Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
slayshot

Bu bahsettiğiniz 1 ay sürme muhabbeti ek ilaveler yapacağım..

1-Eski raporu olan ve raprunu sisteme kaydetmeyen kişilere vergi daireleri kamu kurumları hastanelerine yazı göndermekte(2019 dan beri bu zaten olan bir şey yeni olan bir şey değil)
2-çok fazla sahtecilik var raporu sistemde olmayan kişiler teyit almaya çalısıyorlar Özellikle sahtecilik %90 üzeri anne baba amca dede anane babane vsvs üzerine alınan araçlarda raporlar eski olduğundan vergi dairesi teyit alıyor
3.ortapedik engeli olmayan şahıslarda raporlarında oynamaya yaparak dolandırıcılık yapıyor ve artık il sağlık müdürleriylede yazışmalar oluyor B nınıfı engelli ehliyeti olmayan özel terbitat kodu olmayan hiçkimseye ötv muafiyeti verilmeyecek.

4-Ve en önemlisi vergi daireleri artık e-devletten "[FONT='inherit']e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama"[/FONT]
kısmını göremediği için yazı gönderilir.

Şuan hastaneler esnek çalıştığı ve randevulu çalıştığı herkesçe malum, uzun sürer çünkü inanılmaz yoğunluk var ve bu herkesi de kapsamaz...

ve artık herşey e-rapor üzerinden yapılmakta ve işlemler çok kısa oluyor yeni raporunuz var ise uğraşmazsınız.

Sözün özü çok fazla sahtekarlık var

marto1 keşke dediğiniz gibi olsa ben razıyım. Raporumuz yeni onda problem yok ancak sistem bu ay değişmiş. Tüm raporlar sorgulamaya gidiyormuş, önce bayi demişti inanmamıştım. Sonra vergi dairesinden bizzat öğrendim.

marto1
Benim tüm raporlar resmi kurumlarda ve dijital olarak kayıtlı sahtecilik yok.fakat vergi dairesi henüz ötv muafiyetli arac alma konusunda izin vermedi.

Benim en son aldığım engelli raporum 2000 ekim ayı vergi indiriminden yararlanmak için alınan sürekli bir rapordur.Sürekli yüzde elli oranlı sağ alt ekstrimitede ağır polio sekeli DİR. Vergi indiriminden yararlanır olarakta 2001 ekim ayında maliye bakanlığı sağlık kurulu komisyonunca da onalylanmıştır. Ulusal engelli veri tabanına ağustos 2019 yılında bu en son engelli raporumuda kaydettirdim. Akabinde hayatımda ilk kez ehliyet almak için sürücü adayları için raporumu aile hekimi devlet hastanesi ve komisyon olarak görünüp. Tertibat kodlarıda ötv muafiyetli araç almama yeterli b engelli raporuda aldım. Ehliyet kursuna kaydoldum. yazılı ve direksiyon sınavını da geçerek .15.09.2020 bu ay ehliyetimi de aldım. Vergi dairesi ötv tebliği 2002 de çikti senin engelli raporu bu tarihten önce alınmış diye diye bana olur vermedi.engelli raporum sürekli ve 2019 yılında aldığım hastaneye götürüp bashekim mührü ve ıslat imzasıyla ulusal engelli veri tabanına girildiği için eski değil tarih itibariyle yenilenmiş sayıkması gerektiği açıktır. Dilekçe yazdım evraklarla ötv indirimli araç alma talebimi resmi olarak ilettim. Sonucu bekliyorum.
Her şey sistemde görülüyor. Ulusal Engelliler Veri tabanı niye çıktı. Kurumların burdan sorgulaması için. vergi dairesi 2002 yılı gibi eski bir tebliğle bana hakkım olan ötv indirimini vermemek için ayak sürümesi Haksız bir fiildir. Sebebsiz fakirleşmeme araç alamamama sebeb olmaktadır. Anayasadaki engellilere pozitif ayrımcılık ada bağdaşmaz. kurumların tebliğleri anayasaya ve kazanılmış haklara engel olamaz.2002 Yılında çıkan köhnemiş eski tebliğe dayanarak engelli hakları yok sayılmamalı. Bu konuya engelli dernekleri sahip çıkması gerekir. Ben bireysel olarak hakkımı her zaman savunan bir insanım. Hakkını savunamayan diğer engelli kardeşlerimiz ne yapacak?

Dediğim gibi olsa değil hocam bu şekilde herşey ben de gidip sora sora öğrendim yanlış anlamyın herkes bir şeyler söylüyor olay bu ben de mağdur oldum ve bu mağduriyet sonucunda yeni rapor çıkardım.Eski rapor muhabbeti yüzünden aracımdan oldum....

Ben kendim için değil amcaoğlu için sağ ayak protez bir çok şeyi beraber yaptık ettik ben çok hoşlanmasamda amcaoğluna Opel grandland X aldık geçen hafta rapor onaylandıktan (1 saat sürmedi inanın) sonra bayiye bayiye ödemeyi yaptık indirimde oldu haftaya çarşamba araç gelecek Full paket ve ötv sınırı aşmıyor

Herkes için hayırlısı olsun ne diyelim

Hocam zaten elinizdeki raporu kabul etmeleri mümkün değil

ben de %50 2006 ,%60 2007-ve 2014 te %45 Raporlarla araç vermediler eski ve rapor tanımı uyumsuz.Ve tüm veriler sisteme kayıtlı

Hatta bu sebepten ötürü areacımı alamadım bu konularda bayiler bilgisiz ve cahil.

Yazdıklarınızın tamamaına katılıyorum...Banada aşağıdaki şekilde yapılması gerektiği söylenildi.

[FONT='inherit']d) Onuncu paragrafında yer alan “incelenerek” ibaresinden sonra gelmek üzere “bahsi geçen raporun aranan şartları taşıdığının tespitini müteakip geçerli ve malul veya engellinin haiz olduğu en son tarihli rapor olduğunun Sağlık Bakanlığının sistemi üzerinden elektronik ortamda teyit edilmesi (bu şekilde teyit edilemeyenlerin ilgili hastaneden/il sağlık müdürlüğünden teyit edilmesi) üzerine,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 4 Ç)
[/FONT]
[FONT='inherit']20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.[/FONT][FONT='inherit']Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir[/FONT]
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/08/20190810-8.htm

Son düzenleme:
Ben değil üstadım Benim sol kolumda brakial pleksus var.. Kısmetse ocak ayının bekliyorum.
Amcamın oğlu protez-ortez kullanıyor ben o konuya tam vakıf değilim ama onun araç işlemlerini beraber yaptık.

vergi memurları sağlık bakanlığı sisteminden göre biliyor. hatta şöyle bir madde var ÖTV mevzuatında;

alul veya engellinin, birden fazla (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) İlgili mevzuat uyarınca, malul veya engelli adına düzenlenen en son tarihli rapordan önce düzenlenen raporlar, süresine bakılmaksızın yeni rapor tarihinden sonra yapılacak başvurular bakımından geçersiz olduğundan, malul veya engellinin birden fazla engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde bu uygulamada en son tarihli rapora istinaden işlem yapılır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.
(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER’de

ve devamında ;

Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER’de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.

ÖTV MEVZUATININ 1.5 ORTAK HUSULAR KISMINI SONUNA KADAR OKUYUN.

ÖTV Mevzuatı 1.5 Ortak Hususlar

Engellilere, (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER” şeklinde, “engelli sağlık kurulu raporları” ibaresi “engellilik sağlık kurulu raporları veya ÇÖZGER’ler verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.

Malul veya engellinin, birden fazla (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) İlgili mevzuat uyarınca, malul veya engelli adına düzenlenen en son tarihli rapordan önce düzenlenen raporlar, süresine bakılmaksızın yeni rapor tarihinden sonra yapılacak başvurular bakımından geçersiz olduğundan, malul veya engellinin birden fazla engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde bu uygulamada en son tarihli rapora istinaden işlem yapılır.

Burada son rapor ile işlem yapılır diyor...!!

Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.

(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER’de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.
Süreli raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılması halinde, raporun süre bitiminde ÖTV istisnasının devamı için yeni rapor ibrazı aranmaz. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) Aynı şekilde, ÇÖZGER’e istinaden istisnadan yararlanılması ve taşıtın alındığı tarihten itibaren beş yıllık süre içinde malul veya engellinin 18 yaşını doldurması halinde, ÖTV istisnasının devamı için erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporu ibrazı aranmaz.
Malul veya engelliler tarafından ibrazı zorunlu (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER’in örneği ile şekli ve içeriğine ilişkin açıklamalar, söz konusu raporun verilmesine dair ilgili mevzuatla belirlenmiş olup, rapor tarihi dikkate alınmak suretiyle bu tarihte geçerli mevzuatla yapılan belirlemeler çerçevesinde raporun uygun olup olmadığı vergi dairesince tespit edilir. Bu kapsamda, (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER verebilecek yetkili sağlık kurumlarının kontrolü de Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılır.

Burada da rapor süresiz veya belli süre içinde geçerli ise raporlar geçerlidir diyor.

Biraz önce vergi dairesinden geldim, evet arkadaşlar artık tüm raporlar alınan karar ile hastaneye sorgulatılıyormuş. Dosyanın vergi dairesinden çıkması bile 10 günü buluyormuş. Posta ile gidip gelecek. Onaylanana kadar geçen süre için en az 1 ay diyorlar. Bütün bunların sebebi usulsüz raporlarmış. Bu kararı bu hafta almışlar.

Devletin sunmuş olduğu bu imkanı o kadar çok suistimal eden çıktı ki devlet ne yapsın. bu arada aldığım bir duyuma göre ÖTV indirimi gelebilirmiş. zamanı konusunda net bir bilgi alamadım ama yılbaşı olabilir diye düşünüyorum.

Otv indirimi dediginiz %80 den tekrar %60 a düşürme mi ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

tanerbudak

denk gelirde bize mi denk gelir, bahsızlık diz boyu. Araç kasko sigorta ödenmiş halde bayi de yatıcak..

Ben bir ay önce aldım vergi dairesi bayiye gelip aracı kontrol ediyor tertibat kısmını daha sonra bi kaç saat sonra da vergi dairesi onayı geldi ama memurların bayiye aracı kontrol için gelmeleri bir haftayı buldu

Sağ bacakta uzun yürüme ortezi mi kullanıyorsun?

evet sağ bacakta uzunbacak yürüme ortesi belden kemerli diz kompenenti otamatik kilitlenebilen patikli.12 cm kısalık var kas gücü sıfır
sag bacak sol bacağın 10 da 2 si kadar.
SiyahPelerinliAdam@
Raporumu kabul etmeleri mümkün değil değimişsin. Sen kimin tarafındasın. Raporu kabül etmemeleri mümkün değil kardeşim .Geçerli bir rapordur.

Vergi dairelerinin her dedidi doğru olmayabilir. Bu duurmda hakkını yargıda arasın.bu konudada bügün kazanan arkadaş kararı atmış foruma bak görürsün.
https://www.engelliler.biz/forum/oz...dirilmam-gerektigine-dair-mahkeme-karari.html

[FONT=sans-serif]forumda oturan bogada belirtmiş ki
Karar diyor ki, komisyon özel donanımlı araç kullanmalıdır diyorsa, vergi dairesi buna uymak zorundadır. Kendi kafasına göre "ben ötv muafiyeti vermem" diyemez.

[/FONT]

Son düzenleme:
10 Ağustos 2019 CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 30858
TEBLİĞ
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL
TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(SERİ NO: 6)

Elinizde istediğiniz kadar eski sürekli rapor olsun geçmiyor aha da aşağıda kanun var

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/08/20190810-8.htm

Tekrar yazıyorum e-raporlarda bekleme olayı yok,eski rapor olan ve sisteme işletilmemiş raporlar hastane ile yazışılır aynı zamanda il sağlık müdürlükleriyle yazışılır tertibat kodlamaların teyidi için bu üstteki tebliğ yayınlandıktan sonra olmaya başladı yeni değil.....yazıyor okuyun tebliği

@delikanlibankaci

Peki, Neden tekrar bi rapor almıyorsun ki?

Mami Junior kardeşim Neden mi? biraz uzun olacak ama dikkatle okuyun lütfen;

10 AYLIK bebekken çocuk felçi geçirdim. Çocuk felci aşısı bana yapılmamış-Çok ağır geçirmişim- Virüsle mücadelede hayatta kaldım. Fakat sağ ayağımı belime kadar benden aldı virüs. Ağır polio sekeli yüyüyemiyordum . Kas gücü sıfır. ellerim üzerinde yürüyordum .İlk okula annem beni bisikletle götürüp getirirdi.7 yaşındayken 10 cm kısalık gidermek için ilk kez Türkiye de ayak uzatma ameliyatını ben oldum. Uzun baçak yürüme çihazı sayesinde yürüyebilmeye başladım .Ortaokul ve liseyi bitirdim.18 yaşında 2022 sayılı yasayla ilk engelli sağlık kurulu raporumualdım. Engellli maaşı bağlandı. Bu parayla dersaneye kaydoldum. istanbul üniversitesi uluslararası lişkiler bölümünü yüzde birlik dilimle kazandım. Engelli olarak çalışabilmek istiyordum. Yine devlet tarafından sağlık kurulu engelli raporuyla çalışabilir raporu aldım iş ve işci kurmuna bu raporla kaydoldum. İlk gönderildiğim iş banka idi. Banka beni tekrar devlet hastanesine gönderdi. Ordan da engelli sağlık kurulu çıkardım. İett yeni rapor istedi onu çıkardım .Vergi indirimi istedim.tekrar resmi rapor 2 yılda çıktı.Bu arada sayamayaçağım diğer resmi raporlarıda çıkardım. geçen yıl emekliyede ayrıldım. Bir çocuğum var 7 yaşında okula ve diğer etkinliklere götürmek için verilen kıdem tazminatımla araba alayım dedim.sürücü adayları için sağlık raporu istendi.engelli olduğumu belirlemek için 2019 10 ayda Haydarpaşa numune hastenesi sağlık kuruluna ve başhekimine 3 kez gittim 3 ayda sisteme en son aldığım engelli raporunu kaydettirerek engelliişlettirdim. 2019 aralıkta Sürücü raporu için devlet hastanesinden sonra komisyona yönlendirildim.n 3 ay bekledim ve b engelli tertibat kodlarını içeren sürücü raporu olabileceğimi kanıtlayan rapor aldım .1 yıl ehliyetle uğraştım.47 yaşımdayım 47 yıldır bu ülkede rapor eziyieti kadar diğer eziyetleri de çektiren bu sisteme karşı onca azme karşın isyandayım kardeşim. Yaşadığım eziyetleri azmimle aştım. Daha öncesinden de 7 tane resmi Engelli sağlık raporum var. Hepsi de devlet kayıtlarında sürekli ibareli en düşüğü en son çıkardığım vergi indirim raporu %50. Ben bu raporları ne eziyet içinde aldığımı unutamıyorum. Engellilere yapılan bu rapor eziyeti sebebiyle bu vakitten sonra kendi isteğimle rapor almam mümkün değil. Yemin ettim bu konuda. Vergi dairesi resmi dilekçemle -tüm belgerimi noterden aslı gibidir yaparak ekleyip- ötv indirimini talep ettim Cevabını bekliyorum. Vergi dairesi yazı ile beni devlet hastanesine yönlendirirse ve devlet engelli raporu almak için engellilere eziyet etmeden ,rapor almamızı sağlarsa giderim. Daha önce kazanılmış haklarımı tekrar kazanmak için eziyet görmekten bıktım.
Engelli raporumu yenilediğimde oranımın yükseleceğine %100 eminim.

Son düzenleme:
delikanlibankaci

Haklısın ama bunları yaşamayan engelliler varmı acaba ?
Defalarca hastaneye git, günlerce uğraş bi rapor alabilmek için.
5 yılı dolu aracımı satabilmek prosedürler için güncelerce uğraştım, çünkü bir çok kurum bi çok şeyi bilmiyor taki bilene denk gelene kadar.
Malasef yaşayarak tecrübe ediyoruz herşeyi.
Ama şunu duymuştum, belli bir yıldan önceki raporlar kabul edilmiyor diye.
Takdir senin, burda kaybedeeceğin süreyide orda kazanırsın, yine sen bilirsin.

Mami Junior

Hak verilmez alınır. Kazanılmış hakları göz göre göre kaybetmek engelli camiasının sahipsiz olmasından kaynaklanmaktadır.Engelliler kendi haklarına sahip cıkmassa kim sahip çıkabilir. Boyun eğme genel kabul görmüştür .Ben Allahtan başkasının önünde eğilmem kardeşlerim. Hakkım olanı alana kadarda sonuna kadar kanun ve hukuk içinde hakkımı ararım.sürekli engelli raporu olanlardan ve sisteme işletenlerden yeni engelli raporu istenemez.
Süre konusuna gelince yurtdışından araç getirme alternatifim var. Hakkımda herşeyin hayırlısını allahtan dilerim.Zaman kaybetmek lehime mi aleyhi me mi olur bunu zaman gösterecek

Bu karardan sonra güncelleme yaptılar farkında değilsin sanırım.

Engellilere, (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER” şeklinde, “engelli sağlık kurulu raporları” ibaresi “engellilik sağlık kurulu raporları veya ÇÖZGER’ler verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.

(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER’de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.
Süreli raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılması halinde, raporun süre bitiminde ÖTV istisnasının devamı için yeni rapor ibrazı aranmaz. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) Aynı şekilde, ÇÖZGER’e istinaden istisnadan yararlanılması ve taşıtın alındığı tarihten itibaren beş yıllık süre içinde malul veya engellinin 18 yaşını doldurması halinde, ÖTV istisnasının devamı için erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporu ibrazı aranmaz.
Malul veya engelliler tarafından ibrazı zorunlu (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER’in örneği ile şekli ve içeriğine ilişkin açıklamalar, söz konusu raporun verilmesine dair ilgili mevzuatla belirlenmiş olup, rapor tarihi dikkate alınmak suretiyle bu tarihte geçerli mevzuatla yapılan belirlemeler çerçevesinde raporun uygun olup olmadığı vergi dairesince tespit edilir. Bu kapsamda, (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER verebilecek yetkili sağlık kurumlarının kontrolü de Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılır.

Güncel ÖTV Mevzuatında 1.5 Ortak hususları sonuna kadar okuyun

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=20695&MevzuatTur=9&MevzuatTertip=5

Bu karardan sonra güncelleme yaptılar farkında değilsin sanırım.

Rapor ne olarak verildi. Kodları sağlık raporunami yazdilar ? Hangi hastaneden aldiniz ?

delikanlibankaci

Senin tercihin, senin kararın.
Bu ülkede dün söylenen bugun geçerliliğini yitiyor malasef.
Ama yukarda arkadaş demiş, eski raporunda sistemde kayıtlı oldugu için hastaneden tekrar rapor alman bi sıkıntı oluşturmaz.
Tabi Sen böyle diretince, hakkını kaybedecekmişsin izlenimi de oluşuyor.
Hakkında hayırlısı olsun, inş olumlubi sonuca kavuşursun.

Benim rapor 2014, şimdi tekrardan rapormu almak gerek anlamadım ben bu işi. Araç almak için bayiye gittiğimde kodlu ehliyet ve engel durum derece bildirir raporunu istediler. Gönderdim sorgulattılar araç alabilir denildi. Tertibatlı araç kullanır raporunu bile istemediler.

marto1

bugün gidip sordum zaten vergi dairesine olmaz dedi ve ibareyi gösterdi tüm kontrolü elden araç kullanabilir ibaresi var bende orada sadece hareket ettirici aksamda özel tertibat taşıt kullanması gerekir olucak dedi

Sedat Yıldırım
Bende bu sene araba aldım ve 2012 yılında aldıgım raporla.
Bence onların takıldıkları bazı noktalar var ve o yüzden tekrar rapor istiyorlar.

bizde de eski rapor vardı. Gittik ötv siz araç almak istiyoruz dedik, tekrar rapor çıkarır gibi tüm doktorlara girdik. Önceki rapor yüzde 42 idi. Ortapedi doktoru kurulda otomatik ve topuzla araç kullanabilir kurula sevk edilmesi uygundur dedi ve kurula sevk edildik. 1 ay civarı bekledik kurulu mesaj geldi randevuya gittik. Kurula girdik tekrar otomatik araç, topuz kodlarını yeni raporumuza eklettik bi kaç kod daha eklediler bunlar araç almanıza yeter dediler. 1 ay sonra sıfır aracımız geldi, ve vergi dairesine takıldık. Şunu öğrendik gidip artık rapor eski de olsa yenide olsa fark etmiyor tüm raporlar hastaneye sorgulanıyor. Bu sebepten dolayı süreç en az 1 ay oluyor. Beklemedeyiz yapcak bişey yok..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt