Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2023 yılı limiti belli oldu: 1.004.200 TL

Arkadaşlar ne kadarlık araç alabiliyoruz? Veya alırsak engelli maaşı kesilir mi???

mchi
Vw skoda ve audi aylardır yaşadığınızı yaşatıyorlar
Vw 8 aydır araç yok diyor
Skoda yı aradım normal araç sordum buyurun efendim 2 aracımız mevcut octavia diyerek davet ettiler. Ötv indirimialacağımı söyleyince birden tavrı değişti alamazsınız deyip telefonu kapattı temsilci. Şikayet etmeme rağmen bişey değişmedi.
Vw desen zaten aylardır gidip görüşmeme rağmen golf için yok deniyor normal istesende yok ötv istersen hiç yok 😅
Vag grubu mu adamlar sanki altın satıyor olsada yok olmasada.

En krali volvoymus zamaninda kiyak yaptilar almadik aklima tukureyim

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Arkadaşlar bir sorum olacak. Şimdi telefon imei kayıtı uygulanırken 3 takvim yılı olarak sınır belirleniyor, yani örneğin Aralık 2022'de kaydedildiyse 1 Ocak 2025'den itibaren yeniden kaydedilebiliyor, bu da aslında 2 yıl gibi bir süreye denk geliyor 3 takvim yılı olmasına rağmen (2022-2023-2024). Engelli araçlarındaki 5 yıl sınırı da bunun gibi mi işliyor acaba? Yoksa doğrudan hangi gün ve ay üzerinden 5 yıl doluyorsa o şekilde mi? Yani örneğin 2018 Ağustos'ta alınan bir araç, yine 2023 Ağustos'u mu beklemek zorunda yoksa 2023'e geçtiğinde satışa çıkabilir mi?

Bence fiyatı limiti kaldırılsın eskisi gibi 1,6 motor şartı geri getirilsin artık her modelin hemen hemen hepsinin 1,6 motoru var kaldıki enazından yurtdışı araç getirme işimizde kolaylaşır böylece

Gün ay olarak hesaplanır

1,6 motor ve Türkiye’deki kasko değeri ile amortisman hesaplanıyor yaşına göre

Dün gördüğüm kadarıyla araç bulunabilirliği ile ilgili sıkıntı yok.

Arkadaşıma 2. El araç almak için galerilerin yoğun olduğu bir bölgeye gittik. Orada tam dolu tır sıfır araç vardı x markaya ait. Üzerinde ticariden sedana Hb’den suv’a tüm modeller vardı. Bayinin yok dediği aylardır gelmiyor dediği modeller bile vardı. Galeriye indirdiler hepsini.

Yani kısacası bize araç yok, yurt dışından gelen kısıtlı araçların çoğu da daha bayiye girmeden galerilere satılıyor demekki. Baz model veya B sınıf tutmayan modelleri verecekler sadece. Dolu araç almak isteyen galeriden alacak, ÖTV li fiyat üzerinden.

Dün eşimle bütün markaları gezdik araba yok, yersen tabi yeni yıldan sonra zam gelecek onu bekliyor çakallar,, ben ford puma yı begendim ama hem limit hem param yetmiyor ona :(((

2021 kasım ayında hakkımız doğmasına rağmen araba alamadık 1 ocaktan itibaren fiyatların yükselmesinden kaygılıyım. fiyatlar yükselmese de istediğimiz arabayı alabilirsek iyi olacak ama asgari ücrete, memur ve emeklilere yapılan zamlar haliyle arabalara da zam yapılacağı kanısındayım.

Arkadaşlar o kadar karamsar olmayın, istemeyerek de olsa YD üzerinde bir yetki kullanmayacaklar,
Bir defa yasadan benim anladığım %50 +/- yetkisini veriyor, tutki kullandı 500 bin tl düşer, ÖTV matrahını 595 bin ile sınırladığı yerde indirim uygulamaz,
Unutmayın biz araç alırken, ÖTVnin KDV sinide ödüyoruz.
Farkında iseniz sadece MTV de kullandı ama trafik cezası ve başka kalemlerde bildiğim kadarıyla yetki kullanmadı,
EYT ve enflasyon hükümeti fena salladı,

MUR37

yanlış anlamıssın %50 arttırma yetkısı var düşürme diye bıse yyok . İnsanları yanlıs yonlendırmeyın

Uzun lafın kısası ev gibi arabada hayal oldu bize...

egemmm

Arkadaşım bence sen kendini düzelt,
yasa açık ve net; CB YDO üzerinde 50% +/- yetkisi vardır diyor,
Hatta MTV de bu yetkiyi kullanarak 50% indireme gitti.
Bilmem anlatabildim mi?

MUR37

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ

“(Ek paragraf:RG-27/12/2017-30283)(26) ÖTV Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri kapsamında iktisap edilebilecek aynı Kanuna ekli 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan taşıtlara ilişkin bedelin üst sınırı, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Cumhurbaşkanı, bu şekilde tespit edilen tutarı %50’sine kadar artırmaya yetkilidir.”

Özgür&özgür

Vergi, ceza ve harçlara yüzde 122,93 zam yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu zammı düşürme yetkisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aziz Konukman, “Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanmalı” dedi.

Vergi, ceza ve harçlara yapılması beklenen yüzde 122,93 (Yeniden değerleme oranı bu düzeyde ilan edilecek) zam kapıda. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına göre, yeniden değerleme oranı (YDO), yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre TÜİK ÜFE’sinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olup, bu oranın (yüzde 122,93) Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilan edilmesi gerekiyor. İlanın bu ay içerisinde yayımlanması bekleniyor.

Bu hüküm uyarınca yeniden değerleme oranı 2022 yılı için yüzde 122,93 olarak tespit edilecek. Yayımlanacak tebliğ gereği, ocak 2023’de maktu vergilerde (Çevre temizlik vergisi, emlak vergisi, motorlu taşıt vergilerinin (MTV) tamamı ile bazı işlemlere ilişkin harçlar, damga vergileri ve özel tüketim vergileri maktu olarak belirleniyor) emlak hariç (Emlak Vergisi Kanunu’nda matrahın hesabında vergi değerlerinin her yıl YDO’nun yarısı kadar artırılarak uygulanması öngörülüyor) yüzde 36,20’lik bir artış yapılması anlamına geliyor. Bunun dışında vergi cezaları, trafik cezaları da yine bu oranda artacak.

İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, “YDO’da artış öngörülen bu düzenlemelerin hemen hemen hepsinde yeni rejime geçilmesiyle birlikte Cumhurbaşkanına ilgili tutar, had veya tarifeyi daha düşük oranda artırabilme, bazen de daha fazla artırma yetkisi verilmiştir. Cumhurbaşkanı, bu surette tespit edilen had ve tutarları yüzde 50’sine kadar artırmaya veya indirmeye yetkilidir. Daha önce bu yetki Bakanlar Kurulunda idi. Bu nedenle sadece YDO’ya bakmayıp, Cumhurbaşkanlığı kararlarını da izlemek gerekiyor” dedi.

Yani yeni rejimle her türlü yetkiye sahiptir.
Haa bunu yaparmı yapmaz, ancak doğru bilgiye göre hareket etmek lazım!!

Firmalar ÖTV siz araç satışnda zarar mı ediyor neden bize araç satma taraftari değiller? Bilen biri yeşillendirsin lütfen

MUR37

Olur duzeltırım . O indirime gittiği vergıler şirin gorünmek ıcın . Bu iş ile alakası yok . Haa ama düşürür insanları daha da zora sokar o ayrı. HEr zaman Söylüyorum Lİmiti savunan AKIL YOKSUNLARI şimdi çıksın konussun hükümeti savunsunlar

Yeniden değerlendirme Oranı'nın (YDO) cezalara yansıtılması söz konusu olduğunda indirime gidebiliyor fakat ÖTV üst limit belirlenmesinde böyle bir durum kanunen mümkün değil.

Yani üst limitin 1 milyon 4 bin TL'ye yükseltilmesi lütuf olmayacak zaten kanunen bu şekilde belirlenmek zorunda.

Yanlış bilgiler ve yorumlar ile kafaları karıştırmayalım lütfen.

günaydın,

ne zaman belirlenecek, halen açıklanmadı. Resmi gazetede mi yayınlanacak direkt acaba.

geçen yıl 21 aralık da acıklanmıstı . 1 ocak da resmı gazetede yayınlanmıstı . BU sene uzadı . Uzadığı için bizim toplumumuz da 700 lere falan duserse dıye bekjlıyor . Tepkı sıfır . . BU hafta acıklanması lazım geç bıle kalındı

egemmm
Geçen yıl 21 Aralık 2021de resmi gazetede yayımlandı, 01 Ocak 2022de ise yürürlüğe girdi. Dolayısıyla, evet resmi gazetede yayımlanma süreci geçen seneye göre gecikti.

Ayrıca şunu da belirtmek gerekiyor. Engelliler için Ötv muafiyeti bir VERGİ, HARÇ ya da CEZA değil; bir HAKTIR ve mevzuatta da net şekilde açıklandığı üzere Sn. Cumhurbaşkanının bu hususta YDO oranında belirlenmiş olan yıllık alım limitini %50'ye kadar artırma yetkisi vardır. Yasanın çıktığı tarihten bu yana söz konusu yetki henüz kullanılmış değildir. Temennim 2023 yılı için bu yetkinin kullanılmasıdır.

Son düzenleme:
Arkadaşlar:
YDO üzerinde CB nin 50% oranında artırıp düşürme yetkisi var,
Bu bir kesin bilgidir.
Yani 123’ü 173’de yapabilir,
123’ü 61,5 de yapabilir,
Bundan sonrası senin benim yorumumdur.

Ama bizi bu hale getirenler utansın diyorum,

Alım gücümüz yok artık yok!!
Ortalama 10 bin tl giren bir eve 600 binlik bir araba nasıl girebilir ona bakın siz,
Şuan 1000 tl nin 100 tl kadar değeri yokki
Herşey bitti arabamı kaldı,

Sağlık sektöründe daha fazla canımız yanmıyor mu?
İki ayda 8 paket bez kullanıyoruz ama devlet bir paketini bile karşılayamıyor,
Keza sonda yine aynı, akülü arabalar yine aynı şuan eli ayağı düzgün bir akülü 100 bin tl üstünde!!

MUR37

Ben yorum yapmıyorum, doğrudan mevzuatı söylüyorum. Dayanak göstermeden, yorumda bulunarak ve yanlış bilgi vererek, bu forumda bulunan ve bilgi sahibi olmaya çalışan kişileri asıl yanıltan üzgünüm ama sizsiniz. Bu konudaki son mesajımdır. Bundan sonra kim nasıl algılamak isterse öyle algılasın…

MUR37

Dediklerinin hepsine katılıoyorum . AKP bütün işleyen sistemi her anlamda bozdu .Resmen insanları bitirmek için gelmısler anlaşmalı gibi. Sen şu iddaa ettiğin düşürme yetkisinin yazısını kopyalarmısın buraya görelim.

Cumhur başkanının YDO oranını düşürme yetkisi var ama onda da sadece bazı kalemlerde yetkisi var öreneğin mtv düşürdüğü gibi ama trafik cezalarını düşürme yetkisi yok, aynen ötv tavan limitini düşürme yetkisi olmadığı gibi kanunda açık bu kalemleri sadece %50 artırabiliyor düşürme yetkisi yok. Şu an limit 1milyon 4bin ama artma ihtimali var.

egemmm

26 Temmuz Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile, motorlu araçlarda ÖTV’yi sıfırlama ve artırma yetkisi cumhurbaşkanına verildi. Daha önce Bakanlar Kurulu’na ait olan bu yetki ile ÖTV bir katına kadar artırılabilirdi ancak yeni düzenleme ile cumhurbaşkanının ÖTV’yi üç katına kadar artırma yetkisi olacak.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulamaya konulmasıyla ortadan kalkan Bakanlar Kurulu’nda olan Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) düzenleme yetkisi, Resmi Gazete’deki tebliğ ile cumhurbaşkanına verildi. “Motorlu araçların ÖTV oranlarını bir katına artırma veya sıfıra kadar indirme” yetkisi tebliğde, “ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını üç katına kadar artırma veya sıfıra indirme” olarak düzenlendi.

Tebliğde belirlenen sınırlar içinde kalmak şartıyla, “87.03 GTİP numarasında yer alan mallar için farklı matrah grupları oluşturmaya, malların matrah grupları, motor gücü, cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri, istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirlemeye” cumhurbaşkanının yetkili olduğu belirtildi. İtfaiye öncü araçları ise ÖTV kapsamından çıkarıldı.

Kusura bakmayın link atamadım ama merakınızı gidermek adına 26 Temmuzda yayınlanan resmi gazetede ne yazıyor okumanızı tavsiye ediyorum.

selam hocam eski tarihli 1999 üzerinde TC kimlik numarası olmayan rapor geçerlimidir.

Resmi olarak açıklanınca beni etiketler misinz göreyim

MUR37

ötv matrahı ile engelli istisnası be alaka, bilmiyorsanız yorum yapmak zorunda değilsiniz

Üst Alt