Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ılgaz20

Saydığınız modellerinde araziye uygunluğunu tartışırım, dediğim gibi. Eclipse Cross yeni gelen bir araç yaklaşma ve uzaklaşma arazi şartlarını sağladığını düşenemiyorum. Forester ve Rav4 D segmenti.

Ben tekrar söylüyorum D/F vb segmentler araziyi tam olarak karşılayabiliyor, gerek motorları gerek teknolojileri ile. Ama C segment, boyut ve motorlarda 1.6 ve emsal motorlara kısıtlılık var. Bu yüzden tam araziden bahsedemiyoruz.

Bazıları da hala derneklere gidelim F Segment 4x4 alalım diyor, komedi...
@Malkomiks

İlgili yasa ayrı bir YDO'dan bahsetmiyor. Kaldı ki öyle olsa bile, yani ayrı bir resmi gazetede bilgi çıksa bile aynı oran çıkacaktır. Çünkü YDO farklı hesaplanmıyor.

Neyse, göreceğiz bakalım. İnşallah yüksek çıkar ve siz haklı olusunuz.

arkadaşlar YDO belli zaten. sadece bakanlar kurulunun bu oranı %50 arttırma yetkisi var kanunda. onu kullandırmak gerekir. başkada yapacak birşey yok maalesef. dernek falan boş işler artık.

Yıl başında CX 5 ve Forester alan arkadaşlarımız vardı. Bu 2 model Tucson-Tiguan-Kuga gibi bir alt ötv diliminde bulunan modellerden daha ucuza alınabiliyordu. Ancak vergi dahil 200.000 TL sınırının adaletsiz bir uygulama olduğunu hatırlatmam lazım. 2.0 motorlu araç alanlara ötv hariç fiyat sınırı 100.000 TL olarak uygulanırken, 1.6 motorlu araç alanlara bu sınır 125.000 TL olarak uygulandı. Bu yüzden 100-125.000 TL aralığında bulunan bazı 2.0 araçların alınamadığını görmüştük. Artık 1.6 motorlu D sınıfı sedan-station wagon arabalar bile alınamıyor o da ayrı bir konu. Kişisel olarak faydalanmadığı donanımları lüks olarak gören insanlar yüzünden bu konuda bile birlik olamıyoruz. 4x4, 2.0 motor gibi donanımların otomatik vites, hız sabitleyici, buz çözücü gibi donanımlardan bir farkı yok. Hatta yerine göre koltuk ısıtma sistemi bile gerekli olabilir.

nihatben
bahs edilen
2.0l motor %100 ötv, dolayısıyla 200.000/2=100.000 TL araç+kdv bedeli.
1.6l motor %60 ötv, dolayısıyla 200.000/1,6=125.000 TL araç+kdv bedeli.

motor büyütüldüğünde daha ucuz araç belkide daha alt segment araç oluyor, 1,6'ya göre.
StratoS
ydo belli diyorsunuz tamm, ama bayilerde bize haber gelmedi diyorlar beklyorlar.
ben rav4 şuanki fiyat 244.000 1 ocakta da bu fiyatı tutar mısınız dediğimde (ydo ile 247000 olursa limit, alabilirim mantığında)
adam ydo bu olmayabilir fiyatlarda burada kalmayabilir, ikisi de garanti değil dedi.
anlayacağınız tam bir karambol.

Ve beklenen öneri kesinleşti 200 bin lira olan limit 260 bin 129 kuruş olarak 2019 yılı için oy birliği ile kabul edildi. Hayırlı olsun. Hiç yoktan iyidir.

Çok fazla karışmak istemiyorum aranızdaki tartışmaya. Lakin engelli vatandaşın 4x4 istemesi bence lux değil. Kaldıki aracı kendi parasıyla alıyor. Devletin cebinden para çıkmıyor. Üstüne de birde kdv kazanıyor. Engelli araç alan kişinin devleti zarar ettiriyor diye lanse edilmesi yanlış bir hareket. Devlet demiş mi kardeşim bu araç 100 lira. 20 lirasını ben ödeyeyim 80 lirasını sen ver, al ve rahat et.

200 bin lira olan limit 260 bin 129 kuruş olarak 2019 yılı için oy birliği ile kabul edildi.

Kaynak ?

Kesinleşen hesap demek istedim. Evet 10 madde kabul edildi. Hayırlı olsun..

Saatlerdir arıyorum ama bulamadım. Eğer 260 olacaksa tam isabet olur

Ben bütçe tasarısının maddelerini 282 sayfa okudum bulamadım.

Şimdilik bunu buldum

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Madde 4/c engelli araç ile ilgili kanun

150
KANUN ADI VE NUMARASI MADDE NO MADDE AÇIKLAMASI
VERGø HARCAMALARININ KANUNø DAYANAKLARINA øLøùKøN LøSTE
492 sayl Harçlar Kanunu 4 Sayl Tarife I/7-c Tacirler aras ipotek tesis iúlemlerinde bu fkraya göre hesaplanan harçlarn yüzde ellisi
492 sayl Harçlar Kanunu 4 Sayl Tarife II/d Kadastro iúlemlerinin yenilenmesinden tapu ve kadastro iúlemlerinden alnacak harçn alnmas
492 sayl Harçlar Kanunu 6 Sayl Tarife I/1 Refakatte kaytl 7 yaúndan küçük çocuklardan pasaport harc alnmamas
492 sayl Harçlar Kanunu 6 Sayl Tarife IV/3 Çalúma izni muafiyeti geçerlilik süresi üç aydan ksa düzenlenen yabanclar ile Turkuaz Kart sahibi yabanclar ve bunlarn yabanc eúi, kendisinin ve eúinin ergin olmayan
veya ba÷ml yabanc çocu÷undan harç alnmamas
492 sayl Harçlar Kanunu 8 Sayl Tarife IX Genel ve katma bütçeli daire ve idarelerle il özel idareleri, belediye ve köyler tarafndan kurulan kapal devre televizyon sistemlerin kapal devre televizyon ruhsat harcna tabi
tutulmamalar
492 sayl Harçlar Kanunu 8 Sayl Tarife XIII Münhasran deniz taúmacl÷ ve balkçlk faaliyetinde kullanlan gemi, deniz ve iç su araçlar için alnacak ruhsatname (…) iúlemleri Ba÷lama kütü÷ü ruhsatnamelerinden
(…) alnacak harçlardan müstesna olmas
197 sayl Motorlu Taútlar Vergisi Kanunu Madde 4/a
Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumlar ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kiúilikleri ile bunlarn üyesi olduklar mahalli idare birlikleri ve Türkiye Kzlay
Derne÷i adna kayt ve tescil edilen taútlar (bu idarelere ba÷l olup, ayr tüzel kiúili÷i olan iúletmeler ile özel kanunlarnda mallar Devlet mal saylmú olan kuruluúlarn taútlar
hariç)
197 sayl Motorlu Taútlar Vergisi Kanunu Madde 4/b
Karúlkl olmak úartiyle, yabanc devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsolosluklaryla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarna (Fahri konsoloslar hariç) ve o devletin
uyru÷unda bulunan elçilik ve konsolosluk memurlarna ve merkezi Türkiye'de bulunan uluslararas kurullar ile bu kurullarn yabanc uyruklu memurlarna ve resmi bir görev
için yurda gelen delege ve heyetlere ve bu heyetlere mensup yabanc uyruklu kiúilere ait taútlar
197 sayl Motorlu Taútlar Vergisi Kanunu Madde 4/c Engellilik oran % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarna kaytl taútlar ile di÷er malûl ve engellilerin, bu durumlarna uygun hale getirilmiú özel tertibatl taútlar
197 sayl Motorlu Taútlar Vergisi Kanunu Madde 4/d 18.6.1999 tarihli ve 4389 sayl Bankalar Kanunu hükümlerine göre temettü hariç ortaklk haklar ile yönetim ve denetimleri veya hisseleri ksmen veya tamamen Tasarruf
Mevduat Sigorta Fonuna intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankalarn iflâs idarelerine ait taútlar
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 3/a Amme ødareleri, emekli ve yardm sandklar, sosyal sigorta kurumlar, umumi menfaata hadim cemiyetler, siyasi partiler ve bunlara ait olan veya bunlarn aralarnda
kurduklar teúekküllerden Kurumlar Vergisine tabi olmayanlar
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 3/b (a) fkrasnda saylanlar dúnda kalan hükmi úahslara ait olup umumun istifadesi için ilim, araútrma, kültür, sanat, shhat, e÷itim, din, hayr, imar, spor gibi maksatlarla
kurulan teúekküller
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 3/c
Yabanc Devletlerin Türkiye'de bulunan elçi, maslahatgüzar ve konsoloslar (Fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensup olan ve o Devletin tabiiyetinde
bulunun memurlar ve Türkiye'de resmi bir vazifeye memur edilenler ile bu saylanlarn aileleri efrad (Mütekabiliyet úartiyle) (Türk tabiiyetinde bulunan úahslardan veraset
tarikyle veya sair suretle mal iktisabedenlerle yukarda saylanlarn dúnda kalp da Türkiye'de ikamet eden úahslarn Türkiye'de bulunan mallarn veraset tarikyla veya sair
suretle iktisabedenler hariç)
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 4/a Veraset tarik ile intikal eden ev aúyas ile murise ait zat eúyas ve aile hatras olarak muhafaza edilen tablo, klç, madalya gibi eúya
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 4/b De÷erleri 10 uncu maddeye göre belirlenen menkul ve gayrimenkul mallardan evlatlklar da dahil olmak üzere füru÷ ve eúten her birine isabet eden miras hisselerinin 400 000
000 liras (202.154 TL) (füru÷ bulunmamas halinde eúe isabet eden miras hissesinin 800 000 000 liras (404.556 TL ) )
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 4/c Örf ve adete göre verilmesi mütat bulunan hediye, cihaz, yüzgörümlü÷ü ve drahomalar (Gayrimenkuller hariç)
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 4/ç Bilumum sadakalar
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 4/d øvazsz suretle vaki intikallerin 10 000 000 liras (4.656 TL)
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 4/e Para ve mal üzerine düzenlenen yarúma ve çekiliúler ile 14/3/2007 tarihli ve 5602 sayl ùans Oyunlar Haslatndan Alnan Vergi, Fon ve Paylarn Düzenlenmesi Hakknda
Kanunda tanmlanan úans oyunlarnda kazanlan ikramiyelerin 10 000 000 liras (4.656 TL)
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 4/f Üçüncü maddenin (a) ve (b) fkralar úümulüne giren úahslarn statüleri gere÷ince maksatlar içinde usulüne uygun olarak yaptklar yardmlar
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 4/g
Amme idare ve müesseseleri ve 3659 sayl kanuna tabi müesseseler ve amme menfaatlerine hadim cemiyetlerden veya emekli sandklarndan (Veya bu mahiyetteki
kurumlardan) dul ve yetimlere ba÷lanan aylklarla bu aylklar dúnda verilen emekli ikramiyeleri ile dul ve yetim evlenme ikramiyeleri ve hizmet müddetlerini doldurmamú
bulunanlarn dul ve yetimlerine aylk yerine toptan yaplan ödemeler ve harb malülleriyle úehit yetimlerine tekel bey'iyelerinden ödenen paralar
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 4/h Harbde veya eúkiya müsademelerinde,manevra ve talimler esnasnda veyahut bunlarda ald÷ yaralar neticesinde ölen subay, astsubay ve erlerin (Jandarma dahil) kezalik
vazife esnasnda ölen emniyet mensuplarnn füru ve eúlerine ve ana ve babalarna intikal eden bütün mallar kymetinden (b) fkrasnda kabul olunan miktarn bir misli
7338 sayl Veraset ve øntikal Vergisi Kanunu Madde 4/i Borçlar Kanununun 242 nci maddesine göre rücu úart ile yaplan hibelerde ba÷úlanann ba÷úlyandan evvel vefat halinde ba÷úlyana rücü eden hibe edilmiú mallar

Arkadaşlar,

Cumhurbaşkanı kararı ile açıklanan limitin meclis oylaması ile alakası nedir? 260.000 TL olması ile ilgili kanun değişikliği mi teklif edildi? Edildiyse yanlış edilmiş. Çünkü mevcut YDO'yu Cumhurbaşkanı %50 attırsa zaten 260.000 TL yi geçiyor.

Ben yasa teklifi görmedim, varsa paylaşırsanız sevinirim.

ydo %23,73 üzerinden %50 artırılırsa %35,59 oluyor limit 271.190 TL olur

emak

Bu durumda çok karışıyor. Bakanlar Kurulu yani Şimdiki haliyle Cumhurbaşkanı YDO tutarını %50 attırmaya ve azaltmaya yetkili. Yani %22 ise örneğin, %33 yapabilir en fazla.

Tasarıyı bende okudum cetvellere baktım göremedim acaba gören arkadaş sayfa paylaşır mı?

Tasarının metinlerini alt üst ettim 260 lı bişey yok. Arkadaş nerden duymuş acaba.

Arkadaşlar tasarıyı bulamazsınız. Bende sadece meclis tv de izledim. Bütçe maratonunda kesinleşti ve madde 2019 yılı için kapandı. Yazılı metin resmi gazete de yayınlanır. Durum bu.

hocaoglu21

Bu işi yapmasam inanacağım... TBMM'de her şey kayıtlıdır. Girin web sayfasına dünkü oturumun dakika dakika tutanakları var. Kim ne söyledi, ne konuşuldu. Susma belirtilerine kadar her şeyi yazarlar.

Yoğun çalışıyorum çok bakamadım, tutanaklarda fazlaydı, ve belirttiğiniz madde vb bir şeyi görmedim. Madem bir iddia attınız, girin, çıkarın bizde bilelim...

Kim inanmak istiyorsa!

Şuan YDO belli. Sadece Cumhurbaşkanı kararı belli değil. Ya aynı kalacak, ya da en fazla %50 arttıracak ve azaltacak. Bu kadar şikayet varken, azaltmasını beklemiyoruz. Ama gözünüzü seveyim, şehir efsanelerine de inanmayın...

Oturdum meclis tv 19 aralığıda izledim. Bulamadım bir şey

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt