Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
frknsysl

ben gördüm bizzat gözlerimle benim de arkadaşın dayısının da cp sekeli raporu vardı.Adam dayısı adına 2017 de limit gelmeden e 180 mercedes aldı 381980tllik. Neyse dayısı değil o biniyor.Bu sene aynı cp sekeli raporumla ben gittim kendime alacağım arabada otomatik vites ibaresi yok diye maliye kabul etmedi mevzuat değişmiş. Yani benim sol bacak sakat yararlanamazken sapasağlam adam e180e biniyor aynı raporla. devlet de güya suistimal önlüyomuş hadi oradan.

metin13

Kusura bakma kardeşim, çok boş yazmışsın.
frknsysl

Aslında biraz mantıklı düşününce cevap çok basit.Çünkü maliyetten kısıp orta ve düşük paketlere joystik ve 8 ileri şanzuman koymuyorlar.

parası olan ımkanı yeten ne ıstıyorsa alsın.ama suıstımal etmeden.

Beyler boşuna tartışıyorsunz.
Suistimal eden de belli, suistimale sebep olanda.
Eski düzende olsaydı, yılda 8-10 bin adet satılan ötv muafiyetli lüks araç sayısı (Mercedes-BMW-AUDi vb.), 2015'te ki düzenlemeden sonra 50-60 bin adete çıkmazdı.
Suistimal denilen şeyi, 3. derece yakınlara tanınan haktan sonra ortaya çıktı ve üzerine özellikle güneydoğu da sahte rapor çıkartıp araç alan bir sürü insan vardı.
Bu suistimal maddesi değişmediği sürece, bu söylemler devamlı önümüze gelecek.

2020 yılı için YDO (Yeniden Değerlendirme Oranı) belli oldu 22.58 eğer hesabım doğruysa buda *303.262 TL ediyor.

Hayırlı olsun üst segmente biraz daha yaklaştık, 1 Ocak itibarı ile büyük zam gelmezse araçları yenileriz gibi...

Kaynak

Mami Junior

Aynen söylediğiniz gibi, kanunda bu değişikliği yaparken 3. dereceye kadar olan sınırlamanın kaldırılmasının bu şekilde bir sonucu olacağının hesap edilmesi gerekirdi. Uygulamada çıkan suistimaller göz önünde bulundurularak 3. dereceye kadar akrabaların kullanımı sınırlamasının tekrar getirilmesi bu konu üzerinde gerek engelliler arasında gerekse engellilerin dışında engellilere sağlanan ÖTV muafiyetinin göze batması noktasında yapılan tartışmaların sonlandıracağını düşünüyorum.

frknsysl

Allah şifalar versin , yorumunuz gerçekten çok içten ve güzel.
Hiç sanmıyorum ama umarım insanların zihniyeti zamanla değişecektir. Bu sınır ilk geldiğinde sınıra giren araç bile yoktu adam akıllı.

emrah1986

Kesinlikle. Maliyetten dolayı bayilere showroom'a 5008 gönderilmiyor bile. Aldığımız zamanlama çok güzel dedi satıcımız. Bundan sonra 8 ileri yerine 6 ileri geliyormuş. Bu da maliyetten dolayı. Showroom daki 3008 lerde joystik şanzımanlar kalkmış ile. Şimdikine göre daha boş duruyor gibi.

bfb_91

Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Umarım zamanla yaptıkları yanlıştan ders çıkararak zihniyetlerini değiştirirler. Herkes hakkını alsın, ne ihtiyacı varsa onu alsın. Benim büyük otomobile ihtiyacım vardı, bir sürü eşyası var çocuğun. Egea ya da o tarz C sınıfı araba büyüklüğü ne yazık ki bize yetmiyor. Ben dediğim gibi bana kalsa tofaşa da binerim. Evladınız olunca her şeyin onun için iyi ve güzel olmasını istiyosunuz. Bakalım Allah nasip etti, bu hafta sonuna kadar işlemleri bitecek inşallah. Allah herkese daha iyisini nasip etsin.

ousenmez

Parası olan her arabaya biner. 1.000.000 liraya BMW 7 serisine de biner, 100.000 tl lik egea yada. Herkesin kazandığı para kendine. Bu kimseye haram ya da haksızlık değildir. Engellinin ihtiyacı ne ise, işini hangi aracı görüyorsa onu alsın binsin, parası varsa çok ihtiyacı yoksa, 400.000 tl lik arabaya da binsin. Ama sizin gibi örneklerden dolayı, hiç bir engeli olmayan adam rahatlıkla hayalini süslerken, sizin ihtiyaçtan almanız gereken aracı alamamanız. Ben çok adaletsizliğe şahit oldum, aracımın satışını haberim olmadan ben olmadan kaç kişiye satmışlar. Kendi paranızla rezil oluyorsunuz yeri geldi mi. Bakalım, her şeyin hayırlısı. Umarım istediğiniz olur en yakın zamanda.

daimon

Şu iki esas dikkate alınarak zekice bi formül bulunmalı;

1- Aracın tertibatlı yada tertibatsız olmasına bakılmaksızın, aracın sahibi olan engelli canının istediği ehliyetli olan herkese kendi malını kullandırabilme özgürlüğüne sahip olmalı.

2-Aracın gerçekten engellinin kendisine alınmış olması caydırıcı yaptırımı olan bir karar ile teminat altına alınmalı

Üzerinde düşünerek çok akıllıca kurallar koyulabilir. İlk aklıma gelenleri söylüyorum;

-Öncelikle aracı kimin kullanacağı ile ilgili sınırlama tertibatlı yada tertibatsız olmasına bakılmaksızın tamamen kaldırılmalı. Zira, sadece indirimi istismar edenlerin yüzünden koyulan bir kural yüzünden, engellinin kendi aracını özgürce çevresinde canının istediği kişilere kullandıramaması ciddi bir hak mahrumiyetidir. İstismar edenlerin cezasını engelli çekmemelidir.

- Araç muafiyetle satın alınırken maliye Engelli'den, velisinden ya da vasisinden bir taahhütname alır. Bu taahhütname de Aracın gerçekten engellinin kendisine hizmet maksatlı alındığı ve bu sebeple ÖTV muafiyetinden yararlandırıldığı şikayet yada şüphe üzerine engellinin kullanmamasının maliye tarafından tespiti durumunda yasal faiziyle muafiyet miktarının araç sahibinden talep edileceği gayet açık ve net bir dille ifade edilir. Sonrasın da örneğin; Her trafik kontrolünde engellinin araçta olup olmamasına bakılır. Üst üste 3 yada 5 kez engellinin araçta olmaması kuvvetle muhtemel aracın o engellinin hizmetinde olmadığı ihtimalini kuvvetlendirir ve aracın ne maksatla kimin hizmetinde kullanıldığı engellinin ikametine yakın tutulup tutulmaması "gizlice" maliye tarafından takibe alınabilir ve istismar tespit edildiğinde direkt rapor tutularak ödenmeyen ÖTV yasal faiziyle engelliden yada asıl aracın faydalanıcısından talep edilebilir. Bu kural gerçekten engellinin kullanımı maksadıyla alınmış hiçbir engelliyi mağdur etmez ve engelliye tanınan hakkı başkalarının kullanmasıyla doğan istismar konusunda caydırıcı rol oynar diye düşünüyorum.

SiyahPelerinliAdam

Mantıklı fakat bence Türkiye gibi bir yerde diyeceğiniz yaptırımların uygulanması gerçekten imkansıza yakın. Engelli araçlarda plakalarda sembol kalktığı için normal bir araba gibi duruyor. Burada buna özel bir durdurma çalışması yapılsa, hem yapılan yerlerde gereksiz trafik, hem de engelli arabasına denk gelip çevirmek gerçekten zor. Ve ayrıca, engellinin atadığı vasi sonucunda, maliyenin ya da trafiğin, araçta engelli yokken kullanmasını sınırlayamaz. Engelli o arabaya vasi olarak atadığı kişinin, ya da kişi 18 yaşından küçük ise, 3.dereceye kadar akrabalarının kullanabilmesinde bir sakınca bulunmadığı için, bu durumda yapılacak hiç bir şey yoktur. Ayrıca Türk insanından bahsediyoruz, maliyeye taahhüt bile verse, sonrasında aracın neye hizmet ettiğini takip etmek imkansız. Şöyle ki, gerçek zamanda da engellinin arabada olmadığı çokça zaman oluyor.

Fakat engelli araç alımında bazı önemli şartlar getirilebilir. Örneğin alınacak arabanın tesciliyle, engellinin bulunduğu ikamet aynı olmalıdır gibi. Bu gibi belge üzerinde ki düzenlemelerle biraz daha kontrol altına alınabilir diye düşünüyorum. Kaldı ki, bunu yapacak olan adam ulaşılması zor olan premium markalarda yapıyor. Normalde ulaşabileceği bir araçta yapmıyor. Bunu önlemek için arkadaşın dediği 100.000 sınırı getirilmeli ama, bu engelliye yapılan en büyük haksızlık olur. Ya da sınır kaldırılıp, engellinin vasi atadığı kişiler, engelli ile birlikte kullanması zorunluluğu getirilerek bir nebze -ki bunun sonucundaki yaptırım ağır olmalı- düzene sokabilir.

Bana sorarsanız sonuç olarak bunu takip etmek çol zor. İster sınır kalksın, ister düşsün, ister artsın. Bunu yapacak olan kişi her türlü yine yapar zaten.

frknsysl

Özel bir durdurma çalışmasından bahsetmiyorum. Zira buda bir hak mahrumiyeti doğurur. Rutin trafik kontrollerinde normal araçlarda muayene sigorta kontrolü yapılırken eğer araç ruhsatta engelli aracı ise engellinin araçta olup olmamasına bakılır ve tarihle birlikte trafik kayıt sisteminde var yada yok şeklinde bir kayıt düşülür. Üst üste fazla kez engellinin araçta olmaması durumunda maliyeye uyarı düşer ve araç gizlice maliye tarafından kimin hizmetinde kullanıldığına ilişkin takibe alınır. Bu esnada araç sahibi yada kullanıcısı yahut kontrolü yapan trafik memuru hiçbir şekilde takip maliye tarafından takip sürecinin başladığından haberi olmaz. Ve bu süreç işlerken özellikle hak sahipleri mağdur olmaz ve sürecin ne zaman başladığını bilemeyen istismar edici kendince duruma önlem alarak devleti kandırmakta bir hayli güçlük çeker. Mevcut sistemde bu gayet mümkün bence...

ne boş adamlar var ya hocam kafa sağlammı sizde 100000 sınırrından bahseden insanlar rapormu vemediler paramı bulamadnız ne parazit yapıyorsunuz

ousenmez...siyahpelerinliadam....çok iyi bilgilendirdiniz...teşekkür ederim....😌...

Son düzenleme:
Egea işimi görür ama evet şu hayatta hiçbir şeyi tam yapamazken BMW alıp bir parça mutlu olmak hakkım değilmi? Ve temelde devleti zarara da uğratmıyorum.Devletin kaybedeceği hiç bir şey yok.Kendi paramla daha çok ödeyerek aldığım aracın vergiyi almıyor sadece.Zaten avantaj olmasa o aracı hiç almayıp o vergiyi hiç vermemiş olacağım...Verdiğim zarar sadece cari açığı bir damla artırmak olacak..

Bu konu baya revaçtaydı ama bir süredir etkileşim almamış.
Uzun araştırmalarım sonunda alacagım araç konusunda tercihimi 1.8 hybrid Corolla flame xpackten yana kullandım. Tercihimi etkileyen başlıca faktor yakıt tasaruffu (s. İçi 3.5 - 4 lt), yuklu MTV muafiyeti ve önümüzdeki dönemde öngörülen dizel araç üretiminin ve arzın düşecek olması. Ayrıca bu araç Turkiye de uretildiğinden emsallerine göre biraz daha uygun. Ve yine emsallerine gore oldukca ekstra ozellikler mevcut.bir aksilik cıkmaz ise önümüzdeki hafta teslim almayı öngörüyorum. Kullandıkca referans olması konusunda yakıt tüketimi başta olmak üzere tecrübelerimi paylaşacagım.

Hybrid araçlarda pil garantisi ne kadar oluyor. Birde malum 5 yıl satamıyoruz. 5 yıl sonunda ikinci elleri nasıl olur, almak isteyen pil batarya endişesine girermi ? Ucuz birşey değildir herhalde bataryalar.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Evet bu konuda benim kafamı en cok kurcalayan sey idi. Toyota 5 srne hybrid syatem garantisi 3 sene kalan aksam garantisi veriyor +2 sene kalan kapsamı tamamlamak için 800 tl aloyorlar ben bunu yaptırıyorum. Ayrıca hybrid system garantisi her sene düzenli bakımla 10 seneye kadar devam ediyor yani 10 sene boyunca piller garantide. Buna ek olarak firma pil ömrünü araç ömrüyle eşdeger oldugunı belirtiyor. Olurda 10 sene sonra bu pillerin değişmesi gerekti bunlarda yerli üretim oldugundam 10 k civarı ucuk olmayan bi maliyeti oldugu belirtildi.
5yıl sonraki satışda sıkıntı konusunuda cok düşündüm en buyuk şüphem aracın otvsindeki yukseklik ve insanların pil arızasından cekinmesi fakat ben önümüzdeki dönemde bu araçlara mtv konusunda bir teşvik gelecegini öngörüyoeuö, nasıl otv teşviği verildiyse buda verilecek. Ozellikle yerli otomobilin hybrid olacagı düşünülürse. Pil konusunuda garanti ile aşıyor Toyota.

Hayırlı olsun aracınız bende hybrti icin geçen jafta görüştüm ancak 2 gün önce aradı temsilci Aralık fiyatına zam olduğunu söyledi araç 3k daha zamlandi.kotu oldu

BLA-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bfb_91

Hybrid araçlar ile elektrikli araçları karıştırıyoruz. Hybrid aracında atmosferik benzinli motoru var. Ve üstelik 1.8 litre...

Yani yarın atmosferik motorlara yasak geldiğinde bu Hybrid araçları da kapsayacak. Elbette emisyona göre yasaklamaya gidiliyor, yani en az salımın yapan araç en son yasaklanacak. Ama yasaklanacak...

Teşviklerde bu şekilde. Devletimizin Hybrid araçlara teşvik vermesindeki en büyük sebep TOYOTA'nın Türkiye'de kurduğu Fabrikayı büyütmedeki şartı olmasıydı. Biliyorsunuz Toyota fabrikası büyütüldü ve kapasite arttırıldı. Devlet'te bunun karşılığında Hybrid araçlara özel bir düzenleme yaptı.

Ben daha fazla teşvik verileceğini çok snmıyorum. Ama salt elektrikli araçlara evet ek vergisel teşvikler verilebilir.

Sonuç olarak bana fikir soran arkadaşlara ben Hybrid önermiyorum. Bana göre br geçiş teknolojisi, tıpkı TV'lerdeki HD Ready gibi...
İlerde yani yaş aldığında markanın salt elektrikli motora kayması ile ve yasakların artması ile bu araçlar hızlı bir demode sürecine girecekler diye düşünüyorum. Üstelik 2 motorlu olmaları sebebiyle (Hem atmosferik hem elektrik) mutlaka bir bakım maliyet farkı da yaratacak.

Yani şu dönemde Dizeller bu kadar ucuzlamışken, ben yeni nesil Dizelleri öneriyorum herkese. Bakım maliyetleri Beniznli motora yaklaşmış durumda, satın alma fiyatları da dediğim gibi çok uygun hale gelmiş durumda ve emisyon değerlerini de ek katkı maddeleri ile çok düşürmüş durumdalar...

Bu arada Honda/toyota gibi firmalar neden Hybrid satıyorlar derseniz, zamanında Dizel motora yatırım yapmadıkları/yapmak istemedikleri için ve teknolojik anlamda geri kalmaları sebebiyle şuan mevcut emisyon değerlerini sağlayamadıkları veya çok maliyetli sağlayabildikleri için Hybrid modelleri geliştirdiler ve onun üzerine gidiyorlar. Elbette gelecekte salt elektrikli araçlarda bu o markalara ciddi bir bilgi birikimi kazandırıyor, bu inkar ediilemez bir avantajdır.

hocam hybridi kaç tl ye aldınız

cemil bey merhaba

aracın liste fiyatı 185000 tl bir miktar indirim ile , toplamda 121 000 tl ye geldi araç
ugir

teşekkürler, evet aynı şekilde bende gittiğimde liste fiyatı üzerine 7000 tl zam geldiği belirtildi.
StratoS

Evet bu genelde dizel araç kullanıcılarının ortak görüşü. haklı olduğu taraflar var fakat özellikle yanıldığınız nokta bakım maliyeti. dizeller ile karşılaştırılamyacak düzeydedir 15000 de bir 750-850 tl civarı bakım maliyeti mevcut . 70000 ve 150000 dışındaki 2 büyük bakımı dışında bakım maliyetleri dizelin altındadır. tercihimin bir diğer sebebi de bu. ek olarak dizel fiyatlarının benzini bile aştığı aşikar hadi bunu geçelim yaklaşık 2 aydır araç araştırıyorum bayilere gittiğimde bir çok bayide aynı şeyler ile karşılaştım. " abi bundan sonra bu aracın dizeli gelmeyecek " bunların yerine düşük motorlu benzinli araç üreticeklerini belirtiyorlar. " Örnek; honda, octavia, toyota komple kaldırdı envanterinden vs. " diyeceksiniz honda dizel üretemedi zarar etti fakat octavia piyasada en cok tutan araçlardan. bunu temel sebebi ise birçok Avrupa şehrinde dizel araçların şehir merkezlerine girişinin engellenmesi ve bir çoğunda daha bunun uygulanacak olması. Bir risk olarak düşünebilirsiniz ama ben bunu bi risk olarak görmedim Toyota bu işi yakın zamanda değil 22 yıldır yapıyor ve dünyanın en cok satan arabasına bile bu uygulamayı yapıyorsa bu riskin alınabileceğini düşündüm yanılacağımı sanmıyorum. İyi günler.

Merhaba yakıt, yedek parça ve servis anlamında ekonomik SUV tarzı otomatik dizel bir araç almak istesem, ÖTV üst limiti dahilinde hangisini tavsiye edersiniz? Hyundai tucson nline & Nissan Xtrail? Veya başka marka model de olabilir?

MERHABALAR HERKESE;
Motor silindir hacmine göre belirlenen yeni ÖTV artış oranları aşağıdaki gibi olacak:
Silindir Hacmi Vergisiz Satış Tutarı ÖTV Oranı
250cc ve altı motosikletler %0
1600 cm3'e kadar 70 bin TL'ye kadar %30
1600 cm3'e kadar 70 - 120 bin TL arası %35
1600 cm3'e kadar 120 bin TL ve üzeri %60
1600-2000 cm3 arası 170 bin TL'ye kadar %100
1600-2000 cm3 arası 170 bin TL ve üzeri %110
2000 cm3 üzeri Tutar sınırı yok %160

bfb_91

1- Sizin Toyota'nın 15.000 bakım fiyatı 750 TL mi? Gerçekten iyiymiş. Hyundai'de Tucson aracının benzinli bakım fiyatı ile Dizel motor bakım fiyatı arasında ortalama 100-200 TL fark çıkıyor. Bu yüzden bakım maliyetleri Dizelde yüksek sözü geçerli değil demiştim. Ama Toyota 750 TL ye bakım yapıyorsa gerçekten çok çok iyi. Bende araştırayım...

2- Dizel fiyatı benzinli aşmıyor. Bazı modellerde evet hala fark var. Ama genelde turbo benzinli motorlar ile hemen hemen aynı veya çok az fark ile satılıyorlar. (Yine kullandığım araçtan örnek vereyim: Tucson Dizel, Benizli Turbo dan daha ucuza satılmıştı. Şimdi Benzinli satılmıyor.)

3- Vw araçlar biliyorsunuz Emisyon skandalı ile uğraşıyor. Bu yüzden tüm modellerinde 1.6 Dizel satışlarını geri çektiler. Bazı modellerde yukarıdaki yazımda da belirttiğim gibi özel katkı maddeleri ile araç satıyorlar. Dolayısıyla araç satabilmek için "dizeller kalkacak, Beniznli verelim" tabiki diyecekler :)

Toyota ve Honda'yı zaten yukarıda açıkladım.

Bu arada Avrupa şehirlerinde Dizel değil emisyona göre en yüksek emisyonlu araçlar yasaklanıyor. Bunlar içinde Benzinli araçlarda var.

Toyota 22 yıldır elektrikli araç yatırımı yapıyor, Hyundai 40 yıldız dizel araç yatırı yapıyor vb. Bunlar şirket politikalarıdır. Ben gerçekten dünyada Hybrid yani melez araçların bir geçiş teknoloji olduğundan ve özellikle elektrikli araç yatırımları arttırkça, yol istasyonları genişledikçe demode olacağından bahsetmiştim.

Neyse, sonuçta almışsınız. Kazasız belasız.

Size de iyi günler.
gunduzm

Ben ilgili başlıkta SUV ile ilgili detaylı bir liste çıkarmıştım:

https://www.engelliler.biz/forum/al...afiyetli-suv-arac-onerisi-olan-var-mi-96.html
ayhankarasu

Verdiğiniz vergi listesi eskidir. Teşvikler varken geçerliydi. Yaklaşık 3-4 aydır teşvikler bitti. %30 =>%45, %35 =>%50 oldu.

Bilgi verirken lütfen kontrol edin olur mu?

Peki liste fiyatı 230 bin tl olan bir araç (1,6 cc) ötv indirimli fiyatı nedir?

ayhankarasu

227.000 TL ye düşürülen bir araç, %60 ÖTV sınırının en altındadır yani vergisiz fiyatı 120.000 TL dir. Bu araç ÖTV'siz olarak engelli arkadaşlara 141.000 TL ye gelir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt