Ombdsmanlık üzerinden GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA aracını kendisi kullanan engellilerin bu düzenlemeden hariç tutulması için başvurmuştum; cevap aşağıdaki şekilde geldi;
Kamu Denetçiliği Kurumunun **** tarihli ve 2020/***-* sayılı gönderme kararı ile Başkanlığımıza intikal ettirilen ilgide kayıtlı başvurunuzun incelenmesinden; 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı
bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde düzenlenen istisna kapsamında ilk iktisap edilebilecek 87.03 G.T.İ.P. numaralı taşıtlar için parantez içi hükümle üst sınırı belirlenen hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil tutarın, taşıtı bizzat kullanan engelliler bakımından kaldırılmasına yönelik Bakanlığımızca düzenleme yapılmasının talep edildiği anlaşılmıştır.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının; 7061 sayılı Kanunla değişik (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;
a) 87.03 (2020 yılı için; hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 303.200 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha
fazla olan malûl ve engelliler tarafından,
b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin %50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların, engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
c) 87.03 (2020 yılı için; hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 303.200 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla
engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.
Aynı maddenin (2) numaralı fıkrasında "Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkilidir." hükmü yer almaktadır.
Buna göre, engellilik oranı %90 veya üzerinde olan malul veya engelliler ile bizzat kullanmak üzere taşıtta hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul veya engellilerce, 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobili, arazi taşıtı, SUV, steyşın vagon vb. taşıtlardan
motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer tüm vergiler dahil bedeli 2020 yılı için 303.200 TL'yi aşmayanların ilk iktisabı vergiden müstesnadır.
Öte yandan, ilgili Kanun hükmü gereği olan bu sınırlamanın, 87.03 G.T.İ.P. numaralı taşıtları bizzat kullanmak üzere engelliliğine uygun hareket ettirici aksamda özel tertibat yaptıran engelliler bakımından kaldırılması/değiştirilmesi yönündeki talebiniz, kanun değişikliği yapılmasını gerektirmekte olup, bu kapsamda değerlendirilmek üzere not edilmiş olmakla birlikte, Anayasamıza göre yasama yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olduğu tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Nuray SERDAROĞLU ERBİL
Başkan a.
Gelir İdaresi Grup Başkanı V.