Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Memurun Emekli Sandığından Emekliliği..?

Çalışma gücü ve meslekte kazanma gücü kaybı oranı tespit yönetmeliğine göre mi karar veriyor bunlar acaba?Zira sürekli bizim yönetmeliğimiz değerlendirme kriterlerimiz farklı diyorlar.

Eğer öyleyse rapor oranını düşürmeleri gayet dogal.Çünkü bu yönetmelik çok net biçimde bu hakkı kuruma veriyor.

Kimileri de bu yönetmeliğin sadece meslek hastalığı ile iş kazası geçirenler için olduğunu söylüyor.

Bana gelen yazıda çalışma gücünüzün yüzde.....kaybettiğiniz anlaşılmıştır yazıyor.Diğer arkadaşlara gelen yazıda çalışma gücü kaybından bahsetmiyor.
hazansairi siz de durum nasıl?

Son düzenleme:
login benim yazımda da 'çalışma gücü' kaybi ifadesi mevcut. Ancak malumun ki 5510 sayılı Kanunun Geçici 4.Maddesinin 6.Fıkrasında da ‘çalışma gücü kaybı’ ibaresi var.
“Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının; ...,” diye.

Diğer arkadaşlara gelen yazıların bazılarına baktım da, onlara gelen yazılarda her ne kadar; “çalışma gücü kaybının .... olduğuna karar verilmiştir” denmemişse de, “5510 sayılı kanunun geçici 4. Maddesine göre oranının .... olduğuna karar verilmiştir” dediğinden ve yukarda da bahsettiğim üzere söz konusu kanun maddesinde de zaten kurum sağlık kurulunca sağlık kurulu raporunun ve dayanak belgelerin incelenmesi sonucu çalışma gücündeki kayıp oranının: %40-49, %50-59 olduğuna karar verilenler.... şeklinde ibare olduğundan bize gelen yazılarla, diğer yazılar farklıdır diyemeyiz...

Bu arada;
İlgilinin '18 yıldan fazla hizmetinin bulunduğu anlaşıldığından, isteği halinde '5510 sayılı kanunun geçici 4. Maddesi kapsamında, emekliye ayrılmak istiyorum' ibareli emekliye sevk dilekçesinin aslının gönderilmesi...' şeklinde bir üst yazı ve ekinde bulunan SGK nın onay yazısı, Genel Müdürlüğümüzce, görev yaptığım Müdürlüğe de gönderilmiş ve bugün o da ulaştı elime... Bakalım ...

Son düzenleme:
Aytektek

İtiraz ettim.Sağlam gerekçeler sundum.2 gün arayla Gelir İdaresinin Merkez Sağlık Kurulu raporu onaylayıp vergi indirimini veriyor.Sgk nın sağlık kurulu olmaz diyor. Bana oran veren dr la da hastanenin sağlık kuruluyla da görüstüm.Dr. belgelerime tekrar baktı ve bu oran senin hakkın kimse alamaz verdiğim oranı kimse değiştiremez dedi.
Sorunun hastanenin sağlık kurulunun uyku apnesindeki ahi değerini rapora yazmamasından kaynaklandığını düşünüyorum.

İtiraz kabul olmazsa - yeni rapor ya da kamu denetçiliğine başvuru.
Kamu denetçiliğine basvurup bu gibi sorun yaşayanların problemini kökten çözebileceğimi de düşünüyorum.

Sizin onay durumu ne oldu?

2026 yılında yani nasipse meslekte 20 yılımı doldurduğum zaman erken emekli olmak istiyorum şu an daha erken olduğunu düşünüyorum psikiatri den engelli raporunu ne zaman almam uygun olur bu durumda çünkü önce süreli veriliyor daha sonra süresize çevriliyor falan önümüzde 7 yıl gibi bir süre var emekli olmaya ne yapmam uygun olur ?

Login@ benim 4 aydır saglık kurulundan çıkmadı niye bu kadar uzadı anlamadım ben senin yerinde olsam itiraz sürecinden sonra direk dava Acar'ım bide çimere şikayet yaz ne yaparsan haklısın ben pazartesi çimere şikayet yazacam

@Aytektek

Dava açarsam 7-8 sene bile uzayabilir.Ayrıca dava sürecinde yine hastane var.Cimer in çözeceğini sanmıyorum.Cimer zaten şikayeti doğrudan kuruma gönderiyor.Yine de yazılabilir.Bir zararı olmaz.

Bugün aldığım bilgi 21 marta saglık kurulu kararını servise göndermiş olduğu servis derken nereye gönderdi ne karar verildi bilmiyom 10 gün sonra ara dediler

Aytektek login Önce gidip hastaneden rapor alınıyor ve Ankara bu oranları değiştiriyor mu? Neye göre değiştiriyor? Hastalığa göre mi, raporun alındığı kuruma göre mi, çalışma süresine göre mi?

Vala sgk saglık kurulu neye göre değiştiriyon veya onaylıyo hangi hastalıklarda bunu yapıyo kimse bilmiyo bu formda bunun cevabını bilen olduğunuzda sanmıyorum

Davlumbaz

Sgk diyor ki bizim yönetmeliğimiz farklı.Sanırım kendine gelen raporları Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit Yönetmeligine göre değerlendiriyor.

Aslında hastayı görmeden kağıt üzerinde neyi nasıl değerlendirdiğini kimse bilmiyor.Değil forum Türkiye'de kimsenin bildiğini sanmıyorum.Gerekçeli karar vs. de yok.İnceledik oran şu.O kadar.

Meslekte kazanma gücü kaybıyla ilgili birçok şey okudum. Orda bir makalede örnek verilmişti. Diyordu ki bir piyanist parmaklarını kaybederse meslekte kazanma gücünü %100 kaybetmiştir. Engel oranı düşük olsa bile. Bir de resmi gazetede yayınlanan meslekte kazanma gücüyle ilgili yazıyı ve eklerini okumuştum. Daha çok göz üzerine olan eklere baktım, Eşimde görme problemi var diye. Orda bazı hastalıklar belirlenmişti bu hastalıklar aynen onaylanır gibi bir ifade vardı. Belki oradan bakıyor olabilirler. Buradan indirmiştim: https://www.verginet.net/dtt/5/SGK-Calisma-Gucu.aspx
Eklerde açık açık hastalık isimleri de yazıyor.

Davlunmaz@zaten engeli raporu verilirken hastane saglık kurulu doktorlarının verdigi oranlar la aynı meslek gücü kayıp oranları

Bugün engellilik tespiti için tıp fakültesine gittik. Hasta hakları birimi bize bundan sonra raporlar bulunduğunuz ildeki hastaneden alınacak, öyle bir karar var dedi. Tabii bu başlığı başından beri okumanın çok faydasını gördüm. Eşim hemen hastanenin bizi yönlendirdiğini, tedavisinin fakültede olması sebebiyle oradan alınacağını söyledi. Yine de diğer branşlara hastanede görünüp sadece göz için fakülteye gitmemizi ısrarla söylediler.

Ben de @toprak1453 ün memurların iş bilmediğiyle ilgili yazdıklarından yola çıkarak biz buradan engelli raporu almak istiyoruz, veremeyecekseniz yazılı şekilde bildirin dedik, başvuru dilekçesini aldık. Bu arada memur tıp fakültesinden rapor almanın çok zor olduğunu, her gün gitgel yapılacağını ve zorlanacağımızı söylemesine rağmen dilekçeyi işleme soktu.

@login in yazmış olduğu tecrübelerden faydalanarak her birime sıra almaya çalıştım. Bu arada eşim de esas sıkıntısı gözden olduğu için oraya muayene oldu ve tamamlandı. Diğer bölümler için farklı günlere randevu verdiler. Göz bölümünün sekreterine dilekçenin fotokopisini verdik, raporu hoca düzenleyip kurula verecek dedi. Bundan sonraki muayenelerimizde de engel oranını veya yazılan hastalığı rapor çıkana kadar hiç göremeyecek miyiz?

@Aytektek fakülteden aldığımız raporda oran yazacak mı?

Davlumbaz kardeş ım bildiğim kadarıyla oran yazmıyo heyet polikliniği hastalığı ve varsa tahlıl sonucu yazıyo heyet te veriliyo oran eskiden yazıyomuş poliklinik ten çıkınca puan şimdi heyete veriliyo ama genede emin değilim ben biliyom

Muayeneden çıkarken doktor biz raporu yazıp heyete göndereceğiz onlar karar verecekler dedi. Engelli raporu istek dilekçesi ve nüfus cüzdanı fotokopisini sekretere bırakın dediler. 6 doktora çıkacağız, hepsinde aynı işlem olacakmış. Heyet raporu çıktığında yani tüm doktorları gezip muayene olduktan sonra elimize verilen raporda mı oran yazacak? Ayrı ayrı her bölümün verdiği puan mı yoksa hesaplanmış balthazard puan mı yazacak?

Ben 2017de almıştım Konya Eğitim Araştırma hastanesinden. O zaman engelim olan poliklinikler engelime göre oran yazmışlardı. Heyette o oranlar birleştirip yazılmıştı. Değişiklik olmuş olabilir veya her hastanenin kendine göre işleyişi olabilir.

Bakalım, tüm süreci paylaşacağım ki diğer emekli olmak isteyenlere yol gösterelim. Mesela bu platformu öğrenmeden önce hem ne yapacağımızı bilmiyordum, hem de emekli sandığından engelden emeklilik olmaz diyordu herkes. Şimdi buradan öğrendiklerimi yapıyorum, takıldığım yerlerde siz tecrübeli arkadaşlara soracağım, kendim de devlet memuruyum ama maalesef memurların bilgisizliğinden haklarımızdan yararlanamıyoruz.

Tıp fakültesine engelli tespit raporu başvurusu yapmıştık, doktorları geziyoruz. Bugün radyoloji teknisyeni bu şekilde emekli olunmaz, önce maliyeye gidip engellilik tespiti iste, sonra sana verilen zarfla kendi hastanene git, raporu oradan al, boşuna uğraşıyorsunuz dedi. Moralim çok bozuldu. Emekli Sandığı'nda işleyiş böyle desem de ısrarla yanlış yaptığımızı söyledi. Doktorları gezdim, bir tane kaldı, ona da yarın gideceğiz. Kafam karıştı. Doğru yapıyoruz, değil mi arkadaşlar?

@login sizin rapor ne oldu? Halledebildiniz mi?

Davlumbaz

Doğru yapıyorsun. Sen bakma öyle her şeyi bildiğini sanan ukalalara. Sen engelli raporunu kişisel olarak alacaksın sonra da SGK kamu emeklileri daire başkanlığına gondereceksin. Onaylanirsa emeklilik için kurumuna dilekçe vereceksin. Raporunu al onlar sonraki aşama zaten

1-ilk atandığınızda verdiğiniz sağlam yada engelli raporu aslı
2- Emeklilik isteyeceğiniz vakit alacağınız engelli raporu aslı
3-Hizmet Belgesi
Kurumunuza vereceğiniz emeklilik dilekçesi ile birlikte resmi yazıya eklenir üst makamlara il müdürlüğünüz valiliğe valilik sgk kamu emeklilik dairesi bşk na gönderilir. Emekli sandığından olumlu cevap alınırsa İlçe Kaymakamlığından emekli onayını kurumunuz alır.

Askerden önce başlamış yada Askerlik borçlanması birleştirmesi ödeyip tamamlamak isteyenlerden terhis belgesi istenir.
( vergi indirimi başvurusu memur 4c emeklilik için gerekmez. ssk lı 4 a çalışan için gereklidir. Olmuşken oda olsun isterseniz emekliliğe başvurmadan öncesi vergi indirimine başvuru yapılabilir.

@login raporun teşhis kısmında G47.3 Ağır Obsrüktif uyku apnesi sendromu yazılı mı? Yazılı ise ahi oranı yatış raporunda yazdığı için engelli raporunda belirtilmesini bahane ediliyorsa çok saçma ve gereksiz. Ahi değeri engelli raporuna da yazması şartmıy mış

Kederli303

Raporda sadece ...tarihli....hastaneden osas raporu karşısında da 35 yazıyor.Psg testinde ağır derecede pozisyonel uyku apne sendromu yazıyor.

Benim merak ettiğim Sgk sağlık kurulu sadece rapora göre değerlendirme mi yapıyor yoksa hastaneden testleri de isteyip inceliyor mu?

Rapora göre kara veriyor. Çünkü benim ilk basvurumda rapor yeterince açıklayıcı değil diye mal müdürlüğüne geri gönderilmişti. Ben tekrar hastaneye gittim. Tekrar heyete gireceksin dediler orada. Benim de tepem attı. Siz bu işi ilk kez mi yapıyorsunuz? Niye baştan merkez sağlık kurulunun istediği şekilde yapmadınız. Heyete falan girmem eksik ne varsa yazın gideceğim dedim. Onlar da tüm tahlil tetkikleri toplayıp zarfa koymuşlar. Onu gönderdim. Ondan sonra rapordaki oranla onaylandı Ankara'dan.

@login
Onlar zaten hastanın tüm tedavi ve ayrıntılarını görüyorlar. Maksat elemek, emekli maaşı almasa çalışıp devam etsin anlayışı ile raporda hata bulmak, hata bulamazsa tamam diyor. Yoksa tıp değişmez ne ise odur. Hastanedeki kurulda Maliye kurulunda aynıdır Sgk kurulunda da değişmez.

yeni gördüm çok sağ ol. Allah razı olsun.
bugün emekli sandığını aradım 11,04,2019 tarihinde kurumunuzdan evrak istenmiş. Birde yeni rapor istenmiş diye konuştu.
Yazının gelmesi 1 mayısı bulabilirmiş.

Saglik kuruluna gönderilen raporum cikmis ama sonucu biliyom soylemiyolar yalniz bugun hitaba Baktim ssk hizmetim birlesmis emekli sandigi. hizmetimle intibaki yapali. 2 yil. Ol mustu.yeni birlesmis hitapta. Bunun emeklilikle. Bi alakasi varmi biliyom bugun hitaba islenmis.

5434 de tabi olup %40 üstü rapor ile emekli olan memur arkadaşlar var mı? 21 yıl toplam 7372 gün
Ek gösterge :650

1996 - 2000 arası = 755
2000-01.10.2008 arası =2807
1.10.2008 sonrası. =3810
Benzer durumda yakın zamanda Maaş ve Emeklilik ikramiyesini almış olan veya bilen varsa yazabilir mi? Teşekkürler

Son düzenleme:
Üst Alt