Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu mevzuyu en çok diline dolayanlar ailesinde bulunan engelli sırtında nemalanmaya peşinde olanlar. Engellinin gerçek gündemi Ferrari, porche, BMW değil. İnsanlar canı ile boğuşuyor yakınları onun sırtında lüks araba alma derdinde .

@alperen1 suistimallerin önüne engel olmak dışında da geçilebilecek yollar var.
Bunu sende biliyorsundur.

Ki burada bu hak arayışında olan arkadaşların çoğu şahsen engelli olan arkadaşlar.

Belki senin özel tertibatlı araca dahi ihtiyacın yok
Belki var ama kullanmayı sevdiğin ya da rahat kullanabileceğin araç seçimin kendine göre var.

Geride kalan insanlara destek yoksa en azından köstek de olunmaması gerekir.

Mesela kamu kuruluşu beni açıkta bırakıp bir torpilliyi memuriyete alabiliyor,gözümün önünde yaşanan durum bu.
Daha önemli suistimallerin önüne geçilmeli bence.

Ve bu ötv durumuna kına yakıp burada kalkmasının iyi olduğuna alkış tutan arkadaşları önce kamuda yapılan haksızlıklara suistimallere karşı o alkış seslerini yükseltmelerini öneririm.

Gerçekten de siyasete alet olmaması gereken bir platform burası.
Ama gel gör ki kararı çıkaran ve onaylayanlar belli.

Bıraksınlar ne alabiliyorsak alalım ki üç beş kazandık diyebilelim.Kazanmak kelimesi antipatik geliyorsa daha pozitif olarak halktan ötv tamamen kalksın ki artık bu ülkenin vatandaşı da daha güzel ekonomik şartlarda yaşasın.Kast sistemine dönüştü artık yaşam.

Son düzenleme:
webtime abi merhaba son bir şey daha sorsam, bugun ehliyet değişimi ile başlıycam işe. sorum şu ilk aile hekimine gidiyoruz ve o aile hekimi bir rapor verip devlet hastanesine gönderiyor ya benim ortapedik rahatsılığım olduğu için ortapedi ve fiizkten oran mı alıcam. o raporla ortapedi doktoruna gittiğimde aile hekiminin verdiği rapora ne yazacak tam olarak ne yapacak muheyene edip oran mı vericek orada yapmam gereken söylemem gereken bir şey var mı?

Sana soruyorlar zaten ne gibi rahatsızlıkların var diye sen söylüyorsun onlara Ötv indiriminide mutlaka şöyle çünki ne için almak istediğini de soracaklar

Şimdi anlamadığım sen engelli için heyete mi gireceksin yoksa ehliyet mi alacaksın

Mümin Çelik

hocam şöyle anlatıyım benim yüzde 29 ortapedik rağporum var zaten, ama o rapor sadece tazminat için kulanılacakmış(bana araba çarptı onun için tazminat davası açıldı bu raporuda mahkeme istedi)yani bu rapor başka işe yaramıyormuş, o yüzden ben şimdi hem şuanki var olan eski B ehliyetimi engeli ehliyetine çeviricem hemde heyet raporu alıcam yani sıfırdan başlıycam.

şimdi ilk olarak ehliyat değişiminden başlıyım diyorum ilk olarak Aile hekimi oradan devlet hastanesi vsvs... işte bu süreci soruyorum bende. ilk aile hekimine gidicez oradan rapor alıp devlet hastanesine sevk edilicez oradan bütün bölümleri tek tek dolaşıyormuyuz yoksa sadece ortapedi ve fiziğimi muheyene olucaz. ortapedi ve fizikten muheyene olurken ne yapıyorlar oranmı veriyorlar yoksa rapora ötv den faydalanabilmemiz için birşeymi yazıyorlar (özel tertibatlı araç kulanabilr giib mesela) süreci tam olarak anlatırmısınız.

hdoa ehliyet değişimi sırasında ben poliklinikten rapor aldım,ama şuan bu süreçte değişim oldu mu bilmiyorum.
Trafik bölge müdürlüğü ya da şubesini ararsan ve hiç olmadı bir trafik polisiyle karşılaşırsan onlarda ehliyet süreciyle ilgili daha doğru bilgi verebilirler.

Benim söylediklerim sadece şurada yazan 3-5 kişinin yazdıklarına cevap değil. Bende %56 engelliyim. Heyete girerken sağlık kurulu sekreterliğinin önünde karşılaştığım rezilliklere bakarak birde burda yazılanları birleştirince bunları yazma ihtiyacı hissediyorum. Rapor vermeye yetkili bir hastahane nin sağlık kurulu sekreterliğinin önüne git rapor çıkartma için bekleyenleri izle beni anlarsın. Yaşlı kadın tekerlekli sandalye de inliyor kızı yanında ayakta bekliyor damadı sekretere soruyor : %70 verdiler ötv indirimi varmı ötv indirimi varmı ötv indirimi varmı ? Sekreter :yok .
Bu bir kişİ ile sınırlı değil.

Mevcut yasa değişikliği suistimali engelledimi bana onu söyleyin ?

Devletin ve onu yönetenlerin her zamanki ve artık klasikleşmiş refleksidir: "Denetleyemediğimde yasaklarım."

Suistimali engelleyeceğim diye mesele şirazesinden çıkar. Biz de, burada öyle miydi, yoksa böyle miydi diye tartışırız.

Devlet o zaman şöyle mi dedi: 200 bine kadar istismar serbest...

@hozgul, aynen dediğiniz gibi 200 bine kadar çal, çırp herşey serbest. Ondan sonrasına izin vermiyorum. Düşünelim 5 litre sütümüz var, bunun içine ha bir damla idrar damladı, ha bir litre. Artık o süte kimse elini bile uzatmaz.

Suistimallerin önüne geçmektense suistimal limitini belirlemek daha kolay olsa gerek. Bu yasa ile ilgili görüşüm en başından beri bellidir ve halen de değişmiş değil ama bir yanlışın başka bir yanlışla örtülmeye çalışılması daha başka bir boyut. Devlet hırsızı yakalamak zorundadır, kapısını iyi kilitlemeyen ev sahibini suçlamak değil. Devlet olmanın gereği de budur. ÖTV indirimi elbette çok iyi bir uygulama, ama bence bundan çok daha öncelikli konularda aynı bu uygulamada olabildiğimiz gibi birlikte hareket edebilme yetisine sahip olabilseydik çok daha güzel çok daha değerli kazanımlar elde edebilirdik. Artık yorgan gitti kavga bitti, geriye kalan ise ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek oldu.

UZAKLAR

Forumun bu bölümünü özellikle takip ettim ve onaylayanların nedenlerini / gerekçelerini okudum. Enteresan bir deneyim oldu benim için de.

Takma boş ver beni de beğenmiyor.

ÖTV muafiyeti konusu sadece ötv muafiyeti olarak konuşulmuyor. ÖTV bahanesi ile ideolojik borazanlık yapılıyor ve bu engelli üzerinden yapılıyor.

Daha bir kaç ay önce akrabam ÖTV vermeden passat aldı. ben %56 rapor ile alabiliyorum. Hak arama meselesine gelince, her fırsatta hakaret eden güruh, ötv toptan kaldırılsa ,fiyat sınırlaması da kaldırılsa memnun kalır mı ? yada %40 üzeri engelli tek kendisi kullanacak %90 üzeri engelliye devlet şoför verecek sadece engelliyi gezdirecek istediği arabayı alabilir dese hatta devlet komple ücretsiz istediği aracı veriyorum dese bu güruh razı olur mu ?

''HAK ARAYAN VARSA HAKKINI VERİN, BAŞ KALDIRAN VARSA BAŞINI KESİN'' ABDULHAMİT HAN

Hakan bey bence 2 yol var.
1. Engelliye tamamen ücretsiz verip engelli den başkası kullanamayacak.
2. Araç alımında yararlanmaktan faydalanmayan engelli emekli oluncaya kadar asgari ücret üzerinde maaş bağlanıp sigortası yatırılacak.
( engellinin gündemi 2022 muhtaç aylığı artışı , çengellinin gündemi Ferrari , porche, Mercedes , jeep vs.)

alperen1

Mesele engelli kişilerin ulaşım haklarının insan onuruna yaraşır biçimde sağlanması. Devlet bunu istediği araç-gereçle yapar. Hiç itirazım yok. Keşke de olabilse. Ama kaşıkla verip kepçeyle almasın. 40 yıldır profesyonel sakatım. Araba alacak param-pulum olmadı. Buna karşın çok teklif de aldım: "Senin adına araba alalım mı" diye. Hepsini red ettim, üstüne söylemediğim laf da kalmadı. İstismar edilmesine karşı gelirim, bunu kabul etmem, kendime yakıştırmam. Bakınız, alın size bu cenahta da iyi bir misal.

Ezcümle: Halep oradaysa arşın da burada. Devlet vatandaşına, vatandaş da devletine güvensin. İstismar edenin de canını okusun!

@alperen1
ötv toptan kaldırılsa cümle alem rahat eder,ama ne yazık ki kazık yemeye razı olmuş alkışçı güruh oldukça daha çok sıkıntı çekeriz onlar sayesinde.

Ben ne kendi adıma araba aldım bugüne kadar ne de ötv hakkımı bir başkasına kullandırdım.

[FONT=sans-serif]ideolojik [/FONT][FONT=sans-serif]borazanlık yapılıyor derken kendini bu konuda gereksiz görüp hala yazıyor olmanda enteresan.

2022 engelli maaşı almıyorum
bakım aylığı almıyorum
Milletimin vergisiyle dağıtılan erzakları almıyorum.
[/FONT]
[FONT=sans-serif]Devlete 5 yıldır gönüllü çalışıyorum (diyeceksin ki orada memur olursun,yok öyle bir durum ötv ekleyicilerin torpillileri gelip geçiyor...bunu bile bile ben devlete gönüllü çalışmayı seviyorum![/FONT][FONT=sans-serif]

Alanları kınayıp güruh görmüyorum helali hoş olsun alacaklar tabi ki.

Ama senin bütün bunları aldığına ve suistimal ettiğine inanıyor ve senin şahsının kursağına gidecek hiç bir vergimi sana helal etmiyorum

Sen ne suistimalinden bahsediyorsun,

[/FONT]

Son düzenleme:
Rahat ol hakkın geçmedi . İçin rahat olsun. Malatya'ya yolun düşerse beklerim . Hem bir çayımı içer hem de teftiş edersin.
( benim 1 kuruş aldığım yok amma şu alana helal hoş olsun deyip sana haram olsun demenin sebebi ne ? Devlete sövene helal yapmayın yanlıştır diyene haram mı ? )

@alperen1
Ya yanlış kelimeler kullanıyorsun ya da yanlış ezber yapıyorsun..
İnsanların devlet bağına laf söyleyemezsin. Hangi mesajım sana devlete sövene alkış tuttuğumu gösteriyor,ayrıca devlet dediğimiz tek bir siyasi partimidir? Konu ötv ve elimizden alınan haklar! Ve ben ötv hakkının elden alınmasını saçma buluyorum, suistimal önüne geçmek değil bu! Suistimalin önüne geçilecek başka seçenekler var ve bunlardan birisi

* aracı üzerine alan engelli ve 1.derece yakınından 1 kişi ruhsata yazılır ( eş -anne baba gibi)

bunun dışında o aracı kullanan bir şahıs görüldüğü zaman araç ötv' den yararlanma hakkı elinden alınır ve artı olarak o an elinde olan aracın ötvsi de ödettirilir.

Bana bir kez daha devlete söveni destekliyorsun demeye kalkışma!sakın ha sakın!

Son düzenleme:
Mami Junior Olan bize oldu kardeşim. Kimse demiyor ki Haram? Dilde Müslüman.. Sadece dilde.

2018 itibariyle ötv indirimi % kac oldu. 100 bin tl lik araca ne oderim ?

Yuzde kac indirim uygulanacak ve en az rapor yuzde kac olursa indirimli arac verilir yeni yonetmelige gore ?

Toplam fiyat 200.000 tl' yi aşmaması gerekiyor ve % 90 altı oranlı raporlarda kıstas oran değildir engelliliğinize uygun özel tertibat yaptırılması gerekli.

200 000 tl sınnırı ne zaman güncellenir acaba

ötv siz araç alma sınırı sürekli 200 000 tl mi olacak. güncelleme ne zaman olur

Artık fiyatı ne olursa olsun 1.6 motorlu araçlardan %60 ötv, 2.0 motorlu araçlardan %110 ötv alınacak. Mazda, Subaru, Hyundai, Ssangyong gibi markaların ürettiği 2 litrelik ucuz araçları bile alma imkanı kalmadı. Zaten farklı oranlarda vergi alınan araçlara aynı 200 bin lira sınırı koyuyorlardı. 2 litre dizel SUV isteyenleri adam yerine koymayıp, dalga geçer gibi 1.6 C180, 1.5 318i, 1.4 A4 sedan önerenler, bakın lüks araba alabiliyorsunuz diyenler sevinebilir. Lüks arabalara binmenize sinir olmuyorum ama dizel 4x4 isteyenleri Duster'a talim ettirmeyin. Çoğu arkadaşın dediği gibi vergisi hariç 125.000'e kadar olan araçlara ÖTV muafiyeti getirilip bu sınır döviz bazında her 3 ayda bir güncellenip, daha pahalı araçlar için aradaki farkı ödememize izin verilseydi ortada bir sorun kalmazdı.

200.000 i dırekt ötv oranına bölün, yeterli. 1.18 kdv yi hesaba katmayın (önce bölüp sonra çarpmak sonucu değiştirmez)

fiyatlar böyle artmaya devam ederse yakında sadece a segmenti araç alabileceğiz 200 bin e :)

neyse bizim verdğimiz vergilerle ağalar yaşasın saraylarda en kral mercedeslere binsin, sıkıntı yok, onlara yakışlır herşey, helal olsun

optisyen

iyi günler, ilk mesajım bu,konuya pek hakim değilim kusura bakmayın,bi kaç sorum olacak;
-yukarıdaki fiyatlar vergili fiyatlar öyle değil mi?
- 1,6/2,0 motor hacmındeki araçta vergi %110 yazılmış anlamı nedir acaba? 2,0 motor hacimli 200,000 tl liste fiyatlı aracı kaç paraya alabilirim?
teşekkür ederim

6 ay önce 160 bin tl olan araç şu an 210 bin bantlarında. Bu hız ile giderse artışlar 2-3 yıla kalmaz Şahin S alırsınız.

İyi günler
-1600cc 200.000 tl araç ile
2000 cc 200.000tl lik araç hesaplaması farklımı?
Hesaplama yöntemini belirten olursa sevinirim,
-Ayrıca aracı alacak engellinin herhangi bir sınıf ehliyeti olması şartı bulunuyor mu? (%96)
-Rapordaki Ağır Demans rahatsızlığından dolayı vasi tayinine ihtiyaç olur mu?
teşekkürler

Evet farklı 1600 cc ye kadar olan araçlarda alım fiyatını bulmak için araç fiyatını 1.6 ya böleceksiniz. 2000 cc eğer 200bin altı bir araç bulabilirseniz ki artık gerçekti hayal oldu, onu da direkt 2 ye bölün.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt