Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ugir

Paket flame x pack mtv muaf oldugumu biliyorum fakat aracın 0 alındıgında mtvsi 3100 tl civarı oldugu belirtildi 5 sene sonunda satış sırasında bu sıkıntı cıkarabilir.

StratoS

Değişen tek şey her mesajda algınız, metinler orada duruyor tek tek okuyun.

Neden anlamak istemiyorsunuz gerçekten zorlanıyorum idrak etmekte, engelli aracı diye bir sipariş yok beyfendi ENGELLİ ARACI DİYE BİR SİPARİŞ YOK...

Siz araç alıyorsunuz sadece, bakkala gidip bisküvit almaktan, çokomella almaktan farkı yok, bakkala gidip bana engelli biskivüti mi ver diyorsunuz? ÖTV sizinle devlet arasındaki bir konu bayiyi ilgilendirmez, siz engellisiniz diye dünya sizin etrafınızda dönmüyor maalesef.

Avukatımında selamı var gelsin biraz hukuk öğreteyim diyor.

bfb_91 Aracını 5 sene sonra sattığında bişey olmaz merak etme,3 defa araç sattım hiç birinde mtv karşıma çıkmadı hatta son aracımı bu sene mart ayında sattım sattıktan sonra artık mtv alan kişiye geçer zamanı gelincede mtv sini öder ,geçmişteki mtv ler çıkmaz merak etme .

alanya

hocam stratos un yazdıklarında anlaşılmayan ya da yanlış anlaşılan bir konu yok. eminim stratos da biliyordur engelli aracı diye bir şey olmadığını. bunu yazarken ötv muafiyetinin kalktığını belirtebilmek için böyle bir tabir kullandığı apaçık ortada. kimse kelime cambazlığı yapmıyor.

sizin okumayı istediğiniz anlatımla aslında şunu yazmış. "247bin tl satış fiyatı olan bir aracı engelli olduğunuz için ötv muafiyeti ile almak istediğinizde araç size teslim edilirken kur artışı vs sebeple aracın fiyatı 250bin tl ye ulaşırsa bayi bu araç için ötv muafiyeti uygulayamaz. aracın bedelinin tamamını isteyebilir. bununla ilgili sözleşmede herhangi bir madde yoksa kaporanızı yakabilir."

@ugir

167.281 TL ==> ÖTV'siz: 111.000 TL (Düz) - %50 ÖTV

@bfb_91

1.8 Hybrid Corolla: 184.000 TL 00> ÖTV'siz: 122.000 TL (Düz) - %50 ÖTV (Doğru rakam vermişler.)

Evet, MTV açısından 1.8 motor sebebiyle 2.elde bir miktar geri kalınabilir. Ama çok afaki değil. Sonuçta Dizel gibi yakıt ekonomisi olan bir araç alacak alan kişi.

Hybrid de en çok benim düşündüğüm yüksek km lerde hem batarya hem de motor maliyetleri... Sonuçta 5 yıl kullanacağınız için özellikle 15.000 km üstü kullanım planlarınızda bütün maliyetleri değerlendirin, derim.

@alanya

Çok hukuk biliyorsunuz ama Forumun kurallarını bilmeden hala beinmle münakaşaya giriyorsunuz. 247.000 TL limiti geçen araçlar engelli aracı olarak gümrükten sipariş verilemez. Engelli aracı sadece ÖTV'siz araç demek değildir. Ruhsata ve Trafik kayıtlarına işlenir. Bayi ekranında elbette engelli aracı diye sipariş vermiyor. Ama engelli kişi, siparişini engelli aracı olarak veriyor ve trafik işlemleri böyle yapılıyor. Taraflar arasında yapılan sözleşmede aksi bir durum yoksa, 247.000 TL limiti aşan araç engelli aracı olarak alınamayacağı için engelli kişi sadece standart olarakalabilir. Ancak standart olarak alınan araçta engelli arası olarak trafik tecili yapılmaz. Buda ÖTV ve MTV kanununa göre ek maliyet oluşturur. Bu duruma tüketici katlanmak zorunda değildir. Sonuçta bu planlanmayan ve tüketicinin elinde olmayan bir maliyettir.

Burada bilgi paylaşımı yapıyoruz. Çoluk çocuk muhabbeti yapmadan sadece bilgi paylaşın olur mu?

Son olarak Avukatınız önce tüketici mevzuatı, iyi niyet ve hakları bir öğrensin, sonra size anlatsın, sonra ben dinleyeyim onu...

@mrtkts

Selamlar,

İşte bende kapora yakamaz diyorum. (sözleşmede aksi madde yoksa) Çünkü bu alan adamın elinde olan birşey değil. Kapora iade olmalı diyorum.

@alanya @mrtkts

Bu arada bunun örneğini geçmişte yaşadık. Münferit olay değil, genel bir olaydı. BMW 5.20 araçlara kampanya yapıp, sınırın altına indirdi. Sonra vergi dairesi araçlar 2.0 motor olması sebebiyle şüphelendi ve engelli satışlarını durdurttu. Araçların kaporlarını insanlar zararına kendi araçlarını satarak ödemişlerdi.

Vergi Dairesi bu araçlar limit üstü olarak satılır, ÖTV'siz satılamaz diyince, Borusan sorgusuz sualsiz, kaporaları iade etti. Kur artışını geçtim vergi dairesinin kararı ile alınamayan araçlara Borusan benlik birşey yok, sözleşme yaptık, kaporayı yaktım diyemedi. Ve hatta tüketiciler biz araçlarımızı zararına sattık diye dava bile açtılar.

Merhaba, benim raporum göz bozukluğundan %52 oranlı raporum var ve raporda araç kullanmaz diye ibare yer alıyor. Ancak eşime ÖTV indiriminden yararlanarak bir araç almak için araştırdığımda %90 altında raporu olanların indirimli araç alamayacakları söyleniyor.. Araç kullanamaz ibresi olsa dahi bu haktan yararlanamıyor muyum ?

Şayet bu haktan yararlanamıyorsam bu %90 sınırının benim durumumda olanlar için esnetilmesi ile ilgili herhangi bir çalışma yapan dernek vs var mıdır. Destek olmak için elimden geleni yapmak isterim.

StratoS
Hukuk'u bildiğim kadarıyla forum kurallarını da iyi biliyorum, yazdığınıza nezaketle cevap veriyorum sizde bi okuyun o kuralları bir zahmet, konuyu araç siparişinden bambaşka bir yere getirdiniz, konu nerede başlamıştı? İkimiz de mercedes almıştık. ikimize de kur farkı çıkmıştı, sizin bayiniz sizden almamış benimki almıştı, neden çünkü aramızda sipariş sözleşmesinde böyle yazıyordu, kanunen beni bağlayan bir sözleşme yapmıştım ve kur farkını avukatıma danışarak ödedim. Ne zaman? Bu parasal sınır işi çıkmadan 4 yıl önce yani konu günümüz konusu değil bu gün zaten bayiler engellilere araç bile satmak istemiyor orası ayrı.

Aslında haksız olduğunuzu anladınız ama karizmanız çizilmesin diye çevir kazı yanmasın diye uğraşıyorsunuz ama nafile, haksızsınız.

BMW olayı bambaşka bir olay, iki konu birbirine benzer gibi görünse de birinde ithal edilen aracın yeni sipariş ile güncel kurdan vergilendirilmesi söz konusu, diğerinde ise daha önce getirilen araçların gümrüklendirme fiyatının altında borusan tarafından düşük beyan edilmesi girişimine devletin müdahalesi söz konusu.

bununla ilgili sözleşmede herhangi bir madde yoksa kaporanızı yakabilir."

10 mesajdır anlatmak istediğim şey.

burada aslında demek istediğim bayi lehine bir sözleşme maddesiydi. yani atıyorum "kur artışından aracın belirlenen muafiyet bedelinin üzerine çıkması ve alıcının aracı almaması halinde kapora iade edilemez" gibi bir madde.
@StratoS

aslında biz aynı şeyi söylüyoruz :D

alanya

Nezaket mi,siz mi?

Bakın beyfendi. Yine yazıyorum anlamadığınız için. Benim sözleşmemede de kur farkı tüketiciye ait yazıyordu. Ama Egemer almadı. Çünkü ben sizin gibi çok bilmiş tavırlarla değil, bu bedel üstünü karşılayamam diye söyleyince, beni madur etmemek için almadılar.

Gelelim diğer konuya... Kur arttı ve limit üstü araçlar kaldığı için "Hukuken" kaporayı yakan bayi, vergi dairesi ÖTV'li satarsın, kendince sebeplrden ben ÖTV'siz vermiyorum dediğinde nasıl yakmıyor? yine sözleşme var, yine ÖTV'li alma durumu var. Bayi ben senle sözleşme yaptım, engelli araç tanımam, bu fiyattan almıyorsan kaporanı yakarım niye demiyor ve demedi?

Kişi kendinden bilir işi misali karizma çizilmesin vb çocukça şeylerinizle hala aynı şeyi tekrarlıyorsunuz... Tüketici ile ne sözleşme yaparsan yap, eğer kendisi dışında oluşabilecek durumları varsa ve alamaz hale geldiyse parasını iade edersin.

Ciddi söylüyorum, o avukatla çalışmayın, sizi kandırıyor, yazık...

Son düzenleme:
Üstad sen param yok alamam diyip kendini acındırmışsın, ben onu yapmadım, adamlar haklıydı bende bastım parayı aldım, kendinle çelişiyorsun haberin yok.

Neyse ya; adam anlamıyor, gerçekten anlamıyor ve ben pes ediyorum. Sanırsın duvara karşı konuşuyorum.

alanya

Aynı düşünceleri paylaşıyoruz fakat farkı, ben duvara da değil direk boşluğa konuşuyorum.

Dedim ki, araç fiyatı arttı ve ben bunu karşıyalamam ve Egemer farkı almadı, beyfendi diyor ki acındırmışsın. Ne acındırması? Hani sözleşme vardı, hani alırdi, hani sizden almış herkesten almıştı? Önce sözleşmen yok almamış dediniz, sözleşmem var dedim, acındırmışsın diye saçmalıyorsunuz...

Öyle çok bilmiş edalarıyla atıp tutmayın. Bu konular karşılıklı iyi niyet çerçevesince halledilebilir. Ama siz çok bilmiş gibi davranırsanız tıpış tıpış ödersiniz.

Ben Kur farkı kaynaklı limit üstüne çıkan araçta, müşteri kaynaklı bir durum olmadığı için ÖTV'siz alınamama durumuna istinaden kapora iade edilir diye kıvırmadan mertçe söylüyorum ve bu hukuki diyorum.

Avukat olarak Hüseyin İlik yorumlamanı rica ediyorum.

Şimdiden teşekkürler Hüseyin bey.

StratoS

Beyefendi sizde idrak yolları enfeksiyonu var sadece benim yazdıklarımı değil kendi yazdıklarınızı da idrak edemiyorsunuz, demişsiniz ki ''beni mağdur etmemek adına kur farkını almadılar''... NE DEMEK BU? alabilirlerdi ama almadılar....

Hukuk niye var? Karşılıklı iyi niyet gösterilmediği durumlarda anlaşmazlıkları çözmek için var, peki ortada bir sözleşme var mı? var hemde karşılıklı imzalı.. Ne diyor sözleşmede? Araç Türkiye'ye geldiği gün TCMB efektif satış kurundan fiyatı belirlenir. bitti.

Sen engelliymişsin, engelli şu kadara alırmış alamazmış o bayiyi ilgilendirmez, zaten öyle de bir madde yok sözleşmede...

Diğer bir madde de ne diyor ? Alıcı yukarıdaki maddeleri kabul ederek bu aracı sipariş etmiş ve x miktarda kaparo ödemiştir, vazgeçmesi durumunda bayinin zarar etmemesi için x tutarında kaparo iade edilemez...

TUT ALİ, ALİ TOPU TUT. seviyesinde yazdım artık anladın anladın.. yok yine anlamazsan artık avukata mı sorarsın HSYK'ya mı sorarsın orası senin bileceğin iş.

aracımın değerini nasıl belirleyebilirim?Satışa cıkaracagım

alanya

Komedi ya...

Sözleşmede varsa niye almadılar diyorum? Madem Hukuk var kesin hakları var, niye almadılar diyorum? Çünkü onların İNSİYATİFİNDE!!!!

Yani kesin birşey yok. Kalkıp çok bilmiş gibi kur farkı ödersiniz diyemezsiniz...

Engelli/müşteri sözleşmeden vaz geçmiyor. Gelecekte tahimn edilmeyen bir olay oluyor, araç limit üstüne çıkıyor hme pahalılarşıyor hem de vergi yükümlülüğü ortaya çıktığı için fiyatı neredeyse 2 kat artıyor ve engelli/müşteri alamaz hale geliyor. Müşteri hala aracı istiyor ama alamıyor. Kapora iade edilir. Bayi aracı getirtti diye bir zararı varsa tazminat davası açar. Onu bayi bilir.

Örnekte verdim, kendimden bile örnek verdim...

Araç için ek para vermişsiniz, geçmiş olsun. Kafanızı değiştirin, avukatınız da değiştirin de başka gereksz paralar vermeyin, yazık...

Sizin, tuhaf düşünce yapınızla işe yaramaz Avukatınıza sorduğunuz gibi bende sitemizdeki Avukata'a sordum zaten Hüseyin bey değerlendirir...

ugir

Sigorta değerine bak, ve emsal 2. el araçların fiyatlarına bak. Eğer aracın temizse hasar yoksa, emsal araçlarda en yükseğini baz alabilirsin.

https://www.tsb.org.tr/kasko-deger-listesi.aspx?pageID=631

StratoS

Hüseyin beyi boşa yorma zira sen umutsuz vakasın... adam gelse dese ki @alanya haklı sen yine mantıksız örnekler vermeye devam edeceksin....

StratoS alanya tartıştığınız duruma nekadar katkısı olur bilmem ama BMW 3.20 olayını bizzat yaşamış biri olarak başımdan geçenleri ve bmw firmasının tutumunu anlatayım.
Tesadüfen bu sitede yazışırken zannedersem,bi arkadaşın paylaşımıyla bmw 3.20 lerde bir kampanya olduğunu öğrendim.zaten bende o sıralar araba bakıyorum.malum arabamın 5. yılı doluyor yeni araba almayı düşünüyorum ,bu haberi alınca hemen heyecanlandım ve olmaz ama dedim bi konuşayım .borusan bmw yi aradım ,tesadüfen konuştuğum müşteri temsilcisi daha önceden yine araba bakarken tanıştığım temsilci çıktı ,bunun üzerine hemen eşimi çocukları alıp doğru borusan bmw ye gittik ,temsilci gerçekten böyle bir şeyin olduğunu ve kendilerininde hayretler içerisinde olduklarını ama bu olayın gerçek olduğun söyledi ve bana dediki aman abi sakın kaçırma bu fırsatı hemen kapora yatır senin arabanı ayırtalım. benimde araba alma hakkım mart başı gibi geleceğinden ( bu olay zannedersem ocak ayında oldu) nasıl yapıcaz dedim ,temsilcinin adı ardaydı. arda dediki abi sen bize 10 binlira kapora vericeksin biz senin arabanı ayırtıcaz ve eğer sana araç kalırsa (sayılı araç olduğunu düşünüyordu) biz birinci bayi olduğumuz için sana aracı alırız merak etme dedi.
Tamam merak etmede 10 binlira para vericem ,benim için 10bin çok büyük rakam ya iptal olur kaporam yanarsa dedim içimden düşünürken,arda hemen araya girdi ( gerçi araya girmedi ben zaten içimden düşünüyordum :) ) abi sen hiç kaporanı merak etme herhangi bir olumsuzlukta anında kaporan yatar merak etme koskoca borusan firması hayatta böyle bişey yapmaz diğer ufak firmalara benzemez merak etme bize direk merkezden emir geldi zaten herhangi bi durumda paralar hemen müşteriye yatacak diye ,zaten almadığın bir şeyin parasını biz sizden nasıl alalımki dedi ve sadece kredi kartından 10 binlira çekip bana borusan firmasına bu paranın yatırıldığına dair bir kağıt imzalattı kesinlikle sözleşme değil birde pos makinasının çıktısını verdi hani slip diyoruzya onu verdi işte ,birde söz verdi :) neyse haftada üç gün devanlı arıyorum noldu noldu diye çıktımı bana falan .abi merak etme olacak ,yapıcaz ayarlıycaz biz birinci firmayız merak etme bak işte şu müşterime şu renk çıktyı bile onun işlemleriyle uğraşıyoz falandı fistandı derken o kabus gün geldi ,gerçi benim içimde gram alacağım hissiyatı yoktu kesinlikle inanmadım bu olaya, bmw kim biz kim diyordum hep. ( bu arada amma anlattım ha sanki film anlatıyorum buraya kadar okuduysanız helal olsun valla :) ) neyse sonunda arabanın olmıyacağını öğrendik günlerden ya perşembeydi yada cuma tam hatırlayamıyorum ,cumaydı cuma çünkü araya hafta sonu girdi baya iş uzamıştı pazartesi günü olmıyacağı kesinleşince ya salı günü yada çarşamba günü benim parayı hemen yatırdılar. olay bu ,bilmiyorum bu hikayeden ne çıkardınız ,umarım bi yararı olmuştur yada ben boşunamı anlattım bilemedim :)

Dostum sagolasın.sıgorta degerı ıle ılan sıtelerındekı baz fıyatlar arasında fark var:) adamlar hasar kayıtlı araclara ve km olarak yuksek araclara bıle bı dunya para ıstemısler vay be..

alanya

Sözlerinize dikkat edin. Ben hala sizli konuşuarken "Sen" e geçmeyin. Adabı sözde biliyordunuz...

Burada haklı haksız diye birşey yok. Siz "KESİN!" ifadelerinizle zaten rezil oldunuz. Fark ödenir, limit aşarsa kapora yanar diyerek sanki herkese bunlar uygulanır yazılarınızla zaten rezil oldunuz. Çünkü en büyük örneği ben kur farkı ödemedim diyerek verdim ve söyledikleriniz zaten çöp oldu.

Bu arada ben Aile Avukatımızla konuştum. Özellikle knout sektöründe bu konuda çok dava sonuçlandığını ve en son davada çıkan kararla, kapora olarak alınan bedellerin tüketici haksız olarak vaz gçese bile geri ödenmek zorunda olduğunu, firma zarara uğradıysa sonradan dava açabileceğini söyledi. Ki bu olayda müşterinin haksız olduğu bir konu yok.

Mehmetyilmaz

Abi boşa yormuşsun güzel ellerini. Kesin şimdi çıkar çok bilmiş beyfendi, sözleşme yapmamışsınız zaten ödemeliler der. Yani mutlaka bir kılıf bulur :D

ugir

Hızlı satılmaasını istiyorsan ilanların ortalamasını alarak bir fiyat belirleyebilirsin. En iyi yöntem budur. Kndi aracına birebir benzeyen ve km hemen hemen aynı olan araçları seç mutlaka.

Bu arada 2. el bakarken tek siteye bağlı kalma başka siteye de bak :)

StratoS

bu arada bence hoş olmayan ikli tartışmalardan ziyade daha yapıcı olsak arkadaşlar sonuçta bizler zaten az azınlıktayız.hepimiz birbirimize destek olmalıyız.kapatın gitsin.

ben stratosun burada bır cok konuda destek ve yardımcı oldugunu dusunuyorum.hemen hemen her soruyu cevaplıyor sagolsun bedava bılgı yanlıs bıldgı noktada yardımcı olamam dedıgını gordum.
O nedenle bosuna tartısmak yerıne yapıcı olalım bırbırımıze karsı her bılgı bızım ıcın faydalı ve avantajlıdır.

Bayıler çokta savunulacak insanlar değil engelli olsan bile daha çok para kazanma peşindeler bayilerin avukatlığını yapacak enson kişi biz olmalıyız yani

StratoS

Paçanızdan rezillik akıyor ama farkında değilsiniz beyfendi, gidip haksız olduğunuz yerde ben engelleyim diyip ağlayıp zırlayıp bayinin sizden alma hakkı olduğu parayı ödememişsiniz, adamlar vicdanlıymış sevaba girelim diye sana bir iyilik yapmış, gerçi sağda solda adamları nasıl enayi yerine koyduğunu anlattığını görseler aynı jesti yapacaklarını sanmıyorum.

Bi cacık bildiğin yok aynı şeyi copy-paste anlatıp duruyorsun.

alanya StratoS arkadaşlar... meseleyi lütfen kişiselleştirmeden ve birbirimizi kırmadan devam edelim.

hozgul

Yukarıdaki yazıya cevap hakkı doğduğu için son kez ilgili kişiye cevap veriyorum...

alanya

1- Dediğim gibi rezil olan sizsiniz. (Uyarıdan sonra yazınızı silip, size dönmeniz güzel. Sizin için hayat böyle işte hep söylediğinizi siler, sonra geri alırsınız.)
2-Ben ağlamam, kendiniz ile karıştırmayın, iftira da atmayın.
3-Enayi durumuna düşen kur farkını ödeyen ve çok bilen avukata para kaptıran sizsiniz.

İnsanlara her türlü iftirayı atabilirsiniz. Tüm günahlara girebilirsiniz. Kendinizi rezil edebilirsiniz. Kendi iç kötülüğünüzü karşınızdakinde de görebilirsiniz. Sonuç olarak ben tüm iftiralarınız ve kötü düşünceleriniz sizi bulsun diyip Allah yukarıda diyorum...

Başkada sözüm yok size. (Bu arada copy/paste yaptığım için kasko başlığını okuyup, çıkarımda bulunmuşsunuz. Önerim, bilgisine güvenmediğiniz insanları okumayın ya da okuyorsanız atıp, tutmayın.)

ugir

Bana niye yazıyorsun ki? Beyfendi saçmalıyor. Kendini Hukukçu yapıyor, atıp tutuyor. Böyle insanların yalanlarına tepki göstermezsek bu forum bilmeyen insanların kandırıldığı doğru bilginin olmadığı saçma bir platforma dönüşür. Bu seferde engelli arkadaşım madur olur. Bu kandıran insanlar mercedeslerine binerken, kandırılan arkadaşım ağladığı ile kalır...

fantastik

Bayi savunduğumuz yok ki. Hukuk var diyoruz. Ödediğiniz kaporayı bayiden geri alırsınız diyorum. Aksine engelli arkadaşları savunuyorum ama gördüğüm kadarıyla beyhude bir caba içindeyim...

StratoS

yok arkadaş ben genel olarak soyledım sana degıl lafım.en guzelı bırbırınızı gormezden gelın:)

StratoS

Birincisi ben yazdıklarımdan bir şey silmedim, forum moderatörleri bir şey sildiyse haberim yok.

Evlat sen televizyonda teletubies izlerken biz burada engellli haklarını savunuyorduk bu foruma bile benden neredeyse 10 yıl sonra gelmişsin, kim bilir hangi konularımın altına ne cevaplar yazmışsındır da dikkate alınmadığın için cevap alamamışsın.

Her mesajında kendinle çelişiyorsun adamın hakkı var diyor diyorsun sonra çıkıp hukuki olarak alamaz diyorsun.

Engelli hakları savunuyorum diye tribünlere oynama hiç, zaten engelilerin haksız oldukları noktada engellerini kullanmaları bizi birçok alanda zor duruma düşürüyor, en tabi haklarımızı bile ararken ters köşe oluyoruz.

Ben enayi değilim, altına imza attığım evrakın sorumluluğunu yerine getirecek kadar dürüst ve maddi imkanı olan birisiyim senin gibi bayi bayi gezip mağdur edebiyatı yapmıyorum. Avukat avukat diye dileniyordun forumda bak onlar bile tenezzül edip sana cevap vermedi.

Audi A3 Sedan tercihim oldu..
5 yıldır Audi A1 kullanıcı olarak markamdan vazgeçmedim :) Q2 ve A3 arasında gittim geldim.. Q2'nin 1.6 TDI olanı ben karar aşamasındayken tükendi, A3 Sedan'ın da spor olanı tükendi artık design line seçtim inşallah bi kaç güne kavuşacağım :)

Caglarinho

öncelikle hayırlı olsun
kaç tl ye aldınız aracı hangi bayiden söyleyebilir misiniz
audi a3 leri ötv indirimli alabiliyor muyuz

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt