Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ousenmez

O zaman ötv %45 di, seat hangi araç aldınız bilmiyorum ama leonlar 70 küsür bin tl idi. Birde buna ötv indirimi ekleniyordu. Bazı markalarda liste fiyatları çok oynuyor.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

elbey.arif

Selamlar,

Biliyorsunuz, Engelli ÖTV Limiti 2 yıldır gündemimizde olan bir şey. Ve Meclis'de büyük tartışmalarla çıktı. O dönem Meclis tutanaklarını incelerseniz bizlerin burada savunduğu her şeyin söylenip tartışıldığını görürsünüz. 1.6 motor hacim kısıtı yerine mutlaka bir limit getirilmesi gerekiyormuş ve birçok kişi tarafından ÖTV'siz araç almak bir ihtiyaç değilde ticarete dönmüş. Bu yüzden Devlet'in vergi kaybına uğramaması için bunu yapması şartmış...

Sözün özü, daha 2 yıl önce tartışılan ve aynı siyasi konjektürde olduğumuz şu ortamda bu limitin kaldırılacağını düşünmüyorum ve inanmıyorum.

Ancak Cumhurbaşkanlığına verilen yetki ile 247.000 TL limit 2 katına çıkartılabilir. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. CİMER'e bireysel başvuruda bulunup, Cumhurbaşkanımızdan destek isteyeceğiz.

Ancak burada da bir kısıt var. YDO yıl sonunda artacak. Şuandaki rakamlar arkadaşların hesaplarına göre 25-30 seviyesinde. Ve bu oran yayımlanırsa, sınır 300.000 TL yi gececek. 320.000 TL anahtar teslim fiyatı geçerse, %60 değilde, %100 ÖTV'li araçlar alınabilir hale gelecek mevcut ÖTV sınırları ile. Devlet başından beri bunu istemediği için bırakın Cumhurbaşkanlığı yetkisi ile artmasını YDO ile bile bu limiti geçip geçmeyeceği konusunda şüpheliyim.

Sonuç olarak, şuan için 320.000 TL sınırına kadar belki bir artış olabilir ama sınırın kaldırılması ve üst sınır için ben bir umut görmüyorum. Umarım sizin girişimlerinizle yanılırım.

citroen c5 aircros düşünüyorum bayiye gittim shine modeli full diye geçiyor ama birçok opsiyon yok.araç 245 bin tl.deri koltuk opsiyonunu istediğinde yasadan dolayı alamıyoruz.... bir dilekçe örneği yazalım herkez cimlere yollasın bir ses gelir belki ?

Devletin yasasi acik 12 aylik ortalama ufe rakamina gore ekim ayinda belirlenir.bu ydo oranini artirabilirler ama azaltamaz kanun degisikligi olmadan. Eger keyfi ydo orani ufe altinda olursa mahkemeye gidilebilir kanuna aykiri islemden. Agustos on iki aylik ufe ortalama 30.31 .ekim sonu gorecegiz net rakami. yasayı da buraya koyayım "213 sayılı vergi usul kanunu'nun 298inci maddesinde yeniden değerleme oranı, "yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre tuik'in üfe'sinde meydana gelen ortalama artış oranı" olarak belirlenmiş olup, mtv'den pasaport harcına kadar belli başlı giderler bu oran nispetinde artırılmaktadır".

Son düzenleme:
Tabii c.baskaninin yuzde 50 indirim hakki varmis onu kullanirsa baya degisik bir tablo ortaya cikar.

ousenmez

Paylaştığın bilgilerin bazıları doğru, bazıları ikilemde ve bazıları yanlış :)

Doğru olan kısım YDO hesabı evet dediğiniz gibi %30 civarında. Ama ikilem yaratan kısım bazı kaynakların YDO bir önceki yıla göre farkı yansıtır demesidir. Yani Geçtiğimiz yıl %23 dü sanırım. Bu yıl dediğiniz gibi %30 çıkarsa ve bu söyleme göre fark alınırsa, %7 çıkartabilirler. Bunu kime sorduysam Vergi dairesi de dahil net bir şey söyleyemedi. Bu yıl neyi uygulandığını bende yaşayıp göreceğim.

Yanlış olan kısım, Cumhurbaşkanı engelli ÖTV limitine uygulanacak YDO artışını arttırmaz/azaltmaz.
Engelli ÖTV limitini %50 ye kadar attırır ve azaltır. Yani varsayalım ki YDO dediğiniz gibi hesaplandı ve %40 çıktı. Buda 346.000 TL ye çıkması demek. Cumhurbaşkanı isterse bunu 173.000 TL ye kadar düşürebilir. Ama yine isterse 519.000 TL ye kadar da çıkarabilir. Yasa ona bu limiti arttırıp/azaltma yetkisi vermiştir.

Selam,
ben dün % 82 engelli raporu aldım.
Raporum 1 yıl süreli.
Onkoloji hastasıyım.
Ötv muafiyetinden yararlanabiliyor muyum?
B sınıfı ehliyetim var arabam yok.
Teşekkür ederim.

egemmm bazen arkadaşlar soruyor ötv indirimli araçlarıda takıldığım yer var daha doğrusu acaba yanlışmı biliyorum diye düşünüyorum ,bu %90 ve üzeri alınca raporu, sadece kişinin belirlediği yada istediği yakınları kullanıyor kendisi kullanamıyor diye söylüyorum hep ama acaba kendisi kullanıcak derecede ise ama yinede %90 ve üzeri rapor aldıysa işte yukarıdaki arkadaş örneği mesela o 90 alsaydı raporu kendisi hiçbir şartta kullanımor değilmi ben öyle biliyorumda yanlış söylemek istemiyorum çünkü ,diğer şartları biliyorumda hep bu %90 da bi tereddütüm var ,%90 ve üzeri rapor alan kişilere sen kullanamazsın diyorum . %90 alıp aynı zamanda rapor sahibinin kullanabildiği bir durum olmuyor değilmi?

Mehmetyilmaz

Abi %90 üzeri engellinin aktif ehliyeti varsa araç kullanabilir. ÖTV'siz aracını kullanamaz diye bir kısıt yok. Amma genelde hele ki şimdi yeni özel kodlu ehliyetlerde %90 üzeri engellilerin ehliyeti varsa iptal edilebiliyor ya da direk verilmeyebiliyor. (Genel olarak duyduklarımı söylüyorum, hemen %90 üzeri ehliyeti olamaz gibi bir sonuç çıkmasın.)

Eğer ehliyeti iptal olursa ya da ehliyet alamıyorsa elbette ÖTV'siz aldığı aracını kullanamaz.

@StratoS soruyu tam soramamışım şunu demek istiyorum:

şimdi benim öyle bir hastalığım varki rapor oranım %90 yada üzeri olsun ama arabayı kullanmakta hiç bir engelim yok, yani hareket etirici uzuvlarımın hepsi sağlam ehliyetimde normal b sınıfı haliylede herhangibir aparata yada otomatik vitese ihtiyaç duymadığım için kısıtlı ehliyetim yok,ben gidipte araba bayisine bu raporla kendi adıma ötv ödemeden araç alabiliyormuyum?

ben ,alınamaz ötv den yaralanmak için sadece o kişi adına başkası yani oğlu yada akrabası kimse o alır diye biliyorum ve çevremede öyle söylüyorum. yanlışmı biliyorum

yani bu kişi bizim ötv sis aldığımız araç gibi sadece kendi kullanmak için ve ötv ödemeden %90 ve üzeri olan raporuyla gidip araç alabiliyormu?

Ydo oranı her zaman Ekim sonunda oluşan 12 aylık Üfe ortalamasıdır. Fark dediği budur nasıl ki geçtiğimiz yıl ortalamasından önceki yıl ortalaması düşmediyse bu yılki ydo dan geçen yıl ki düşmeyecektir.Bu oranın yüksek olması devletin yararınadır suni olarak düşürmek işine gelmez vergi artışlarından cezalara kadar bu oran kullanılır. Ayrıca Kıdem tazminat tavanıda bu orana göre artar. Yalnız denildiği gibi bu oranı uygularken Ydo oranını arttırıp düşürebilir. Fakat bizler için sınırlama gelirken kanunda azaltılır ibaresi yok yani oran azaltılamaz. Ama burası Türkiye her şey olur. Biz lafzında öyle dedik ama özünde azaltılabilmede vardı diyip,%25 i 12.5 uygulayabilir.(bu arada benim kanundan anladığım miktarın değil oranın% 50 oranında artırılmasıdır.Yani %26 yı 39 yapabilir.)

bu YDO sadece engellilerin ötvsiz araç alımında kullanılmıyor. mtv artışı, tapu harcı, değerli evrakların artışında da kullanılıyor.

İyi akşamlar, şubat 2019 dan sonra ötv raporu alan varmı içinizde. Ben bu ay yeni aldım. İbare değişti dedi vergi dairesi alamazsın dediler çok moralim bozuldu. Ne zorlukla aldım tek başıma ordan oraya çok yoruldum. Şimdi şu ibare olmalıymış raporda. aksamı hareket ettirici tertibatlı araç kullanması gerekir falan

mavera

ben 2 eylülde engelli raporu aldım otomatik vites aracın mtv istisnası için verdim kabul edildi. ben 4 sene önce ötvsini ödedim ama mtv den muaftı. Ama özel tertibatı bilemiyorum o biraz farklı sanırım.

ousenmez bayiden bayiye çok değişiyor. 2018 ağustosta yeni a 200 çıktığı sırada ben 217.500 liste fiyatı olan aracı 200.000e (o sene limit 200 bindi) indirdikleri için alabildim. tüm Türkiye'deki bayileri tek tek aradım nacizane tavsiyem bayiye gidin mutlaka ben aracımı Has Hatay'dan aldım. Mercedes bayilerinde özellikle Hatay-Mersin-Adana bayileri çok çok iyi fiyat veriyorlar. Başka hiç bir il onlar kadar ilgilenip ötv muafiyeti için indirim yapıp yardımcı olmamışlardı.

Samet.Demir

benim sorunum bir iki paket ekleneceği için sipariş olarak gelecek araba, onda da ne kadar indirim yaparlar bilmiyorum.İstanbul da bir önceki aracım seat da adamlar indirimi bırak arka park sensörünü hediye ederken ağladılar, yok olmazda zorda offta pufta.

mesut41

ötv muafiyeti var arkadaşım bu 26.3 u filan nerden cıkardın kanun ötv den muaftır diyor sakatlık derecene göre indirim alırsın demiyor.

2020 ötv sınırı nekadar olur ??

2020 ocak ayında ötv sınırı nekadar olur tahmini olan varmı ?

aracımın süresi doldu fakat beklemek istiyorum yeni araç için bu yıl 247 bin olan limit 300 yada 320 bin gibi olurmu acaba

bmw 3.20 yada mercedes c200 alabilirmiyim diye planlıyorum riske girip beklemek istiyorum

mesut41

Şimdi insanların kafası karışacak, böyle bişey yok, siz yapılan indirimi yanlış yorumluyorsunuz... Otomobillerde KDV indirimi söz konusu değil, ötv siz matrah üzerinden kdv hesaplandığı için ötv siz araç alan birisi normal kişilere göre ötv nin kdv sini ödememiş oluyor, hepsi bu.

Örnek:
100 TL Aracın tamamen vergisiz çıplak fiyatı ise;
100 + %45ÖTV = 145 TL ÖTV eklenmiş (%45 ötv ile)
145 TL + %18KDV = 171,10 TL Normal herkese olan KDV ve ÖTV dahil satış fiyatı

ÖTV İndirimi ile alan birisi;
100 TL + %18KDV = 118 TL ye alıyor.

on1
bu ay 12 aylık ufe ortalama 30.51 eylül ve ekim de gecen seneki baz etkisinden bir 3-5 puan inerse 25-26 gibi bir rakam olabilir o da 309-311 civarı bir yere gelir gibi ama son iki ayın rakamları önemli.

Mehmetyilmaz

% 90 ve uzerı zaten ağır hasta oluyor . Hasta olan kişi kendı gidemıyor dıye 3.kişilere kadar ÖTV siz arac verılıyor. HEm % 90 ve üzeri olup hemde kendı kullandıkdan sonra ortada abes bir durum oluyor.

Arkadaşlar merhaba
Bu grupta daha önce cok güzel araçlarla ilgili bayi fiyatları ve öneriler paylaşılıyordu. Önümüzdeki ay araç almayı düşünen biri olarka önerilerinizi bekliyorum . Otvsiz ücret olarak 105 bin bandına çıkabileceğim maximum. O sebepten yıl sonundaki artışı beklemeyeceğim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt