Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ayhankarasu

Bir önceki mesajımda açıkladığımı sanıyorum ama anlaşılmadı mı? Yaklaşık 143.000 TL.

araç fiyatı

200000 liralıkmı araç alınabiliyor yıllara göre arttımı

Merhaba arkadaşlar. Limit ne zaman belli olacak. Geçen yılki gibi 31 aralıkta mı olur? Birde https://www.change.org/p/engelliler-için-2019-ötv-muafiyeti-sınırı-güncellensin Böyle bir anket var. Bu ne derece etkili olur. Ben katıldım ama. Limitin normal değerlerde olabilmesi için. Yapabilecek bişey var mi?

Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba. uzun zamandır yazmıyorum. malumunuz bu sitede bir hakaret davasından dolayı başıma dert aldım.
neyse konumuz yılbaşında araç alış limitimiz %22,58 oranında artarak yaklaşık 303.300 TL ye çıkacak. Ancak bildiğiniz gibi bu kanun çıkarken yeniden değerleme oranını %50 arttırma yetkisi Cumhurbaşkanına verilmişti. Bu sebeple Cumhurbaşkanının bu yetkiyi kullanarak artış oranını %33,87 ye, Araç alım sınırını da 331,200 TL ye çıkarması için CİMER üzerinden doğrudan Cumhurbaşkanlığı na başvuruda bulunalım. ben 3 farklı hesap üzerinden başvurdum. sizler de başvurursanız bir faydası olacağını düşünüyorum.

Hocam. Cumhurbaşkanlığı diye mi gönderecez, yoksa bi bakanlığa mi? Yazmış olduğunuz yazıyı paylaşırsanız bize örnek olur. Benzerini bende göndereyim. Teşekkürler

Son düzenleme:
iletilmesini istediğiniz kurum seçeneğinde cumhurbaşkanlığı iletişim merkezini seçersiniz.

Sayın Cumhurbaşkan'ım,
Bilindiği üzere 2018 yılında engellilerin ÖTV siz araç alımında tutar sınırı getirilmiş olup ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranında arttırılmakta olup bu tutarı %50 oranında arttırma yetkisi Cumhurbaşkanlığına verilmiştir.
Son dönemlerde yaşanan kur dalgalanmaları sebebi ile araçlara oldukça fazla zam gelmiştir. Bu sebeple alınabilecek araç sınıfı oldukça kısıtlı kalmıştır.
Sizden talebimiz size verilen belirlenen tutarı %50 attırma yetkisini kullanarak engellilerin ÖTV siz araç alma tutar sınırını biraz daha arttırmanızdır.
Saygılarımla.

Son düzenleme:
tanerbudak Akus karizmatikmen abukcuoglu

Selamlar,

Ben rica ediyorum ki bir çalışmaya başlamadan önce Forumlara bir bakalım... Çünkü bu şekilde hareketler herkesi yanlış yönlendiriyor ve yerimizde saymaktan başka bir işe yaramıyor...

https://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/213050-2020-engelli-arac-otv-sinirinin-arttirilmasi.html

Biz bu çalışmayı zaten yapmıştık yaklaşık 2-3 ay önce. Ancak yDO'nun %20'nin üzerinde gelmesi sebebiyle şuan limit 303.000 TL ye çıkacak gibi gözüküyor. Şuan için bu artışın daha çok olmasını geçtik, müdahale ile azalmasın diye uğraşıyoruz diyebilirim.

Çünkü Cumhurbaşkanının YDO'yu %50 arttırma ve azaltma yetkisi yok. Direk engelli limitini %50 arttırma ve azaltma yetkisi var. İşte hatalı yorumladığınız için şuanda malesef yazdığınız CİMER yazıları bir anlam ifade etmeyecek...

Neyse...

Şuan için umuyorum ki bu limiti düşürmeden mevcut YDO oranı ile 303.000 TL limiti aralık sonunda göreceğiz...

7061 sayılı kanunun 72 nci maddesiyle eklenen fıkra; Yürürlük: 01.01.2018)Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. (700 Sayılı KHK'nın 143 üncü maddesiyle değişen ibare; Yürürlük:09.07.2018)Cumhurbaşkanı(12), bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkilidir.

evet oranı değil tutarı arttırma yetkisi var. ama yalnızca arttırma yetkisi var azaltma yetkisi yok.

tanerbudak

Kanunu yorumsal olarak azaltmaya yetkis iyok gibi gözükse de, bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesine bakar.

Buradaki konu şu, şuan 247.000 TL limit ile alınabilecek en pahalı araç (%60 ÖTV ile) yaklaşık 130.000 TL anahtar teslim fiyata sahiptir. Bu araç 1.6 litre motor altıdır.

Şuan 2.0 motor hacimde en ucuz satılan araçlardan biri Subaru Forster'dır. Anahtar teslim fiyatı 330.000 TL. (Yuvarladım.)
Bu aracın vergisiz fiyatı 140.000 TL dir.

Yani, siz limiti 350.000 TL yaparsanız bu sefer 2.0 araçlar alınabilir hale gelir ve Devlet'in vergi kaybı %60 dan %100'e çıkar ki bu istenmediği için limit kondu biliyorsunuz.

Dolayısıyla, Devlet'in bakış açısıyla engelli vatandaşa verilecek en yüksek limit 300.000-320.000 TL arasıdır ki 2.0 hacimli araçlar alınamasın.

Uzun lafın kısası, verdiğim linkte biz çalışma yapalım diye yazarken, yanlış yorumunuzla (bana doğrusunu göstermek için paylaştığınızm dde de doğruyu sizde gördünüz) %50 arttıması yani sizin hesabınızla 331.000 TL ye çıkması durumunu bu yüzden hiç düşünmedik...

%100 ötv dilimine girmesi tabi ki devletin işine gelmez. ancak ötv dilimlerini belirleyen tutar aralıkları da artacak buna emin olun. yoksa firmalar Türkiye'ye araç getiremeyecekler. ayrıca CİMER e gönderdiğiniz yazıda 700 sayılı KHK demişsiniz o yanlış olmuş. azaltma yetkisi bir KHK ya bakar tabi ama böyle birşeyin ihtimal dahilinde olduğunu düşünmüyorum.

bir an önce belli olsa da şimdiden sipariş versek.

tanerbudak

Bence doğru yanlışa girmeyelim. Yukarıda da dediğim gibi, daha dün siz %23'ü %50 arttırır diyordunuz :)

Vergi limitleri 2019 başında arttırıldı. Elbette yeniden arttırılabilir ama şuan için bu olur mu bilmiyorum. (Ek vergiler gelirken, Devlet daha az vergi anlamına gelen limitleri arttırı mı?)

Kaldı ki talebiniz burda engelli durumunu karıştırmadan önce bu limitlerin arttırılması olabilir. Ya da mevcut talepte ikisi de paylaşılabilir...

StratoS bu vergi limitleri ile firmalar araç getiremeyecek. görüştüğüm tüm bayiiler aynı şeyi söylüyor. biliyorsunuz onlar büyük firmalar baskı yaparak bu limitleri her yıl arttıracaklardır mutlaka.
daha düne kadar oranı % arttırma yetkisi olduğunu düşünüyordum evet. söylemesi ayı bir de mali müşavirim ben :eek:
nedense hep öyle kafamda yer etti. oysaki açık açık yazıyor kanunda :))))

Cumhurbaşkanının bu limiti arttırmaya yetkisi var fakat azaltmaya yetkisi yok en azından kanun bu şekilde kaldığı sürece. Kanun ile belirlenen hususlar kanun hükmünde kararname ile değiştirilemeyeceğini biliyorum. Bu nedenle YDO ne şekilde tanımlanmışsa artışında o oranda yapılacağının söyleyebiliriz. 2020 yılı için üst limit 303 bin olacak ve herkes hesabını bu tutara göre yapsın. Bunun altında bir tutar olabilir mi şeklinde bir tartışma abesle iştigalden öteye gitmeyecektir.

Ayrıca cumhurbaşkanı isterse belirlene bu tutarı yani 303 bin TL'yi %50'sine yani 454 bin 500 TL'ye kadar attırma yetkisi bulunmaktadır.

Teşekkür ederim öncelikle. Akıl akıldan üstün dedikleri bu olsa gerek. anladık az çok. Şimdi nasıl bir yol izlemeliyiz. Kime, ne tür bir mesaj yazmalı? Bir şekilde ulaşıp farkındalık yaratmalı diye düşünüyorum.

%9 yıllık enflasyon beklenen bir ülkede ÖTV muafiyet sınırı YDO ile %22 artırılıyor ve bu rakam az bulunup cumhurbaşkanlığı makamına başvuruluyor.
Bu bana biraz yersiz bir iştah gibi geliyor. StratoS 'un demek istediği gibi Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın bence.
Bu konuya çok fazla dikkat çekerseniz yeni bir düzenleme ile YDO' nun yerini TÜFE' nin alması hiç de imkansız bir şey değil.

tanerbudak daimon

Türkiye'de olmayacak abesle iştigal olan birşey yoktur. Her an her şey olabilir. Şuan Devletimiz'in ek vergiler koyduğu bir dönemdeyiz.

Örneğin daha düne kadar büyük otomotiv firmalarının bastırdığı %15'lik vergi teşvikleri vardı ve yıl sonuna kadar bile uzatılmadı...

Ufuk abinin söylediği gibi bir değişiklik gelir, nereden geldiğini bile anlamayız.

330-350.000 vb talepler bu yüzden geri döner diye düşünüyorum, dikkat etmek gerekiyor...

CaVaLieRe

Paylaştığınız haberin her paragrafı birbirini tekrarladıktan sonra son paragrafta asıl yazıyı bulabildim. :)

"Dizel Araçlar Yasaklanıyor" başlığının detayı şu şeklde: Mevcut katkı maddesiz Dizel araçları emisyon skandal yalanları sebebiyle yasaklıyorlar. Ayrıca Euro 5 altı tüm fosil yakıtlı Benzin/Dizel araçlarda yasaklanıyor. Ancak Euro 5-6 ve şuan satılan araçlar olan 6B'ler 2040 yılından itibaren kademeli olarak yasaklanacak.

Bu arada şuan mevcut Dizel satılan araçlar Addblue katkılı ve Euro6B emisyonlu araçlar. Bu araçların 2050 den sonra yasaklanması tahmin ediliyor.

İtalya’nın Milano kentinde uygulanmaya başlanan ‘greenzone’ uygulaması en katı dizel karşıtı yasakları içeriyor. Kent Meclisi’nde alınan karara göre, tüm dizel araçlar yasaklandı. Şehre yalnızca, Euro 5 ve 6 benzin kullanan araçlar, LPG, Metan, Çift yakıt, hibrid ve elektrikli araçlar, 2 zamanlı Euro 5 ve 4 zamanlı Euro 4-5 motosikletler, LPG'li motosikletler giriş yapabiliyor.

Ve bu hesaplamalar şuanki durumlarda geçerli. Ancak otomobil firmaları hala elektrikli araçların tam olarak etkin kullanılabilmesi için yapılması gereken alt yapı yatırımlarına yanaşmıyorlar. Bu yatırımlar olmadan zaten bu yasaklar uzatılmaktan ileriye gidemez...

Son olarak, ülkemizde bu yasaklar ne zaman uygulanır, ne zaman gelir bunuda tartışmak lazım :)

303 bini az bulup daha fazla istemek bence soru işareti olur. 500 000 bin tl lik bir araca binecek gücün varsa ötv yi öde derler adama haklıllarda. ülke şartları için konuşuyorum tabiki. yoksa bir engelli olara bmw x7 ye binmek benimde hakkım. ama ama amalar var işte para olmadıgı için elktiriğe suya dogal gaza ortalama % 50 zam yapan hükümetten bana x7 için desdek çık demek..
oda diyecekki it doydu'da haydarmı kaldı= ;):D;)buhahahaha zuahahahaa

Herkes birşeyler istiyor istemekten birşey olmaz. Bence bu indirimin engelli kişilerin kendisine fayda sağlamasının sağlanması buna bile göz koyan insanlardan kurtulmak bence türkiyede engelliye sağlanan ne var bence bizim gibilerin kimseye muhtac olmadan onurlu yaşam sürmesi için düzenlemeler yapılmalı.

Zengin engellileri düşünen yok.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

2020 de araç fiyatlarını görünce ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız. tek amacım engelli sürücülerin düzgün, donanımlı bir SUV araç alabilmesidir. şuan vw tiguan, hyundai tucson, skoda kodıaq gibi araçların en üst donanımları sınırın üstünde zaten. yılbaşından sonra fiyatları artacak oldukça. diyeceksiniz ki üst donanım alma. sürücü zaten engelli, araçta bulunacak teknolojik donanımlar bizlerin sürüşünü kolaylaştırmıyor mu. sınırın 350.000 tl olması gerekiyor ki bu araçlar alınabilsin. yoksa en boş versiyonlara talim ederiz.

Bazı arkadaşların araba fiyatlarından haberleri yok sanırım.
Yeni gelecek arabaların o günki kurdan ülkeye gireceğini düşünürsek ve kur oranlarının yavaş yavaş da olsa artacagını hesap edersek bazı normal araba fiyatlarının (boş orta sınıf bir arabanın) 200 bin TL den başlayacagını unutmamaları gerekiyor.

VW yılbaşından sonra %20 bayi indirimini kaldıracağını söyledi zaten. zamlarla 2020 model araçlar ne olur artık düşünemiyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt