Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2018 EKPSS Lisans kategorisinde çıkmış sorular?

tkahveci86
Müsaade edilmemesi gereken Ösym'nin yaptığı hatalardir.. bütün yanlislariniz için itiraz edin 100 alın demek, ithamdir.. böyle şeylere gerek yok..

Ben de doğru yaptığım sorulardan iptal edilmesini isteyeceğim ne de olsa doğru yaptım mantık doğru yapılan sorunun iptalini gerektiriyor :D

Olayı sulandirmanin manasi yok, ben soruyu herhangi bir seklde cevaplamis olabilirim, soru hataliysa bunların hicbir onemi yok.herkesin hakkinda hayirlisi..

100 alanlar komple sınavı iptal için istesinler sorular mantıksız çelişkili ama hepsini doğru yapmış

Cümleleri beynimizde yorumlayalim, ayak tirnaklarmizla değil.. Burada sorunun mantıksız veya çelişkili olmasından değil hatalı olmasından bahsediyoruz.. daha fazla çene yormaya gerek yok. Iş olacağına varır..

bence bundan sonra prof bilmem kim demesinler şu şu anabilim dalı şu bölüm şu fakülte prof bilmem kim desinler ünvan bölünmez sıradan nereye aitse bu prof saysınlar

niye bu kadar uğraşıyosam sanki iptal de olsa kağan da olsa aynı hesap bu saatten sonra. hakaretini aynen iade eder başvurunda başarılar dilerim

tkahveci86

O zaman dalga geçer gibi cevap vermeyeceksiniz canım kardeşim.. Ben hakaret etmiyorum, düşünmeden cevap veriyorsunuz demek istiyorum.. Herkesin hakkında hayırlısı..

şu anda pişmanlık var aslında nereden nereye geldi ne kaysermiş halbuki iki türlü de 1 net geliyo işte.. neyse kusuruma bakma

tkahveci86

Yok estagfirullah siz de kusura bakmayın, aynen ben sadece kendimce hatalı olduğunu düşünüyorum o kadar. Tekrar hayırlısı...

Lisans ve önlisans soruları arasında çok fark yokmuş hemen hemen ayni seviyede sormuşlar.

Yanlışlık

Fatih sultan Mehmet, Kayser ünvanını kullanmıştır. Rum ünvan değildir. Siz istediğiniz yere başvurabilirsiniz en doğal hakkınız ama burada sürekli bu konu üzerinden insanlara hakaret etme hakkınız yoktur.

Prof. Ilber Ortaylı'yı biraz dinlerseniz belki anlarsınız.

Son düzenleme:
gökuşağı

2. Mehmet, kayser-i rum ünvanını kullanmıştır. rum tek başına tabiki ünvan değil. kayser-i rum ünvandır.. Eğer kendisi bir bizans imparatoru olsaydı, tek başına kayser yeterliydi ama durum böyle değil. bu bir bütündür ayrılamaz.. Ben araştırdım gördüm, siz de öyle yapın.. Ayrıca kimseye hakaret ettiği falan yok, o sizin hüsnü kuruntunuz. Bir arkadaşla yanlış anlaşılma oldu düzeldi.

Kayser-i rum farsça imla ile bir isim tamlamasıdır. Anadolunun kralı en basit şekliyle bu anlamda. Bakın Yani "rum" burada tek başına sadece bir bölge olarak düşünülmeli. -i tamlayan ekidir -nun'a karşılık gelir. Bir bölgeyi ya da daha spesifik olarak özel bir ulusun yaşadığı bölgeyi elbette ünvan olarak bir ünvanın parçası olarak düşünemeyiz bu bir tamlama. Bu sorunun doğru cevabını bilenler benim gibi 1 saniye bile düşünmediler tereddüt etmediler. Soruyu kurcalarsak ve etimoloji yapmaya kalkarsak kayser sözcüğünün kökeni "ceaser" şeklindedir. Böyle düşünürsek ben kullanmadığı ünvanları bile kullandığını iddia ederim. Kurcalamayın o kadar. Soru bilenler için çok basitti arkadaşlar.

Kayser-i rum farsça ile imla edilmiş bir tamlamadır. Yekunu bir ünvan değildir ilk anlamda. Öyle kabul etsek öyle anlaşılsa bile. Sultan-ı iklim-i rum densin Sultan ünvanın yerine. Padişah fermanlarına yazışmalarına bakarsanız böyle onlarca tamlama görürsünüz. Pekala şıkların hepsindeki ünvanların bu gibi tamlamalarla yazılması gerekirdi dediğiniz mantıkla. Hadi buyrun... Olmadı değil mi. Üzgünüm arkadaşlar.

Heh ben de böyle dil kuralları ile açıklama yapacak birini bekliyordum. Ben de bunu izah etmeye çalıştım ama nafile. Sanırım sorunun iptali için epey ısrarcı arkadaş. Ne diyelim neticede böyle bir hakkı var elbette. Sonucu belli olan bir şey için kendini yormuş olacak o kadar.

Biri de çıkıp ben Sultan yaptım çünkü bu ünvan Sultan-ı iklim-i rum şeklindedir ve yanlıştır derse ne olacak.

Denizdenizzzzz

Şıklardaki diğer ünvanlarda herhangi bir tamlamaya gerek yok zira, han, sultan, hünkar gibi ünvanlar o dönem zaten Osmanlı'yı refere ederdi. Ama burada bahsedilen bizans topraklarının imparatorluğu olduğu için özellikle rum tamlaması getirilmiş. bu ikisi birbirinden ayrılamaz. denemelerde bile 'kayser-i rum ünvanını kullanana padişah kimdir' diye sorulagelmiştir. ben etimolojiye girmiyorum.Söylemek istediğim gayet açık ortada. soru hatalı..

Arkadaşlar merb. Fizyoterapist bir arkadaşım var. Ekpss den hesaplarımıza göre 78-82 puan arasında alacak gibi.. Aramız da Fizyoterapist var mı veya ilk atama da atanma durumu olur mu ? Bilgisi olan arkadaşlarımız yardımcı olursa çok sevinirim.

Yukarıda yazdığım 2. cevabı tekrar okuyun.

Dönemindeki babür çağatay gibi onca türk islam memleketinde han Sultan gibi ünvanlar kullanmadılar bunlar sadece osmanlıyı reçete ederdi öylemi... Yapmayın.

Denizdenizzzzz
Söylemek istediğim şey gayet açık.. Sultan, han gibi ünvanlar dönemin en büyük devleti olan Osmanlıya işaret ederken, 2. Mehmet İstanbul'u fethettikten yeni roma imparatorluğunun varisi ilan etmiştir. kayser-i rum ünvanı da roma sezarı yani roma imparatoru demektir.. Diğer tek kelimelik ünvanlarla bunu bir tutamazsınız.. Yüzde yüz böyledir diyemem, zira bu tutum, bu alanda çalışanlara haksızlık ve kendi adıma da cahillik olur fakat ben araştırdığım kadarıyla bu kanıya vardım ve itiraz edeceğim diyeyim..

Biri de çıkıp ben Sultan yaptım çünkü bu ünvan Sultan-ı iklim-i rum şeklindedir ve yanlıştır derse ne olacak.

Efendim anlatamadığım nokta şurası. Fatih SULTAN Mehmet Han var ama KAYSER Mehmet vb. bir ifade yok anlatabildim mi bilemiyorum?

İnanın soruyu cevaplarken ne aklıma alman kayzeri wilhellm ne çar deli petro ne sezar geldi... Çünkü çar kayzer crusier Sezar aynı kökten gelir. Itiraz edin tabii..

Ben de bu şekilde karşı dava açarım :)))

Bakın benim amacım kimseyle inatlaşmak gibi bir aptallık değil!.. Adı üstünde kayzer Wilhelm, çünkü kendisi Alman imparatoru.. görüldüğü üzere başına herhangi bir tamlama gelmemiş ama 2.Mehmet'in ünvanına getirilmiş zira kendisi aslen Osmanlı İmparatoru. Bu konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum zira sulandırılıyor.. Ben meramımı anlattım. Siz de ne yapmak istiyorsanız onu yaparsınız..

Sayın arkadaşlar, ÖSYM'nin bu zorluk seviyesinde (mfö yü sormuşlar) KAYZER lakabını ünvanını her neyse KAYSER-I-RUM olarak düşünebileceğine imkan veriyor musunuz?

Normal kpss olsa düşünelim derdim. Ama SORULAR DÜZ BİR OK GİBİ- Sorunun cevabını tam bende bilmiyorum ama hayırlısı olsun diyorum. Allah ihtiyacı olana versin inşallah.

nedense bu bana çarşamba acıpayam polemiğini hatırlattı şu an kimse türkçeyi net hatırlamıyor sorular görüntülensin oradan da bu tip itirazlar yükselecek gibi

Arkadaşlar polemiğe gerek yok yarın herkes görecek cevapları. Bu arada ben de Misak-ı Milli sorusunu Sevr diye okudum ve Saltanat Şurasını işaretledim ama ben hariç herkes Misak-ı Milli dediğine göre hızlıca cevaplamaktan yanlış okuduğum bal gibi ortada. Şimdi ben de bunun polemiğini mi yapayım?

ekonomist yarın görüntüleneceği bilgisini nereden aldın var mı gerçekten öyle bişey 2016daki haziranda görüntülenmiş

Bir kaç şeye değinmek istiyorum öncelikle türkçeyi hatırlamıyorum ama istemeye istemeyeden bahsedilmiş eğer gerçekten cümlede çekinme ürkeklik vs varsa onun cevabı istemeye istemeye olmaz insani duygularda çekinmek ve ürkmek istememek koşuluyla aynıdır , eğer cümlede mecburiyet yada zorunluluk geçseydi istememek doğru olurdu ama bu benim fikrim sizin yazıklarınızda sizin fikriniz açıklanınca en doğrusunu görürüz

Kayser konusuna gelince padisahların kullandığı ünvanlar noktası virgülüne kadar söylenmek zorunda değil mesela fatih sultan mehmete neden fatih diyoruz ? İstanbulu feth ettiği için fatihi bizans yada fatihi istanbul diyelim ozaman? Yada ilk sultan ünvanını kullanan sorusu çıksaydı orhan bey diyecektik ama bu mantıkla şıklarda sultanul guzat yok diye bu yanlısmı diyecektik?

Kaldıki bu soru soru bankalarında vardı defalarca çözdüm, sizede denk gelse hımm derdiniz soru bankasını arayıp şikayet etmezdiniz heralde:)))

O yüzden yorum farklılığı itirazı doğuran bir sonuç değildir

Zaten Tarihin Pusulasında genel olarak Osmanlı Sultanlarının kullandığı unvanlar arasında Kağan sayılmamış, internette pdf i var isteyen bakabilir.

Merhaba Arkadaşlar,

Bende türkçenin ilk sorusu hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. çünkü formda epey bir konuşulmuş. bu soruda yakın anlam ve eş anlamlı sözcükler sorulmuş. ELİNDEOLMAKSIZIN : Elinde olmayarak, istemeksizin İSTEMEYE İSTEMEYE içten gelmeksizin, isteksiz bir biçimde, gönülsüz olarak, hiç istemeyerek, istemeyerek de olsa. görüldüğü gibi İLK ANLAMLARI aynı. 2. şık duvarın dibinde demek gerçekten duvarın altında kalımış değil yanı hemen yanında bulunma anlamı vardı TDK de yanı başında sözcüğün ilk anlamı 'hemen yanında' anlamı vardır. ürkek ve çekingene gelirsek bunlar farklı şeyler İlk anlamları 2 anlamı vardır ürkek korkuya kapılan çekingen ise utanma saygı korku anlamın. yani burada ilk anlamı değil ikinci anlamı vardır. bundan dolayı cevap ÜRKEK VE ÇEKİNGEN . benim fikrim bu bende bunu işaretledim.

2. soru boşluk bırakma sanırım üstün görmek sözüydü yazar eserde yaptıgı oyunnlarla yeni bir şey keşfettiğini sanıyor ve kendini diğerlerinden üstün görüyordu.

3. Soru aşagıdakılerde hangisi yoktur. Elektronık manyetik yayılma ile ilgili. III. cümleyi e şıkına getirmişlerdi orada bilim adamları yeni fikir ortaya çıkarmışlardı cümlesi vardı ben bunu işaretledim çünkü III. cümlede bilim adamların elektronik manyetiğin neden oldugu alanlarda bir fikir birliğine varılmıştır denilmişti. burada fikir birliğine vurgu vardı yeni bir fikrin ortaya çıkması değil. II cumle genelleme vardı evlerimizde iş yerimizde hastanelerde bu elekro manyetik etkili denilmişti V. cümle karşılatırma vardı. en çok sözcügünde. diğer 2 sıkı hatırlamıyorum.

4. soru sabitfikirli adamları ise ben c yaptım Kargayla başlayan cumle adama kargayı butun kuşlar için kullanıyordu ancak her kuş karga değil kuş çeşitleri var.

5.soru ses olayı ayrıntı ayır-ıntı yalın-ız yani I-III ünlü düşmesi

6. sıfat- zarf- edat-zamir den beri zarf bir sözcukle -la eki kullanışmıtı edat ve kimisi zamir sıfatı sözcuğu hatırlaayamadım.

7. aşagıdakilerden hangisi yoktur. tanımlama

14. ve 15 soru oguz atay ile ilgili
14 soru 3 maddelik paragrafta yazar oguz ataya ve diğerine ateş püskuruyordu kısa cümleler kurmaları devril yapmaları vb soruda ise yazar paragrafa göre aşagıdaki hangi yöntemi kullanması uygun olmaz. I cumle yıne kısaltmalar ve devrik. II cumle ise yine yogun anlatım falan yine paragrafta vardı bende I-II yazar bu yöntemleri kullanamaz dedim çünkü paragragta bunlara karşı duruyordu.

15. soru. ise yine bu paragrafa baglı olarak hangisine ulaşılabilir sorulmuştu. B şıkında yazar BİCEMSEL OLARAK (yani üslüp olarak) okuyucu etkilemek istemektedir yani kısaltamalar devrik cumle yogun anlam bunlar üslübü verir.

AYRICA başka bir paragraf ahlak anlayışı ilgili e şıkı evrensel ahlak temelleri benimsendiği takdirde çatışmalar olmaz.

ayrıca başka bir paragraf sanattan bahsediyordu. fırça boya falan bunu da sanatçı eserde izleri kalır yani kendinden bir şeyler katar.

Arkadaşlar benimle aynı fikirde olmayanlarınız çıkabilir. kimseyi yargılamıyorum sadece bende işaretlediklerimi ve kendimce vardıklarımı yazdım. sizde umarım tartışma yaratmazsınız. hatırladığınız diğer paragrafları yazarsanız sevinirim. iyi günler

Yarın açıklanacak derken Çarşambayı kastettim, bir duyum almadım sadece son dönemlerde tüm sınavların sorularının 2 günde açıklandığını dikkate alarak bir tahminde bulundum. Haziranda açıklanır diyen arkadaşa cevaben zaten sonuçlar yani puanlar 17 Mayıs ta açıklanıyor bu durumda soruların Haziranda açıklanması biraz imkansız gibi.

Üst Alt