Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Merhaba arkadaşlar. Bir konu hakkında sizden yardım istiyorum. Kayınbabamın kalp rahatsızlığı ortaya çıktı ve doktor rahatsızlığına göre %90 ile %100'e yakın oranda rapor verebileceğini söyledi. Bizde ÖTV indiriminden faydalanmak istiyoruz yalnız bir iki soru kafamızı karıştırıyor. Bunlardan ilki kayinbabamın emekli maaşı var.

1. Maaşında herhangi bir kesilme veya eksiklik olur mu?
2. Kayınbabamın üzerine kayıtlı normal bir aracı var. Ötv'den dolayı alacağımız araç sorun olur mu?

Şimdiden cevap verecek arkadaslara teşekkür ederim.

Yukarıdaki mesajda görüldüğü gibi, bu yasayı dibine kadar sömürüp suistimal edenlerin sayısı hiç te az değil.
Sonra kalkıp neden Porsche alamıyoruz diye sitem bile ederler :)

Jem

Tabi Cem bey doğru olan sizin söylediğiniz değil mi ?

Biz geçen sene alıyorduk, bu sene alamıyoruz. Demek ki bizim hakkımızı yavaş yavaş gasp ediyorlar demek doğru değil. Ya da bizim haklarımızı yavaş yavaş elimizden alıp üç kuruşa talim ettiriyorlar demek doğru değil.

Bakış açısı bu oldukça, volvo değil hiç bir şey alamazsınız bir zaman sonra.

[FONT=sans-serif]Bakış açısı bu oldukça, volvo değil hiç bir şey alamazsınız bir zaman sonra.[/FONT]

Abarttın, hiçbir araba alamayacak duruma gelinmeyeceğini sen de biliyorsun.

Ben bardağın dolu tarafına bakıyorsam, sende boş tarafına bakıyorsun.
Senin dediğin gibi engelliler hiç bir arabayı satın alamıyor diye bir durumla karşılaşırsak sen haklısın, ama öyle bir durum olmadığı için ben haklıyım.

Gün gelir de, araba alamıyor olursak sen haklısın, o zaman çık yaz ne gerekiyorsa.

Ama SANKİ seçenek yokmuş gibi ah-vah durumda değil "engellinin araç alımı"

Suistimal edenler belli, ama burda engellilere laf ediyorsunuz.
İnsanlar tabiki iyi ve konforlu araca binmek ister.

Sizde bizde biliyoruz ki kimse porsche a binmiyor burda. Zaten burda herkes bütçesine göre araba alabiliyor. İmkanı yoksa gidip bmw-mercedes alacak hali yok.

Daha düne kadar mercedes-bmw 1.6 motorlu otomatik araç getirmiyordu, getirsede benzinli getiriyordu ve alanlarda hep pişman oluyordu(fazla yakıt tükemiminden dolayı).

Firmalar otomatik, dizel, 1.6 ve altında hacimli motorlarını yenilendikçe, engellilerinde araç alma yelpazesi genişledi.

Ama asıl problem %90 raporlu engelliler üzerinden alınan araçlardan çıktı.

Geçen sene ötv indirimi ile alınan lüks denen araçların %90 nı, %90 raporlu kişiler üzerinden alınan arabalar.

Burda suçlu engelliler mi yoksa devletin hiç ortada birşey yokken 3.derece kişilere araç kullanma izni vermesinde mi _?
Tamam kanun yenilensin, belli sınır ve limit getirilsin ama asıl sebebe dokunmasın.

Sizce bu ne kadar dogru ve samimi ?

Ülkemizde engelliler için en büyük pozitif ayrımcılık olarak gösterilen ötv indirimli araç olayı, resmen milletin gözüne batar hale geldi.
Peki devlet yakın zamanda ne yaptı, mevcut ekonomik problemlerden dolayı ötv de indirime gitti.

Eee noldu şimdi , milletin gözüne batan ötv'de geçicide olsa herkese indirim sagladılari, hani tütü kakaydı bu olay.?

Kimse kusura bakmasın, şu hayatta mutlulugu mumla arayan insanlarınız, bazılarını özellikle erkekleri mutlu eden araba sevdasını çok görmesinler.

Yukarıdaki mesajda görüldüğü gibi, bu yasayı dibine kadar sömürüp suistimal edenlerin sayısı hiç te az değil.
Sonra kalkıp neden Porsche alamıyoruz diye sitem bile ederler :)

@Jem bey

Cem bey yasayi somurmek ne demek. Engelli vatandaslara devlet tarafindan verilen bir hak var. Bu hakkin en ust limite kadar kullanilmasi, bu hakkin engelli kisinin yakini tarafindan kullanilmasi, bu hakkin mali durumu daha iyi olan engelliler tarafindan oranin arttirilmasi talebini ben somuru olarak degerlendirmiyorum. Bu limitle illaki bir arac satin alabilirsiniz ama bir engellinin icinde daha rahat edebilecegi bir jip satin almak istediginizde secenekleriniz azaliyor.

Gecen gun ogrendim sehit aileleri icin de otv muafiyeti varmis ve onlarda herhangi bir limit yokmus(borusan satis mudurunun verdigi bilgidir)

Sehit ailelerine verilen bu destek neden engellilere verilirken kisitlaniyor.
Ben insanim bardagin dolu tarafi bos tarafi beni ilgilendirmez. Ben hakkim oldugunu dusundugum ayricaligi isterim, verileni de kullanirim.

Bacağı sakat olan birisinin arabayı alıp kullanması haktır.

Kayınpederi kalbinden hasta diye yasaya göre engelli statüsüne girdiği için onun üzerinden araba almak için yırtınmak suistimaldir.

Jem

Sakatlık sadece bacakta mı oluyor. Bence sakatlık senin kafanda da var. Doktora git kesin %100 alırsın.

Jem

Bir yanıyla haklısın. Ama bu yapılan 200 bin tl kısıtlamasının senin söylediğin konuya dair en küçük bir düzenlemesi yoktur. Sözde bu suistimal bahane olarak öne sürüldü değişiklik yapılırken ama o bahaneye karşı tek bir çözüm üretilmedi (ki üretilmesi çok kolaydı!). Geçen sene yapılan düzenlemenin savunulacak tek ama tek ama tek bir yanı yoktur. O zaman da tüm yönleriyle ele aldığım iki yazım vardı. Bir tanesi burada

@Jem Bey

Devlet bu hakki kalbinden hasta olan vatandasina da vermis. Bu vatandas arac kullanamayabilir, ehliyeti olmayabilir. Bir yakini bu hakki kullanarak bu engelli vatandasin ihtiyaclarini karsilayabilir. Ve olayin bu kismi artik ozel hayata giriyor ve bu durum suistimal olarak degerlendirilmemeli.

@furkan2502

Saygisizlik etmenin luzumu yok. Ayni fikirde olmak zorunda degilsiniz.

furkan2502 [FONT=sans-serif]
Sakatlık sadece bacakta mı oluyor. Bence sakatlık senin kafanda da var. Doktora git kesin %100 alırsın.
[/FONT]
BACAK örnek olarak verdim. Bilinen anlamda tüm engel grupları için hak görüyorum.
Ama iç hastalıklar vs ile engelli statüsünde sayılan kişilerin engelli olmasını kabul etmiyorum. (KENDİ ŞAHSİ DÜŞÜNCEM)
Edep ve hakaret etmeden yazmayı tercih ediyorum, tavsiye ederim arkadaşım, sevgiler.
OturanBoğa Yaşım 47, 43 senelik engelli olarak tabii ki bende haklarımızın sınırsız-kotasız olmasını isterim, istiyorum.
Suistimallerin yoğunluğunu bizzat bilen birisi olsam da, suistimal edenlere karşı özel önlemler alınması taraftarıyım.
200.000 Sınırlaması doların son dönemde fırlaması ile seçenekleri daralttı, senelerdir dolar yerinde sayıyordu ve bu yasa çıktığında yeterli bir rakamdı. Yine seçenek var, ilk çıktığından az olsa da. Rakamın yükseltilmesi ve suistimale karşı ciddi önlemler alınması çerçevesinde yazılanlar doğrultusunda yapılacak her fiili harekete katılmak ta isterim.

Ama hiç seçenek kalmadı ve kalmayacak edebiyatı ile sürekli en ama en kötüyü yaşıyoruz algısını özellikle pompalayanlara sinir oluyorum.
Aldığım trike motorun ile bile hayatım pozitif anlamda yararı oldu, düzgün bir otomobil sahibi olmak hepimizin hakkı.
Bana göre engellinin öncelikli sorunu orta halli bir araca vergisiz sahip olabilmesidir, üst segmentlere sahip olmaktan ziyade.
mrtkts
[FONT=sans-serif]Devlet bu hakki kalbinden hasta olan vatandasina da vermis. Bu vatandas arac kullanamayabilir, ehliyeti olmayabilir. Bir yakini bu hakki kullanarak bu engelli vatandasin ihtiyaclarini karsilayabilir. Ve olayin bu kismi artik ozel hayata giriyor ve bu durum suistimal olarak degerlendirilmemeli.[/FONT]
Görüldüğü üzere hasta kişinin kendi aracı var, vatandaş damat olarak kendi altına araba çekmek için bu hakkı nasıl sıyırırım peşinde.
Dernek yönetiminde olduğumdan ve google telefon numaramın da düşmesi sebebi ile suistimalcilerin "nasıl vergisiz araba sahibi olurum" soruları ile çok sık muhattap oluyorum.

Cem Bey,

Benim herhangi bir engelim yok. Babam engelli onun da lüks araba alabilecek durumu yok. yani benim limitler kaldırılsın talebimin bana bir faydası yok. ama bunu ben yine de tüm engelliler için istiyorum. Ülkemiz bile hala sizlerin ihtiyacının çok farkında değil, engelsiz şehir tasarıma bırakın uygun olan yakın olan bir şehrimiz bile yok.
o yüzden sizin bardağın dolu tarafına değil boş tarafına bakıyor olmanız gerekiyor ki devletten talepleriniz olsun.

zaten bunlar yüzünden bizimde hakkımız gasp edildi, ben şahsen bu suistimali yapanada, suistimali yapacak yolları açıp sonrasında onları engellemek yerine bizimde hakkımızı gasp edenlere de hakkımı helal etmiyorum, Allah bildiği gibi yapsın hepsini

furkan2502

boyle adamlar yuzunden gercek engellırın hakkı yenıyor cevap yazmayın bunlara :mad:

@musty35
Senin hangi hakkını yemişiz söyler misin? Devlet böyle bir hak vermişse kullanmak gibi bir imkan da doğuyorsa senin niye zoruna gidiyor. Belli ki bu olaylardan dolayı ciddi bir kuyruk acın var.

Değerli forum üyeleri, ÖTV indirimi bizleri de dolaylı yoldan ilgilendiriyor . Alacağımız araçlarda bildiğiniz üzere sinir KDV ve ÖTV tutarlarının toplamı 200 bin lirayı geçmeyen araclari alabiliyorduk
Şu anda ÖTV indirimi geldiği için daha önce kısıtlı sayıda da olsa 200 bin liranın üzerinde olan birkaç model 200 bin liranin altına düşmüş oldu. Firmaların güncellenmiş fiyat listelerinden kontrol ettiginizde görebilirsiniz.

Arkadaşlar 145 bin tl araca % kaç indirim oluyor bilgisi olan var mı

108bin gibi bir rakama alırsın sene sonuna kadar olan indirimle

%35 oldu ötv oranı

145bin / 1,35 = 107bin küsür bişey çıkar

Engelli ÖTV'siz Araç Alma Hakkı Sorunsalı

Öncelikle herkese merhabalar,
Bu konuyu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan "Erişilebilirlik Eğitimi" almış bir mühendis ve ayrıca bir engelli olarak yazıyorum.

Maalesef ki günümüz Türkiye'sinde birçok şey iyiye gitse de, maalesef biz engelliler hala hayata tam olarak sokulmak istenmeyip bizi ötekileşme mantığı ile sözde pozitif ayrımcılık yaparak toplumda uzaklaştırmaktalar.

Engelli bir birey olsun Ya da Gazi her şeyi geçtim normal yani sağlıklı ( ampute, S.P. vb.) bir birey eğer topluma yeteri kadar karışmaz ise, akli dengesi bozulması ile karşı karşıya kalacaktır. Çok değerli bilim insanı Stephin Hawking, engelli bir birey olmasına karşın o eşsiz beyni sayesinde dünyada birçok güzel çalışmaya imza atmış, dizilerde oynamış, konuşamamasına karşın Televizyon programlarına çıkmıştır.

Türkiye'nin yol ve iklim şartları maalesef biz engelleri topluma karışmasını önleyen bir başka sorun kaynağıdır. Bu sorunun farkında olan Devlet ise bize pozitif ayrımcılık yaparak ÖTV'siz araç vermektedir. Ama yaptığı pozitif ayrımcılık maalesef Türkiye şartları göz önünde çoğu alırsa işe yaramamaktadır.

Bizler insanız; hayatımızı daim ettirmek, konuşmak Devlete ve Millete yararlı bir birey olmak zorundayız. İlla her iş için kas gücüne bacaklara ya da kollara gerek yoktur.

Fakat ben Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da ya da Kars'ın ayazında aracım karda kalırsa ben kopup bir bacak ya da alt tarafa komple felçli bir genç olarak aracımı kardan nasıl kurtaracağım. Onu geçtim, mevsim geçişleri sebebi ile sel alan şehirlerde aracın içinde ben canımı nasıl kurtaracağım.

Engelli- Gazi bir bireyin ötekileştirilmemesi için, hayatını daim ettirebilmesi için; 4 çeker ve maalesef bujisi olmayan yani dizel (sel baskınları yüzünden) araç satın alabilmesi için bir hak sunulması gerekmektedir ve maalesef bu 200.000 TL barajı bunu sağlamamaktadır.

Engelli- Gazi bir birey için bu barajın en az 400.000 TL ve 2000cc motor için olması gerekmektedir. Engelli yakınlarının engelli bireylere yardım etmek amacı ile kullandıkları araçlara 200.000 TL üst sınır olabilir.

Türkiye Ampute Milli Takımı Dünya İkincisi oldu, bu gurur duyduğumuz kişiler karda kış da antramanlara nasıl gidecekler, araçlarını mı itecekler.....
https://www.mynet.com/ampute-milli-t...-176370-myspor

Neredeyse Engellinin yanında olduğunu söyleyen her dernek ve vakfı telefon ile aramama rağmen olumsuz ve kaba ithamlar geri çevrildim. Kimse taşın altına elini koymak istemiyor. Bu mesajı Dernek ve vakıflara da tekrar mail ile yollacağım.

Engelli- Gazi bir bireyler için üst sınır ve ÖTV oranlarının yeniden revize edileceği bu günlerde sizden ricam her merci ile iletişime geçmeniz. Ticari araçlarda bile daha kolaylık yapıldığı şu günlerde taksilerde bile 3 (üç) yılda yenileme şartı varken bizlere 5 (beş) şartı veriliyorken. Sesimize Kulak versinler...

aşağıdaki yetkililere tek tek mail gönderilmiştir. hepsi sayılı kurumlar olup, sizler ile de seve seve ilgilenirler.

1- Fiziksel Engelliler Vakfı
2- Dünya Engelliler Vakfı
3- Engelliler Vakfı
4- Bedensel Engellier Dayanışma Derneği
5- Engelliler Dernekleri Federasyonu
6- Türkiye Beyazay Derneği
7- Tesyev,
8- Zibeç
9- Ekşioğlu Vakfı

Sevgili dernek ve vakıf yöneticileri,
Forumda paylaşmış olduğum yazımın linki ve kendisi aşağıda yer almaktadır. Sizlerden de destek görmek istemekteyiz. Size atmış olduğum bu maili ve sizden gelen cevapları da orada paylaşacağım.

Şimdiden Teşekkürler.

Ellerinize sağlık, çok güzel yazmışşsınız, bizim duygularımıza ve düşüncelerimize de tercüman olmuşşsunuz. Ben de ilgili mercilere göndereceğim. Sesimizi duyuralım, haklı davamızdan vazgeçmeyelim.

Birde aylarca özelge taleplerimize cevap yazılmadığını dile getirseydiniz keşke

Bir çok araba bayileri fiyatları düşürürken toyota rav4 hibrit modelinin en düşük versiyonunun fiyatını 202.000-TL'den 244.450-TL ye yükseltmiş.Dolar düşerken fiyat artırmak hangi mantıkla açıklanabilir acaba?

Konu ile alakası çok yok ama Engelli arkadaşların araç seçimlerinde dikkatli olmalarını öneririm, kendileri kullanacaklarsa. 5 yıl satmama kuralından dolayı araçtan ziyade satış sonrası hizmetlere ulaşım ve kolaylıkta en az araç kadar önemli hale gelmektedir.

Bu hususta, araçlar konusunda belli bir bilgi birikimim olduğu için kısaca paylaşayım:

=>Servisi çok olan ve uzak diyarlarda değil de nispeten kolay ulaşacağınız araç markalarını tercih etmenizi öneririm. Örneğin, genelde Mercedes'in kamyon servisi de olduğu için araç bayi/servisleri şehir dışındadır.
=>Diğer markalara göre servis sayısı çok olan araçları tavsiye etmenizi öneririm. Bulunduğunuz bölgeye göre değerlendirebilirsiniz.
=>Engelli politikası olan ve bunun farkında olan araç markalarını tavsiye etmelerini öneririm. Çünkü servislerinde Engelli rampası vb çalışması olan, engellilere bazı avantajlar sağlayan ve öncelik sağlayan markalar var. Resmi internet sitelerinden takip edebilirsiniz.
=>Yeni model/Yeni kasa olası problemlerin daha fazla olduğu araçlar olduğundan 5 yıl boyunca servisi sıklıkla ziyaret edilebileceği varsayımı ile tercih edilmemesini öneririm. Mevcut, kemikleşmiş, kendini ispatlamış modeller bu anlamda daha anlamlı olabilir.
=>Engellilik durumuna göre üstün olan modellerin seçilmesini öneririm. Örneği engellilikte gözle ilgili sıkıntı varsa, kör noktaları az olan 360 derece görüşe müsait araçlar, ayaklarla ilgili problem varsa, iniş binişte ilerde sizi zorlamayacak alçak araçlar gibi.
=>İlerde farklı sıkıntılardan dolayı 5 yıldan önce aracınızı satmak istediğinizde değer kazanmış, piyasada geçerliliği oaln araçları öneririm. Bu sayede araç karınız ile ÖTV'nin bir kısmını sübvanse edebilirsiniz.
=>İmkan varsa 2. elde geçerliliği olan 1.6 litre ve altı motorlu nispeten ÖTV'si yüksek araçları tercih etmenizi öneririm. Yine 2. elde kazançlı çıkmak için.

Tüm bu düşüncelerim ışığında, Reneult, Hyundai, Toyota, Fiat, PSA(Peugeot-Citroen-Opel), Nissan gibi markaları öneririm.

Hangi Bardak ortada dolu bardak vardıda bizmi görmedik Vakti zamanında engellilere araç muayenesi ücretsizdi ne oldu bu şimdi neden araç muayene ücreti ödüyoruz acaba özele devredildiği için mi? kurbağa yı direk sıcak suya atarsan kaçar ama kurbağayı soğuk suya atıp yavaş yavaş ısıtırsan suda pişerek ölür şu an bizim suyumuzu ısıtıyorlar.
Jem

Birde,

Bazı arkadaşlar sandalye vb ekipmanlarını rahat yerleştirecekleri büyük araçlar belirtmişler. Bu konuda MPV sınıfı araçlar vardı. Ancak şuan bu araçlar her markada üretilmediği gibi 2. elleri de çok zayıf.

Şuan moda SUV araçlarına kaymış durumda. Ancak MPV ölçülerini karşılayabilecek SUV D segment sınıfında yer alan araçların hepsi 200.000 TL bandından oldukça yüksek. (X-Trail - 5008 - Koleos gibi.)
Bu yüzden C segmentinde büyüklük anlamında rüştünü ispatlamış limitler dahilinde Dizel seçeneği de olan(Bagaj 500 lt büyük ve iç hacmi geniş), Hyundai Tuscon, 3008 ve Seay Ateca, Skoda Karoq ve Opel GrandlandX gibi araçlar var.

Bu tarih itibariyle bu modellerde Tuscon makyajlandı ve dizel modeli geldi. (2 yıla yeni modeli gelecek.)

3008 bildiğim kadarıyla geçtiğimiz yıl yenilenmişti.
Ateca 2-3 yıl önce geldi ama satışları nispeten az seyrediyor.
Karoq bu yıl geldi ve model olarak satışları diğer Ateca'ya göre iyi.
GrandlandX ise her anlamda yeni bir araç. Ancak satışları fiyatları sebebiyle kısıtlı kaldı.

Son olarak 5 yıl mevcut araçları kullanma kuralımız gereği, garanti konusunda 5-7 yıl imkan sağlayan Hyundai var. Diğer markalarda 5 yıl garanti için ek ücret ödeniyor. (Reneult/Dacia arada hediye edebiliyor.)

VAG grubu başı Vw Tiguanı değerlendirmeye almadım. Çünkü manuel baz model hariç 200.000 bandını geçiyor.

Tiguan'ı tavsiye etmem, çok yakıyor, dizeli de fiyat sınırına takılıyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt