşallah böyledir. İkinci bir sorum olacak engelli yakını aylığı %70 üzeride 1050 TL midir?

Gelir yok dediniz sizin içindi o nbilgi(kişi başı 847 TL)
2022 maaşı için (423,58 TL)
18den küçükse oran ne olursa olsun 1059,64. TL, büyükler için %40_%69 arası 1059,64 tl %70ve üzeri ise 1589,47 TL dir

Asya07 aslında ilk sorunda her şeyi apaçık sormuşsun ama arkadaşlar tam derdini anlamamış. en son mesajında zaten seni asıl kaygılandıran kısma değinmişsin.

ilk mesajında verdiğin bilgilere göre anladığım kadarıyla çocuğun 18 yaş altında ve hanede 2 kişi kalıyorsunuz (yanlışsam düzelt lütfen).
sen de hem 2022 engelli yakını aylığına hem de evde bakım aylığına başvurmak istiyorsun. özellikle 2022 aylıgına evde bakım aylıgının engel olup olamayacağını daha doğrusu iki aylığı aynı anda alıp alamayacağını soruyorsun.

şartların uygunsa her iki aylığı da alabilirsin.

2022 aylıgı gelir hesabında evde bakım aylıgı da hesaba katılır. hanede 2 kişi olunca sınırı geçiyorsunuz haliyle. lakin kirada oturdugunuz için emsal kira bedeli toplam hane gelirinden düşülür. bu durumda sınırı geçmezsiniz. yani 2022 engelli yakını aylığı baglanırsa daha sonra evde bakım aylıgından dolayı 2022 aylıgı kesilmez.
lakin nafaka gibi bir başka gelir sözkonusu olursa, evde bakım aylıgı da baglanırsa bu durumda sınırı geçeceğinizden yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra 2022 engelli yakını aylığı kesilir.
evde bakım aylıgı açısından gelirin de raporun da gayet uygun. bakım hizmetleri değerlendirme heyeti çocuğun için bakıma muhtaç oldugu yönünde olumlu kanaat bidlirirse de evde bakım aylığı baglanır.
evde bakım aylığı için en kısa sürede aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip başvur.

yalnız 2022 aylığı için bazı sorularım var sana.
1. çocuğun 18 yaş altında mı?
2. mahkeme hiç mi nafaka kararı vermedi? boşanma durumunda mahkemenin nafaka belirlemesi lazım.
3. çocuğun babası sigortalı çalışan mı? geliri ne durumda?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt