Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Her seferinde bakıyorum,yeni konuşmalar var. Ydo açıklanmıştır diye düşünüyorum. Bakıyorum geyik muhabbeti ve millet birbirini yiyiyor.

ılgaz20

Bu öneriler 200.000 sınır olmasaydı geçerliydi değil mi? Çünkü kabaca baktığımda hiçbiri 200.000 altında değil.

2 aydır fiyatlara bakmıyorum. En son Passat dizel comfortline manuelin 200.000 TL sınırını geçtiğini gördüm. C max bile geçmiştir şimdi... Belki "bismillah paket" Superb kaldı herhalde. Nereden nereye.

(aslına bakarsan B sınıfı araçların arka koltuğunu yatırsanız da olur. hastaneye falan yetişmek gerekiyorsa öyle gidin. ha bir de evdekiler arada pazara markete falan giderler. veya arka koltuğa sandalyenizi de atabilirsiniz, aileyle falan gezmeyip, tatile gitmezseniz sıkıntı yok.)

Köydeki bir engelliye şoför tutan, bu sayede köydeki engelli hiç binmese bile sıkıntı yaşamadan arabaya binen biri vardı. Ailesine de birkaç bin lira vermişler. Arkadaş Mercedes E180 full paket alıp biniyordu... Şimdi 200 bin sınırı karşısında oh olsun diye elini ovuşturuyor. Şikayet edenler oldu ama her şey kanuna uyduğu için dokunamıyorlar.

İlerde ben 200.000 TL sınırının yine eski versiyona döneceğini düşünüyorum ya da en azından D segmenti araçlar alınabilecek konuma gelecek. Çünkü şuan neredeyse engellinin başlıca problemi olmuş durum da bu konu.

Bakalım Aralık ayı ortalarına az kaldı. YDO ne olacak ve 2019 limitleri ne olacak...

muhtemelen yeniden değerleme oranı %23 civarı olacak. tabi bu oranı arttırmaya yetkili olan bakanlar kurulu oranı dahada arttırabilir.

Değerli Forum Üyeleri,

Bakanlar Kurulu yetkisini kullanıp %50 arttırdığında 272.000 TL ye çıkıyor limit. Gelen bilgilere göre bu yetkiyi kullanacaklar gibi duruyor arkadaşlar, yine de açıklanmadan net birşey diyemiyoruz.

Diğer bir bilgileye göre de aracı kendileri kullanacaklar için bu değerin 4000.000TL ye çıkarma durumu varmış. Şu ana kadar bu iki bilgi de teyide muhtaç durumda. Resmi olarak söylenmiş bir bilgi yok.

Sebebini bilmiyorum ancak 2019 da kasa değiştiriyor o nedenle fazla getirmemiş olabilirler.. Ellerinde kalmadığı için de çıkarılmıştır listelerden. Yeni kasalar gelince durum belli olur.

(Rav4 4X2 için yazmıştım ancak soran arkadaşı alıntılayamadım.)

kusura bakmayın bırsey soracam 200.000 % 50 artarsa 300.000 olmazmı ?? BASKA TUR BIR HESABIMI VAR BUNUN ?
@kitikapa

Yeniden değerleme oranında %50 artırma yetkisinin kullanılması demek, vergi, ceza ve harçlarda bir o kadar zam demektir.
Önümüzde seçim varken hükümetin böyle bir şey yapacağını hiç sanmıyorum.

Aracı kendi kullanan engellilere extra indirim avantaj vs yapılmalı. Diğer türlü amacı dışında kullanım oluyor.

Geçen sene bu yasa çıkarılırken ben de böyle sanıyordum. Yani 200.000TL yi %50 artırma yetkisine sahipti hükümet, basında böyle çıkmıştı, ya da bizler yanlış anladık. Doğrusu ise sadece YDO oranının %50 sini artırma hakkına sahipler. Yani bu sene %25 çıkarsa YDO, hükümette %50 artırma yetkisini kullanırsa bizim alabileceğimiz sınır da %37,5 artiyor. Dolayısıyla 275.000TL ye çıkabiliyor. Bunu yapabileceklerini sanmıyorum açıkcası. Çünkü YDO oranı ile kira artış oranından tutun daha birçok şeyin yeni fiyatını bulmakta kullanılıyor. Buna imkan sağlamazlar. Bizler için ayrı bir kanun olmalı. Motor hacmine göre sınır güncellenmeli. 1.6 alan ile 2.0 alan arasında farklı tavan limitleri uygulanmalı. Hibrit araçlar için teşvik edilecek bir limit olmalı. Çünkü hibrit araçlar yüksek motorlu hacimlere sahipler,. Her devirde ve her zamanda TL değer kaybettiğinden TL bazında olmamalı.....

İşte bizim bürotratlar bunları anlamayacak kadar sığ düşüncedeler malesef. Kİme neyi anlatacaksın ki?

kitikapa bu bilgileri kimden aldınız naci ağbal a soracağım bakalım bir bilgisi var mı.

Bakanlar Kurulunun Yeniden Değerleme Oranını %50 arttırma yetkisi yanlızca bizim bu ötv siz araç alımı ile ilgili arkadaşlar. diğer vergi,ceza zamları ile ilgili değil.

Ben sözlü olarak bir arkadaşımdan duydum, herhang ibir yerden yada direkt olarak bir kişiden bu bilgiyi almadım. Bu nedenle güvenilir bir bilgi değil Taner Bey. Eğer siz Naci Bey'e ulaşabiliyorsanız lütfen yaptıkları hatanın bir an önce düzeltilmesini isteyin. Sizde mail adresi veya telefonu varsa paylaşabilir misiniz?

Teşekkürler.

kitikapa arkadaşınız nerden duymuş ki böyle bir söylemde bulunuyor sorsaydınız keşke. size özel mesaj yazdım bakar mısınız.ayrıca dün naci ağbal a sordum. ben duymadım öyle birşey dedi.

Bakanlar kurulunun %50 artırma/eksiltme yetkisinin sadece bu ÖTV muafiyeti sınırı için geçerli olmadığını buradan görebilirsiniz.
Mevzuat Bilgi Sistemi

tanerbudak birde şu üst sınır kur farkından dolayı eridi onla ilgili bir çalışma var mıdır.? onuda sorarmısın burda biri yükselecek diye birşey söylüyordu

Merhaba Değerli forum Üyeleri, arakdaşım bir seminerde birkaç kişi arasında geçen konuşmada kulak misafiri olmuş. Ben de kendi imkanlarımla Maliye Bakanlığı'nda bulunan çalışanlardan birisine sordum. Taner Bey'in dediği gibi üst limit için ve aracını kendisi kullanacaklar için ayrı bir çalışma yapılmamış. Yani YDO oranı ile 2019 için üst limit belli olacak gibi duruyor.

Sesimizi yetkililere duyurtup kanunun güncellenmesini sağlamaktan başka bir yolumuz kalmadı malesef.

Ayrıca şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Sayın Naci Ağbal böyle bir çalışma olup olmadığını söylemek yerine biz hatalı bir kanun çıkardık diyemiyor mu? Bizlerin itirazimizi ve nedenlerini hala anlamıyorlarsa benim de söyleyeceğim birşey yok artık.

Özellikle Ankarada Gazilerin eşlerinin ve çocuklarının yanında dövülmesi olayından sonra iyice bu yara bende yeretti. Birde bizler için canlarını hiçe saymış adamlar külüstür bir araca zorla biniyorlar. Bence devlet sizlere hiçbir vergi almadan araç vermeli... Bu arkadaşların aracı daha iyi olsa kolay kaçabilirlerdi ama maalesef değil. Adamlar gazilerimiz o aracı zorla almış.

Sen Lüks yatın geminin yakıtından vergi alma ama engelliye sinir çiz.

Birde hep sorun çıkaran peugeot,citroen, ds, opel grubu arabaları önerilmiş, bunlar balans bile zor tutuyor hatta bunlarda 4 çeker yok. karda kışda çocuğunu okula bırakırken ya da işe giderken tek bacağın yokken ya da felçli iken aracı nasıl itekliyeceksin . Engellin, gazim niye bir Subaru bir JEEP'e ya da niye bir LAND Rover'a binemiyor. yağışda köprü altında benzinli aracın ile selde kaldın nasıl çıkacasın. dizel olmazsa...

Yazın tüm engelli vakıflarına arayın arkamızda durun deyin. Avrupa birliğinden Proje adı altında para koparmayı düşüneceklerine yardım etmeyi düşünsünler... bazılarını paylaşıyorum. biraz hakkınızı arayın aileniz için çocuklarınız için....

1- Fiziksel Engelliler Vakfı
2- Dünya Engelliler Vakfı
3- Engelliler Vakfı
4- Bedensel Engellier Dayanışma Derneği
5- Engelliler Dernekleri Federasyonu
6- Türkiye Beyazay Derneği
7- Tesyev,
8- Zibeç
9- Ekşioğlu Vakfı bunların hepsine mail attım.

Video linkini de paylaşıyorum.

https://youtu.be/tJQMtoj3RhU

Ben ortopedik engelli bir birey olarak yazıyorum. Lüks yatların yakıtlarından bile vergi alınmazken, bize yapılan iyilik bence bir parmak bal sürmekten öteye gitmiyor. Bence kdv bile alınmamalı o ayrı ama bari şu araç alma limitini 400.000 TL yapın da işe giderken, çocuklarımızı okula götürürken veya alırken kışın ve yağışlı havalarda yolda kalırmıyım, aracım sel oluşumlarında yolda kalırsam bu engelimle nasıl savaşırım gibi yolda kalıcam mı diye korkuları yaşamadan sorunsuz bir şekilde rahatlıkla kullanabileceğim yerden yüksek ve dizel bir araca binebileyim
sizce de öyle değil mi?
machonur

ebrarim

Kesinlikle katılıyorum sana kardeşim bagajı büyük,yüksek bir araç alabilmek için alt tarafı fiyat listelerine bakılacak ona göre sınır belirlensin hatta motor hacmi 2.0 ile bile sınırlanıp fiyat sınırı kaldırılabilir.

ebrarim
Konuya yolda kalma açısından yaklaşırsak Suzuki Jimny modeli düşünülebilir. Oraya gelinceye kadar bir çok farklı sorunu sıralamak mümkün.

200.000 TL sınırıyla bugün D sınıfı platformlu station wagon bir araç almanız mümkün değil. Eğer %90'dan daha az engelliyseniz hiç bir seçeneğiniz kalmıyor. Eğer engel oranınız ve bütçeniz yüksek olursa, iç hacmi fazla olan Vito ve Transporter tipi ticari araçlar sizi bekliyor.
-Bu araçları maalesef siz kullanamıyorsunuz, bir tek yakınlarınız kullanabilir.
-Vergisi düşüldüğünde Transporter'ın Passat'tan daha pahalı olduğunu belirteyim.
-Ayrıca yakıt tüketimleri arasında 2 3 litre fark var.
Bir alt sınıf Toyota Proace ve Transit Custom'a bakalım. Yakıt tüketimi biraz daha uygun, güvenlik kabul edilebilir düzeyde. Ancak bunlarla C sınıfı araçları yan yana koyarsak, fiyat açısından yine C sınıfı binek araçların uygun olduğunu görebiliriz. Döviz tekrar 7-8'i görürse C sınıfı bile sınırı geçebilir.
Geriye en alt sınıfta Doblo, Kangoo ve türevleri kalıyor. Bu sınıftaki ticarilerin de güvenliğini biliyoruz.

Fiyat sınırını lüks araçların alınmayacağı bir şekilde güncellersek sorun çözülür. C sınıfı araçlar 225.000, D sınıfı araçlar 350.000, C sınıfı SUVlar 250.000, D sınıfı SUVlar 400.000 TL sınırıyla alınabilir. Böylece A180, 320i, Q3 ve XC60 gibi lüks araçların alınmasının önüne geçilmiş olunur. İhtiyaç varsa sınırlar da ona göre düzenlenmelidir. Ek olarak ikinci ellerde 50.000 TL'ye kadar ötv iadesi, ve yurt dışından getirilen araçlarda özel tertibat & 3 yaş sınırının kaldırılmasını istiyorum. Parası olmayan engelli kardeşlerimin 25 yaşındaki hurdalara talim ettiğini gördükçe sinirlerim bozuluyor.

ılgaz20

Harika bir öneri fakat, Devlet segment bazında değerlendirme tanımıyor. Yani segmentleri tanımıyor. Bu yüzzden vergileri satış fiyatları ve motor hacimlerine göre belirliyor.

Daha can alıcı bir öneri bulsak zaten direk iletmek için elimizden geleni yapar bir şekilde değiştirilmesini sağlayabiliriz.

Arkadaşlar Merhaba,
Son dönemlerde araç alımı yapmayı düşünüyorum ötv muafiyetli olarak %92 raporum var diyaliz hastasıyım. Ama bu yeni düzenleme konusunda çok bir bilgi edinemedim araç muafiyet sınırı ve aracı kullanıcak kişiler hakkında ne gibi bir düzenlemeler var. Bu konunun net bilgisi aralık ayı içerisinde elimize ulaşcağını biliyorum ama şuan sizlerinde bildiğiniz bilgiler düşünülen düzenlemeler varmı varsa nelerdir.?
Yardımcı olur ve bizlerle paylaşırsanız Sevinirim.
Saygılarımla...

ılgaz20
Neden kendinize tekrar yasak koyuyorsunuz? Lüks araca da bin engelli kardeşim korkma yahu KDV'sini ödüyoruz nasıl olsa

halil385

Bencede haklısınız neden belki birisinin yardımıyla alacağım aracı sınırlama neden geliyor denetlemesini yapsınlar artık araçları durdurup yandaki kişinin kemerine bile bakılıyorsa bununda denetimi yapılabilir...Ankara da olan arkadaşların engelli derneklerinin genel merkezlerine gidip görüşme yapması çok doğru olacaktır bence...

bakıyorum da herkes bir öneri sunuyor ama düzeltilmesi için bir çaba göstermiyor. önümüzde bir seçim var ve bunu değerlendirmek lazım. konuyu berat albayrak a iletmemiz lazım. başka da kimse çözemez bu sorunu. Cumhurbaşkanına ulaşmanın mümkün olmadığını varsayıyorum tabi. bu kanunu çıkarırken sağolsun siyasilerimiz dövizin ve araç fiyatlarının alıp başını gideceğini düşünmediler galiba. engelli milletvekili bile kanun teklifinin altına imza atıyor ise vay halimize. en güzeli euro olarak sınır belirlensin. mesela 60.000 Euro olabilir.

az önce naci ağbal a yazdım. berat albayrak ın özel kalem makamına faks çekin diyor. komedi yaaa :)))

Kanun metninde yer alan Üst limit değeri "vergiler dahil" yerine "vergiler hariç" olarak değiştirilse hiç bir sorun kalmazdı. Tek kelime değişikliği ile üst limit (en yüksek ÖTV oranı olan ve 2000 cc hacimli otomobiller için kullanılan %160 oranı ile) 2018 yılı için 377.600.-TL olurdu.

tanerbudak hocam maalesef bir olamıyoruz bu konuyu defalarca kez Bimer Cimer'e yazdık otomatik cevaplarla oturduk yerimize
Henüz kendi içimizde bir olamıyoruz ki oh oldu diyenler de maalesef var ve moderatörlük yapıyorlar içimizde.
En etkili yine de sizin yöntemleriniz olarak görüyorum doğrudan kişilere ulaşmak olarak. Berat Albayrak'ın özel kalem müdürü Aziz Ünal Bey'in fax numarasını bulamadım ama twitter adresi şu şekilde: https://twitter.com/unal906
Twitter hesabı olan en azından konu hakkında sıkıntılarımızı yazsa belki kuyudan ses gelir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt