Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üzerinde durulması gereken "Bir sebep" ile Devlet, en ucuz fiyatla satılan araçlar haricinde, engellilerin araç alımında ÖTV indirimi yapmaktan vazgeçti... demiştim ancak güncel tabloya bakılırsa en ucuz araçların dahi bir çoğu artık alınamıyor...

Gözüken o ki, Devlet engellilere ÖTV indirimli araç satılmasının neredeyse tamamen önüne geçti...

Evet limit isteyenler bundan sonra avuçlarına tuz döküp yalasın araba hayalini bile kurmasın.

Son düzenleme:
istismar bahane bütçe açığı şahane... kimse ithal malı çöp bile almasın istiyorlar, durum bu.

aykara

üretmeyen toplumlar yok olmaya mahkumdurlar . . ( yerli malı vardı da biz mi almadık )

450.000 olduğunda tiguan boş paket 470.000 Di şimdi 663. 000 1 ayda 190.000 zam. 450.000 araba kalmadı artık. Umarım Taner Bey sorunun çözülmesini sağlayabilir. Oran artmaz ise raporla araba işi bitti

Son düzenleme:
Fantezi yapayım biraz. Devlet İhale açıyor en ucuz fiyat kim verirse atıyorum A sınıfında opel Corsa kazanır ihaleyi sıfır vergi ile engelli alabilir. C sınıfında Corolla, C SUV da C5...Gidin ihtiyacınız olanı alın diyor.BMW Mercedes yasak. Bu bile geldiğimiz noktada güle oynaya kabul edilebilir gibi duruyor

%50 yasal artış ile olursa şayet 675k çıkar o da 375k en az ödeme demek. bayiler 400e rahat aksesuarla çıkarır fiyatı belki alınır. o kadar para kim verebilir o da ayrı bir konu.

ötv muafıyetlı engelli araç alımı

artık engelli raporu ile araç almak hayal oldu...en ucuz arac fiat agea bile 10 günde 33 bin lira zamlandi..haftalik gunluk zamlaniyorlar döviz yüzünden..ayrica buna rağmen sıfır arac bulamıyorsunuz..maaş artişlar vs nafile

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

merhaba herkese
yüzde92 engelli raporu var elimde. araç yok bayilerde tabiki. yeniden artış oranına göre hesap yapınca 450bin denmiş ama net rakam açık açık yönetmelik veya genelge ile açıklanıyor mu? önceki senelerde de bu yüzdeye göre mi belirlendi. birde araçta ki ötv oranı ne olursa olsun o düşüyor değilmi. yüzde 45 veya 80 ötv oranına göre farklı fiyatlarda düşüş oluyor çünkü. mesela 1.8 corolla hybrid bakıyorum. şu an 399bin. 400 bin yani. internette ötv düşmüş fiyat hesaplaması yapıyorum. 1.8 için yüzde 130 ötv oranı var onu düşüyor 250bin civarı fiyat veriyor. ötv yüzdeleri için bir sınır var mı? yoksa tek kıstas fiyat sınırı mı? yeni sınırdan yani 450.000 desek. ne zaman o fiyatlara çıkabiliyorum? yılbaşından hemen sonra mı? yoksa o da ayrıca genelge ile falan mı belirleniyor?

Destek olup başvuralım

HERKEZ YAZSIN BURDAN OKUMAKLA OLMUYOR CESUR1976 arkadaş ne güzel yönlendirmiş lütfen cimere başvurun .................

ben de yolladım bana ötv mezuatının metnini yolladılar sanki sorum oydu

Araçlar felaket zamlanmiş limit ne yaparsa yapsin kurtarmaz komple kalkmasi lazim artik şuan bile 330 a araba yok

Arkadaşlar hükümet değişecek! Artık bunun uçarı kaçarı kalmadı. Bizler bu limit ne kadar oldu meselelerini bırakıp yeni hükümete derdimizi anlatmaya başlamalıyız. Eskisi gibi 1.6 motor sınırlandırılması gelmeli ve ücret sınırlandırılması kalkmalı.

siyaset yapma. burası siyaset meydanı değil.

gunduzm

Burası bu konuda gayet de siyaset yeri. Bu ve benzeri korkunç hak kayıplarına kim sebep olduysa siyasi sorumlular da onlardır ve evet, seçimde hepsinin cehennem bileti alması en büyük isteğimdir.
Ağzımızda tüy bitti, başvurmadık kapı bırakmadık. Sonuç? Engelli maaşından evde bakım maaşına, emekli maaşından, sağlık raporlarına, araç alımından sürücü belgesine, eğitimin perişanlığından istihdamdaki sorunlara kadar milyon tane hak kaybı oldu ve olmaya devam ediyor. Bundan sonrası da kabus...
Bundan daha siyasi ne olabilir? Lütfen artık "engelli kardeşlerimiz siyaset üstü konudur" geyiğine müsade etmesin kimse. İliklerimize kadar siyaset içindeyiz. Kim haklarımızı elimizden alırsa bedelini öder.

Niye değil bu yaşananlar şuan ki iktidarın kötü niyetinden kaynaklanmıyor mu onlar sadece kendilerini düşünür engelliler umurlarında değil

Siyasetin tam yeri burasi afedersiniz ama engelliler hükümet yüzünden sırtını duvara yaslayıp bekliyor artik bi o kaldi tüm haklari elden aliyorlar. Kendileri en düşük mevkide olanlara bile audiler mercedesler makam arabalari aliyorlar engelli dandik c sedan alinca çari açik diyolar bu nasil bi mantik anlayişi bir turlu anlamiyorum.

gunduzm
Hocam ben hayat kalitemin bu denli dibe battığı hiç bir dönemi hatırlamıyorum. Yani tek birşeyde mi yolunda gitmez ya. O siyasi değil bu siyasi değil o zaman bu sorunların temeli neyden kaynaklı hocam? Belirtin lütfen bende kendilerine sitem edeyim.

Cimerden gelen cevap;

Sayın MURAT XXXXXXXX
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 16.11.2021 tarihinde yapmış olduğunuz 2105572060 sayılı başvurunuz 07.12.2021 tarihinde ÖTV II MÜDÜRLÜĞÜ (II-III-IV SAYILI LİSTE) (2) tarafından cevaplanmıştır:
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun, 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) bentlerine göre, engellilik oranı %90 veya üzerinde olan malûl veya engelliler ile bizzat kullanmak üzere taşıtta hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl veya engellilerce, 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobili, arazi taşıtı, SUV, steyşın vagon vb. taşıtlardan motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer tüm vergiler dâhil bedeli, 200.000 TL'yi aşmayanların ilk iktisabının vergiden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.
Mezkûr maddenin son fıkrasında ise söz konusu tutarın, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı ve Cumhurbaşkanının bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkili olduğu hükümleri yer almaktadır.
Buna göre, söz konusu tutar, 1/1/2021 tarihinden itibaren 330.800 TL olarak uygulanmakta olup, başkaca bir mevzuat değişikliği yapılmaması halinde 1/1/2022 tarihinden itibaren, 2021 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranında (%36,2) artırılmak suretiyle asgari 450.500 TL olarak uygulanacaktır.

Öte yandan, başvurunuzda yer alan öneriniz, ileride yapılacak mevzuat çalışmalarında değerlendirilmek üzere Başkanlığımız kayıtlarına alınmıştır.
Bilgilerinize sunulur.

Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri sizi internet sitesine yönlendirecek “CİMER’E GİRİŞ” adresinden takip edebilir, hizmet kalitesi ve verimliliğimizi arttırmak için “CEVABI DEĞERLENDİR” butonuna tıklayarak memnuniyet anketimizi doldurabilirsiniz.

Sıkıyorsa suv al der ve dalga geçer gibi bu cevabı göndermişler. 450 bine C suv varda bizmi almadık yada almayacağız.Tabi ya birkere limiti koydular artık hayatta değiştirmezler ancak hükümet değişirse belki.

cimere yazdım daha limit belli değil dediler kim uyduruyor bu 450 bini

asgari bu tutar diyorlar

Siyaset yapma diyen arkadaş sen engellilerin hak kayıplarından rahatsız değilsin sanırım.Önce doğruyunsavunacsn sonra biat edersin kime edecrksen

Her yere siyaset sokanları savunmak için siyaset yeri değil diyen arkadaş.Sen biliyormusun ayağımda protez 25000 tl y oldu senin adamların bunun 2000 tlsini karşılıyor.2003 de %80 i.karşılanıyordu.

Cango

aynı tarihteki başvuruma henüz cevap alamadım. Benim gönderdiğim yazıyı aile ve sosyal politikalar doğruca hazine ve maliyeye yönlendirmişler öylece kaldı başvuru

burası siyaset yeri değil diyen sevgili kardeşim, engellinin hakkını bu kadar gaspeden kim ise canı cehenneme. engelli hakim savcı olabilecek diye düzenleme yapmak elbet güzel ancak işin içine usd cari açık girince engelli düzgün araca binmesin diyen her kim ise hakkımı helal etmiyorum. seçimde bunun hesabını verecekler elbet.

dün aldığım bir bilgiye göre yeni bakan konuya olumlu bakıyormuş. ancak ben açıkçası cumhurbaşkanı yetkisi ile limitin arttırılmasını hiç ama hiç istemiyorum. yaptık deyip 3-5 sene daha oyalayacaklar. bu kanun değişmeli. ya limit kalkmalı, ya da daha önce aile bakanlığının yaptığı çalışma kabul edilmeli limit üstü araçların alınmasının da önü açılmalı. suistimal var ise denetlemek devletin görevi. bununla ilgili o kadar öneriler sunduk çok zor değil. devlet olarak 2 milyonluk araç almamıza karşı olabilirsin evet buna diyeceğim yok. lakin belli bir tutarının ötv sini devlet karşılar kalanını da parası olan vergisini öder alır. bu düzenlemeyi yapmak çok mu zor aklım almıyor. bu kafa ile devam ederler ise ilk seçimde balkon değil kümes konuşması yaparlar artık. yeni bakan olumlu bakıyor ama neye olumlu bal-kıyor. cb yetkisi ile bir miktar daha arttırıp hadi engelliye müjde derler ise alsın başına çalsınlar o limiti. araçlara her hafta zam geliyor. zaten 2023 te yerli otomobil TOGG seri üretime geçecek diye reklamını yapıyorlar. madem öyle yerli otomobil çıkana kadar kaldırın limiti, yerli otomobil çıkınca da engelliye sadece bu aracı ötv siz veriyorum dersin. hem SUV, hem sedan modeli var. anlatıldığı gibi ise oldukça da donanımlı. bu çözümleri bizler düşünüyoruz ama devletin o kadar bürokratı düşünemiyor mu anlamıyorum. hepsi şak şak padişahım çok yaşa derdinde. engelleri birlikte aştık programı yaparlar gidecek kişiler belli, sorulacak sorular belli. alınan cevap sonrası hepsi şak şak. ahu hiç mi sorunun yok tekerlekli sandalyeli bir engellisin en kardeşim bu kadar mı memnunsun hayatından.

ya bu işi çözecekler ya da ilk seçimde engelli gereğini yapacak başka yolu yok.

2015 yılında honda civic aldım yaklaşık 2 yıllık memur maaşım ediyordu şimdi aynı aracın sıfırı yaklaşık 9 yıllık maaşım ediyor. Eriyen maaşlar ve batan ekonomi. Bunun sorumlusu kim ? Marketlerde çalışanlar işi gücü bırakmış sürekli fiyat etiketi değişiyor.

Varsayalım limit 1 milyon TL oldu, nasıl alacaksınız bu 1 milyonluk araçları ? hangi parayla ? bir yandan açız iş yok aş yok diyorsunuz diğer yandan limitler en az 500 Bin TL olmalı diyorsunuz. Bu ne yaman çelişki ? Benim için limit değil, istediğim aracı alabilecekmiyim bu önemli.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt