Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Memurun Emekli Sandığından Emekliliği..?

selam arkadaşlar geçen sene eşim 2016 şubat ayında kalp, nefes darlığı, şeker ve fizik tedaviden %59 oranında rapor aldı. 2016 kasım ayında 5510 dan yararlanmak için emeklilik başvurusunda bulunduk. yaklaşık 5 ay sonra tekrar rapor almamız için yazı geldi bizde hastaneye tekrar başvurduk,

hastanede yeni rapor veremeyeceğini ama durum bildirir raporu verebileceğini söyledi ve durum bildirir raporu aldık ve emekli sandığı kurula gönderdik buda 2 ayımızı aldı daha sonra daha sonra tekrar yazı geldi rapor oranımızın %36 ya düşürüldüğünden emeklilik işleminin kabul edilmediği yazısı geldi bizde tekrardan 2 hafta önce itiraz da bulunduk bakalım ne çıkacak ..

yani burda yazılanlarla işlemler hiçte kolay değil birde bizim gibi birkaç hastalıktan raporunuz varsa ...

her neyse gelen cevabı da burda paylaşırım ... başvuru yapacaklara kolay gelsin..

Jeans kardeşim anlıyorumki bu konuda iyi derecede bilgi sahibisin. Forumun birinde engelli emekliliğine müracat için memuriyete girerken almış olduğunuz raporu da göndermelisiniz demiş.böyle bir şey varmı. sizden istendimi bu belge.saygılar.

çalışırken başvuru ne demek kardeş,benim de raporum var öğretmenim istediğim zaman emekli olamıyor muyum yani

öncelikle saygılar bizden olsun pozitifegeli kardeşim..o arkadaştan rapor istenmesinin sebebi işe girerken engelli statüsünde girmiştir..işe ilk girişte engelli statüsüde girdiği zaman vede 2008 öncesi memur ise süre bakımından avantajlıdır o sebeple istemişlerdir..2 şık olarak rapor istemelerinin sebebi o arkadaş işe girerken raporunu ibraz etmemiştir.yani sağlam gözükerek kadroyu almıştır ve sonradan rapor ibraz etmiştir süre avantajını elde etmek için kendisinin işe girmeden önce hastalığının olduğunu ispatlamaya çalışmasıdır

emir79 kardeşim engellilerin maaş hesaplamalarında hangi derece de olursa olsun 25 yıl hizmeti varmış gibi hesaplanmaz onuda bugün öğrendim hizmet süreniz ne ise maaşınız öyle hesaplanır ..memuriyette işe giriş ve derece kademe çok önemli 2008 öncesi memurların maaşlarında aylık bağlanma oranı yüksektir 2008 sonrası memurlara göre 15 yılınızı doldurduğunuzda eğer üniversite mezunuysanız 1/1 ine düşmeden emekli olmayınız 1/1 den emekli olanlar ek göstergeden kazandıkları için 25 yıl çalışan memurla hemen hemen aralarında fark yok gibi üç aşağı beş yukarı tatmin edici bir maaş bağlanır ..

Son düzenleme:
2009 yılında sağlıklı bi şekilde öğretmen olarak atandım.sonradan rahatsızlığından dolayı %63 engel raporu aldım.gelir vergisi indirimi de yeni çıktı.erken emeklilik için sgkya başvurmam gerekiyo galiba.acaba engel oranımdan dolayı erken emeklilik hakkı doğar mı yoksa malulen mi emekli yaparlar.daha emekli olmak istemiorum çünkü...bilgi verirseniz sevinirim

cimcime kardeşim dilekçenizi yazarken 5510 sayılı kanunun geçiçi 4.maddesinin 6 fıkrasına istinaden rapor oranımın tekabül ettiği hizmet süresine göre erken emekli olmak istiyorum diye yazarsınız dilekçede malülen kelimesi geçmesin ...hizmet süreniz yeterli gelirse erken emeklilik için başvurabilirsiniz ...şayet emekli olmak istemiyorsanız kimse sizi emeklilğe zorlamaz kişinin elinden zorla dilekçe alacak halleri yok ...

kurumların memurunu malülen resen emeklilğe zorladığı haller 1. si memurun ücretsiz hastalık iznine çıktığında geri dönüşünde sağlık kurulu raporu isterler şayet raporda görevine dönemez yani memurluk yapamaz ibareli rapor çıkarsa kurum resen emekli yapar o kişiyi ..siz engelli öğretmensiniz artık haklarınız var sizin durumunuza göre kurumunuzun kendini ayarlaması lazım ..zaten malülen emeklilik çok zor bir haktır..

malülen emekli olduğunuzu varsayalım siz emekli olduktan sonra herhangi birişte çalışırsanız emekli sandığı sağlık kuiruluna hesap sorarlar bu kişiyi nasıl malülen emekli ettiniz diye soruşturma yerler..o yüzden korkmayın malülen emekliliğe emekli sandığı da sıcak yaklaşmıyor riskleri var...ama erken emeklilik için hizmet süreniz doldğunda istediğiniz zaman dilekçe verebilirsiniz

Cevabınız için çok teşekkür ediyorum..belki basit bir soru ama bilgim olmadığından fikir yürütemiyorum.hizmet sürem daha dolmadı,erken emeklilik başvurusu için hizmet süremin dolmasını mı beklemeliyim ?

jeans42

malulen olmayacakki bunlar maluliyet ayrı bişey

hastalık kronik ve malulen emekli olacak hastalıklarin içindeyse diye yazmışsınız yanlış bilgi bu

jeans42

Emekliliğe başvurduğunuz raporun tarihi neydi acaba? Ne kadar sürdü emekliliğinizin onaylanması?

Memuriyete başlangıç tarihiniz nedir?

cimcime62

siz 2008 sonrası göreve başladıgınız için 5510 sayılı tabloya baglısınız %63 raporla 15 yıl sigortalılık süresi 3960 güne tabisiniz kafanızı karıştırmayın..

2008_sonrasi.PNG

toprak1453
%50 raporla nasıl 15 yılda olunuyor burda bir yanlışlık yokmu 16 yıl olması lazım degilmi 5760 gün olması gerek degilmi

[FONT=sans-serif]1 Ekim 2008'den önce girişi bulunan engelli memurlar erken Yaşlılık emekliliği için [/FONT]5510[FONT=sans-serif] sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabidirler:[/FONT]

[FONT=sans-serif]Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.

Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.[/FONT]

jeans42
Emeklilik dereceniz nedir? Ne kadar maas baglandi?
Benimde kurumuma emekli olabilirsin yazisi gelmiş.
16 yil memuriyetim var. Oncesinde ise 4.5 yillik sigortam var. Hizmet birlestirmesi yapmistim 2006 da. Maas derecem 3/2 si. Emeklilik derecem 1/1 teknik hizmwt sinifindayim.
Ne kadar ikramiye ve maaş alabilirim bi fikriniz varmi?
Aramanizda bi sakinca yoksa
05370259379

Raporum % 43
Yaşım 44

@toprak1453 kamuda çalışıyor ama işci kadrosu oluyor kitte çalışmış ssk lıymış dereceye sayılmış chelix sizinki neden sayılmadı oda ssk sizinkide ssk

Ahiskali kardesim mesajinizi yeni gordum maas derece kademenizle emekli derece kademenizle niçin uyumsuz torba kadro almis isenuz tam tersi olmasi lazim veyahut hizmet birlestirmeniz maas derece kademenize yansimamis...18 yil hizmet yetiyor ..telefon numarasi yazmissiniz sizi ararim

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM
Butun engelli emekliler malulen diye geçiyor emekli sandiginda % 60 uzeri tam malul %60 ve alti raporlar için kademeli olarak malul emekli sayilirlar (erken engelli emeklilik) raporum için emekli sandigi saglik kurulunu aradigimda bu yaniti almistim benim raporum %60,in altindaydi .

jeans42
Tesekkurler ararsan memnun olurum.
2006 altida hizmet birlestirmesi yaptim. Teknik hizmet sinifinda gorev yapiyorum. Sigortali calistigim yillar meslekle alakali olmadigi icin maas dereceme yansimadi.

TahaAY

[FONT=Georgia]Fakat burada bir ayrıntı var. Görevli diyor ki, malulen emeklilik için başvurabilirsiniz ancak %50 oranla bunu alamasınız diyor. Peki 2008'de, 5510'da yapılan yeni düzenlemede belirttiği oranlara sahip olanlara emeklilik hakkı tanıyor;
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760 gün, (16 yıl)
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün, (18 yıl)

Halbuki iki oranda da malulen emeklilik seviyesi yok.%40'tan %59'a kadar ancak yaşlılık emekliliğinden faydalanabilirsin. Buna göre ben emekli olabilirim. Ki bu ilga edilmiş yasanın son hali.Bu Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünün emeklilik ölçütü. Buna göre nasıl oluyorsa beni emekli olabilecekler arasında kabul etmiyor. Tam bir karmaşa.

tahay bu senin paylaştıgın 2008 öncesi memurlar için... senin bunla alakan yok sen 2008 sonrası memur oldugun için 5510 sayılı yasaya baglısıın sen yanlış konuyu araştırmışsın
[/FONT]

Ahiskali26

Ahıska kardeş aynı yaştayız 1/1 dereceden 2200 ek gösterge den askerlik hizmeti hariç 18 yıl 10 ay fiili hizmet 2033 tl maaş bağlandı ikramiye 51.075 tl eğer iki ay daha çalışsaydim 54.000 tl ikramiye alacaktım ..

Son düzenleme:
jeans42 Mrb rahatsız ediyorum kusura bakma benim şimdi %45 sürekli rapor var vergi indirim var peki emekli zaman geldiğinde tekrar sağlık kuruluna gönderiliyormu rapor almam gerekiyormuş çalıştığım kurum öle şöylüyor bilgilendirirseniz çok sevinirim

FK1986

Raporunuz yeni bir daha ancak suphe durumunda sizi yeniden rapor almaya yonlendirirler.hele universite arastirma hastanesinden aldiysaniz raporu cok zor yeniden sizi hastaneye gindermeleri..mevcut geceri saglik kurulu yonetmeligi 2012 de kabul edildi

merhabalar.2008 temmuzda memur oldum. 2003 te ssklı olarak 1305 günüm var öncesinden. %72 engelliyim. 2012 de kanser den ameliyat oldum. 2016 da rapor çıkarttım. pskytri hastalığım da var. malulene başvurdum. raporun onaylı örn. gönderdim aslını gönderin dedi sgk. aslını gönderdim 2 ay önce. dün cevap gelmiş engel oranınız % 42 dir olmaz diye. Nasıl itiraz edeyim arkadaşlar.?

@jeans42

İyide 657 tabi üniversite mezunu bir memur zaten 9/1 den başlıyor derece ve kademesi 1. derecenin1. kademesine inene kadar zaten yaklaşık 22-25 sene geçiyor. Yani 1/1 ine 15 yılda düşülmez.

İki sorum olacak birincisi, 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi 6. fıkrasında, 657 sayılı yasaya bağlı olarak çalışan sonradan engelli devlet memurlarının emeklilik hakları düzenlenmektedir. Fakat %40*%59 arası olanlarınkini, peki oranı bizimki gibi Baltazar yöntemine göre %69 ise ne olacak? Bu haktan yararlanamayacakmıyız? Üstelik tek hastalıktan olmadığı için malulen emeklilikten de yararlanamıyoruz? Aslında %40 engelliden emekli olunuyorsa, %69 oranından haydi haydi olması gerekmez mi?

İkinci sorum ise emeklilikte ABO (aylık bağlama oranları ile ilgili) ekim 2008 den önce memur olanlarınki %75 sonrakilerinki %50 de, anlamadığım şu, ekim 2008 den önce işe başlayan bir memurun 2008 ekiminden mesela günümüze kadar çalışması da %75 den mi değerlendirilecek yoksa 2008 ekiminden snraki çalışmaları %50 oranından mı kabul görecek?

Bilen konuya vakıf birileri cevaplarsa sevinirim?

Emekliye ayrılan veya ayrılacak personellerin en fazla sıkıntıya düştükleri konulardan birisi de emekliliğe esas aylık derece ve kademe ile kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin farklı olması halidir. Bazen personel 1 inci dereceden emekli olacağını düşünerek dilekçesini vermekte daha sonra da emekli maaşı 2 nci dereceden bağlanınca ciddi bir maaş farkı oluşmaktadır ki bu husus personelin önemli derecede mağdur olmasına sebebiyet vermektedir. Bu bağlamda aşağıda bu hususa yer verilmiştir.

Bir kamu kumrunda VHKİ olarak görev yapıyorum.15 Nisan 2008 de emekliliğim doluyor. Fakat 2/3 deyim. Terfi tarihim olan Temmuz 2007 ye kadar 1/1 ne düşebilmek için çalışmam gerekiyor. Biran evvel emekli olmak istiyorum. 1/1 de ne kadar süre çalışmam gerekmektedir?

5434 Kanununun ek 73 üncü maddesinde;"Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçilerinden ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli bir göreve atananlara; atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden emekli aylığı, malullük aylığı bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenebilmesi veya toptan ödeme yapılabilmesi için, atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden, bu göreve başladıkları tarihten itibaren en az altı ay süreyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığına kesenek ve karşılık ödemiş olması şarttır. Altı ay kesenek ve karşılık ödenmemiş olanlara bu göreve atanmadan önce emekli keseneğine esas alınan ek gösterge rakamı üzerinden işlem yapılır.

Her türlü müşavirlik görevlerine atananlar hariç; Bakanlar Kurulu Kararı veya müşterek kararla atananlar, ilgili mevzuatı uyarınca mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlilik sınavı sonunda atanılan görevlerde bulunanlar" hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince Devlet memurlarından bulundukları görev unvanı itibariyle daha yüksek ek göstergeli görevlere atanmaları halinde, atandıkları bu görevin ek göstergesinden emekliliklerinde yararlanabilmeleri için en az 6 ay süre ile kesenek ve karşılık ödenmesi gerekmektedir.

Ancak, Devlet memurlarının atanmak suretiyle olmayıp, kendi tahsil durumları ve hizmet süreleri itibariyle, yükseldikleri derece ve kademeye gelmeleri halinde bu derece ve kademede 6 ay bekleme zorunluluğu görülmemektedir. Yani, tahsil durumunuz yüksekokul ise, hizmet süreniz esas alınarak terfi edeceğiniz 1. derece 1 inci kademe intibakınız üzerinden 1 ay kesenek ve karşılık kesilmesi halinde, emekliliğinizde bu intibakınız ve karşılığı ek göstergenin esas alınması gerekecektir.

15 Ocak 2018 de emekli oldum. Maas derecem 3/2. Emeklilik derecem 1/1. Ek göstergem 1500. Bugun maasim ve ikramiyem hesaplanmis sgk da. Maaş 1977 tl ikramiyemde 16. Yıl üzerinden 41000 tl olarak hesaplandi. Maasimi martin 1ila 5 arasi almaya basliycam. Sigorta baslangici 1995. Memuriyet girisim 2001. Yuzde 43 raporla emekli oldum. Sgk nin sayfasinda emeklilik maas ve ikramiye hesaplama programinda hesaplama yapabilirsiniz. Birebir aynı rakamlar cikiyor.

2008 sonrası işe girenler, 2008den ÖNCE engelli olduklarını kanıtladıklarında,
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760 gün, (16 yıl)
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün, (18 yıl)
bu şartlarda emekli olur..
Ancakkk
2008 sonrası işe giren ve doğuştan engelli olan hastalar yüzde 59 dan fazla yani yüzde 60 65 alırsa buradaki hüküm ne?
işte burada teknik bir aksaklık konıusu.
zira yüzde 60 ve üstü oranda raporu olanlar, 28. madde kapsamında önce malulen emeklilik yönünden incelenir. malulen uymadıkları için emeklilikleri reddedilir..
Bunu aşmanın tek yolu.. DAVA AÇMAK.
mesala ben bu durumdayım...
2009 da işe girdim ve 5510 a tabiyim.... yüzde 60 raporum var. ayrıca doğuştan engelli olduğum için malulen sayılmıyorum...
işe engelli statüsünde girenler, direkt 5400 gün ve 15 yılda emekli olurken,,
ben 5400 günle emekli olamayacam...
bunu aşmanın tek yolu hastaneye gidip yüzde 60 raporumu 55 e düşürmek...
zira 59 a kadar olan kısımda herhangi bir mahsur yok..
bakın işte SGK sistemimiz işte bu kadar mükemmel... işte bu kadar kusursuz...
baştan aşağı hikaye...

misal şu an yüzde 75 oranda raporum olsa işime yaramıyo...
bunu yüzde 55 e düşürmem gerek...
böyle bir mantık olabilir mi?..
bunun izanı mantığı nedir..

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.

Üst Alt