Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 aylıkları ile ilgili yeni Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı: Maaşlar aylık!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu Zorro lianka nerelerde yahu. Engellemişler adamı hep @telefon salağının yüzünden...

Yakında kakcakmış aile gelir uygulaması

Bende alcam işlh

Bugün haber bültenlerinde verilen bilgiye göre 100 günlük eylem planı içinde maaşlar da değişikliğe gidileceği bildiriliyor .

Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan yazıyı kopyalıyorum .

[FONT=Arial] 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşları ile engelli ve muhtaç Türk vatandaşlarına aylık bağlanmasına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklik, yaşlı aylığı alanları yakından ilgilendiriyor. Daha önceki düzenlemede, yaşlı aylığına hak kazanabilmek için, hanede yaşayan tüm bireylerin gelirlerine bakılıyor ve kişi başına düşen ortalama aylık gelir, asgari ücretin net tutarının üçte birinden azsa, yaşlı aylığıbağlanıyordu.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, artık hanedeki tüm kişilere değil, sadece eşlere bakılacak. Eşin aynı evde yaşayıp yaşamadığı ise dikkate alınmayacak. Böyle bir hesaplamada, eş ve kişinin kendisinin geliri, asgari ücretin net tutarının üçte birinden azsa maaş bağlanacak.

PUANLAMA FORMÜLÜ KALKTI

Yönetmelik değişikliğiyle, engelli aylıklarında da önemli bir değişikliğe gidildi. Kişilerin harcamaları, gelirleri ve servetlerine bakılarak gelirlerine ulaşmada kullanılan formül kaldırıldı. Bunun yerine, engelli aylığı ve 18 yaş altı engelli aylığında, hanede kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarına bakılacak, bu gelir asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden azsa, aylık söz konusu olacak.

Hanenin gelir durumu belirlenirken, her türlü ücret, nafaka, yevmiyeler, hanenin sahip olduğu konutlar ve kira gelirleri, dükkanları, binek araları, büyük ve küçük baş hayvanları ve tarımsal gelirleri, banka mevduatları, alınan sosyal yardımlara bakılacak.

Harcamalar da, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınacak. Bu kriterlere göre yapılan değerlendirmeye göre, engelli aylığı verilip verilmemesine karar verilecek.

100 günlük eylem planında, sosyal yardımlarla ilgili birçok düzenlemeye yer veriliyor. Buna göre sosyal yardım alan vatandaşlar, istihdama yönlendirilerek sosyal yardım-istihdam bağlantısı güçlendirilecek.

Sosyal yardımlarda mükerrerliğin tamamen ortadan kaldırılması için de, sosyal yardım alanında hizmet veren kamu kurumları ve yerel yönetimlerle veri tabanlarının entegrasyonu güçlendirilecek.

Ayrıca çoklu doğum yardımı hayata geçirilecek ve 5 bin muhtaç haneye ulaşılacak. Engelli sağlık kurulu raporları nedeniyle yaşanan sorunlar giderilerek, hak edilen sosyal desteğe daha etkin ulaşılması sağlanacak.

[/FONT]

Çok güldüm. Zaten 2 yıldır 65 yaş maaşı için hane gelirine değil eş gelirine bakılıyordu. Bu uygulama 2016 da başladı şimdi başlamış gibi lanse ediyorlar... Öyle değil mi Kalem hanım?

2022 maaşı

2022 maaşı aylık verilecek sanırım 100/40 engelliyim ne kadar ve ne zaman olacak bu

65 yaş ve Engelli Aylıklarında yeni düzenleme

Son dakika... 65 yaş aylığında şartlar değişti

65 yaş aylığını almak artık daha da kolaylaştırıldı.Artık, 65 yaş aylığı bağlanması için kişinin yaşadığı hanedeki tüm bireylerin geliri yerine sadece eşi ve kendisinin gelirine bakılacak.

Sosyal yardımlarla ilgili önemli bir değişiklik, yürürlüğe girdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,*65 yaş aylığıbağlanmasına yönelik düzenlemeyi değiştirdi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre artık yaşlılık aylıklarında aynı hanede yaşayan tüm kişilerin gelirine bakılmayacak.

Muhtaç, güçsüz ve kimsesiz 65 yaşını doldurmuş kişilerin aylığa hak kazanabilmesi için sadece eşinin ve kendisinin gelirine bakılacak.

Eşi ve kendisinin geliri, asgari ücretin net tutarının üçte birinden az olanlara 65 yaş aylığı bağlanacak.

Eşlerin aynı evde yaşayıp yaşamadığı da dikkate alınmayacak.

"PUANLAMA FORMÜLÜ KALDIRILDI"

Yönetmelik değişikliğiyle engelli aylığı bağlanmasında kullanılan "puanlama" formülü de kaldırıldı.

Böylece kişilerin harcamaları, gelirleri ve servetlerine bakılarak yapılan hesaplamaya son verildi.

Yeni düzenlemeyle engelli aylığı için aynı hanede yaşayanların kişi başına düşen aylık ortalama gelirine bakılacak.

Bu tutar net asgari ücretin üçte birinden azsa engelli aylığı bağlanacak.

Umut3072

Ben buradayım da âËœº sen nereye kayboldun

Bu arada hayırlı olsun yeni düzenlemeler için

2 Kişilik hane

Eşim evde bakım aylığı alıyor başka hiç bir gelir yok. bu değişikliğe göre 2022 alabilecekmiyiz ?

vuralh

aldıgınız bakım parası 2022 maaşı hesaplamasında gelir olarak göründüğü için 2 kişi 2022 için gerekli olan gelir sınırını olan 483,63 lirayı geçeceginizden dolayı 2022 maaşı bağlanmaz. 1179 / 2 : 589,5.

dönem maaşları

30/01/2018 2.394,90 TL ödeme çekildi Devam Ediyor 2.394,90 TL

benim 8 haziran 2018 de aldıgım para budur.vakıf aylık bilgisinde başvuru

kabul tarihi 30/01/2018 olduguna göre ve bu tarihten bir sonraki ay

01.02.2018 tarihi olduguna göre mevzuatta 01.02.2018 tarihi ve tarihden sonra

maaş başlatıldıgı üzere 2.394.90 tl 08.06.2018 tarihinde almış

bulunmaktayım.buna istinaden 5 aylık ödemeyi haziranda almışım.

bu 5 aylık ödemede 30/01/2018 ile 08.06.2018 arası ödeme oldugu

bariz ortada şimdi ben haziranda (haziran temmuz agustos) maaşımı

almadıgım 2.394.90 tl (48% rapor ile bakım maaşi olmaksızın)

yatmasıyla 3 aylık bir ödeme olmadıgı da ortada. diger

olasılıklar(2017 aralık--ocak--şubat--mart--nisan--mayıs--haziran--

maaşını almış olsam 2.394,90 TL bu miktardan daha yüksek mevlaya

tekabül edeceğine göre. kanaatim eylülde aylık 500 bir küsür

herneyse aldıgımda haziran temmuz agustos maaşini alamıyacağıma

göre burda bir haksızlık görüyorum kanımca. bu arada sizofreni

hastasıyım ama matamatikde değilim. bu soruyu önce kalem abladan

çözümlemesini çözümleyebilen diger arkadaşlardan

çözümleyebilmesini rica ederim. çözümleyecek kişi zaten hiç

durmasın, atom parcalama moduna gecsin. :confused:

Zonguldak Sakatlar Derneği Başkanı Hüseyin Şirin, engelli ve yaşlılık maaşı alan vatandaşların beklediği müjdeli haberin Resmi Gazetede yayımlandığını söyledi.

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, engellilerin yıllardır devamlı gündeme getirdikleri ve merakla bekledikleri 2022 sayılı engelli maaşlarının aylığa dönmesi Resmi Gazetede yayımlanarak Eylül ayından itibaren aylığa döndüğü söyledi. Desteklerinden dolayı hükumet yetkililerine teşekkür eden Başkan Şirin, "Yeni yönetmelik resmi gazetede. Buna göre 2022 sayılı kanunda değişiklik yapıldı. Engelli aylıkları 2 grup halinde ödeniyor. Bir tanesi yüzde 40 ve 69 raporu olanlar eylül ayında aylık olarak 503 TL maaş alacaklar. Yüzde 70 ve üzeri raporu olanlar 754 TL aylık olarak maaş alacaklar. Aynı zamanda 65 yaş üstü engelliler ise aylık olarak maaşlarını 629 TL olarak alacaklar. Bu sevindirici haberin engellileri mutlu edeceğine inanıyorum. Hükumetimize ve bakanımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz ”şeklinde konuştu.
#Kalem abla bu haber doğru mu bilgin varmı ?

Hepimiz Fani
yukarıda sözlerini alıntı yaptıgın dernek başkanı doğru bilgi vermiş ama eksik bilgi vermiş. eylül'de alacağınız miktarları doğru vermiş. ama eksik olan kısmı şu: eylül'de alacağınız o miktarların içinde 2 aylık fark da var.
eylül'de alacağınız miktarlar 2 aylık farkla birlikte şu şekildedir:
"NOT 3: Haziran dönem aylığını alanlar, Eylül aylığını 2 aylık farkla birlikte şu miktarda alacaklar:

65 yaş üstü yaşlılık aylığı= 629, 78 TL
( % 40- 69 ) engelli aylığı= 502,73 TL
( % 70 ve üstü) Bakıma muhtaç engelli aylığı= 754,10 TL
18 yaş altı engelli yakını aylığı= 502,73 TL"

bu miktarları şu sabit başlıkta yazmıştım:https://www.engelliler.biz/forum/20...sina-dusen-aylik-gelir-siniri-belli-oldu.html

ekim, kasım ve aralık'ta alacağınız aylık miktarlar ise şu şekildedir:
"65 yaş üstü yaşlılık aylığı: 543,27 TL / tam miktarı: 543,272919 TL

%40-69 engelli aylığı: 433,68 TL / tam miktarı: 433,677174 TL

%70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı: 650,52 TL / tam miktarı: 650,515761 TL

18 yaş altı engelli yakını aylığı: 433,68 TL) / tam miktarı: 433,677174 TL"

bunu da aynı sabit başlıkta yazmıştım:https://www.engelliler.biz/forum/20...sina-dusen-aylik-gelir-siniri-belli-oldu.html

aynı sabit başlıkta eylül'de ilk defa aylık alacaklar hakkında da şu notu düşmüştüm:
"

NOT 2: ilk defa aylık alacak olanlar, aylık başlangıç tarihinden 1 Eylül'e kadar birikmiş ödeme ve Eylül maaşlarını Eylül'de toplu alacaklardır. ilk defa Eylül'de 2022 aylığı alacak olanların Eylül'de ne kadar alacaklarını ve ödeme günlerini -istedikleri takdirde-ayrıca hesaplarım. bu hesabı yapmam için, ayrı başlık açarak aylık başvuru tarihini, rapor oranlarını ve doğum yıllarını yazmaları kafi.

feka
sana 5 aylık değil 6 aylık ödeme yapılmış.
1.1.2018-30.06.2018 döneminde % 40-69 rapor üzerinden engelli aylığı 1 aylık miktarı 399,149205 TL'dir.
399,149205 X 6= 2394,89523 TL eder. kesir kısmını yuvarlarsak 2394,90 TL

sana mart dönemi (mart,nisan,mayıs) ve Haziran dönemi (haziran,temmuz ve agustos) olmak üzere 6 ay ödeme yapılmış.
bu ödeme miktarına göre aylık başlangıç tarihi olarak 1 mart'ı almışlar. bu durumda da vakfa başvuru tarihin şubat ayı.
eger sen yukarıda dediğin gibi haziran'da bu miktarı almışsan,
vakfa raporunla birlikte ocak'ta başvurmuşsan eksik ödeme yapılmış demektir. sana şubat ayının parası ödenmemiş anlamına gelir.
1 aylık eksik ödemen var bu durumda yani.
ama raporunla birlikte şubat'ta başvurduysan ödemen doğrudur.

2022 aylıklarında ödeme başlangıç tarihi başvuru tarihini takip eden aybaşıdır. rapor ya da aylık onay tarihine göre ödeme başlamaz.
bu konuda yönetmelik de kanun da nettir.
özetle, kanun ve yönetmelik'e göre, 2022 aylıkları aylık başlangıç tarihinden itibaren ödenir. aylık başlangıç tarihi de başvuru tarihini takip eden aybaşıdır.

-DORLİON-
Cumhuriyet Gazetesi'nin bir haberini paylaşmışsın. ama bu gazete haberi gerçeği saptırmış:https://www.engelliler.biz/forum/20...-yayinlandi-maaslar-aylik-11.html#post2037798

1. 26 nisan 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 6704 sayılı kanun'un 1. maddesi der ki:
[SIZE=1]"MADDE 1 – 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 1- Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar, nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar veya 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (2.332) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.

Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz."[/SIZE]

gördüğün gibi 65 yaş üstü yaşlı aylığı gelir hesabı 26 Nisan 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 6704 sayılı kanun'un 1. maddesine göre değiştirildi. 26 Nisan 2016 tarihinden beri 65 yaş üstü yaşlıların 2022 aylığı gelir hesabında hane gelirine değil, sadece kendisinin ve eşinin gelirine bakılıyor. bu konuyla ilgili olarak 19 temmuz'da yayınlanan yönetmelik değişikliği ile yönetmelik, kanun'a uygun hale getirildi sadece. bu konuda yeni düzenleme yok. sadece yönetmelik kanuna uygun hale getirildi.

2. değişiklik yapılmadan önce yönetmelik'e göre puanlama formülüne geçilinceye kadar geçici 1. maddeye göre belirlenecek hane geliri esas alınacaktı. hane gelirinin nasıl hesaplanacağı da geçici 1. maddede yazıyordu. yönetmelikte yapılan değişikliğe göre puanlama formülü yürürlükten kalıdırıldı ve geçici 1. maddenin hükümleri 7.maddeye eklendi.
kısacası 2022 aylığı gelir hesabında yeni değişiklik yok. sadece kanuna uygun hale getirildi.
daha önce uygulanmayan yeni değişiklikleri de bu başlığın ilk mesajında yazmıştım:https://www.engelliler.biz/forum/20...-de-yayinlandi-maaslar-aylik.html#post2036420

@Kalem ablam yeni bilgi düzenlemesi diye paylaştım kaynak gösterdim :eek: . Medya da o gün için çok sayıda haber olarak yayınlanmıştı , yeni düzenleme gelmiştir diye kopyaladım .

-DORLİON-

biliyorum ablam. niyetinin halis olduğunu. sorun sende değil. bu gibi yalan yanlış, eski bilgiyi yeni bilgi gibi yayan medyada sorun var.
yeni bir değişiklik yapılmış gibi haber yapmışlar.
medyaya fazla kulak asmayın.
benim verdiğim bilgiler doğru:)

medyada yayılan haberleri paylaşarak sadece beni yorarsınız:) medyanın yaptıgı yanlışlara cevap yazmakla boş yere vakit harcamış olurum.
ama medyanın paylaştıgı haberlerin içyüzünü de görmeniz için yazmaya gayret ederim ayrı konu:)

sahranil
2022 aylığı gelir hesabında değişiklik yok.

%40-69 ve % 70 ve üstü engellilerin,18 yaş altı aylığı olarak blinen engelli yakını aylığı alanların gelir hesabında hane esas alınır. hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,64 TL altındaysa 2022 aylığı baglanır,aksi durumda baglanmaz. bu uygulama zaten vardı, devam edecek.

65 yaş üstü yaşlılara baglanan &% yaş üstü yaşlı aylığında ise sadece 65 yaş üstü yaşlının ve eşinin gelirine bakılacak. her ikisinin geliri toplanıp ikiye bölünecek. sonuç 483,64 TL altında ise 2022 yaşlı aylığı baglanacak,aksi takdirde baglanmayacak. 26 Nisan 2016 yılında 2022 sayılı kanun'da yapılan değişiklikle birlikte bu uygulama da 26 nisan 2016'dan beri var.
yapılan yönetmelik değişikliğine göre bir uygulama değişikliği var sadece. o da, 65 yaş üstü yaşlının eşi isterse ayrı hanede olsun yine de gelirine bakılacak.

Kalem abla

Annem 2022 aylığına 10.07.2018 de başvuru yaptı
10.08.2018 kabuk edildi yani devam ediyor yazisi yazdi e devletten
Şimdi annem %40 engelli ve 1965 doğumlu
Şimdi maasi ne zaman ve ne kadar ilk olarak lütfen cevaplarsan çok sevinirim

kalem

bu durumda basvuru tarihi (edevlet yazan başvuru tarihi budur)> 30/01/2018 de olduguna göre takiben 01/02/2018 de mevzuatda

söylenilen,( 2022 aylıklarında ödeme başlangıç tarihi başvuru tarihini takip eden aybaşıdır),yasama ve yürütme kanıtlıdır. bu durumda ben

şubat ayında bana takdim edilen fakat gözden kacan maaşimi nereye müracaat ederim yaptıgınız acıklamaya istinaden. ki;%40-69 engelli

aylığı: 1197,44 TL (1 aylık miktar 399,14 TL) / tam miktarları: 3 aylık= 1197,44762 TL, 1 aylık= 399,149205 TL buna göre hesaplamanız

cok dogru tebrikler,teşekkürler.

Hepimize hayırlı olsun yılbaşından sonra güzel bir zam yapılırsa daha iyi olur birde hane gelirini yükselse daha iyi olur umarım hepsi olur

Onuryanginn
annenin rapor oranı %40-69
başvuru tarihi: temmuz
buna göre aylık başlangıç tarihi 1 agustos.

doğum yılının son rakamı beş olduğuna göre ödeme günü 5 eylül

annen 5 eylül'de,
agustos ve eylül olmak üzere 2 aylık toplam 867,35 TL alacak.

ödemesini 5 eylül'de herhangi bir PTT şubesinden, T.C. kimliğiyle birlikte çekebilir.

5 ekimde 433,68 TL
5 kasımda 433,68 TL
5 aralık'ta 433,68 TL alacak.

feka
e-devlette başvuru tarihi ocak yazıyorsa, vakfa raporunla birlikte ocakta başvurduysan, bu durumda aylık başlangıç tarihin 1 Şubat olur. şubat ayının ödemesi de yapılmamış sana. 1 aylık eksik ödenmiş.
vakfa giderek bir dilekçe yazıp ödenmeyen 1 aylık parayı talep et.
dilekçeyi yazmak için şuradan yardım alabilirsin:2022 aylıklarına itiraz yollarında usül ve esaslar hakkında bilgi notu

Benim merak ettiğim 433 tl ile nasıl geçineceğiz ya ne kadar komik bi maaş miktarı valla sesli gülmek istiyorum her ay 400 tl çekmek için ptt ye gideceğiz la zaten ekmek 1.5 lira en kötü ev kirası 600tl bu nasıl adalet ya vicdan sahibi olan biri bu maaşı vermeye hiç mi utanmayacak engelli maaşlarını aylık yaptık diye böbürlenenler biraz utansınlar bence ya

ben önceden 2022 aylığı alıyordum ama karaciğer nakli için isteğe bağlı prim ödemeye başladım. bunun içinde maaşımı kestirdim. yeni yönetmeliğe göre tekrar başvurabilir miyim yoksa gene alamıyor muyum?

430 lira ile mutlu geçinmeler bari bayramda 2/3 kuruş verseydiniz

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt