Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
[SIZE=2][SIZE=3][SIZE=2]@OturanBoğa, @marto1, @SiyahPelerinliAdam, @Serkal, @efe66, @ahmetlars
Suiistimal yorumlarınıza kesinlikle katılmıyorum. Neden?

Bu işin takipçisi devletin denetim mekanizmaları olmalıdır. Bir şikayet hattı kurulur galeriye vb. yerlere araç satanları şikayet edersiniz olur biter. Kesinlikle engelli bireyin araç satışı da yasaklanmamalı hatta 5 yıl hakkı 3 yıla revize edilmelidir. Neden? Diyelim ki engelli bireyin ekonomik şartları kötüye gitti, diyelim ki hastalığına bir çare bulundu. Bu durumda elindeki sermayesini satıp paraya dönüştürmesi gerekir. Unutmamalıyız ki bu hak, bir pozitif ayrımcılık hakkıdır, bizim yaşam standartlarımıza hayat kalitemize bir nebze olsun merhem olması niyetiyle evrense çapta oluşturulmuş demokratik tüm dünya ülkelerinde sunulan bir haktır.

Biz neden suistimaller nedeniyle hakkımızdan vazgeçelim ki? Bunun denetim sorumluluğu devletindir. Bizden bir şey isteniyor ise de gördüğümüz suistimalleri şikayet edebileceğimiz bir merci oluşturulması çözüm için yeterli olacaktır. Bu yüzden bu bahaneye sığınarak yaklaşım sergileyenlerin düşüncelerini doğru bulmuyorum.

@tanerbudak bey,
Kanun değişikliğine gidilecek ise şu konuda yeni yönetmeliğe eklenmelidir. Çünkü burada açık ve bariz bir mağduriyet var. Hazır sesimizi yek pare çıkarabilmişken mağdur olan diğer arkadaşlarımızın da hakkını istemeliyiz.

Konu;

"Ayrıca görme, işitme, ruhsal vb. diğer engelleri olan bireyler, ehliyet için sağlık raporu almak istediklerinde engellerinden dolayı sağlık raporu alamayacakları ve bu bağlamda da ehliyet alamadıkları için araç kullanamamaktadırlar. Bu durumda ülkemizin de 27.05.1949 yılında imzaladığı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'de en temel haklardan olan seyahat hakkından sağlıklı bireyler ile eşit şartlarda faydalanamamakta, üstüne anayasamızda ki pozitif ayrımcılıktan ziyade negatif ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Yani sistem engelli bireye sen ehliyet alamazsın trafiğe çıkamazsın ama aynı zamanda diğer engellilerin hakkı olan ÖTV muafiyetli araç da alamazsın demektedir. Bu nedenle % 90 ve üzeri ağır engelli olan ve % 40 ve üzeri ortopedik engelli ehliyet sahibi bireylere tanınan ÖTV muafiyet hakkının, % 40 ve üzeri rapor sahibi ancak engeli nedeni ile ehliyet alamayan bireylere de ÖTV muafiyet hakkının tanınması (refakatçi eşliğinde) gerekmektedir. Bu hakkın sağlanması hem anayasamızda yer alan pozitif ayrımcılık ilkesine, hem İnsan Hakları Evrensel beyannamesine ve de toplumun vicdan ve ahlakına uygun bir davranış olacaktır. Aksi durumda bu tarz engelli vatandaşlarımız sağlıklı diğer bireyler ile eşit şartlara sahip olamamaktadır."

@OturanBoğa, Bülent bey, TSD başkanı ile iletişime geçebiliyor ise bu taleplerimizi iletebilirse seviniriz.
Devam mesajlarımda mail, dilekçe örnekleri paylaşacağım. Buradaki arkadaşlarımızın da ulaşabildikleri herkese, mail atmasını ve twitter, instagram, facebook aklınıza neresi geliyor ise dile getirmesini ve başkalarının paylaşımlarını beğenip yorum yazıp vb. küçük hareketlerle destek olmasını rica ederiz.

Unutmayalım! Ağlamayan bebeğe mama YOK. Biz hakkımızı aramazsak kimse bizim için aramayacak.[/SIZE]
[/SIZE][/SIZE]

Mail örneği;

Çok önemli ve elzem bir konuyu vaktinizi harcamadan hızlıca sizlere aktarmak ve engelli, şehit yakını/gazi tüm bireylerin sesini duyurabilmek için çok ciddi ve ivedi desteğinize ihtiyaç duyduğumuz için rahatsız ediyorum.

Malumunuzdur ki araç fiyatları aşırı arttı ve bizler ÖTV muafiyeti ile engelimize uygun ya da orta/üst seğmen araç alamaz hale geldik. Bunun nedeni 2017'de ki Yönetmelik ile araç alımlarına limit getirilmesi, araç fiyatları ve döviz kurlarındaki fahiş artışlar ile ekim ayındaki ötv oranının arttırılmasıdır. Bu etkenlerin birleşimi sonucu 2018'de 200 bin TL olarak belirlenen ÖTV muafiyet limiti bugün 303 bin TL olmuştur. Fakat araç artışları aynı dönemlerde % 135-150 oranında artmıştır. Muafiyet limiti araç piyasasına göre değil de YDO'ya göre belirlendiğinden artışın çok ciddi gerisinde kalmıştır. Aynı dönemde ÖTV Muafiyet matrahının 200 binden 500-550 bin TL'ye çıkması gerekirdi ki 2017 yönetmeliğinde kısıtlanan hakkımız korunabilsin.

Çözüm önerimiz ise; kısa vadede 2021 yılı için; ilgili yönetmelik çerçevesinde Cumhurbaşkanımızın bu limiti % 50 oranında arttırma yetkisini kullanması yönündedir. Bu sayede 2021 yılı için 454.800 TL sınırı uygulanmış olacaktır ki bu da yaramıza merhem sürer.
Uzun vadede ise yönetmelik de değişiklik yapılarak limitin eskiden olduğu gibi kaldırılması yönündedir.

Aynı zamanda yönetmelik değişikliği ile engelinden dolayı ehliyet alamayan bireyler içinde ÖTV muafiyet hakkı (refakatçi eşliğinde) getirilmelidir. Çünkü, görme, işitme, ortopedi, ruhsal vb. bireyler sahip oldukları engelleri nedeni ile ehliyet almak istediklerinde sağlık raporu olumsuz verilmekte ve ehliyet alamamaktadırlar. Yani bu kişiler, ülkemizin de 27.05.1949 yılında imzaladığı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde en temel haklardan olan seyahat hakkından sağlıklı bireyler ile eşit şartlarda faydalanamamakta ve Anayasamızda ki pozitif ayrımcılıktan ziyade negatif ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle yönetmelik düzenlemesi ile % 90 ve üzeri ağır engelli olan ve % 40 ve üzeri ortopedik engelli ehliyet sahibi bireylere tanınan ÖTV muafiyet hakkının, % 40 ve üzeri rapor sahibi ancak engeli nedeni ile ehliyet alamayan bireylere de ÖTV muafiyet hakkının tanınması (refakatçi eşliğinde) gerekmektedir.

Bu bağlamda derdimize ivedi bir şekilde derman olmanız dileği ile desteğinize muhtaç olduğumuzu ve yardımlarınızı tüm engelli, şehit/gazi yakınları adına arz ederim.

Dilekçe örneği;

İlgili Makama;
Resmi Gazete'de 27 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan, 30283 sayılı "ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 3)" uyarınca, engellilerin araç alımları, her türlü vergiler dahil en fazla 200.000 (İkiyüzbin) TL tutarındaki araçlar ile sınırlandırılmıştır.

Ancak aşağıdaki örnek tabloda da göreceğimiz üzere; YDO (Yeniden Değerleme Oranı) miktarınca her yıl artırılan bu sınır karşısında, ilgili mevzuatın asıl işaret ettiği eşya olan engellinin kullanımına yönelik araçların fiyatları fahiş miktarda artmıştır. YDO (Yeniden Değerleme Oranı) tek başına araç fiyatları baz alınarak hazırlanmadığı ve araç fiyatları açıklanan resmi YDO rakamından çok daha fazla arttığı için, yasada korunması amaçlanan sınır korunamamıştır.

Önümüzdeki günlerde belirlenecek yeni sınır, ilgili mevzuatta belirtilen "Cumhurbaşkanı, bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkilidir." ibaresi uyarınca 2021 yılının tamamında uygulanmak üzere; 2020 yılı sınırı olan 303.200 TL üzerinden %50 artırılarak güncel olarak 454.800 TL olarak uygulansa dahi; yine ilgili tebliğin yayınlandığı tarihte verilen sınırlanmış hakkı korumaya yetmemektedir. Aşağıdaki objektif hazırlanmış tabloda görüldüğü üzere, ilgili tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten bu yana, güncel olarak (Ekim 2020) araç fiyat artışları %155,34 'ü bulmuş, oysa YDO uyarınca baştan beri olan değişim %51,60 ile sınırlı kalmıştır. Üstelik bu tablo, henüz 2021 araç fiyatları oluşmadan 2020 Ekim itibariyle bu kadar vahim hale gelmiştir. 2021 sınırının uygulanacağı dönemde, sınırda yapılan artış ile gerçek ortalama fiyat artışı arasındaki farkın, çok daha artacağı abesle iştigaldir.

Ayrıca görme, işitme, ruhsal vb. diğer engelleri olan bireyler, ehliyet için sağlık raporu almak istediklerinde engellerinden dolayı sağlık raporu alamayacakları ve bu bağlamda da ehliyet alamadıkları için araç kullanamamaktadırlar. Bu durumda ülkemizin de 27.05.1949 yılında imzaladığı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde en temel haklardan olan seyahat hakkından sağlıklı bireyler ile eşit şartlarda faydalanamamakta, üstüne anayasamızda ki pozitif ayrımcılıktan ziyade negatif ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Yani sistem engelli bireye sen ehliyet alamazsın trafiğe çıkamazsın ama aynı zamanda diğer engellilerin hakkı olan ÖTV muafiyetli araç da alamazsın demektedir. Bu nedenle % 90 ve üzeri ağır engelli olan ve % 40 ve üzeri ortopedik engelli ehliyet sahibi bireylere tanınan ÖTV muafiyet hakkının, % 40 ve üzeri rapor sahibi ancak engeli nedeni ile ehliyet alamayan bireylere de ÖTV muafiyet hakkının tanınması (refakatçi eşliğinde) gerekmektedir. Bu hakkın sağlanması hem anayasamızda yer alan pozitif ayrımcılık ilkesine, hem İnsan Hakları Evrensel beyannamesine ve de toplumun vicdan ve ahlakına uygun bir davranış olacaktır. Aksi durumda bu tarz engelli vatandaşlarımız sağlıklı diğer bireyler ile eşit şartlara sahip olamamaktadır.

Bu yazıya konu olan talep, yukarıdaki tebliğ ile belirlenen vergi muafiyet sınırının kesinlikle genişletilmesi veyahut limitin kaldırılarak 2017 yılındaki limitsiz uygulamaya geri dönülerek adil ve eşit hakları sunulması yönündedir. Bu konudaki talebimiz, ilgili tarihte piyasa koşulları dikkate alınarak sınırlandırılmış olan, vergi indirimi ile alınabilecek sınırlandırılmış araç alabilme hakkının kötüleşmesi yerine, mevcut pandemi ve sağlık sorunları göz önünde bulundurularak daha da iyileştirilmesi ve korunmasından ibarettir.

Oluşan bu mağduriyetin giderilmesi ile engelliler lüks ve prestij kaygısı ile üretilmiş E(Luxury), F(Upper Luxury) sınıfındaki araçlara vergi indirimi ile ulaşmak amacında değildir. Aksine devletin engelli ve şehit yakınlarına sunmuş olduğu tek ve gerçek pozitif ayrımcılık hakkından yararlanarak onların zorlu hayatlarına bir nebze de olsa destek olunmasının ve bu hakların sosyal devlet anlayışı çerçevesinde genişletilerek korunmasını sağlamaktır. Bu bağlamda yukarıda detaylıca açıklanmış mağduriyetin, aşağıdaki örnek tabloda da gösterilen günümüz piyasa koşulları dikkate alınarak düzeltilmesini talep ediyoruz.
Gereğinin yapılmasını bilgilerinize arz ederiz.
i02PEgt.png
[/URL][/IMG]

Son olarak, sesimizin duyulmaya başladığını gösteren paylaşımları ve telegram twitter hesaplarını iletiyorum.
Lütfen aktif rol alın, bugün benim işin yok demeyin, bugün olmaz yarın olur. Destek olmanız dileği ile;
https://twitter.com/AhmetKayaCHP/status/1326536620737114122
https://twitter.com/nurhayataltaca/status/1324309636275675136

Gruplarımız; üye olalım,
https://twitter.com/sinirsizlimit
https://web.telegram.org/#/im?p=@otvmuafiyet

araba markaları yıl sonunda kampanya yapıyordu, BMW nin de 2018 sonunda bir kampanyası olmuştu ve çok cazipti, bu kampayalar yine oluyor mu var mı bilginiz bilenler onları da yazsın lütfen

Arkadaşlar Dilekçelerimizi yazalım okuyan gören herkes CİMERE yazsın....Olay CİMER de bitiyor

evet arkadaşlar güzel gelişmeler oluyor. CİMER den yazmaya devam lütfen.

Merhaba,

Dün Maliye ve Hazine bakanlığına bugün Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığına yazdım.
elimden geldiğince her gün yazıyorum.
başka nereye ulaştırabiliriz.
Güzel gelişmeleri bizimle de paylaşır mısınız #tanerbudak bey :)

suskun57 ÖTV muafiyet hakkının, % 40 ve üzeri rapor sahibi ancak engeli nedeni ile ehliyet alamayan bireylere de ÖTV muafiyet hakkının tanınması (refakatçi eşliğinde) gerekmektedir. Bu hakkın sağlanması hem anayasamızda yer alan pozitif ayrımcılık ilkesine, hem İnsan Hakları Evrensel beyannamesine ve de toplumun vicdan ve ahlakına uygun bir davranış olacaktır. Aksi durumda bu tarz engelli vatandaşlarımız sağlıklı diğer bireyler ile eşit şartlara sahip olamamaktadır.
burada biz kronik hastalar gene es geçiliyor oysa %40 üzeri bütün engellileri kapsayacak şekilde düzeltilmesi bizim gibi kronik hastalar içinde barındırması daha iyi olur.
kullandığımız ilaçlardan çoğumuzun bağışıklık sistemi zayıf veya 0 her yere toplu taşıma ile gidiyoruz resmen öleme yürüyoruz

tevfik1
Çok haklısınız benim kızımda kalp hastası eskiden %90 altındaydı ama 4-5 kişilik ortama dahi giremiyordu kandaki oksijen oranı düşüyor gözleri vücudu şişiyordu. Şükür hep aracımız vardı ama aracımız olmasa toplu taşıma ile seyahate imkan yoktu. İhtiyaca göre %90 altı engelliler de gözetilmeli...

Sermet75

Güzel haber.....CİMERE MUTLAKA YAZMALIYIZ...Cumhurbaşkanı baş danışmanı ile görüşme fırsatım oldu Sayın esengül hanım mutlaka CİMER ÜZERİNDEN YAZIN ben bizzat kendim dikate aldıracağım.....Sayımız çok az ve yetersiz kaldığı için sayı veremiyorum diyor.....Gören herkes ailesine yakınınına eş dosta yazdırsın basit bir cümle.....

Ertekin66

Devlet hastanesindeki saglık calısanları ne yapıyor biliyormusun
anlatayım dinle

bir yakının diyelimki %30 resmi rapaoru var her hangi bir saglık sorunu ile
bu saglık callısanı doktorlarla tek tek konusyor hocam benim bi akrabam var
%30 raparu var biz bu raporu %90 na tamamlamak istiyoruz ne yapabılırsınız
doktor diyorki ben anca bu kişiye şu sebebten dolayı %5 rapar veririm peki hocam sag og olun diyor ve
diger baska bolumdeki doktora telefon acıyor aynı sekılde o doktardanda %10 alıyor
diger bolumdeki doktordan %8 ve bu sekilde %90 oranında raporu resmi yoldan ama
olmayan hastalıkları göstererek rapaoru %90 tamamlayıp akrabasına arabayı alıp
kendisi kulanıyor gercek engellinin yine hakkı yenildi
yine gercek engelinin üstünden baskaları kazanc sagladı
zavalla muhtac engellide ay sonu nasıl kiramı vericem nasıl
nasıl bu ayı atlatırım diye duşune durmaya devam edicek

eskiden memura kız vermezlermiş
az maaş alıyor diye
şimdi millet memura kız vermek icin sırada bekliyor
cunku şimdi memura maaşın nekadar diye sormuyolar
şimdi memura şu soruyu soruyolar
KAC DAİREN VAR ???

Bugün Cimer'e yazdım, yarın da yazacağım.

Engelli bir T.C. vatandaşıyım. Engelli ehliyetim var ve tertibatlı otomobil kullanmaktayım. Engellilere devletimizin tanıdığı pozitif ayrımcılıklardan biri olan ÖTV istisnasından faydalanarak bir otomobil almak istiyorum. 2018 yılında 1,6 motor sınırı kaldırıldı ve ÖTVsiz alınabilecek araçlara üst limit getirildi. Yıl itibariyle 303.000 tl olan bu üst sınır yeni yılda muhtemel artış oranıyla 330.000 tl olacağına dair haberler okumaktayım. Gerek pandemi sürecinin etkisi, gerekse güncellenen ÖTV oranları sebebiyle otomobil fiyatlarında büyük artış söz konusudur. Gelişen teknolojilerle engellilerin sürüş güvenliğini ve sürüş kabiliyetini arttıran, otomatik yanan farlar, otomatik geçişli uzun kısa farlar, yağmur sensorlu silecekler, kör nokta uyarı sistemleri, vb. yenilikleri içeren bir otomobili almamız bu limit dahilinde söz konusu değildir. Limit dahilinde sadece şehir içi ulaşımda kullanılabilecek, uzun yolda güvenliği ve konforu düşük bir kaç marka ve onların da sadece en baz versiyonları kalmıştır. Ben işim gereği her gün şehirler arası yol yapmaktayım, ve engelimden dolayı sadece otomatik vitesli araç kullanabilmekteyim. Sürüş destek ve güvenlik ekstralarını göz ardı etsek bile çoğu otomobilin düz vitesli versiyonu limit içindeyken, almak zorunda olduğum otomatik vitesli versiyonu ÖTV limitini aşmaktadır. Sizden talebim, 2021 yılında olacak limit artışının saydığım gerekçeler ışığında tekrar değerlendirilip bizlerin bir kaç modele mahkum edilmediği daha geniş bir yelpazede seçim yapabileceğimiz bir tutara arttırılması veya eskiden olduğu gibi sadece 1,6 motor sınırlamasının getirilip, daha özgür seçim yapabilmemizin ve otomobil bayilerinin elinde oyuncak olmamızın önüne geçilmesidir.. Şikayetimle ilgili olarak , bizlerin durumuyla empati yaparak objektif bir değerlendirme yapacağınıza inancım tamdır. İyi çalışmalar diler, bilgilerinize arz ederim.

Yüzde 88'lik engelli raporum kanser ile ilgili herhangi fiziksel kaybım yok biraz sol kol hareket kısıtlı. Rapor yenilerken ÖTV indirimini de ekledim vergi dairesi ne verdim onaylanmış sanırım ama ben içeriğini bilmiyorum

SARUHAN

İftira atmanın ne manası var ki ? Bende sağlık çalışanıyım. Hem ben hem de kızım engelli. Kızımın engeli dıştan belli olmuyor ama %96 raporu var. Benim de aynı şekilde dışardan belli değil fakat %46 raporum var.

Sizi özür dilemeye davet ediyorum

Deniz Bey, bu raporla sıfır alabileceğiniz mi onaylanmış. Sol kol hareket kısıtlığından dolayı mı verdiler? DenizTurgut16

zenes
İçeriğini bilmiyorum onaylanan raporun sol kol hareket kısıtlılığı yüzde 4 diğer oranlar kanser kalp tansiyon ve lenfodem ile birlikte 88 oluyor

DenizTurgut16

iç hastalıklardan % 90 ve üzeri olmalı rapor oranı o da ağır engelliye girer vasi tayin edersin o getirip götürür .ANcak kol engelınden doktor uygun görür ise tertibatlı arac alabılırsın . Sürücü sağlık raporunda tertibatlı araç kullanabilir ibaresi ve ehliyetinde hangi tertibat olacak ise o tertibatın kodları olmalıdır

nuwanda

Emeğinize sağlık....Sizin yazınız üzerinden hatırlatma yapalımda millet yazsın...

Bu konuyu lütfen CİMER'e Arkadaşımızın yazdığı gibi belirtelim....6 aydır araç alamıyoruz

Yılbaşında araba almaya niyetlenen arkadaşlar , şimdiden araba bakmaya başlasınlar çünkü hiç bi bayide araba yok sıraya koyup alıyorlar.
Hazır kurlar düşmüşken de şimdiden araba için sipariş olayına girsinler.

daha devlet açıklamadan sen kafana göre her ay ötv muafiyetini belirliyorsun daha hiç birşey beli deyilken

Bayilerde çok fazla araç var

%90 limit üstü araç çoğu. Araç yok diye bir şey yok :)

Arkadaşlar mümkün oldukça CİMER yazın

isteyen engelli ötv limit arttırma ve araç bilgi paylaşım grubuna katılım sağlasın

https://t.me/otvmuafiyet

Evet arkadaşlar CİMER den lütfen yazalım. bu çok önemli. Cumhurbaşkanımızın başdanışmanı, aile bakanımızın başdanışmanı, Süleyman Soylu ve birçok milletvekilimiz ile görüşmeler yapılıyor. bir milletvekilimizin bakanlığa sunmuş olduğu bir teklif var. herkesi CİMER den yazmaya davet ediyorum. lütfen herkes anne baba eş kardeş kim varsa farklı farklı hesaplardan yazsın.

+1 den kastım çok açık, yanına da başvurdum (cimere) yazmışım daha ne diyeyim, ha siz %88 le ancak hayıflanırsınız ,ortopedik engeliniz varsa komisyonun onayını beklersiniz, yani %88 birşey ifade etmiyor + nın yanına istediğiniz rakamı yazmanızda bence bir sakınca yok

2021 yılı için ÖTV sınırı 330,400 tl olmuş doğrumu acaba ?

Bir arkadaşımın dediğine göre 2019 yılında çıkan düzenlemede raporla araç alırken alım ve teslim (vergi dairesi, noter vs) gibi yerlerde zaman kaybı yada bekleme yapmamak için raporunuzu dijitalleştirin kurumlar sizi uğraştırmadan dijitaldan raporunuzu gördüğü için zaman ve bekleme kaybınız olmaz dedi.Raporumuzu aldığımız hastaneye dijitale çevirmek istiyorum diye başvuru yapılıyormuş.İnternetten araştırayım dedim böyle bir kolaylık sağlanmış tamam fakat bazı arkadaşların idaalarına göre internete şöyle yazmış raporu dijitalleştirirken engellilik % oranında azalmalar oldu. Nedeni sorulduğunda örneğin bir hastalık yada engelden %70 verilmiş o hastalık yada engel yeni düzenlemde %50 olarak güncellendi o yüzdende rapor % oranınız düşmüş denmiş. Birde süresiz raporlarda süreliye dönenler olmuş.Ağır engelli yada ağır engelli değil kısımlarındada değişiklik olanlar olmuş. Bunları tamamen internette araştırıken okudum ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum. İnternetten çok sağlıklı bilgi bulamadım. Konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlar yazarsa bilgilenmiş oluruz. Teşekkürler.

Son düzenleme:
@emre_nx
Bence digitalleşmesi daha kötü internet ortamında sahtekarlık yapmak daha kolay ve basit o yüzden elinizdeki kağıt daha kıymetlidir.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt