Merhaba Arkadaşlar,
Bende türkçenin ilk sorusu hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. çünkü formda epey bir konuşulmuş. bu soruda yakın anlam ve eş anlamlı sözcükler sorulmuş. ELİNDEOLMAKSIZIN : Elinde olmayarak, istemeksizin İSTEMEYE İSTEMEYE içten gelmeksizin, isteksiz bir biçimde, gönülsüz olarak, hiç istemeyerek, istemeyerek de olsa. görüldüğü gibi İLK ANLAMLARI aynı. 2. şık duvarın dibinde demek gerçekten duvarın altında kalımış değil yanı hemen yanında bulunma anlamı vardı TDK de yanı başında sözcüğün ilk anlamı 'hemen yanında' anlamı vardır. ürkek ve çekingene gelirsek bunlar farklı şeyler İlk anlamları 2 anlamı vardır ürkek korkuya kapılan çekingen ise utanma saygı korku anlamın. yani burada ilk anlamı değil ikinci anlamı vardır. bundan dolayı cevap ÜRKEK VE ÇEKİNGEN . benim fikrim bu bende bunu işaretledim.
2. soru boşluk bırakma sanırım üstün görmek sözüydü yazar eserde yaptıgı oyunnlarla yeni bir şey keşfettiğini sanıyor ve kendini diğerlerinden üstün görüyordu.
3. Soru aşagıdakılerde hangisi yoktur. Elektronık manyetik yayılma ile ilgili. III. cümleyi e şıkına getirmişlerdi orada bilim adamları yeni fikir ortaya çıkarmışlardı cümlesi vardı ben bunu işaretledim çünkü III. cümlede bilim adamların elektronik manyetiğin neden oldugu alanlarda bir fikir birliğine varılmıştır denilmişti. burada fikir birliğine vurgu vardı yeni bir fikrin ortaya çıkması değil. II cumle genelleme vardı evlerimizde iş yerimizde hastanelerde bu elekro manyetik etkili denilmişti V. cümle karşılatırma vardı. en çok sözcügünde. diğer 2 sıkı hatırlamıyorum.
4. soru sabitfikirli adamları ise ben c yaptım Kargayla başlayan cumle adama kargayı butun kuşlar için kullanıyordu ancak her kuş karga değil kuş çeşitleri var.
5.soru ses olayı ayrıntı ayır-ıntı yalın-ız yani I-III ünlü düşmesi
6. sıfat- zarf- edat-zamir den beri zarf bir sözcukle -la eki kullanışmıtı edat ve kimisi zamir sıfatı sözcuğu hatırlaayamadım.
7. aşagıdakilerden hangisi yoktur. tanımlama
14. ve 15 soru oguz atay ile ilgili
14 soru 3 maddelik paragrafta yazar oguz ataya ve diğerine ateş püskuruyordu kısa cümleler kurmaları devril yapmaları vb soruda ise yazar paragrafa göre aşagıdaki hangi yöntemi kullanması uygun olmaz. I cumle yıne kısaltmalar ve devrik. II cumle ise yine yogun anlatım falan yine paragrafta vardı bende I-II yazar bu yöntemleri kullanamaz dedim çünkü paragragta bunlara karşı duruyordu.
15. soru. ise yine bu paragrafa baglı olarak hangisine ulaşılabilir sorulmuştu. B şıkında yazar BİCEMSEL OLARAK (yani üslüp olarak) okuyucu etkilemek istemektedir yani kısaltamalar devrik cumle yogun anlam bunlar üslübü verir.
AYRICA başka bir paragraf ahlak anlayışı ilgili e şıkı evrensel ahlak temelleri benimsendiği takdirde çatışmalar olmaz.
ayrıca başka bir paragraf sanattan bahsediyordu. fırça boya falan bunu da sanatçı eserde izleri kalır yani kendinden bir şeyler katar.
Arkadaşlar benimle aynı fikirde olmayanlarınız çıkabilir. kimseyi yargılamıyorum sadece bende işaretlediklerimi ve kendimce vardıklarımı yazdım. sizde umarım tartışma yaratmazsınız. hatırladığınız diğer paragrafları yazarsanız sevinirim. iyi günler