Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Admin @OturanBoğa bu konuda sizinde desteğiniz ve yönlendirmeniz önemli.

@OturanBoğa'nın bu konuda karamsar olduğunu bilsem de, bize bu konuda şimdide destek olacağınından hiç şüphem yok. Hatta bizi bir başlık altında organize edebilse ve birlikte ortak eylemler yürütebilsek mükemmel olur.

tekrar selamlar arkadaşlar,
TBMM'de sesimizi duturmaya başladılar. Twitterdaki bu hesaba üye olup paylaşımları beğenebiliriz.
https://twitter.com/nurhayataltaca/status/1324309636275675136 güncel video da bu linktedir. Videolara beğeni ve yorum yaparak ve yorumlarımıza sesimizi duyurabileceğimiz diğer kişileri ekleyerek aksiyon alabiliriz.

@suskun57

Aslında çok güzel bir gelişme arkasında durmmaız şart engelliler.biz ailesi olarak çok geri planda kalıyoruz malesef....Burası kocaman bir platform etkisi TSD den daha fazla olur.....Bizim oluşturduğumuz Gruplar (telegram) Destekçilerimiz bir çoğu donanımhaberden gelme.... Bu oluşturulan gruplar neticesinde destekçilerimizi yönlendiriyoruz.... Bir şeyler olmaya başlandı ve olacak gibi AMA YİNEDE DAHA FAZLA DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR..... Burda @tanerbudak abimizinde katkılarınıda es geçmeyelim...

Bir diğer husus engelli dernekleri ile olan durum arayın talep edin mağdur olduğunuzu iletin...Onlar bakanlıklarla yazışma halinde özellikle TSD hazine ve maliye bakanlığı ile yazışmalar yapıyor....TSD AÇIKLAMASI; Bizim burda sıkıntımız %90 engelli rapor sahipleri ve aileleri ciddi sorun...Ciddi suistimal ediyorlar Bunu ben demiyorum TSD nin başkanı söylüyor bu konu ile ilgili özel çalışmalar olacak anlaşılan...

Ben şahsen önerimi dile getiridm 5 yıl boyunca asla araç satışı olmaması gerekiyor ki adam arcı aldıktan sonra galeriye vermesin

Bir de ailesinde 2 ve daha üzeri araç olan şahıslara araç satışı yasaklanmalı

varsa başka öneriniz iletelim bu konularda dernekler dinlenilmekte

@tanerbudak

Taner Hocam, Hazine ve Maliye bakanlığına limit sistemini getiren Lütfü Elvan atanmış :( bir sıkıntı olur mu bize mağdur edermi acaba yine?

@marto1 umarım sıkıntı olmaz. kendisi ile temas kurmaya çalışıyorum bakalım.

@Mami Junior işin içyüzü öğle değil maalesef. Naci Ağbal ın bu konu ile hiç alakası yoktu. talebi Lütfi Elvan iletti ve maliye bakanlığını ilgilendiren bir konu olduğu için Naci Ağbal ın adı ön plana çıktı.

Lütfi Elvan'ın numarasını bulamıyorum. ancak Ahmet Özdemir vekilimiz ile görüştüm. kendisi biliyorsunuz ilgili bakanlık ile bir çalışma başlatmıştı. yılbaşında bu konu ile ilgili bir düzenleme olacak merak etme dedi.

Lütfü elvan 2018 yılında ötv indirimine kısıtlamayı yapan adam yardımcı olmaz hiiç uğraşmayın valla

fantastik aynen dediğiniz gibi. bu yüzden konuyu Cumhurbaşkanına iletecek vekiller ile görüşmemiz gerekiyor. ben izmir milletvekilleri ile görüştüm. 2 milletvekili de Ak parti MKYK da. umarım faydası olur. Ahmet Özdemir vekilimiz ile tekrar görüştüm. Lütfi Elvan ın bakan olması konusunda endişeli olduğumuzu dile getirdim. endişe etmeyin yılbaşında düzenleme olacak inşallah dedi.

tanerbudak valla vekillerle arası iyi olan sensin, o kadarını bilemiyorum :)
Ama Lütfi Elvan kalkınma bakanıydı konuyla ilgili verilere nerden ulaşmış ki, konuya vakıf olmuş.
Neyse çok irdelemekte saçmalık olur.
Bari bi işe giriştiniz bari, kanunu kökten değiştirin yoksa devamlı ısıtılıp ısııtlıp önümüze konur.

Mami Junior Lütfi Elvan da konuya hakim ve vakıf olduğundan değil işte kulağına bazı şikayetler geldiği için böyle bir olaya kalkıştı. aynı zamanda dış ticaret açığı bahanesi de var tabi.

marto1

Doğrusu iyi niyetle araç almayı düşünen ve gerçekten ihtiyaç olan amaca hizmet etmek için
araç almak isteyen biri olarak inanın nasıl suistimal edildiğini bilmiyorum, anlayamıyorum.

Zaten engelli aracını 5 yıl devir yasağı var galerilere nasıl veriyorlar bunu anlamış değilim?
İkinci olarak belki birisi alıp yakın akrabasına gayrı resmi satıp 5 yıl sonra devrini verebilir
bu da devletin denetimi ile engellenecek birşey polis yakaladığında müsamaha göstermeyecek,
yada ara ara denetlemek üzere, engelli araçları için özel denetim mekanizması kurulacak.

Bir de engelli aracı almak %90 engellilerin hakkı devlet kendisi bu hakkı tanımış aldıktan sonra 5 yıl daha bu hakkı kullanamıyor
Devlet bırakacak engelli ne yapıyorsa yapsın aracını yakınına mı veriyor başkasına mı kullandırıyor.

Bir de %90 engellilik az şey değil %50-60-70-80 değil %90 engelliye bu hak tanınmış toplasan zaten kaç kişi
Devletin ben aman aman buradan vergi kaybı olduğunu düşünmüyorum. Ya %90 engelliden bu hakkı kaldıracaklar biz de rahatlayacağız devlette ya da suistimal var diye engelliler suçlanmayacak. Suistimal edenleri tespit edemiyorsun diye tümünü toptan suçlamak
engellileri yaralıyor bu TSD başkanı da dese YANLIŞ bakan da söylese YANLIŞ....
Devlet vergi kaçıranlar var diye bizim milletimiz üçkağıtçı diyemez denetimi yapıp vergi kaçıranları yakalar, cezalandırır...

Ayrıca daha önce yazdım yeniden yazıyorum şu anki asıl sorun araç fiyatlarının kurdan ve ÖTV düzenlemesinden dolayı uçup gitmesi ve belirlenen limitlerin çok düşük kalması... Ne kurunartmasının, ne ötv düzenlemesi ile araç fiyat artışının, ne de araç alma limitinin düşük kalmasının sebebi %90 engelliler ve yakınları değil....

Suistimal mevzusu çok ayrı bir mevzu, şu anki sorunumuz çok ayrı....
%90 engellilere araç alma hakkı kaldırılsa ne Kur düşecek ne ötv düzenlemesi değişecek....
araç alma limiti 330.000 olur ve araç fiyatları aynı kalırsa biz yine ihtiyacımız olan aracı alamayacağız...

geçen sene 303 bine hemen her suvu alabiliyordun. güzel bazı araçları da..hatta temmuz ayında audi a3'e niyetlenmiştim. ki fiyatı daha 4 ay önce 278 bin liraydı. şu an ise 438 bin tl. 4 ayda %60 zam. (kur ve ötv zammı) nerede böyle bir şey var yahu ? örnekleri sayısız araba çeşitleri ile çoğaltabilirim. şu an ise geldiğimiz noktada bu paraya anca i10 ya da clio filan alınıyor. (markaları küçümsemiyorum yanlış anlaşılmasın) demem o ki, evet bu limit yeniden değerleme oranına göre belirleniyor; buna göre de ufukta 330 bin bize göz kırpıyor ama bu rakam insanlarla dalga geçmekten öteye geçmez. hem ötv ye zam yap ve hem de yeniden değerleme oranı de..yok öyle dünya.. daha senesi geçmedi; raporla tiguan giriş paketi alınabiliyordu ! ki şu an tiguanın giriş paketi tam 465 bin tl. şahsen yetmese de 370-380 bin gibi bir rakam bekliyorum. görücez bakalım..

Resmen dalgamı geçiyolar bu ne ya araba fiyatlarından haberleri yok galiba püff.

Emeğiniz için teşekkürler bu sene daha önceki yıllarda olmayan bir organizasyon var sonuç aldırmak için elimizden geleni yapıyoruz sayenizde her şey için teşekkürler tanerbudak

2021 yılında, Yeniden Değerleme Oranı dikkate alınarak 330.800 TL olarak uygulanacak limit tutarı, kuvvetle muhtemel ki, yılbaşından kısa bir süre sonra mevzuatta belirtilen Cumhurbaşkanı yetkisi ile Cumhurbaşkanı tarafından %50 artırılarak; 496.200 TL olarak uygulanacak.

Ancak bu rakama rağmen 2018 yılında belirlenen 200.000 TL düzeyindeki sınır araç fiyat artışları karşısında YDO ile kendini koruyamamış olacak. Bugün itibariyle 2 yıllık araç fiyat artışları dikkate alınarak uygulanmaya başladığı andaki hali ile korunmuş sınır (ne artmış, ne azalmış) 530.000-540.000 düzeylerinde olması gerekiyor. Bu rakam uydurma bir rakam değil piyasada en çok satılan 20 üzerinde alt, orta segment (C-D) model baz alınarak yapılmış objektif bir hesap.

Burada ve çeşitli ortamlarda %90 ve üzeri engelliler ile ailelerini, engelli araç alımı üzerinden eleştirenlere teessüf ediyorum. Kırıcı ve rencide edici bu davranıştan lütfen vazgeçelim. Daha da önemlisi sapla samanı birbirine karıştırmayalım. %90 ve üzeri engellilerin de diğer engelliler kadar bir araca ihtiyacı vardır. Burada esas üzerinde durulması gereken konu alımların zaman zaman suiistimal edilmesidir ve bunun faturasının %90 ve üzeri engelli bireyler ile bu bireylerin bakımını ve refakatini üstlenmiş fedakar ailelerine kesilmesi son derece yanlıştır. Evet %90 ve üzeri engelliler de dahil bazı engelli bireyler üzerinden yapılan araç alımlarında suiistimal olduğu bir hakikattir ve bu konunun sorumlusu ve engelleyicisi de devlettir. Çevremde ben de zaman zaman eşinden dostundan hatta dıdısının dıdısından tanıdığı bir engelliye ricada bulunarak ya da engelli bireye bir miktar ödeme yaparak raporundan istifade eden, onun üzerinden araç alımı yapma girişiminde bulunan şahıslar olduğunu müşahede ediyorum. Çoğu kez, bu şahıslar bırakın engelliye refakat etmeyi ve destek olmayı, yüzünü dahi görmemekte, engelli bireyle bir alakası bulunmamaktadır. Mücadele bu niyet ve davranışın sahipleriyle olmalıdır. %91 sürekli ve ağır engelli, yatağa bağımlı olan babama, kendisiyle aynı çatı altında yaşayıp hastalıklarına refakat eden ve bakımını sağlayan evladı olarak bu şahıslarla aynı kefeye konmak beni ve ailemi derinden üzüyor. Lütfen bu konudaki mücadelemizi başta biz engelliler ve engelli yakınları doğru şekilde ve doğru gayede verelim. Belki klişe olacak ama, her birey engelli adayıdır ve her engelli de %90 ve üzeri engelli adayıdır. Lütfen birazcık empati yapalım... Suiistimaller konusuna gelince, devlete ciddi sorumluluklar düşmektedir. Devlet öncelikle %90 ve üzeri engellilerin araçlarını kimlerin kullanmaya yetkili olacağını çok net ve keskin çizgilerle belirlemeli ve bunu yasalaştırmalıdır. Bana göre bu konuda birinci derece yakınlar (anne, baba, eş, çocuklar, kardeşler) ve “vasi tayin edilmek şartıyla” diğer şahıslar olarak sınırlama konulması makuldür. Araç sahibi engellinin araçta bulunduğu durumlarda bu sınırlama dikkate alınmamalıdır. Böyle bir uygulama yürürlüğe girip ardından yine devletin resmi mercilerince sıkı ve sürekli bir denetim ve yaptırım uygulandığında suiistimaller de doğrudan en aza inecek hatta son bulacaktır. Böylesine rasyonel çözümler bulunabilecekken; ne devletimizin ne de kamuoyunun zaten zor durumda olan engellilerin sahip olduğu bir hakkı, elinden oyuncağı alınan bir çocuk misali alarak, kişileri mağdur etme niyetinde ve düşüncesinde olduğuna ihtimal vermiyorum. Aslında burada konuşmamız gereken asıl konu, yukarıdaki satırlarda bahsettiklerimden ziyade, mevcut durumda her geçen gün zorlaşmakta ve gittikçe çıkmaza girmekte olan araç alım üst tutar sınırlaması uygulamasının yarattığı mağduriyeti ortadan kaldırmaya yönelik girişimler olmalıdır. Bilindiği gibi, 2017 yılında yayımlanan ve 2018 yılından itibaren uygulanan kanun gereği, engelli araç alımlarında üst tutar sınırlaması uygulamaya koyuldu. Ancak artan fiyatlar ve bu fiyatlara oranla düşük kalan üst tutar sınırlamasından dolayı (şu an için 303,200 TL.) engelliler olarak çoğunlukla ihtiyaç duyduğumuz büyük hacimli ve ilave donanımlara sahip bir araç alabilmemiz her geçen gün daha da imkansızlaşmaktadır. Bana göre bunun için yapılması gereken en etkili çözüm, uygulanmakta olan üst tutar sınırlamasının yapılacak bir düzenlemeyle ortadan kaldırılması ve sorunun tamamen çözülmesidir. İlla bir üst tutar sınırlaması olacaksa en azından "tüm vergiler dahil fiyat" olarak belirlenen bu sınırlamanın "tüm vergiler hariç fiyat" olarak güncellenmesidir. Bu sayede en azından piyasa koşullarına uygun bir tutar ortaya çıkmış ve engellilerimizin yaşamakta olduğu mağduriyet bir nebze çözüme kavuşmuş olabilir. Bu konuda bizlerin girişimi ve mücadelesi şarttır. Tüm hak sahiplerini bu konuyu Cimer'e ve ulaşabildikleri bürokratlara iletmeye davet ediyorum. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
SiyahPelerinliAdam

Günaydın,

Keşke dediğiniz gibi olsa Cumhurbaşkanın %50 artırma - indirme yetkisi açıklanacak olan oran üzerinden ( yani şuan konuşulan %9,11 üzerinden ) +%50 yapsa bile en fazla %13,66 yapabilir maalesef.

@Sermet75

Hemen sizi aydınlatayım....

Kanunda yeniden değerleme oranı ile arttırılan şey limitin üst sınırıdır ve uygulama sonucunda ortaya bir ''tutar'' çıkar. 200.000 TL, 120.000 TL vs. vs. Zaten bahsedilen tutarın bir oran değil de TL cinsinden bir parasal büyüklüğü kastettiğini '' Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz.'' bu cümleden anlayabiliyoruz. Yani hesaplanan üst limit 562.139 TL çıkarsa yeni üst limit 562.100 TL olarak belirlenir.

Burada dikkate almamız gereken en önemli husus cumhurbaşkanının yetkisinden bahsedilen kısımda oran değil tutardan bahsedilmesidir.
''Cumhurbaşkanı, bu şekilde tespit edilen tutarı %50’sine kadar artırmaya yetkilidir.''

Hemen örneklendirelim.

Diyelim ki 2019 yılı için limitimiz 100.000 liraydı. Yeniden değerleme oranı ise %10 olarak belirlendi. Ve 2020 yılı için oran hasebiyle üst limit 110.000 lira oldu. İşte ''...bu şekilde tespit edilen tutar...'' tam olarak bu 110.000 lira. Cumhurbaşkanı ise bu 110.000 lirayı %50 oranında arttırıp yeni limiti 165.000 lira olarak belirleme yetkisine sahiptir.

Hemen gerçek hayata dönelim ve bu sene limit en fazla ne kadar arttırılabilir hesaplayalım;

Güncel limit:303.200 TL
%9,11 YDO ile 2021 limiti: 330.821 lira 52 kuruş. Kanunu dikkate alalım ve 100 lirayı aşmayan kesiri atalım
Kesirsiz limit: 330.800 TL
Cumhurbaşkanının yetkisi ile birlikte ''tespit edilen tutar''ın %50 fazlası: 496.200 TL

Özetle, cumhurbaşkanı insiyatif aldığı takdirde bu sene limit 496.200 TL'ye kadar çıkabilir.

marto1

Eksik ve yanlış bildiğim konuda bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.
İnşallah Cumhurbaşkanımız dediğiniz gibi bir artış yapar ve yaşanacak olan mağduriyetlerimizi giderir.

arkadaşlar büyük bir olasılık ile kanunda değişikliğe gidilecek. yılda 2 defa dövize endeksli artış üzerinde duruyoruz ve bu konu üzerinde çalışmalar devam ediyor.

tanerbudak

En sağlamı odd den 6 ayda bir temin edilecek ortalama araç fiyat artış oranı olacaktır ama dövizde şimdikinden çok daha iyi teminat altına alır sınırı

Umarım Taner kardeşim olması gerekende bu çok mücadele etmiştik ama olmamıştı yasalaşmıştı umarım düzenlenir ve hatadan dönülür.

hocam ne zamana çıkar acaba, yılbaşından sonra sürem doluyor araç almayı düşünüyordum

efe66

Yılbaşına döviz endeksli düzenleme olur denildi bana ve taner beye ama siz mail atmaları aramaları ihmal etmeyin suyu devamlı sıcak tutmamız şart...

engelli telegram grubu bu konuda çok efektif gruba katılım sağlamanızı tavsiye ederim

arkadaşlar limitin yükseltilmesi için cimer'e yazı yazdım. başka başvurabileceğiz, yapabileceğimiz ne varsa yazın, yapmaya çalışalım.

SiyahPelerinliAdam

Maalesef ben sizin kadar umutlu değilim maalesef bizim durumumuzdaki insanların çok önemsendiğini düşünmüyorum.
Ama cumhurbaşkanı el atsa 450.000 TL civarı bir miktara çıksa şahsen bu beni fazlasıyla tatmin eder....

Rapor süresi

Benim çocuğuma air 2 yıllık rapor Ağustos 2021 de bitiyor. Araç almak için son alacağım süre nedir. Bazı yerlerde son altı aya kadar alınabiliyor. Doğru mudur. Yani ben en son Şubat 2021 de mi alabiliyorum

sairinelinde
330 a tatmin olanda var, 700 olsa yetmez diyende..
Mesele başta o günün şartları dikkate alınarak değerlendirilip, düşünülüp koyulmuş sınırın ne eksik ne fazla aynı seviyede tutulup korunabilmesi... Ve o gün belirlenen sınır bugün şartları dikkate alındığında 530-540 bin TL seviyelerinde.

marto1

çok güzel konuşmuş bence sayın vekile sürekli mesaj atalım dile getirsin. hatta yurtdışından getirilen araçlardaki sınırında kaldırılması fikrinide söyleyelim dile getirsin. ben mesaj attım hepiniz lütfen mesaj atın.

bu konunun torba yasanın içine konulması ihtimali var mı yoksa sadece mecliste gündeme mi getirildi ? bilginiz var mı ?

ahmetlars

Mecliste gündeme getiriyorlarki akp bir şey yapsın.Torba yasaya girebileceğini sanmıyorum.Akp engelli vekil ahmet özdemir bakanlığa önerisi var yılda 2 artış ve kur odaklı olsun diye yılbaşında onaylanır falan dedi ama bizim işi oldu bittiye getirmememiz lazım zira korpono virüsü var yasaklar olabilir meclis çalışmayabilir yalan olmasın....

herkes elini vicdanına koyup mail,twitter,cimer,ombustman yazabildiği yere yazsın

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt