Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@Sedat Yıldırım

Her vergi dairesi kafasına göre yorum yapıyor.

Oysaki 2007 ve öncesi uslüne göre düznlenmiş olan raporlar geçerli.

Engellilere, (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER şeklinde,"engelli sağlık kurulu raporları" ibaresi "engellilik sağlık kurulu raporları veya ÇÖZGER"ler verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.

Sedat Yıldırım

Belki sizlik bi durum değildir.
Zaman zaman duyuyoruz, bazı illerde sahte saglık kurulu raporu veren çete çökertildi vs diye, belki o illerden biri ise eski raporlara şüpheli bakıyor olabilirler.
Benimde 2 hafta sürmüştü arabayı almam, yogunluk var vs oldugu için.

kardelenn

çok beklemeden mhrs üzerinden engelli raporu talebi randevusu alınız takribeden bildiğiniz eğitim ve araştırma hast olmasına özen gösterin şayet engelliniz açık ve net ise korkmayın ama dikkatli olun artık oranlar düşüyor.

sağlık kurulu younluğa göre 1-2 saatte tü branşları gezersiniz 8 tane falan veriliyor ve yoğunluğa göre 1 ila 2 hafta içinde heyte çıkarsın ama heyete çıkmadan önce ne oran aldığını mutlaka öğren aksi bir durumda sakın heyete çıkmayın eğer sisteme düşük oranlı bir rapor işlemesi yapılırsa geçmişteki raporlarınızın hükmü kalmayacak sistem bu yapacak bişey yok malesfe....

diğer tavsiyem sakın buraki bilgilere aldanmayın gidip sora sora öğrenin ben yaşadığımı bilirim ve aktarırım

bu hususta önemli olan,

-il sağlık kurlundan aldığınız tertibat kodlu rapor(raporunuzdan bir nüsha alınız) ya da kodlu ehliyet vergi dairesinin 1.derece incelediği evrak
-raporunuzda mutlaka talep kısmı "ÖTV MUAFİYETİ TALEBİ" Olacak
açıklama ksımı mutlaka "ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANMASI GEREKİR"Olacak

Rapor kullanım süreleri 5 yıldır rapor süreklidir ise bir daha asla rapor çıkarmanıza gerek yoktur yani heyete girmeden 5 yıl sonra tekrar araç alımında vergi dairesi raporu yenile der siz de hastaneye gider "engelli sağlık kuruluna"rapor yenilemek istiyorum diyorsun ve yeni tarihli rapor alıyorsunuz bu kadar net..

Bir de benim düşüncem Allah aşkına akp engellilere ne fayda olabilir ki varolan tüm haklar tek kalemde alıyorlar

Verdiğini tekrar alan bir sistem kurdular hiçbirşeyin garantisi yok

Burda da arkadaşlarımızın kurduğu telegram grubu var burda hertürlü bilgi paylaşımı var ÖTV ya da Raporlar hk.

https://t.me/joinchat/ST8-u0c9EDDvwLc851giBQ

marto1

yok bunlara güven olmuyor amaç oran düşürüp hakları elden almak yeni rapor çıkarma olayına girmem şimdilik

kardelenn

Eski raporunla vergi dairesinden Özelge talep et
Özelgene Olumsuz cevap verirseler.

https://www.ombudsman.gov.tr buraya online olarak şikayet et ÖTV mevzuatında 10.08.2019 tarihinde yapılan değişiklikle eski süresiz usulüne uygun olarak düzenlenen engelli sağlık raporları geçerli olduğu halde geçersiz diyor vergi dairesi diye şikayette bulun.

Jungle

bir arkadaşımız forumdan bu konu ile ilgili 2018 de mahkemeye verdi ve kazandı forumdan bakın araştırın hatta kendisiyle görüşün kendisi aracını almış eğer okuyarsa arkadaşımız burada lütfen cevaplasın örnek gösterilebilir rapor çıkarmakla uğraşmak istemeyenler için önemli bir kazanım.

Şuan mevcutta durum böyle hocam

Değerli Arkadaşlar,

Özelge ye dava açılabilir ancak ÖTV Tebliği 2019 Ağustos ayında değişti. Dava açabilmek için

1)Engelli Sağlık Kurulu Raporunuzun bu tebliğe uygun olması lazım.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/08/20190810-8.htm

Bu Tebliği dikkatlice okuyun

2) Avukat arkadaşın dediğine göre dava açabilmek için Özelge Talep formunda ÖTV istisnasından faydalanmak istediğiniz çok net ve açık bir şekilde ifade edilmeli ki Vergi Dairesi olumsuz cevabına dava açılabilsin.

FAYDASI OLUR DİYE LİNKİ GÖNDERİYORUM :

https://www.engelliler.biz/forum/oz...isnasi-karari-aleyhinde-dava-actim-surec.html

Yani Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve Sürücü Sağlık Raporu uygun( son tebliğe) olan herkese Vergi Dairesi istisna uygulamak zorunda.

Dava Açmaya gerek yok uzun iş

Omdusman diye bir kurum var kararı mahkeme kararı olarak geçer online olarak da başvurabilirsiniz. Vergi dairesinden Özelge talep edin özelgenize olumsuz cevap verirse omdusman'a şikayet edin.

https://www.ombudsman.gov.tr/ linki burada.
gunduzm78 siz mahkeme kararında lütfen karar ve sayı tarih numarası görünecek şekilde yükleyin.

kişisel bilgilerinizi gizleyebilirsiniz.

Teşekkürler ve tebrikler Allah kazasız belasız kullanmayı nasip etsin size.

Esas no: 2019/658
Karar no : 2020/ 1431

Allah razı olsun. Daha güzelleri sizlerin olsun İnşaAllah

eylül enflasyon verileri açıklandı. ydo'nun belirlendiği veri geçen ay 6.71'di. şu anda 7.71'e yükselmiş.

ben cimere yazdım bu fiyat sınırlaması çok düşük yükseltin diye sizde yazın birlikten kuvvet doğar 303 bin liraya arabamı kaldı?

Hüseyin İlik

Kamu Kurumları genelde uyuyorlar evet dediğin gibiymiş tavsiye kararı

Engellilere, (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER” şeklinde, “engelli sağlık kurulu raporları” ibaresi “engellilik sağlık kurulu raporları veya ÇÖZGER’ler verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.

(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER’de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.
Süreli raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılması halinde, raporun süre bitiminde ÖTV istisnasının devamı için yeni rapor ibrazı aranmaz. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) Aynı şekilde, ÇÖZGER’e istinaden istisnadan yararlanılması ve taşıtın alındığı tarihten itibaren beş yıllık süre içinde malul veya engellinin 18 yaşını doldurması halinde, ÖTV istisnasının devamı için erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporu ibrazı aranmaz.
Malul veya engelliler tarafından ibrazı zorunlu (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER’in örneği ile şekli ve içeriğine ilişkin açıklamalar, söz konusu raporun verilmesine dair ilgili mevzuatla belirlenmiş olup, rapor tarihi dikkate alınmak suretiyle bu tarihte geçerli mevzuatla yapılan belirlemeler çerçevesinde raporun uygun olup olmadığı vergi dairesince tespit edilir. Bu kapsamda, (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER verebilecek yetkili sağlık kurumlarının kontrolü de Sağlık Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılır.

Güncel ÖTV Mevzuatında 1.5 Ortak hususları

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?M...evzuatTertip=5

ÖTV Mevzuatında kendisi ile çelişen bir çok ifade var,

Yeni Engelli Aracı Alımında Merak Ettiğim Konular

Merhabalar,

Benim ÖTV muafiyetli aracımın 5 yıl satılamaz süresi Ocak ayında bitiyor. Ancak mevzuatın bayağı değiştiğini gördüm. Merak ettiğim bazı konular var. Bilgisi olan arkadaşlar beni ve benimle birlikte merak eden diğer arkadaşları aydınlatabilirse sevinirim.

1) Öncelikle artık motor hacmi sınırı kalkmış ama fiyat limiti gelmiş. Bu iki durum arasında çok bir fark görünmüyor bana göre. Zaten belirledikleri fiyat limitlerine sadece 1.6cc alınabilir diye düşünüyorum. (Ki şu anki dolar kurunda o bile alınmayabilir.) Şu an belirlenen araç limit fiyatı ne kadar? Vergiler dahil mi hesaplanıyor? Nasıl hesaplandığıyla ilgili ve Ocak ayında bu limitin ne kadar olacağıyla ilgili bilgi sahibiyseniz, bilgilendirirseniz sevinirim.

2) Diyelim ki engelli araç alma limiti 300bin tl, benim almak istediğim araç 400 bin tl. Aradaki 100bin TL'yi ödeyip, ötv indirimi uygulandıktan sonra 300bin tl'den çıkacak rakamı da ödesek, bu şekilde o belirlenen limitin üzerinde araç alımı yapabiliyor muyuz?

Bu konularda detaylı bilgilendirebilirseniz sevinirim.

Bu ocakta yeni sınır 500 bin üzeri olmalı ancak bize araç aldırabilir.Volkswagen tiguan bile 500 üzeri fiyatı var 550-600 arası bir fiyata çekilmeli engelli araç alım sınırı.

Öyle bir şey yok.
Keşke üstünün ÖTV sini istese.
vazgeçmelerde gün Esası kalan ÖTV yi geri istese.
ama bu kadar basit yasayı bile çıkaracak siyasi yok.
arsa varmı arsa ? Hemen 5 kat imarı 10 kat yaparlar ama engelliye gelince yada başka sorunu olanlara siyasi bulamazsın sorun çözmeye.
550 lüzumsuz vekil binlerce bürokrat vs kimin umrunda...

Cumhurbaşkanı harici kimse çözemez onun haricindeki herkes değersiz bir şey yapmaz yapamazlar.

Sedat Yıldırım

Hep yoktu il olarak 2018 ocak ayında uygulanmaya başlandı

Düzenleme 1 Ocak 2018'den itibaren geçerli olacak.

"Önergeyle malul ve engelliler tarafından ÖTV istisnası kapsamında iktisap edilebilecek taşıtlara ilişkin motor silindir hacmi sınırlandırmasının kaldırılması, ayrıca tasarıda yer alan mezkur bentler kapsamında iktisap edilebilecek taşıtlara ilişkin ÖTV matrahı esas alınarak yapılan belirlemenin, anahtar teslim bedeli 200 bin TL'ye kadar olan taşıtların alınabilmesine imkan sağlayacak şekilde değiştirilmesi amaçlanmaktadır."

Sedat Yıldırım

Siz konunun ilk sayfasına gidin bakın rakam limitinden önce sadece 1,6 motor limiti vardı ve 3 sene motor limitini kaldırıp fiyat limiti koydular buna itraz etmek için çok uğraştık ama nafile oldu.

Sedat Yıldırım
Cumhurbaşkanı konusunda aynen katılıyorum kardeşim.
Ben bir engelliyim. Bu iktirdan önce 10 yıl Bağ-Kur'um varken, 3 yıl uğraştım, esnaflığa başlamadan öncede engelim var diye emekli etmediler. 25 yıl pirim ödeyeceksiniz dediler. Bu iktidar gelince 2008'de emekli okdum. Bir eleğim bile yokken bu iktidar sayesinde 2015 yılında Ötv'siz araç aldım, beşinci yılım doldu, Opel Corsa'dan yine Ötv'siz Opel Crossland X Excellence paketi aracına sahip oldum.
Pandemide nakit para yardımı gördüm.
Eğer bu iktidara nankörlük edersem, Allah’ın c.c. Hucurat Suresi Ayet 10'daki "Kahhrolası insan ne nankördür.Ne inkarcıdır o." diye bahsettiği nankör insanlardan olurum.
Ben bunları söylerken sizi tenzih ediyorum, mutlaka çok üzülmüş haksızlıklara uğramıştırsınız.
Bende haksızlığa uğradığım, hüngür hüngür ağladığım zamanlar oldu, ama bu zulmü yapan iktidar değil, yetkisini kötüye kullanan şerefsizler vardı.
Bir engelli olarak, bu iktidarın zamanında insan yerine kondum, haklarımı elde ettim.
Kendi adıma konuşuyorum, asla şahsınıza sözüm yok, öyle bir saygusızlığa haddimde yok zaten.
Rab'bime emanet olun kardeşim.

@Serkan555
Sen bu iktidarda haklarını elde ettiğinimi sanıyorsun?
Engelli hakları bu iktidardan çook çok önce vardı ve bu iktidarla yavaş yavaş kısıtlanıyor.
sen haklarının farkına yeni varmışsın ama kaybettiğin haklarının farkına daha varamamışsın.

bak sana şöyle söyliyim;

1-Engelli araçlarına eskiden muayene ücretsizdi ne zaman TüvTürk'e devredildi ve engelli araçları muayeneleri ücretli oldu.

2-Engelli H sınıfı ehliyetlerinde eskiden harç parası yoktu kanunu değiştirdiler hepsini B sınıfı yaptılar ve Engelli Ehliyeti B kodlu ehliyette olsa harç parası almaya başladılar. (İlk defa ehliyet alanlar için)

3-Eskiden engelli araçlarında rakam limiti yoktu 1.6 motor limiti vardı ki işimizi görüyordu şimdi bunu kaldırıp rakam limiti koydular. yavaş yavaş bu hakta ortadan kalkacak.

Engelli sonradan olduysan sen bilmiyor olabilirsin bunları ama bu hakların hepsi bu iktidar partiden önceki haklarımızdı.

ve böyle devam ederse senin gibi insanlar çoğalırsa bir sürü hakkımız daha yok olup gidecek.

Bir aracın %80 lık dilime girmesi için satış değeri en az kaç tl olmalı ?

Beni yanlış etikledeniz sanırım.

Eskiden motor cc si bile yoktu. Hatta 1 ay binip satma bile vardı.
Adnan Menderes’in oğlu için yasa çıktı % 90 için müsade çıkınca
işin cılkı çıktı.
Vergi denetmeni Murat bey inceledi.
önce 5 sene çıktı ve ÖTV satılınca geri ödenecek dediler onu Rahmetli Unakıtan’a anlattım
küçük bi engellis grup toplantısında. Halletti sözünde durdu.
sonra 1.6 çıktı
sonra 200.000
şimdi sırada SADECE yerli alabilme projesi var yakında çıkar.

Siyasilerde yerli araca binsin örnek olsunlar.

Ötv'li Araç Alımı Hakkında

merhaba arkadaşlar önceden 1600 CC'ye kadar olan araçları alabiliyorduk. Tekrar eskisi gibi almak için sesimizi duyursak belki bu ÖTV sınırı kalkarda tekrar 1600 CC'ye kadar motorlu araç alabiliriz. Cimer veya başka yerlere başvuru yapıp sesimizi duyurmalıyız bence.

Bu konuda bir şey yapmak istiyorsanız vekillere ulaşın danışmanları telefonu açıyor

özellikle

Rümeysa Kadak
hacı osman özdemir
mehmet akif hamzacebi

arayın isteyin kardeşim

sınır 303 bin değil mi ?
1.6 ve 1.8 arabalar için ötv oranında sınır var mı ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt