Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
suvda benzinli alınmaz benzinliği varsa sorun değil siz aldanmayın fabrika verilerine benzinli çook yakar. 1300 kg sedan otomobilin şehirçiçi tüketimi 7.8 yazıyordu öaaşallah ben 12 nin altını görmedim 12-15 arası yakıyordu. subaru ise 4x4 ve suv 1600 kg civarı

@asımser
20 yıl önce benzinli araçların tüketimi daha fazla iken dizeller onun yarısı kadar yakardı ve dizel fiatıda benzinin yarısı idi (kabaca). Şimdi ise hem benzin-dizel tüketim değerleri birbirine daha yakın ( Passat ve Qashqai de 1 lt fark ortalamada ,Forester da 0,5 lt ) hemde devlet uyandı ve benzin-dizel fiyatlarıda birbirine daha yakın. Ama ilk satın alma maliyet farkları 26-30 bin lira farkediyor.

Sürücünün sürüş dinamikleride önemli mesela sizin 12 litre benzin yaktığınız aracınız dizel olsaydı kaç litre yakardı? Birde motor/kasa oranı önemli, 1.0 turbo aracın fabrika verileri düşüktür ama performanslı kullanmaya kalkarsan katlanır tüketim.Sizin aracın modeli neydi?

Çok yakma ifadesini sayıları taşırıp hep ölçer biçerim, sizlerle paylaşayım

Passat DSG Comfortline Dizel benzinli fiyat farkı 26 bin. Bende 5 yılda 60 bin km yaptım, referansım o. ortalama tüketim
Dizel 60000/100x4,1 lt x 5,68 TL= 14000 5 yılda
Benzin 60000/100x 5,0lt x 6,25 = 19000 5 yılda fark 5000 TL

SUV tarzı Qashqai ye gelelim (Xtrail sadece dizel o nedenle)
Skypack Dizel Benzinli Farkı 30bin
Dizel 60000/100x4,7 lt x 5,68 TL= 16000 5 yılda
Benzin 60000/100x 5,6lt x 6,25 TL = 21000 5 yılda fark 5000 TL

Tamam fabrikaları verileri gerçeği yansıtmıyor diyelim, hem benzin hem dizel tüketimide gerçek verilerde artacağı için fark çok değişmez.

5000 TL farkın bir kısmıda ektra dizel bakım masrafı ile erir zaten.
İkinci el de de 100.000 KM de isteyen benzinli alır isteyen ağır bakımı gelmiş dizel alır

Kısaca dizel o kadar da karlı bir yakıt değil tüketim matematiği ve ilk maliyet olarak.

Tabiiki engelliler 30 bin yerine 20 bin lira farkla alıyor ama yinede fazla bence.

Bence yakıtlarda ekonominin kralı LPG, bu nedenle zaten araçların %40 ı LPG'li.

Crimean

Bu bahsettiğiniz DPF (Dizel Partikül Filtresi) euro5 ve üzeri standarda sahip dizel otomobillerin hemen hepsinde var. Ve evet yetkili serviste "orjinali" ile değişim talep edilirse (ki bence gereksiz bir satın alma olur) fiyatları biraz tuzlu. Araçlar zaman zaman rejenarasyon moduna giriyor ve aracı bir miktar yüksek devirli 15-20 dakika kullandığınızda içinde biriken partiküllerin bir kısmını yakma yoluyla dışarıya atıyor. Yeni araçlarda stop ettiğinizde bile rejenerasyon devam ediyor; Motordan bağımsız çalışan bir ısıtma sistemi ve fan ile rejenerasyon yarım bile kalsa stop ettiğinizde devam ediyor (Kendi aracım 2016 Passat'tan biliyorum)

Ancak bu donanım (DPF) artık o kadar korkulacak bir donanım değil zira bir çok yerde temizliği yapılabiliyor. İptal bile edilse teknik olarak aracın kullanımına mani bir durum teşkil etmiyor. Sadece Egzos tan çıkan gazın daha az kirli olabilmesine yarayan çevreye daha az zararlı olması için koyulmuş bir sistem. Başka hiçbir işe yaramıyor. Hatta bir çok modelde iptal durumunda çok azda olsa bir miktar güç artışı yaşanıyor. İptal durumunda sadece araç egzos tan çıkan gaz bakımından euro 5 normlarının altında kalıyor. ki piyasada 2010 altında kalan araçların neredeyse tamamı öyle.

Bu arada Örnek olarak 2011 de sıfır olarak ailemize alıp geçen yıl (2017) de 205 bin km de sattığımız Polo 1.2 TDI araçta ilk kez 190 bin km civarında DPF arıza ışığı yanmıştı, aracın kullanımına mani hiçbir durum oluşmamamıştı ve yetkili serviste değişim değil temizlik talep etmiştim. 250 TL civarında bir ücretle DPF temizliği yaptılar sattığım ana kadar hiçbir problemle karşılaşmamıştım.Bu donanım bahsettiğiniz kadar korkulacak bir donanım olmaktan çıktı zira artık piyasada bir çok yerde temizliiği, iptali ve muadil makul ücretli değişim imkanları mevcut.

@asımser

Bayilerde bulabilirseniz Mazda CX-5 tavisye ederim. Ocak ayında aldık ve 4 aydır kullanıyoruz. Yakıt tüketimi şehir dışı 7-7,5 arası şehir için 10-10,5 arası ve bu değerler sakin kullanımda biraz daha azalacaktır. Özellikleri ve kalitesi göz önünde bulundurulduğunda 200 bin sınırında alınabilecek en ucuz araç, mutlaka değerlendirin derim.

SiyahPelerinliAdam
Bilgilendirme için teşekkürler. Doğrudan kullanıcı deneyimi daha önemli. Bayi bana 15.000 bakımına gelen araçların çoğunda DPF sıkıntısı olduğunu söyledi. Müşteri aracının kullanma dinamiklerini çok iyi bilmiyor olabilir. Belkide daha seyrek sorun çıkaran Japon araçlarında göze batıyordur. Siz yılda 35-40 in km ile ideal dizel kullanıcısınız.
daimon
Subaru Forester ile çok benzer performans, tüketim ve sanjıman özelliklerine sahip Mazda CX-5, çok şık bulanlarda var. Benzinli SUV olarak asımser forumdaş için göze batan değerler olabilir. Araç göze batan bir araç, müadillerine göre de fiyatı uygun.

tüketim değerleri önemli maalesef ülkemizde benzin pahalı alım gücü de kısıtlı ondan çok geliyor yoksa dünya standartlarına göre çok olmayabilir

CX-5'in Forester'a göre daha sportif , daha şehirli ve tasarım olarak çok daha modern çizgilere sahip olduğunu düşünüyorum. Yılda 10 bin km civarı yol yapan aileler için yakıt tüketimide muadil SUV'larla kıyaslandığında kabul edilebilir düzeyde.

ÖTV oranının ve yıllık MTV'sinin yüksek olması bu araç için dezavantaj iken firma 1,4-1,6 arası motor hacimli SUV'larla rekabet edebilmesi için bu araca göre nispeten düşük bir fiyat sunuyor. Bu durum engelliler için kaliteli ve sorunsuz bir araca binebilmek adına avantaja dönüşüyor.

asımser

Benzinli SUV olarak Subaru XV'den başkasını bu yüzden tavsiye etmiyorum. XV sürekli 4x4 olduğu halde bile diğer markaların 4x2 modelleri kadar (hatta daha az) yakıt tüketiyor. Forester'ı da bu yüzden beğendiğimiz halde alamıyoruz.

Dizel 4x4ler içinde de sınırın altında bir tek 1.6 Qashqai ve Kadjar'ı bulabildim. (X-Trail sınırı geçmiş). %50 ötv farkına rağmen 2.0 araçlara 200.000 TL sınırı uygulanmasaydı Mercedes, BMW ve Audi dışındaki bütün 2.0 dizel 4x4leri alabilirdik. (vergisiz sınır 1.6 motorda 125.000, 2.0 motorda 95.000 TL.
1.6 dizel motorlar yüklenmeye gelmediğinden dolayı 4x4'le birlikte verilmiyor. Zaten 1.6 110 hp'lik bir dizel motoru günlük kullanımda 60-70 hp üzeri kullananlar motor ömründen götürür. Küçük hacim dizellerde başarılı olan Renault-Nissan ailesi dışında 1.6 dizelde 4x4 verebilecek cesarete sahip bir marka yoktur.

asımser

Eğer bozuk yollara girmeyecekseniz (arazi demiyorum) SUV almanızı önermem. Sürüş güvenlik ve yakıt açısından biraz daha geri kalıyorlar. Ancak ben uzun yola gitmiyorum ve pikniktir gezidir ara sıra "hafif" araziye girerim diyorsanız altı yüksek 4x4 bir SUV bu eksi yönlerini fazlasıyla götürür.

Ama bunlar yoksa SUV almak durumunda değilsiniz. Geniş bagajlı station kasaları sedanlara göre kuvvetle öneririm. Fiyat farkı ve yapılan km'ye göre benzin veya dizel tercih edilebilir. Ancak bazı arkadaşların dediği gibi %75 ihtimalle verdiğiniz farka değmecektir. DSG şanzımandan uzak durursanız Passat variant 1.4 150hp ACT iyi bir tercih olur. Daha rahat, geniş ve ucuz bir şey istiyorsanız aynı motorla Superb combi de alınabilir. Ford Mondeo'nun da onlardan aşağı kalır bir yanı yok. Mondeo'nun otomatik vitesli olanı DSG'nin yarısı kadar bile sorun çıkarmaz.

ılgaz20

Yanlış bilgi... Evet Dsg kronik problemli bir şanzıman. Ancak piyasadaki bütün semitronic (Yarı Otomatik) şanzımanlarda (PowerShift, Edc, DualShift v.s.) durum hiç farklı değil, hepsinde benzer sorunlar var.

Hatta diğerlerinde sorun yaşanma “oranı” daha fazla bile olabilir. Dsg nin adının çıkmasının sebebi kendisine en yakın miktarda satılan semitronic şanzımanın belki 10 katından daha fazla satılması.

Eğer ille semtronic alınacaksa Dsg aralarından en alınabilir olanı ve satış sonrasında üzmeyeni. Eğer araştırırsanız görürsünüz Ford un PowerShift piyasada az bulunması sebebiyle daha riskli bana kalırsa.

senede 15 000 km yapıyorum.Azı var fazlası yok.subarunun xv ler hosuma gıdıyor.aracımın suresı 2019 da bıtecek bu subaruyu dusunuyorum.ayrıca mıtsubıshı asx ve suzukı vıtarada dıger seceneklerım nedersınız?

160 Beygir gücündeki Mazda CX-5 ile 116 Beygir Gücündeki Subaru XV nin tüketim değerleri heme hemen aynı ve hızlanma değerlerinde (Mazda için 10,5, Subaru için 13,5 saniye) 3 saniye fark var. Cüsse farkına hiç değinmiyorum. Mazda ÖTV'siz daha ucuz.

daimon

cx5 degılde cx 3 demek ıstıyor olabılırmısınız.
cx 5 ın baslangıcı fıyatı 200 000 uzerınde

2000 cc motor hacminde ÖTV oranı %100 iken 1600 cc altındaki hacimlerde %60. Bu nedenle fatura fiyatı 200 bin olan 2000 cc hacimli araçların bize gelişi 100 bin oluyor. Aynı fiyattaki 1600 cc altındaki araçların bize gelişi ise 125 bin oluyor. Subaru XV'nin full versiyonunun liste fiyatı 173 bin lira ,173 bin /1,6 =108 bin oluyor. Yani Subaru XV, Mazda CX-5 ten daha pahalıya geliyor.
ugir Bayilerle görüşürseniz ellerinde araç olanlar yardımcı olabilir sanırım fiyat konusunda. Yani faturalandırma konusunda bazı opsiyonları olabiliyormuş.

hafta sonu gıdıp bır fıyat alayım baklaım.tesekkurler.

ugir
2019 a inan çok var, yeni modeller çıkar, kanunlar, limitler değişir. Geçen ekimde limitler değişti, benim süremde Nisan da doldu, inan benim feleğim döndü, kararlarım değişti. Belki limitler yükselir, 2.0 araç alabilirsiniz, yada çok az artar alamazsınız. Bahsettiğiniz araçlara benzer kendimin önceden baktığı Honda HR-V yide değerlendirin derim, ama bayilere çok gelmiyor. Kanun değişince Forester'a döndüm.

@daimon
Forester ve CX-5 in teknik özellikleri o kadar benzerki, olay sadece aracın tipine kalıyor neredeyse, ben de şehrimde Mazda servisi olmasına rağmen Forester'i tercih ettim, sade ve ferahlık tercihim oldu. Herkese kazası belasız sürüşler.

Florancia
Performans olarak anlatmaya gerek yok ama neden dizel varken benzinli tercih edesin ki çok yakar. zaten dizeli 209.000 bin tl benzinli 208.000 tl

asımser
Türkiye genelinde 19 tane subaru yetkili bayisiyle konuştum kim vermiyor,ne diyorlar kardeşim?Adamlar siz satışlarımızı çoğaltınız araç getirtmekte zorlanıyoruz diyorlar.

SiyahPelerinliAdam
Gördüğüm kadarıyla durum bu sonuçta ben araç bakım hizmeti vermiyorum. En iyisi manuel vites ama otomatik mecburiyse yapacak bir şey yok, al gitsin :)

ugir
XV yol tutuş, güvenlik ve 4x4 olarak bu sınıfın kralıdır. Vitara bir tek 4x4 olarak iyi. onun dışında Subaru'dan fazla yakıyor ve çok küçük. ASX'i söylememe bile gerek yok . Test sürüşü imkanı varsa Subaru'yu deneyin.

daimon
Yakıt aynı gibi geliyor ama ağırlığı düşünürseniz CX5 daha çok yakar.(1-2 litre). İç hacim açısından Mazda daha iyidir. Güvenlik aynı. Sürüş yol tutuşu ve 4x4 açısından XV hiç bir modelle kıyaslanamaz. Sırf bu yüzden XV'yi üstüne basa basa öneririm. Biraz yavaş ama idare etmeyecek kadar da değildir herhalde...

Eğer pazarlıkla oluyorsa dizel Forester'i kaçırmayın derim.

Birşey sorabilirmiyim
Almış olduğumuz ötv raporu ile istediğimiz zaman araç alabilirmiyiz örneğin ben haziranda aldım raporu ama 2019 ocakta almak istiyorum alabilirmiyim şimdiden teşekkürler

haklısınız arkadaslar.once su sure bıtsın bakalım ne olacak.

ılgaz20

yavaş olmasını sorun etmıyorum.hızlı arac kullanan bırı degılım zaten.gıdıp geldıgım en uzun yol bolu ıstanbul :)zaten hız sınırı 120 :)

mekkem571

Raporunuz ÖTV indirimi içim uygunsa alabilirsiniz. Ben 2012 raporum ile almayı planlıyorum, bayi uygun dedi.

Bizim bahsettiğimiz zaman sınırı var olan aracınızı 5 yıl sonra ÖTV geri ödemesi olmadan normal fiyata satıp araç yenileme süresi.

Ben de birşey soracağım. Tertibatlı engelli aracını bayiye satıp, yeni araç alabiliyor muyuz? Bu durumda prosedür nasıl oluyor?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

DSG leri dur kalklar bozuyor, sıkışık trafiğe girince vitesi manuele alıp dur kalklarda trafik sıkışıklığı geçene kadar 1. viteste devam etmek gerekiyor; DSG ler de kalkar kalkmaz vites 1 den 2 ye geçtiğinden bunun sıkışık trafikte çok sayıda tekrar etmesi şanzımanı bozuyor, çünkü şanzıman Avrupa daki trafiğe göre dizayn edilmiş...

AKO

Sadece DSG değil bütün çift kavramalarda bu sorun var.
DSG çok yaygın oldugu için daha çok duyuluyor.
Bende powerhift li araç kullanıyorum aynı sıkıntıları yaşıyorum.
Bundan sonra tövbe ettim, nasip olurda alırsamyeni nesil tam otomatikli bir araç alıcam.

asımser

Arkadaşlar CİMER'e yazın bende yazdım seçim öncesi yazın şimdi düzelmez ise seçimden sonra hiç düzelmez duyarsız olmayın yazın çok zor bir şey değil 5 dakikanızı alır en fazla.

passat comfortline 1.6 tdi gliyor ayın 15 ine kadar bahar kampanyası var volkswagende passatlarda %12 indirim var kaçırmayın bence ben passat almaya karar verdim

1.4 dsg highline da geliyor şu an

asımser

Güzel günlerde kullanın. Bana kalırsa gayet makul bir seçim yapmışsınız. DSG alıyorsanız +3 yıl garanti uzatma paketiyle ilgilide teklif almanızı öneririm. Çok uçuk bir rakam söylemezlerse DSG li araç için garanti uzatmayı öneririm.

Arkadaslar bırakında. O araba bu araba geliyor tartışmasını bu zamlardan sonra araba alamıyacağız bimere ve cimere yüklememiz lazım secim ağzı engelliler haftası bizi hatırlamaları lazım

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt