Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
daimon
Mami Junior
Ufukalp

Önerim:
Eğer engelli aracın içindeyse herhangi birinin o aracı kullanmasına izin verilmeli. Hatta Türk vatandaşı bile olmasına gerek kalmamalı.

Aracını kendi parasıyla alacak olan engellilere vergi dahil 200.000 TL sınırı uygulanması zaten kabul edilemez durum. Bu durumdaki engelliler için fiyat sınırının belli bir düzeye getirilmesi (vergi hariç 35.000 euro olabilir*), motor hacmi sınırının 2.0 olarak korunması, ve sınırın üstündeki araçları almak için sınır üstünde kalan tutarın ötvsinin ödenmesi gibi şeyleri zaten söylüyorum. Bu araçların akrabalarca kişisel olarak kullanılmasına izin verilmeyebilir.

*Fiyat sınırını hak törpülenmesi olarak görenlerin de eleştirisine kapalıyım. Çünkü bu düşüncede olanların çoğu yok akrabalar hiç binemesin, yok kendi ailesi alsa bile fiyat sınırı 200.000 TL olsun, yok motor hacmi eski seviyeye getirilsin gibi akla zarar önerilerle geliyor. Her şeyin bir ayarı olmalı.

Örneğin ben %90 üzerinde engelliyim, araba alacak param yok. Bir yakınım benim üzerimden bir araba alma düşüncesinde (çok merak ediyorsanız bu araç vergi dahil 150.000 TL). Bu yakınım evime 10 dk yürüyüş mesafesinde oturuyor. Ve benim haftada 2 3 kere bu araca binmem lazım. Diğer taraftan yakınım da bu araca ihtiyaç duyuyor. Eğer siz bu durumu engellemek isterseniz, yakınım binemeyeceği bir araç için para ödemek istemeyecektir. Benim de hiç bir aracı alma imkanım yok. Şimdi ben araçsız mı kalayım? Örnek derken kendi açımdan örnek veriyorum, bu durum gerçekte de var yani.

Bu durumda samimi söylüyorum fiyat sınırı vergi hariç 20 bin euro seviyesine getirilebilir. Hiç bir araca binememekten iyidir. Karşılığında 3. hatta 4. derece akrabalar tarafından kişisel olarak kullanılmasına izin verilebilir. Ek olarak 15 km çapında bir bölgede ikamet zorunluluğu getirilirse, ki getirilmelidir, engellinin bu araçtan günlük hayatın akışına uygun bir şekilde yararlanması sağlanır.

Ayrıca önemli bir istismarın kapanmasını istiyorum. İş akdiyle tutulan şoförlerin içinde engelli olmadan aracı kullanması yasaklanmalı. Bu şoför akraba olsun olmasın, uzakta veya aynı evde otursun fark etmez. Çünkü bu yöntemle yapılan istismarlar yıllardır sürüyor. Ve hangi düzenleme yapılırsa yapılsın buna izin veren kanun-yönetmelik maddelerine ısrarla dokunulmuyor. Şoför belki engelli ihtiyacı için alışverişe gitmiştir diye savunulacak bir şey değil.

Son düzenleme:
malum parti ve bazı insanlar aman bmw mercedes, audiye binmeyeceksiniz üzerinden bu işi çıkartılar.Sınır bu işten faydalanan fırsatcıları önledi mi hayır.Sene basında 200.000 e bir işyerinden tanıdığım engelli dayısı adına araba aldı keyfini sürüyor.Başka bir tanıdığım engelli işe park asistanı, hız sabitleyici vs so.s gibi adaptif özellikler ihtiyacıyla araba bakıyordu bu özelliklere sahip araclar 200 binin cok üzerinde. Şimdi o engelli arkadaş araba alamıyor.Yani madem engelli hakkını kısıtladınız, bari parası olan bu ek paketlerin parasını ekstradan versin onları bu sınıra katmayın.Neyse bizim yazdığımızla bir şey değişmezde bilinsin işte.

Konu hakkında ben 1.derece 3.derece gibi ksıtlama önerilerinizi doğru bulmuyorum. Bu konu sınırın yükselmesi için %90 üstü rapor sahiplerini mağdur etmek olur. Ilgaz beyin verdiği araç sahiplerinin 15km yakınında ikamet edenler aracı kullansın önerisi bence çok mantıklı. Çünkü sizie kendimeden örnek veriyim konu ile alakalı.

Ben diyaliz hastasıyım ve evde anlık fenalaşmalar yaşıyorum böyle bir durumda ailem işte olduğundan dolayı komşularım veya arkadaşlarımdan beni hastaneye götürmeleri konusunda rica'da bulunuyorum. Verdiğiniz öneriler doğrultusunda fenalaştığım zamanlarda 3.derece yakınım olan ailem işte olduğu züre zarfında ben hastaneye gidemicekmiyim? Ki bu konu gibi bir çok bu durumu yaşıyan kişiler varken?

Eskiden olan 3.derece kullanılabilir ibaresinin %90 üstü araçlarda neden kalktığını düşünüyorsunuz? Çünkü bu konular yüzünden. Evet istismar edenler çok var başka şehirde olup akrabasının arkadaşının üstüne alıp kişiye hiçbir faydası olmadan kullananlarda var burda haklısınız. Ama o kişiler yüzünden %90 üstü araç sahiplerini mağdur etmek bence doğru değil. 15km ikamet sınırını çok doğru buluyorum. Sizin başka öneri ve görüşleriniz varsa paylaşmanızı rica ederim.
Saygılarımla...

bir sorum olucak musait zamanda cevap alabilirsem sevinirim ötv li aracımı satıcam 5 yıl dolmadan ötv yi hangi kuruma ödeyeceğim işlem sırasını bilen varmı önce noteremi gitmeliyim yoksa vergi daıresimi süreci ve kurum isimlerini bilen varsa yardım ederse tesekkür ederim

@DOĞA82 ilk önce vergi dairesine ödemediğin ötv yi ve çıkarsa mtv yi ödeyerek gerekli evraklar ile emniyete giderek araç üzerindeki ötv ödenmeden 5 yıl içerisinde satılamaz şerhini kaldırtacaksın daha sonra da noterden satış yapa bilirsin ama araçta özel tertibat varsa onları proje çizdirerek tse den onaylı tespit raporunu alman gerekli ve ruhsat yapragını değiştirtmek zorundasın normal araç ruhsatı olamak durumunda (noter yapacak bu işlemi)daha sonra muayeneye GİRMENE GEREK YOK notere giderek satış işlemini yapacaksınız noter illa muayeneye girmesi gerekli derse o notere tse nin verdiği evrak olduğu için muayeneye gerek olmadan da işlemleri yapa bilirsiniz dersin olmaz derse bağlı oldugunuz noterler birliğine danışın de onlar aralarında bilgi alış verişinde bulunurlar.

yahu arkadaşlar o olsun bu olsunu bırkalım bence. var mı berat albayrak veya özel kalem müdürüne ulaşabilecek kimse. bana numarasını verin yeter. naci ağbal'ı suçluyoruz ama o dönemde bu kısıtlamayı getirten kalkınma bakanı Lütfi Elvan olmuştur. Engelli milletvekili bile bu kanunun altına imza atıp bize farklı şeyler konuşuyorsa benim kimseden ne bir umudum ne de bir beklentim var. kendi işimi kendim gördüm hep. ama berat albayrak ın numarasına bir türlü ulaşamıyorum ah bir bulsam.

cabbarehlinamus cok tesekkür ederim bilgilendim saolun aracta herhangi bir tertibat yok bayiden cıktığı gibi ve ruhsattada husisi olarak geciyor araç yalnız mtv ödemedim aldığımdan beri vergi dairesinden muaf etirmiştim şimdi mtv karsıma cıkarmı ödemediklerim onu bilmiyorum tekrar saolun

DOĞA82 Vergi dairesine ötv yi ödediğiniz tarihten sonra mtv çıkarsa ödersiniz önceki mtv leri ödemezsiniz bu konuyu ötv yi ödemeye gittiğinizde bir sorun onlar daha net bir bilgi vereceklerdir size.

YDO açıklama süreci yaklaştıkça atağa kalkmışsınız arkadaşlar helal olsun... ne için BMW, Audiye, Mercedese, lamborghini'ye binebilmek için orta sekment araçlarda işimizi görüyor parası olan ötvsini ödesin binsin binmesin demiyorum ama yeter da amma uzattınız bence de hiç artırılmasın 200 binde kalsın zaten dolar düşüyor 5,15 bugün enflasyonla mücadele kapsamında indirimler oluyor ne kadar meblağ yükselirse bu işten rant sağlayanların alacakları paralar yükseliyor örnek kendimden vereyim 2016 da 51 binlik dacia sanderoyu 32 bine aldım şimdi veya 3 sene sonra satsam 65 70 bin 70-32 = 38 bin 5 yılda en düşük sekment arabada böyle oluyorsa 200 binde ufak bir hesapla 100 binleri buluyor şimdi saldırıya geçeceksiniz biliyorum engelli düşmanı yapacaksınız beni ama benim gördüğüm de bu kardeşim... saygılar sevgiler...

Zamanında Rav4, Forester, Yeti 4x4, Rexton gibi 2.0 motorlu araçlar alınamıyorken 1.6 motor E180 alınabiliyordu. Düşük motorlu lüks araçlar yüksek motorlu orta sınıf araçlardan daha az oranda vergi ödüyordu..

https://www.otopark.com/2015/08/mercedes-agustos-2015-fiyat-listesi/

https://www.otopark.com/2015/09/subaru-eylul-2015-fiyat-listesi/

(A180-XV, C180-Forester, E180-Outback karşılaştırmasında her 2 marka da aynı fiyat etiketine sahip, ancak arada ciddi bir ötv farkı var. aslında Subaru çok daha ucuz. ama Subaru alırsan vurgun yapmış oluyorsun...)

@aliş şerif
Orta segment nedir enflasyon nedir alım gücü falan bunları anlatmaya bile gerek yok. Sizin adamlar kur mur dinlemeden lüks makam araçlarına binmekten vazgeçmediler. Bu 200.000 sınırı çıktığında dolar kaç liraydı? Troll müsün nesin git işine akşam akşam sinir etme beni.

https://www.otopark.com/2015/09/bmw-eylul-2015-fiyat-listesi/

https://www.otopark.com/2015/09/toyota-eylul-2015-fiyat-listesi/

318i-Rav4 karşılaştırmasında da sonuç aynı. Vergisiz fiyatı ucuz olan arabayı alamıyorduk. Şimdi 2.0 motora izin var ancak 2.0 motorlu alınabilecek araba yok. Vergi dahil TL bazlı fiyat uygulaması yerine vergi hariç euro bazlı fiyat uygulaması getirilip, sınırın üstünde araç almak isteyenlere izin verilmeli, aradaki farkın ötvsi kadar ödeme şartı uygulanmalıdır. Her iki tarafın da kazanması için.

ılgaz20

kıyamam ben sana ya...
çaresizliğimizden kafalar yandı resmen.
mesajı ilk oluşturduğunda, temiz kalple öneri getirmiş, sınır 35.000 euro olsun diye.
.
sonra zaman geçmiş, dün güncellemiş yeniden mesajını, kendi kendine fiyatı revize etmiş, üst sınır 20.000 euro olsun diye.
.
makul seviyeye çekmiş yani :) . herhalde ilk yazdığında 35 bin euro kurlar artmadan önceydi, artınca napsın :)

O mesajı bir gün arayla değil bir saatten fazla bir zaman sonra değiştirdim. Fiyat sınırını da birilerinin gözüne girmek için 20 bin euroya indirmedim. O rakam mevcut bir sınırın indirilmesiyle ilgili değil.

Aile içi kullanım* maksadıyla alınan araçlara vergi hariç 35 bin euro sınırı + daha pahalı araçlar için aradaki ötvnin ödenmesini istiyorum. Şimdi bu sınır euro değil TL olduğu için her geçen gün alınabilecek araç sayısı azalıyor. Vergi dahil fiyat sınırı yüzünden ötvsi yüksek olan 2.0 motorlu araçlar bir gol daha yiyor. Üstüne sınırı 1 TL geçersen devlet ötvinin tamamını istiyor. Ben bunların kalkması amacındayım.

*Aile içi kullanım... Bu araçların içinde engelli varsa herhangi birinin kullanabilmesi gerekiyor, orası bir temel hak kapsamında. İçinde o an engelli oturmuyorsa ancak aile bireyleri kullanabilir, sınır sadece burası için uygulanır. Bazı arkadaşlar akrabaların ara sıra kullanmasına bile karşı çıkıyor, içinde engelli olsa dahi bunu istemiyorlar. Ben de tümden kaldırılmasını doğru bulmadım.

Ancak bir istisna uygulanmasını istiyorum. Arabaya ihtiyaç duyan ama parası yetmeyen bir engelli, akrabalarının kendi üzerinden araba almasını istiyor. Akrabaları da bu aracı daha çok kendileri kullanmak istiyor. Bu aracın sahibi olacak akraba fazla uzakta oturmuyor, bir ihtiyaç durumunda kısa süre içinde engellinin yanına gidebilirler. Eğer buna izin verilmezse akrabaları bu işten vazgeçer, engellinin de hiç bir araca binme imkanı kalmaz. Bu durumda "fakirse araba alma kardeşim" diyorsanız o sizin bileceğiniz iş. Ben de ilk paragrafta anlattığım şekilde bir şart getirilsin, ve fiyat sınırı 20.000'e çekilsin diyorum. Bu şartla alınan arabaya da akrabalar istediği gibi biner. (engellinin işini görme şartıyla).

Maalesef kanunlar katı olunca birileri istismara devam ederken diğer dürüst vatandaşların hakkı yeniyor. İktidar da nefreti körüklemek için sürekli gündemi istismarcılara kaydırıyor. Aslında onların az çok hangi görüşten olduğu ve hiç bir zaman onlara dokunulmadığını biliyorum da... Orasına girmeyeyim. Çünkü ağzımı bozmamak için zor tutuyorum kendimi.

SON DAKİKA HABERİ: 2019 yılında vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı yüzde 23,73 oldu. 2019 yılında pasaport, ehliyet harçları ve trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar vergisi oranı yüzde 23.73 artacak. (kaynak:NTV)

Hayırlı olsun...

SON DAKİKA HABERİ: 2019 yılında vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı yüzde 23,73 oldu. 2019 yılında pasaport, ehliyet harçları ve trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar vergisi oranı yüzde 23.73 artacak. (kaynak:NTV)

Hayırlı olsun...

Müjdeyi sen verdin helal

Esatbey

200.000 TL sınır, Ocak ayı itibariyle 247.460 TL oldu. Bana göre de düşük. Önerim, araç planlaması yapacak arkadaşlar Ocak-Şubat döneminde halletsinler. Geçen yılki kadar olmasa da, yıl içinde mevcut araç fiyatlarının min. %10 artması bile, C segmenti sınırdaki araçları azaltır.

Artık bu sınırla ilgili somut adım atmanın zamanı geliyor arkadaşlar...

aliş şerif

Ben sizi anlamadım. Şöyle ki, geçen yıl 55.000 TL ye aldığım Dacia Senderoyu geçtiğimiz hafta 67.000 TL ye sattım. Tam 1 yıl oldu?

Açıkcası 32.000 TL ye satanı da görmedim...

Biraz gerçeklikten uzak yazınız.

Burdaki Yeniden değerlendirme oranı bizimkinden farklı sanırım ama isterlerse aynısınıda yansıtabilirler.

Enflasyon oranındaki bu artış her sene gerçekleşiyor zaten.

Bilmiyorum ama çokta bi şey değişeceğini düşünmüyorum.
Bu ekonomik şartlarda kimse bizim bineceğimiz aracı düşüneceğini zannetmiyorum.

ozi82

YDO tek bir oran diye biliyorum. ÖTV mevzuatına bakıp, hangi oranı katetdiler, müsait zamanında bakarım. Ama geçtiğimiz yıl okurken ben bu oranın değerlendirmeye alındığını okumuştum.

Mevzuat:

(Ek fıkra: 28/11/2017-7061/72 md.) Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Cumhurbaşkanı, bu şekilde tespit edilen tutarı %50’sine kadar artırmaya yetkilidir.(2)(3)

Bugünkü resmi gazetede çıkan mevzuat:

30 Kasım 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30611
TEBLİĞ
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:
VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
(SIRA NO: 503)
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına göre, yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olup, bu oranın Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilan edilmesi gerekmektedir.
Bu hüküm uyarınca yeniden değerleme oranı 2018 yılı için % 23,73 (yirmiüç virgül yetmişüç) olarak tespit edilmiştir.
Bu oran, aynı zamanda 2018 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacaktır.
Öte yandan, bu konuda daha önce yayımlanmış olan tebliğler de yürürlükte bulunmaktadır.
Tebliğ olunur.

Bunlar aynı arkadaşlar... Sadece 460 TL değerlendirilmeyecekmiş. Dolayısıyla 247.000 TL olarak düşünebilirsiniz.

StratoS

alo 189 u aradım . bu oran sadece vergı mukelleflerı ıçın 2018 yılı son 3 aylık gelır vergısı ıle alakalıymış . otv ındırımı ıçın bu oranda olabılır ustude olabılır dedıler ...

Bakın ÖTV mevzuatında yazan kısım bu. Bugünkü resmi gazetede de bu hüküm ile ilgili karar verilmiş. Belki sadece Engelli YDO için ayrı bir resmi gazetede çıkarırlar bilmiyorum. Ama bu oranın değişeceğini ben düşünmüyorum.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır.

StratoS kardeş ben 32 ye sattım demedim ki 51 binlik arabayı ötv indirim li 32 ye aldım dedim şimdi satacak olsam veya 3 sene sonra 65 70 dedim işin özeti benim demek istediğimin bu işten nemalanmayı devlet engellemek istiyor hakkıdır da benim de önerim 5 yıl değil 7-8 yıl satma olmasın ki bu işten para kazanmayı düşünenleri engellensin engelleme yolunda adımlar daha fazla farklı adımlar atılmalı...

aliş şerif

Bakın, Ülkemizde oldum olası bir enflasyon durumu var. Bunun sebeplerini ayrı tartışırız. Ama en iyi ihtimal %10 yıllık enflasyonu düşündüğümüzde bile 5 yıl sonra aynı aracın 0 değeri basit hesapla %50 artıyor. Ki bileşik baktığınızda artış %60-70 bandında. Engelli arkadaşlar yeni sınırlama ile ÖTV'de en fazla %60 indirim alıyor. Dolayısıyla baktığınızda alınmayan ÖTV ile bizler 5 yıl sonra %10 enflasyon olursa ancak aracımızı yenileyebiliyoruz, bu mu nemalanma?

Bu durumlar varken birde siz dar alanda seçeneği azaltıp sınırlama koyarsanız, bu durum avantaj olmaktan çıkar ve engelli yasa ile sağlanan bir hakkını kaybetmiş olur.

Sonuç olarak bana göre en dişe dokunur ve anlatılabilir olanı 50.000 Euro gibi bir limit. Hem YDO takip etmeyiz, hem de Yabancı Para kur artışlarından etkilenmeyiz.

StratoS

Bende aynen katılıyorum üst sınır hesaplanırken 50bin euro o günkü merkez bankası kuru üzerinden hesaplanması çok mantıklı en azından bu sınırın erime gibi bir durumu olmaz...

StratoS euro yu 6 desek 5.88 lerde şimdik 300 bin yapar çok bence boş geçin dövizle hesaplamayı derim hem sıcak bakmazlar onu da kura bağlamayı her yıl makul bir artış mantıklı onunda aralık ayı enflasyon rakamları açıklandıktan sonra tahminim memur maaş artışı gibi yüzde 12 civarlarında bir artışla 225 bin olacağını tahmin ediyorum 250 bin üzeri olmaz iddaaya girerim :)

Yeni A serisi'nin 1.5 Dizel versiyonuna 3-5 opsiyon ekleyince fiyat hemen 300 bini geçiyor, mevcut a serisi ile biraz daha yola devam edecek gibiyim.

Bkz: tasarladığım araç.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt