Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2023 yılı limiti belli oldu: 1.004.200 TL

Er_Kan_

bana cimerden yazı geldi paylaştım....

BUGÜN eşim heryeri aradı hatta yakın şehirleri de aradı ...ellerine bayinin 3-4 araç geliyormuş onlarda bitmişmişmişmiş hepinizin gözünü toprak doyursun ...

raporlarda da olmadık sorunlar çıkarıyorlarmış, tertbiatlı araç kullanır değil kullanması gereklidir yazmalı demiş maliye diye duydum

Erkan bey size nasil bir cevap geldi ben de maliye bakanligindan sordum henuz cevap yok rica etsem paylasir misiniz

raporlarda da olmadık sorunlar çıkarıyorlarmış, tertbiatlı araç kullanır değil kullanması gereklidir yazmalı demiş maliye diye duydum

:) biraz komık olmus bu yazı oyle sey olacagını sanmam şayet oyle bırseyg ercekten var ıse vermemek ıcın yapıyorlardır şikayet edılmelı

Şimdi tekrar kontrol ettim, Henüz bana cevap gelmedi.

hanifeaydın arkadaşım cevap ne geldi, paylaşırmısın.

Hanife aydin size cimerden ne yazsisi geldi acaba paylasir misiniz

Aynı şekilde bende aldığım aracı eşim kullanamadığı için iptal ettim.

Özel tertibatlı araç kullanabilir gibi tercih içeren ifadelerin yerine özel tertibatlı araç kullanması gereklidir gibi zorunluluk ifade eden cümlenin raporda yazılması yeni olan bir şey değil, 2019 yılında yayınlanan yönetmelikte zaten var olan bir şey.

Araç alma sürecinde öğrendiklerim...
1. Bayilerin elinde araç var ama liste fiyatından vermek istemiyorlar. İsim marka model vermeden şöyle yazayım. Bir araç için anlaştık bayiyle. Bayi liste fiyatından veremeyeceğini ama 75 bin fark verirseniz verebileceğini söyledi. Ben de kabul ettim. Bugün aradılar, 75 bin fark (rüşvet) az gelmiş 150 bin fark istiyorlar. 150 bin fark verirsem aracı vereceklerini söylediler. Ben kabul etmedim.
2. Başka bir bayide tanıdığım vardı. Opel marka bir araç için en az 100 bin fark isteyeceklerini söylediler.
3. Bayiler ağzınızı yokluyor. Fark verecekseniz aracı size ayırıyorlar.
4. Maalesef TR'de otomotiv bayileri resmi satıcıların tefeciden farkı kalmamış.
5. İstanbuldaki bazı bayiler limit dahilinde bile olsa her aracı vermiyor. Satılmayan düşük modellerini vereceklerini söylüyor. piyasası iyi olan araçları vermek istemiyor bunu da açıkça söylüyorlar.
Sonuç itibariyle araç alamadım.

Benego

Direk şikayet edin . Bu paraları da ödemeyin sakın. Bu yapılan ticaret filan değildir. Resmen şerefsizliktir.

Az önce bir bayi ile kounuştum güneyden,daha önce de araç aldım onlardan tanışıyoruz.İstediğim araç 1050k civarı,50 bin kar etmiyormusunuz bir araçtan 1000k fatura kesin ben sizden 50k lık koruma paketi kasko ek garanti vs alırım dedim Maliye çok pimpirikli eskisi gibi değil netleşmesi gereken şeyler var dedi.%1 gözüküyor benim kârım marj hiç yok dedi faturayı az kesmek için...Maliye diyormuş il dışına araba vermem..Ulan dedim Bayburtlu Ardahanlı arabayı nerden alacak? .
Konya Maliyesi hele aracın liste fiyatına internette ne ise onun üzerinden veririm dyormuş....Yani araç 1 miyon 6 bin ise vermem diyormuş. Anlayacağınız mesele sadece suistimali engellemek değil engelliyi de engellemek.Liste fiyatı üzerinden indirim hesaplamak nedir aw sen bilmiyormusun gümrükte kaç paraya giriyor bu araba, biliyorsun.Desene yurda giriş fiyatı 25 Bin dolar ve altı diye mesela?
Siz meseleyi halen suistimali engellemek sanıyorsunuz...Adım adım kesiyorlar bu hakkı..

egemmm evet banada aynisidediler 2017tarihli sürekli raporumla kullanmasi gereklidir yazmadığı için alamazsınız dediler

zenes

benim raporda aynen şu yazıyor:

"ÖTV-MTV İNDİRİMİNDEN FAYDALANIR. Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir"

Engellilere araç alımında 1.004.000 TL limit koyarak engel olan hükümetimiz bayilerin insafına ve kucağına teslim ettiler bizleri. Bayilerde araç var, yok diyorlar. Bazılarıda araç var 90.000 ila 200.000 arasında ekstra para talep ediyorlar.

Engellilere araç alımında (bedelini ve kdv sini ödeyerek satın aldığımız) 1.004.000 TL limit koyarak engel olan hükümet, belediye başkanları ve vekillere de aynı limiti uygulasınlar.

Honda City 355.500 e anlaştık ay sonunda teslim edecekler inşallah 9.000 TL fazla oldu cam filmi seramik kaplama motor koruma kaput koruma gibi şeyler verdiler 9 binlik farka

15 20 senedir araba almak için çabaladım ama maddi durumlar el vermedi alamadım. Bu yıl tam alacağım dedim ama bu sefer de limit ve araç kıtlığıyla karşılaştım. Gittiğim bayi araç şu an yok dedi ama gelince 700 750 bin hazırlamamı istedi. 950 bin olan araca 750 bin istiyorlar. Ötv indiriminin ne anlamı kaldı. Sanki tüm bayiler anlaşmış gibi mart ayına kadar araba yok diyorlar.

Bayiler kafalarina gore fiyat cekiyorlar bildigin fırsatçilik yapiyorlar. Stok yaparlar kimse gık demez, karaborsa araba satarlar kimse bisey demez inş öyle bi zaman gelirki araba satamaz hale gelirsiniz. Bi arkadas sifir araclar bayiye gelmeden tirlarla ankara otonomiye indiriliyor diyor.

ertem

Kaput koruma yaptırma tavsiye etmem . Çıkarırken extra para istitolar ve kaputun boyasına zarar verebılıyor .

Opel Mokka için 700 bin istedi. Elinde hazır varmış. Liste fiyatı 913 bin. 507 bine vermesi gereken araca 200 bin fark istiyor. Almazsan marta kadar araba yok diyor. Marta kadar da araçlar 2 defa zam görür

herkese merhaba. otomotiv sektöründe çalışıyorum. bazı yorumlara istinaden bu mesajı yazma gereği duydum. firma/marka ismi vermeyeceğim ama şirket sahiplerimiz, genel müdürlerimiz; zaten ayda 5-10 araç geliyor, onları da kârlı satalım, elden 20-50-100 bin TL alın demiyor. ama yorumlarda bir çok kişi elden para istendiğini dile getirmiş. bu açıktan talep edilen paradan şirket sahibinin haberi yoksa? bu para doğrudan o danışmanın cebine gidiyor demektir. engelli raporu olanlar zaten 2 yıldır limit yüzünden mağdur ediliyor. şimdi limit 1 milyon olmuşken liste fiyatı 900 bin TL olan aracı, ötv muafiyeti ile 500 bin TL'ye alabilecekken neden açıktan 200 bin TL "rüşvet" vereyim? yerinizde olsam önce bu açıktan para isteme mevzusunu yazılı olarak yapardım (mail, whatsapp vb). sonra bu elden para isteme konusunu şirketin genel müdürü veya bayi sahibi ile görüşürüm. eğer onlar da yapılan şeyin doğru olduğunu savunursa, ilgili marka distribütörüne iletirim. bayi adı, danışman ismi, aracın sipariş numarası (veya şasi numarası) ile birlikte. elden para istemenin hukuki olmadığını, distribütör olarak buna müsaade etmemelerini isteyin. kesin olumlu sonuç alırsınız. muhtemelen ilgilendiğiniz aracı o bayimiz satmış diyecekler ama pes etmeyin, mağdur edildiğinizi, size farklı bir bayiden başka bir araç temin etmelerini talep edin. diyelim ki distribütör de işi başından savdı, Tüketici Hakem Heyeti, Cimer, Bimer, Maliye Bakanlığı gibi resmi kurumlara durumu bildirin. bu süreç uzar, o zamana kadar araç fiyatlarına zam gelir, yine araç alamam vb endişeniz varsa, açıktan talep ettikleri parayı ödeyin. tüm işlemler bittikten sonra aracınızı teslim alın ve akabinde elinizdeki evraklarla firmaya dava açın. mesela siz firmaya 500 bin TL araç için +200 bin TL elden (rüşvet), toplam 700 bin TL ödediniz. bayi size ancak 500 bin TL'lik resmi fatura verir, elden aldığı parayı size resmi evrak olarak ibraz edemez. formalite icabı 200 bin TL'lik cam filmi, seramik kaplama vb faturası kesse bile bunun hükmü olmaz, o paralara öyle bir uygulamanın olmadığını herkes bilir. o yüzden hukuki süreci her türlü kazanırsınız ve işin sonunda o 200 bin liranızı geri alırsınız.

diğer bayileri bilmiyorum ama biz stoklu çalışmıyoruz. zaten ayda 10-20 araç geliyor onları da aylarca sırada bekleyen müşterilere sahiplendiriyoruz. distribütörün tarafımıza kestiği aracın bedelini, 10 günde ödüyoruz. aracı stokta bekletmek mali külfet getiriyor, diğer yandan bir gecede ötv artışı olabilir, %80 olan oran %110'a çıkabilir vs vs.

araç soruyoruz ama yok, net bir tarih de vermiyor bayiler diyorsunuz. yine kendi firmam üzerinden örnek vereceğim. pandemi öncesinde 3-4 ayda üretilip tarafımıza ulaşan bir araç, son 1 yıldır 9-10 ayda anca geliyor. hep bir belirsizlik, muamma. tarafımıza hangi araç gelecek, donanımı ne, rengi ne belli değil. inanın bizler için de sancılı bir süreç. günde onlarca kişi plazaya geliyor veya telefonla arıyor. araç yok, ne zaman geleceği belli değil veya 5-6 aydan önce gelir demek bizler için hoş değil ama elimizden gelen bişey yok.

eski mesajların birinde limitin üzerinde olan araca indirip yapıp alamaz mıyız diye bayiye sorduk ama olmaz dediler benzeri bir şey okudum. o konu hakikaten doğru ve maalesef bayiler zan altında bırakıldı ve Maliye tarafından denetleme geçirdiler. güncel limit üzerinden örnek vermek gerekirse. mesela anahtar teslim fiyatı 1.009.000 TL olan bir araç, ötv limitine takılırken bayi olarak araca 1.000 TL indirim yapsak aynı araç ötv muafiyetinden yararlanabilir. baktığınız zaman çok makul ve masum bir indirim. cüzzi bir indirim, yapalım, raporu olan bir vatandaşımız da araç sahibi olur diyoruz ama denetleme olduğunda "bu indirimi, Devletin kasasına %80 ötv girmesin diye mi yaptınız" şeklinde bir tavra maruz kalıyoruz. işte sırf buna mahal vermemek adına liste fiyatının altında veya üstünde fiyat vermiyoruz.

bazı üyeler elimizdeki rapor ile ötv siz araç alma hakkımız varken bize olmaz dediler vb yorumlar yazmış. kanun açık. %90 ve üzeri olanlar hangi şartlarla araç alabilir veya %90 altı raporu olanlar hangi şartlarla araç alabilir hepsi belli. sizin engeliniz, kanunda belirtilen kriterlere uyuyorsa, ona göre düzenlenmiş bir raporunuz (süresiz veya dolmasına min 6 ay olan), ehliyetiniz varsa (aparat veya otomatik vitesli olacaksa: uygun kodları içeren) size kim mani olabilir?

bana göre engelli raporu olan herkes araç alabilmeli. adamın vücudunun yarısı iflas etmiş %80 rapor ile ötv muaf alamıyor, diğer yandan %20 raporu olan başka bir vatandaş, araca hareket ettirici tertibat gerekiyor diye ötv muaf alabiliyor. gönül ister ki herkes sağlıklı olsun da bu ötv muafiyeti olmasın ama vatandaşın bir engeli varsa %30-%80-%90 ayrımı olmadan herkes yararlanabilmeli. haa içimizde bunu suistimal edenler elbette var, görüyoruz, duyuyoruz. bir örnek vereyim: rapor sahibinin maddi durumu yok, ödemeyi komşusu yapıyor ve aracı komşusu kullanıyor. böyle binlerce art niyetli örnek var. buna kesinlikle karşıyım. işte burada Devletin kontrol mekanizması olacak. araçları takibe alsın, denetlesin, ikamet ettiği bölgede komşuya/esnafa sorsun vs. bu tarz usulsüzlükleri tespit etmek zor olmasa gerek. tespit et, ver cezayı, hem aracı kullanana hem de raporunu kullanmasına izin verene. ama kallavi bir ceza olacak, caydırıcı olacak. gör bakalım alabiliyorlar mı? Devlet bu ötv muaflarda şaibe olduğuna inanıyorsa, icabında raporlar da sorgulanmalı. %90 raporu olan birisi hakikaten %90'ı hak ediyor mu, aslında %80 alacakken torpil ile heyetten %90'mı almış vb durumları da araştırsın ve HAKKI olan HERKES bu muafiyetten yararlansın.

Peki cevabını bulamadığım bir soruyu sizlere sormak istiyorum.
Diyelim bugün araç için sıraya girdik, (üst limitle 2023 yılı değişim olmayacağına göre) araç nisan ayında geldi ve en kötü ihtimalle %5 zamlı oldu, ve 50k araç fiyatı arttı, dolayısıyla, üst limiti geçmiş olacak, Bayide aracı aldığınız gün ki fiyat üzerinden fatura kesilecek,
Maliye bunu nasıl görecek;
Uygundur mu der yoksa, limit üstü diyerek redmi edecek?

Bu durumda nasıl bir yol izleyeceğiz, mec

Merhabalar bu ara sürekli linkini attığım haberdeki gibi paylaşımlar yapılıyor aslı astarı nedir bunun ?
https://www.haberturk.com/sifir-eng...gelli-otv-indirim-hesaplama-3552644-ekonomi/9
İçeriğinde yazan bir kısmını alıntılayayım;
"YÜZDE 40-89 ARASI ENGELLİ ORANI

Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
2023 ENGELLİ ARAÇ ALIM SATIM ŞARTLARI NELERDİR?

(Yüzde 40 engelli raporu olanlar)

- 18 yaşını doldurmuş olmak.

- Ehliyet sahibi olmak.

- Araçta engel durumuna göre herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa "Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır" ibaresi olmalı.

- Raporda "Otomatik vitesli araç kullanabilir" veya "Otomatik vitesli araç kullanamaz" ibaresi olmalı.

- Yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu

- Raporda "Sürücü belgesi alabilir" ibaresi olmalı.

- Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda "Tertibatlı araç kullanır" ibaresi olmalı."

Bizim dosya dün maliyeden geçti. Gelin ve damadı 1. Derece yakın kabul ediyorlar bilginize.

"ÖTV-MTV İNDİRİMİNDEN FAYDALANIR. Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir"

Benimde Otv indirimi icin yazmakta. Maliye biz bu raporu hastaneden teyit ettirecegiz dedi. Zaten yeni tip B engelli ehliyetimi aldim gerekli kod numaralari da yazmakta. Yani eski raporunuz gecerlidir. Maliye kendi insiyatifi ile olamaz diyemez . Tam tesekkullu devlet hastanesinden alinan raporunuz süresiz ise degistirmenize de gerek yoktur. Sadece yeni tip ehliyetiniz olsun ve raporunuzla uyumlu olsun

yönetmelikdede "kullanması gereklidir" şeklinde

Kazanilmis hakkinizi elinizden alamazlar. Raporunuz usulune uygun olarak alinmis ise hic bir sorun yasamayacaksiniz emin olun.

Engelli ehliyetim var sol kol tüm kodlar yazıyor vergi dairesi engelli raporunda ötv ibaresi yok o yüzden yeni rapor almalısın dedi

Neden bu kadar çok eksik ve hatalı bilgi veriyorsunuz? Oyder in maliye bakanı ile yaptığı konuşmalardan da bahsedin, o görüşme sonrası ilk etapta yazılan cezaların yüzde elli indirildiğini söyleyin, cezanın neden yazıldıgını, ikinci firma kuran bayilerden bahsedin ve iki firma arası satış işlemlerini söyleyin, indirim konusuna gelince. İthal araçlarda gümrük fiyatının altına düşmemek ve makul kabul edilen yüzde 10 indirim olabileceğini de söyleyin.

Bu siteyi takip edenler bedensel yada ruhsal engelli olabilir ama aptal salak geri zekalı değil? Bu muameleyi yapmaya kimsenin kimseye hakkı yok,

Bizzat devlette memur olarak çalışıyorum ve 30 yıllık hukukumuz olan kardeşim dediğim kişi maliye de müfettiş. Yani benim yazdıklarım net bilgi.

Guruba çok yazmıyorum ama bende dahil buradaki engelli kişilerle alay eder gibi cevap yazman doğru değil.

Bate adlı kişiye cevaben yukarıda yazdığım

Üst Alt