Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
zoiree

Tertibatı aracı satan bayiiden (ötv mükellefinden) satın almıyoruz bu nedenle aracın mütemmim cüzü olsa da matraha dahil değil.

Başka firmadan parçalar alınıp araca monte ediliyorsa bunlar da ötv matrahına dahil olmaz. ancak o parçaları bayiiden alırsanız dahil olur. hatta maliye diyor ki; bayiide boya koruma vs. yaptırıp araç alıyorsan onu da aracın fiyatına dahil etmelisin.

Kısacası başka firmalardan temin ettiğiniz şeyler (tertibat, aksesuar, boya koruma vs.) ötv matrahına dahil değildir.

fatura tarihi ruhsat çıktıktan sonra olursa ne olacak. aynı firmadan alınınca mı sorun olacak.

Ozaman 1 yıl sonra bayiden jant almak istedim. Bayi der ki benden alma maliye benden alırsan ötvyi geri alır. Böyle şey mümkün mü vw passatta adamlar liste fiyatını 360 olan aracı indirim yapıp limite indiriyor. Volvonun sattığı liste fiyatı 302 bin olan araçta mı sorun olacak.

Passat 360 lık aracı indirime sokuyor mu cidden, bana business paket olur dediler onunda fiyatı 1.5 benzinli otomatik 293 bin tl.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

esrkan

1 yıl sonra yaparsanız sorun olmaz. Ayrıca indirim yapmak başka, aracın fiyatının bir kısmını aksesuar adı altında ayrıca satmak başka şey.

Aşağıda Gelir İdaresi Başkanlığının konuyla ilgili bir özelgesini paylaşıyorum.

https://www.gib.gov.tr/node/92966

özelgenin ilgili kısımları da şu şekilde:

"Diğer yandan; ÖTV matrahına esas alınacak olan KDV matrahının tespitinde, 3065 sayılı KDV Kanunu hükümlerinin dikkate alınacağı tabiidir. KDV Kanununun 24 üncü maddesinde KDV matrahı, teslim veya ithal edilen malın bedeli ile birlikte teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri, ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerden oluşacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre; satışı yapılan araçlara eklenen ve aracın değerini arttırıcı nitelikteki opsiyonel aksesuarların (otomatik ayna, çelik jant, metalik boya vb.) araç satışına ilişkin faturaya dahil edilmesi ve bu aksesuarlara ait tutarların ÖTV matrahına dahil edilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim...."

Özelgede de belirttiği gibi araç satışına ilişkin faturaya dahil edilir. Bu durumu ülke içerisine girerken eklenen donanımlar için geçerli olabilir. Örneğin ben 360 derece kamera istedim. Ancak bu opsiyon ülkemizdeki servisler tarafından eklenmiyor. Haliyle ülkeye girişte eklendiğinden vergi matrahına dahil ediliyor böylece sınırı aşıyor. Adamların satacağı donanım servislerde eklenebilir donanımlar. Haliyle ruhsat çıktıktan sonra yani araç satış faturası oluştuktan sonra ister 1 yıl sonra ister 1 hafta sonra serviste yaptırdığım işlemler araç satış faturasını bağlamaz diye düşünüyorum.

Hüseyin İlik
Ben buradan şunu anlıyorum. Ek aksesuarların faturasını alırken bayii değil de başka firma (ithalatçı firmada olabilir) olmasına dikkat edilmeli.
Arkadaşlara duyurulur.

sulolak
Amarok ticari araçtır. ÖTVsi çok düşüktür.
https://ticariarac.vw.com.tr/modeller/amarok/amarok-aventura/fiyat-listesi.aspx

vergisi en yüksek hususi araçlardır. motor hacmi 2.0 olan araç alabilirsiniz %100 ötv, pek fazla tercih yok.
%60 olan 1,6 1,5 motor hacimli bir çok seçenek var. aracın maksimum değeri 302 000 tl geçmemesi gerek.

engelli araç hakkında

merhabalar.

% 92 oğlumun raporu var 10 yaşında ötv siz araç almak istiyorum.

limit 303 binlira diyorlar.acaba limit ötvli 303 binmi yoksa ötv düştükden sonramı 303 binlira konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz.
iyi günler herkese

üst sınır 303 bin tl. 300 bin tl lik araba size 187 bin tl geliyor yani cebinde 187 bin cıkıyor tabi arabasına göre 100 binlik arabayıda 66 bin tl alabiyorsunuz

Volvo nun yaptığı tamamen yasal bir işlemdir. aksesuar donanım vs işlemler araç gümrükten geçtikten sonra yapıldığı için girişte beyan edilen ötv matrahını etkilememekte olup hiçbir yasal sakıncası yoktur nokta...

Volvonun yaptığı sadece 5 dk lık yazılımla özellik açmaya istediği fahiş fiyat sanırım. Jant tamponla 20 bin ila 40 bin arası para istemesi.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

tanerbudak

bayiiden aldığınız araç için gümrükte ötv beyan edilmez ve ödenmez. ithalde sadece kullanmak için getirenle (örneğin engelli) ödersiniz. ötvli faturayı bayii keser. vergiyi de bayii beyan edip öder.

".....b) İlk iktisap: (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini,....."

Bu arada daha önce de dediğim gibi herkes nasıl biliyorsa öyle yapsın. Benim bu işten bir kazancım yok. Hatta tam tersine vergi dairesi işlem yaparsa bana iş çıkar.

ithalde ötv matrahı beyan edilir. satışta beyan edilen matrah ithalde beyan edilenin altında olamaz. bu ithalde beyan edilen matrah ise gümrük beyan değeri olup her Gümrük beyannamesinde yeralır. ithalde ötv ödenmez ama bir matrah beyan edilir. elinize bir tane gçb alın bakın göreceksiniz.

o beyannamedeki tutar bayiinin ötv matrahına esas olacak değerdir. burada gb sadece giriş işlemleri için düzenlenir vergi tahakkuku için değil. dolayısıyla o matrah değil gümrüğe esas değerdir. matrah bayiinin sattığı bedeldir, gümrük değerinin üzerinde de satabilir. ötv bu matrahtan hesaplanır. gb nin bir fonksiyonu yok ötv konusunda.

Bayilerin hesaplaması farklı mı?
Astra sedan otomatık 139000 liste fiyatı raporlu 94 bin
Sport için 149000 raporlu 99 bin
Deniliyor . Ben hesaplayinca bukadar çıkmıyor hata bende mi bayi mi uyanık çözemedim.
Rapor %90uzeri

Hüseyin İlik aynı şeyi söylüyoruz hocam. üstünde satabilir ama altında satamaz işte. volvo da altında satmıyor demek istiyorum ben.

dgnoztrk

Aracın satış fiyatı, gümrüğe girdikten sonra o günkü kur üzerinden hesaplanır. Araç gümrüğe girmeden ve şasi numarası belli olmadan fatura kesilemez. Bu yüzden kurlarda bir değişiklik olması durumunda etkilenebilirsiniz.

VOLVO XC40 larda high iç aydınlatma olacağı bilgisini aldım bilginize

Hangi bayi söyledi acaba bize olmayacağı söylrnmişti

Byarug
size fazla fiyat çıkartmış bayii.ben daha yeni aldım araç 139000 muaflı hali 92000 tiydi.hatta kendi iskontosundanda kullanıp 91000 TL’ye Seat leon aldım..bayi uyanıklık yapıyor

VOLVO genel müdürü Sabri Sözen kendi yazı bilgilendirmesi var İzmir bayisine sordugumdada dogruladılar. Aracım nisan başı gelecekmiş resimlerini çeker atarım

Ötv muafiyetim var ama para olmadığı için kullanamıyorum 😂😂

Ombdsmanlık üzerinden GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA aracını kendisi kullanan engellilerin bu düzenlemeden hariç tutulması için başvurmuştum; cevap aşağıdaki şekilde geldi;

Kamu Denetçiliği Kurumunun **** tarihli ve 2020/***-* sayılı gönderme kararı ile Başkanlığımıza intikal ettirilen ilgide kayıtlı başvurunuzun incelenmesinden; 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı
bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde düzenlenen istisna kapsamında ilk iktisap edilebilecek 87.03 G.T.İ.P. numaralı taşıtlar için parantez içi hükümle üst sınırı belirlenen hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil tutarın, taşıtı bizzat kullanan engelliler bakımından kaldırılmasına yönelik Bakanlığımızca düzenleme yapılmasının talep edildiği anlaşılmıştır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının; 7061 sayılı Kanunla değişik (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

a) 87.03 (2020 yılı için; hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 303.200 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha
fazla olan malûl ve engelliler tarafından,

b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin %50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların, engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

c) 87.03 (2020 yılı için; hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 303.200 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla
engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

Aynı maddenin (2) numaralı fıkrasında "Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, engellilik oranı %90 veya üzerinde olan malul veya engelliler ile bizzat kullanmak üzere taşıtta hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul veya engellilerce, 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobili, arazi taşıtı, SUV, steyşın vagon vb. taşıtlardan
motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer tüm vergiler dahil bedeli 2020 yılı için 303.200 TL'yi aşmayanların ilk iktisabı vergiden müstesnadır.

Öte yandan, ilgili Kanun hükmü gereği olan bu sınırlamanın, 87.03 G.T.İ.P. numaralı taşıtları bizzat kullanmak üzere engelliliğine uygun hareket ettirici aksamda özel tertibat yaptıran engelliler bakımından kaldırılması/değiştirilmesi yönündeki talebiniz, kanun değişikliği yapılmasını gerektirmekte olup, bu kapsamda değerlendirilmek üzere not edilmiş olmakla birlikte, Anayasamıza göre yasama yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisine ait olduğu tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Nuray SERDAROĞLU ERBİL
Başkan a.
Gelir İdaresi Grup Başkanı V.

yani özetle diyor ki biz bir cacık yapamıyoruz topu tbmmye atıyor tbmm de hiçbir şey yapmaz :)

bu ombustmanı zaten hiç bir zaman anlamadım sorun çözmek yerine sorunu çözümü içinde hiç bir cacık yapmaz topu tbmmye atar top orta alanda döner durur

alanya

Zamanında bende atmıştım ona benzer yazıyı, ama bizim sorumlulugumuzda değil demişlerdi.
Bu ülkede birinin ayagına basılmadıgı sürece hiç bi şey kolay kolay değişmiyor malasef.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt