maverick Mami Junior
Premium ifadesi segmente değil markaya bağlıdır, premium markalar vardır, premium segment diye bir tanımlama yoktur.
Öyle olsaydı her D/E segmenti premium olurdu heralde Yani evet A serisi C segmentinde bir premium araçtır.
dolayısı ile Vale nin bilinçli/bilinçsiz yaptığı ifadeye katılıyorum.
Honda CR-V premium ise Jazz da premium olması gerekir.
Ancak Honda nın kendisinin bile kendisini premium olarak tanımlandırdığını sizden duyuyorum, bırakın benim gözümdeki algısını... Eğer öyle ise çok komik gerçekten
Yanlış tespit...
Öncelikle kesin konuşmadan önce etraflıca araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Aksi halde forum bilgi kirliliğinden geçilmez.
Euro Car dediğimiz hem güvenlik testlerinde hemde faklı konularda Avrupa'nın uyguladığı segmentlerdir bahsettiğimiz konu.
Otomobil İçin Bu segmentler:
A - Basic Mini Sınıf Minicar Şehir arabası - Economy car - City car
B - Small Küçük Sınıf Otomobiller - Küçük aile arabası
C - Lower Medium Alt orta sınıf otomobil
D - Upper Medium - Üst orta sınıf otomobil
E - Executive - Üst sınıf otomobil
F - Luxury - Lüks sınıf otomobil
S - Sports - Spor otomobil
M - multi purpose cars
J - sport utility cars
SUV (Sport Utility Vehicle - Spor Kullanıma Uygun Araç) için bu segmentler:
Small SUV - Küçük SUV
Medium SUV - Orta SUV
Large SUV - Büyük SUV
Premium SUV - Lüks SUV
Sonuç olarak premium kavramını pazarlama amaçlı markalar kullanabilir. Ama asıl çıkış noktası segmentlerdir. Premium lüks segmenti ifade eder. Bu lüks kavramı benim verdiğim örnekteki gibi markaya bağlı olduğu gibi, modele bağlıda olabilir. Hatta modele bağlı kavram bazen o kadar öne geçmiştir ki markayı geride bırakır.
Örneğin: Jaguar markası kendisini pazarlama olarak Premium konumlandırır. Ancak X-Type modeli ile 2.0 altı motor hacmi ve orta segmente hitap eden donanımı ile o dönemde orta segment üstü hedef kitleye satışlar yaptı. Ve o dönemde bu aracı gören, bu Jaguar değil bile dedi.
Aynı zamanda kendisini Premium marka olarak kanumlandırmayan araçların da premium algısında modeller yaptığını da biliyoruz. Bu modellerin çoğunluğu D segmenti gibi gözüksede özellikle Coupe, A segmenti vb. kategorilerde araçlarda gördük.
Burada önemli olan konu genel geçer bilgilerdir. Markanın ne dediği, kendisini nasıl lanse ettiği değil, kullanan kişilerin markayı ve o modeli nasıl gördüğü ile ilgilidir.
"Jazz bile premium olması gerekir" tümcesinde evet, Honda Jazz'ı bile B segmentinde Premium kalitesinde bir araç olarak satıyor. (Honda üst yönetimin basın açıklamalarına da bakabilirsiniz Jazz ile ilgili) Bu yüzden pahalı ve bu yüzden az getirtiyor. Ama örneğin Civic'de bu hassasiyeti göstermiyor. Honda'nın kendisini tanımlaması ile ilgili ifadelerime inanırsınız veya inanmazsınız, katılırsınız/katılmazsınız. Ben okuduklarımı ve gördüklerimi söylüyorum...
Teşekkürler.