Tüm Bipolar arkadaşlara selamlar ve geçmiş olsun şimdiden. Gaziantepte yaşıyorum ve endüstri mühendisiyim.Yaklaşık 3 senedir tedavi görüyorum. İki kere geçirdiğim birisi ciddi birisi orta şiddette manik atak sonrası iki kere hastahane yatışım oldu.
Benim danışmak ve sizi bilgilendirmek istediğim konular ve sorular var. Kasım ve aralık aylarında yaklaşık olarak 4 ay süren ve herhangi bir aşama kaydedilemeyen ağır bir depresyon dönemi geçirdikten sonra ilki 6 seans, ikincisi 7 seans olmak üzere toplam 13 kere EKT aldım ve depresyonuma ciddi bir faydası olmadı. Fakat sonrasında çok ciddi bazı yan etkilerle ve negatif değişimlerle karşılaştım. Kısaca bahsetmek gerekirse bunlar EKT öncesine göre;
1) Yaratıcılık ve hayal gücünde ciddi derecede azalma
2) Analitik zekada, mantıksal çıkarımlar ve problemler arası bağlantıları kurma ve çözüm getirme becerisinde çok ciddi derecede azalma
3) Herhangi bir konuya odaklanma ve konsante olmada güçlük
4) Yeni bilgi öğrenme, bunu muhafaza etme ve kullanmada güçlük. (Buna ingilizce de dahil, ingilizce eğitim gören ve ileri derecede ingilizce konuşan ve algılayan biriydim)
5) En önemlisi, yakın ve uzak hafızada aşırı derecede kayıplar ve hatırlamada zorlanma.
Bu olumsuzluklar yaklaşık 4 aydır hala düzelmiş değil ve sormak istediğim bir kaç soru var.
1) Benim gibi EKT tedavisi gören ve bahsettiğim sorunlardan birini veya birkaçını yaşayan var mı ?. Yaşadıysanız ne kadar sürdü ?
2) Yaşadığım bu olumsuzluklar kalıcı mı yoksa geçici mi ? ( İnternette yan etkilerin en geç 6 ay içinde düzeleceği bilgisi var)
3) Doktorumun önerisiyle temmuz ayında bir kaç bölümde sağlık kontrolü ve heyete gireceğim ve engelli raporu almak için başvuracağım. Rapor veriliyorsa durumu benim gibi olanlara yüzde kaç rapor veriliyor ve Engelli KPSS sınavına girebilir miyim ?
Not: Geçmişte kullandığım ilaçlar Norodol, Aripa, Seroquel, Wellbutrin, Citoles, Lithuril ve aklıma gelmeyen bir kaç ilaç daha.
Şimdi ise; Effexor XR 150 mg, Lamictal 200 mg, Zyprexa 10 mg
Biraz uzun oldu ama kusura bakmayan. Yardımcı olacak ve bilgilendirecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.