asımser
SUV tipi
-Nissan Xtrail öneririm. Renault'nun dizellerinin sorunsuz motorlar olarak biliniyor. 4x4 ve otomatik seçenekleri var. Sanırım 4x4 ve otomatik vites aynı anda verilmiyor. 4x4'ü idare eder.
-Honda CR-V fiyat-kalite oranı açısından bekleneni vermiyor. Dünyanın en iş görmez 4x4'üne sahip.
-Peugeot, Citroen, Kia markalarına yorum yapmıyorum. Bazı iyi ve kötü yanları var ama önermiyorum.
-VW Tiguan kesinlikle manuel vitesle alınmalı. DSG şanzımanlar çok kötü hatta VW'i batırsa batırsa bu sorun batırır. 4x4 benzinli motorla beraber geldiğinden yakıt tüketimi yüksektir 4x4 performansı idare eder. 4x4 şart değilse dizel öneririm.
-Ford Kuga ve Hyundai Tucson, benzinli ve 4x4 modelleri aşırı derecede yakıyor. Otomatik vites ve 4x2 dizel seçenekleri değerlendirilebilir. (Eğer Tucson 1.7 dizel motorla geliyorsa 200.000 sınırını kesin geçer)
-Subaru XV. 1.6 benzinli motora sahip. Yol tutuşu, güvenlik, boxer motor ve 4x4 açısından abartılı derecede tavsiye ederim. Motor ömrü yüksektir ancak performansı düşüktür. Uzun yolda 100km.de 6,5 litre yakar, diğerlerine göre en az yakan modeldir. 2.0 dizel ve benzinli modelleri ülkemize getirilmiyor.
-Subaru Forester. XV'nin büyüğü. 1.6 motor seçeneği yok. Dizel olanı 200.000 sınırını geçiyor, benzinlisi de çok yakıyor. Şehir içi 100km.de 12 litre, uzun yolda 100km.de 7,5 litre yakıyor. Kolaylıkla elden çıkarılan bir marka değildir ancak ülkemizde Subaru seven bir kesim var, alan biri mutlaka bulunur.
-Mazda CX-5. 2.0 benzinli motor, 4x4 seçeneği var. Elinizi çabuk tutup pazarlık ederseniz tam sınırdan alabilirsiniz. (dolar kuru artışından etkilendiyse sınırı geçer). 4x4'ü idare eder. İkinci eli aynı Subaru gibi, yüksek fiyattan gitmez ancak kullanıcısı kolay kolay bırakamaz.
-Suzuki Vitara. Subaru'dan sonra 4x4'ü önerilebilecek bir diğer model. Ancak iç hacim ve bagaj açısından en küçüklerinden biridir, tavsiye etmem.
Sedan veya station olarak Passat, Superb, Mondeo ve Insignia öneririm. Talisman kalite ve güvenlik açısından önerilmiyor.
Passat'ın yol tutuşu iyidir. 150 hp ACT olanı benzini en az yakan motorlardan biridir. Dizel motoru idare eder. Yine de yakıt tüketimi az olsun diyorsanız dizel öneririm. DSG şanzıman belasını hatırlatırım.
Superb'in yol tutuşu platform kardeşi olan Passat'tan biraz zayıftır. Yayla gibi geniştir, rahat ettirir, fiyatı daha uygundur. Onun dışında Passat'la aynı.
Mondeo'nun yol tutuşu iyidir. Benzinli olanı 1.0 veya 1.5 fark etmeden çok yakar. Dizel veya otomatik alacaksanız ciddi ölçüde tavsiye ederim.
Insignia yeni çıkan bir model olduğu için yorum yapmıyorum ama iddialı geliyor. Ancak elinizi çabuk tutmanız lazım olduğundan önermiyorum.
ilave: (mesajı yazarken yarım saatten fazla geçti konuyu takip edemedim).
Crimean
Honda ne yapmış öyle
Kırımlı'nın dediği gibi bazı modellere güncelleme (zam) gelmiş olabilir, o zaman verdiğim modellerden bazıları sınırı geçiyor. CX-5 ve Forester. Diğerlerini de alt donanım veya manuel vitesle almanız gerekebilir.