Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin emekliliğine dair 15 Ocak 2015'deki değişiklikle ilgili genelge yayınlandı | 7 Şubat 2025/4

@mteren Zahmet oldu size de çok teşekkür ederim ilgi alakanız için, sağolun işiniz gücünüz rast gitsin🙏

Fakat işverenimin bunca detaya girip işimi halletme girişiminde bulunacağını hiç sanmıyorum. Durumu ona açmadan 4a lı olarak direkt ödemesini yapıp konuyu kapatsam daha iyi olacak gibi.

Eyt sonuçlanmamış emeklilikler üzerinden bir hak kaybı olarak kabul edilip hak iadesi yönünde bir irade gerçekleştiyse engellilerin vergi indirimi baltazar ile emekli olma haklarıda geri verilecektir diye düşünüyorum toplumun en korunması gereken engelli kesimi bu derece madur etmenin sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmadığını söylemek gerekir
@ozghcttpli,

@Konyaereğli,

Sosyal devlet ilkesi çok zamandır komada. Hepimiz yaşadıklarımızı biliyoruz birbirimize anlatmak abes. Ama yeni nesil arkadaşlar için yazıyoruz bazı şeyleri. Bende sol ayak polio var sadece kisaliktan 1999da %40 rapor aldım. Sonra yıllar içinde cetveli eğe büke her hastalık grubunun canına okudular. Yine 99 da motor ve fiyat kısıtı olmadan araba alırdık. Hatta yurtdışından bolca araç gelmiştir. (Hilesini yapan mercedeslerle para kazananlar elbette oldu) Sonra motor kısıtı, ardından limite geçiş ve şimdide saçma bir durum. Sen üreticisinin milyonlarca dolar yatırım yaparak ürettiği ve satış fiyatı belirlediği araç fiyatından minimum %116 vergi alırsan bu kapıyı kaybetmek istemezsin tabi.
Umarım emeklilik bekleyen ve olmuşlar için en hayırlısı olur.

Arkadaşlar selam...Bu konuda ben de gol yedim...ama birseyler yapmam gerekir diye düşündüm...sizden ricam konu başlığı da açtım ama görmezsiniz diye buraya yazayım @58Ozgur07 kullanici adi ile twitter konuyu ele aldım dilim döndüğünce paylaşım lutfen

Arkadaşlar Xte özgür arkadaşı takip edelim. Sayfasında gayet güzel yazmış. Beğenip yeniden paylaşalım. Kardeş senden de ricam. Bunları ara ara özet şeklinde taze. Bence çok uzatmışsin . Konu dağılmasın. Ve burada yaptığın gibi birçok kişiyi etiketle. Biz de paylaşalım. Anca bu şekilde ses getirebiliriz...

Benim aslında amacım buraya yetkili birilerini çekerek basimdan geçen olayı paylaşmak bu yasanın buna benzer büyük sorunlara yol açtığını sadece bir ben bunu yaşadım daha neleri vardir diyebilmek... o açıdan detaya girdim ama burada önemli olan etkileşim bunu başarmak lazim....ben sosyal medya falan kullanmıyorum bu olaydan dolayı gireyim dedim hani nasıl olur nasıl ise yarar nasıl yazılır onuda bilmiyorum aslında 😁

@Ozgur580607,

Valla. Süper yazmışsın. Ben hep sosyal medyadayim ama bu işlerden hiç anlamam.😀 Önemli olan dediğin gibi derdini anlatıp ses getirebilmek. Arkadaşlar da yavaş yavaş iştirak ederlerse bir şey yapabiliriz...

@feramuz,

Arkadaşım bunda bir şey yok ki. Yani ortada acayip bir durum yok. Yakaya yapışacak bir şey yok. Geç kalmış. Ek muayene istemişler. Ve zamanında vergi indirimini vermişler. Vergi indirimini alması kanundan sonra ise bu onların suçu değil. Normal süreç.
22 Aralık'ta başvurmuş. 17 ocakta indirim almış. Gayet normal bir süre...

İş gücü kaybının hastaneden aldığınız engelli raporuyla hiç bir alakası yok yeni yasa engelli emekliliğini ortadan kaldırmış oldu artık vergi indirimi yok çalışır çalışamaza bakacaklar

Aslında bu yasa 2008 sonrası için hazırlandığı için çoğu emeklilik gününü bekleyen engellilerin çok umrunda olmadı lakin hükumet uyanıklık yapıp 15.01.2025 tarihinde yaptığı vergi indirimi iptali ile emekliliği 2008 öncesini de dahil edince çoğu engeli mağdur olmuş oldu

Arkadaşlar ben şimdi şunu bilmek istiyorum. Benim mayıs ayında emekliliğim doluyor sgk gittim ve onayladın, peki ben emekli olduktan sonra tekrar aynı iş yerinde çalışamaya devam edebilir miyim?
Bununla ilgili bir sıkıntı var mı?

@456,
2008 oncesi isen evet 2008 sonrasi isen malesef yasak allah belalaerini versinki boyle bir ayrim yapmışlar nedenini bende bilmiyorum bende 2008 sonrasiyim deliriyorum bu calisamama olayi aklima geldikçe

@Hkn38, Ben böyle bir saçmalık görmedim ya, verdiği 14 Bin TL ile nasıl geçinecek bu insanlar ya. Öyle bir şey varsa ben emekli olmam o zaman.
Neden 2008 sonrasını böyle bir şekilde ayırıyor ki, buna diyecek söz bulamadım gerçekten..

@456, bir bilsem hocam bu ayrımı yapanların allah belalaeini verir inşallah kafayi yedirdiler bize

@Hkn38,

Benim anlamadığım bir şey var. Madem sözde norm birliğini sağlamak için 2008 sonrasıla aynı şartlara getiriyorsan. 2008 sonrası girişliler emekli olduktan sonra çalışamıyacaksa bu norm Birliği 2008 önceleri neden kapsamıyor. Yanlış anlamayın ben öyle olsun demiyorum. Burdaki çelişkiden bahsediyorum. Bence 2008 öncekilerle norm Birliği sağlanması olayı düzmece hukuhi sorun var. Bunun iyi araştırılması gerekiyor. Yada 2008 öncekilere yapılan işlem hukuksuz.

@Profsör,

Raporunuz son 6 aylık sa sevk etmiyor. Raporunuz eskiyse ya raporunuzu yenileyin yada biz sevk edelim diyorlar.

@rgofis,

Adamın umrunda değil ki. Zaten standardizasyon gibi bir dertleri yok. Öyle olsa herkesi 2008 sonrası değil Engelli için daha avantajlı olan öncesi yasalara tâbi tutarlardi. Adam buradan gelecek 3 kuruşun derdinde. Sor. Yasayı çıkaran o farkı bile bilmiyordur...

Kendileri de biliyor yaptıklarının saçma olduğunu 2008 öncesi sonrası çalışır çalışamaz nedir yani bu her iki kesim de çalışabilir olarak değiştirmesi çok mu zor bir gece de ne yasalar çıkarıyorlar onaylıyorlar şuna eminim bu çıkan yasa anayasa mahkemesine gittikten sonra durdurma kararı verilir verilmez orasını bilemem ama hükümet için iyi bir seçim malzemesi olacak çıkacak kürsüye engelli vatandaşlarımın hakkını teslim edeceğim diyecek ama engelli vatandaş yer mi bunu yiyende olur gargara yapan da olur inanmayan da.

Şahsi olarak kendi adıma söylüyorum eğer ben 2008 sonrası olsaydım emekli olmayı düşünmezdim eğer çalışma gücüm yerindeyse 14 bin lira için değmezdi bence gittiği yere kadar çalışırdım sonrasına sonra bakardım.

SGK DANIŞMANI ÖZGÜR ERDURSUN DURUMU ÇOK GÜZEL ÖZETLEMİŞ... SONUNA KADAR OKUYUN...

14/01/2025 itibariyle vergi indirim belgesi ile emeklilik hakkı olmayacak. 14/01/2025 tarihine kadar vergi indirim belgesini almış olsalar dahi 14/01/2025 tarihine kadar emeklilik için yazılı müracaatları yok ise vergi indirim belgeleri hiçbir işe yaramayacak.

1/10/2008’den önce vergi indirim belgesi ile emekli olanlar ikiye ayrılıyor, sürekli vergi indirim belgesi ile emekli olanlar emekli aylıklarını almaya devam edecek. 1/10/2008’den önce süreli vergi indirim belgesi ile engelli emekliliği hakkından yararlananlar, kontrol muayenesi geldiğinde yeni kanuna tabi olarak çalışma gücü kaybına bakılarak emekli aylıklarını almaya devam edip etmeyeceği belirlenecek.

Bundan böyle engelli statünde emekli olacakların tüm işlemleri SGK tarafından yürütülecek, Sigortalının engelli emekliliği müracaatında sevk işlemi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık birimleri tarafından yapılacak. Engel derecesinin bir önemi olmayacak, çalışma gücü kaybına bakılacak. Bu durumda vergi indirimli olarak emekli olacakların kazanılmış hakları ellerinden alınmış oldu. Çünkü 1/10/2008’de 5510 sayılı yasa ile 1/10/2008’de uygulama değiştirilmişti ancak 1/10/2008 öncesi sigortalı olanların kazanılmış haklarına dokunulmamıştı. 14/01/2025’de değişen yasa ile geriye dönük yasal hakkı olanların bu hakları ellerinden alındı.

Yasal değişiklik ile vergi indirimli emeklilik hakkını kaybedenlerin yanında bir de 14/01/2025’e kadar vergi indirimli olarak emekli olmuş ancak süreli olarak vergi indirimli emekli olmuş olanların emekli aylıklarının kesilmesi de söz konusu olacak. Bu durum ayrıca mağduriyetler doğuracaktır.

1/10/2008’den önce sigortalı olmuş olan engelli vatandaşlarımızın yaşadığı bu mağduriyet Anayasa mahkemesine gidecektir diye düşünüyor...

Son düzenleme:
@deasn12,

Kendilerine bu zulmü uygulayanları bile hala savunup CHP ye mi oy verseydik diyenlerin tüm yazışmalarının ekran görüntüsünü alıp bu yasayı iptal ettirmek için Anayasa Mahkemesi'ne göndermek için çalışma yapan CHP li Aylin hanıma yolluyorum. Lütfen yasayı mahkemeye götürmeyin hak ettikleri şekilde yaşasınlar diye her gün topladıgım ekran görütülerini CHP ve Aylin hanıma yolluyorum. '' Sogan ekmek yer davamızdan vazgeçmeyiz '' diye slogan atıyorsanız sogan ekmek yemeye devam edeceksiniz !!

@deasn12, Selam dostum Özgür Erdursun biraz yanlış anlatmış olayı,

1/10/2008’den önce süreli vergi indirim belgesi ile engelli emekliliği hakkından yararlananlar, kontrol muayenesi geldiğinde yeni kanuna tabi olarak çalışma gücü kaybına bakılarak emekli aylıklarını almaya devam edip etmeyeceği belirlenecek. ( Özgür Erdursun böyle yorumlamış )

Kontrol muayenesi olanlar yeni yasaya göre değerlendirilecek yazmış ama doğrusu aşağıda yayınlanan genelgede yazıyor. Kontrol muayenesi olanlar için emekli oldukları tarihteki geçerli olan mevzuata göre yani Balthazard Formülü ile değerlendirme yapılacak.

Genelgede ilgili madde 👇

7538 sayılı Kanunla, Kanunun geçici 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlanmış olanlar hakkında Kanunun 94 üncü maddesi ile 28 inci maddesinin beşinci fıkrası hükümleri uygulanacak olup, bu kapsamda olanların kontrol muayene işlemlerinde Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri esas alınacaktır.

@BnymnYldz, Tam da bunu yazacaktım, siz erken davrandınız. İlgili Genelge'nin 10. maddesi çok açık:
7538 sayılı Kanunla, Kanunun geçici 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlanmış olanlar hakkında Kanunun 94 üncü maddesi ile 28 inci maddesinin beşinci fıkrası hükümleri uygulanacak olup, bu kapsamda olanların kontrol muayene işlemlerinde Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri esas alınacaktır
@deasn12 Özgür Bey bunu nerde yazmış bilen var mı? Doğrusunu hatırlatmak lazım.

@neoplis,

İstediğin kadar ekran fotosu alıp yolla Aylin hanım gerçek mağdurların yanında sözcüsü olacaktır kaç bin kişi mağdur olacak bu saçma yasa yüzünden senin durumun nedir bilmiyorum belkide tuzun kuru orasını da bilemem ama sen ve senin gibiler suyu bulandırmayı seviyor bu ülkede bırak herkes işini yapsın olacaksa oluru vardır yoksa yoktur başkalarının ne dediği önemli değil ne düşündüğü de önemli değil önemli olan atılacak somut adımlardır.

arkadaşlar bilgisi olan cevap verebilir mi?
şimdi benim e devlette çalışma hayatım bölümünde 17 yıl 5200 gündür sigortalı olduğum yazıyor. Ancak 5200 günü hesapladığımda 14 yıl 3 aya denk geliyor şimdi ben emeklilik başvurusu yaptığımda 17 yıl 5200 olarak mı değerlendirilir yoksa 14 yıl mı ?

Özgür Erdursuna Twit attım. Genelgeyi okudunuzmu diye. Yanlış yönlendiriyorsunuz insanları diye.

ARKADAŞLAR FORUMDA BU SGK UZMANLARININ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM. DİKKAT EDİN.AMAÇLARI İNSANLARI KARAMSARLIĞA İTİP KENDLERİNE YÖNLENDİRMEK.

ÖZGÜR ERDURSUN YAZISI

@deasn12,

KARDEŞİM ÖZGÜR ERDURSUN HAŞA ALLAH MI HER DEDİĞİNE İNANIYORSUNUZ.

Üst Alt