Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin ÖTV hakkı kısıtlanmak isteniyor! | Bülent Küçükaslan

kimyager0529 aramıza hoşgeldiniz. iyi niyet ve dilekleriniz için teşekkür ederiz. ayrıca desteğiniz içinde ayrıca teşekkür ederiz. Başkan konudan bi haber maalesef. ama sürekli aynı soruyu kendisine yöneltir isek maliye bakanına sorup net bir cevap vermek zorunda kalacaktır. herkes aynı soruyu sorsun lütfen.

soru şu : ortopedik engelli olup h sınıfı sürücü belgesine sahip kendi adına kayıtlı ve engel durumuna göre özel tertibatlı (otomatik vites dahil) 1.6 cc motor hacminden düşük araç alımlarında ötv kısıtı var mı?

yaklaşık 3 yıl önce meclise gittiğimde o zaman ki plan ve bütçe komisyonu başkanı recai berber ile başka bir konu hakkında görüşmüştüm. süreyya bey de onun yardımcısı idi. onunla da konuşmak istemiştim. ancak eli ile bana gelme tarzında bir işaret yapmıştı. çok üzülüp utanmıştım. bu duruma devletin soğuk yüzü diyorlar maalesef. tabi bu kısmı başkan a mesaj yazmayın sakın :)

ÖTV muafiyetine 90 bin TL sınırı getiren yeni düzenlemenin tam metni.

"Madde 78 - 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentlerinin parantez içi hükümlerinde yer alan "1.600 cm3'ü aşanlar” ibaresinden sonra gelmek üzere "ile Diğerleri satırı altında yer alan mallardan matrahı 90.000 TL'yi aşanlar ibaresi ile aynı fıkranın (6) numaralı bendinin köşeli parantez içi hükmünde yer alan "(7) numaralı fıkrası ibaresinden sonra gelmek üzere "kapsamında ithal edilen eşya ve (12) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında ithal edilen bu Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında "-Diğerleri satırı altında yer alan mallardan; motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar ile matrahı 90.000 TL'yi aşanlar ibaresi eklenmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkilidir.

Sayfa 169: PLAN BÜTCE KOMİSYONUNDA SÖZ ALAN DERNEK YETKİLİLERİNİ KONUDA DAİR KONUŞMALARI

Arkadaşlar konuşulanlara bakılırsa bakan %90 ve üzeri olarak alınan araçlara istinaden yazılan çizilenler..Ancak gerçek ortopedik kullananları atlıyorlar mı acaba bakan ve komisyon başkanı dahil özel donanımlı araçlar hariç diyorlar ama kanuna bakınca ayrıldığını göremiyoruz..

Farkedersiniz ki bakan'da demiş %90 araçları araştırdık ve kullanım alanlarına baktık diyor... Ne çelişki dolu... Anlaşılan zamanla netleşecek her şey..

ötv kanununa baktım madde 7nin 2. bendinin a alt bendi %90 engelli olanları kapsıyor c alt bendi ise tertibat yaptıranları kapsıyor. ama yeni düzenlemeyle a ve c alt bendine de 90 bini aşanlar hariç diye ekleme yapılmasına karar verilmiş. yani adamların yaptıklarıyla söyledikleri çelişiyor gibi geldi bana.

Moderatör yazımı mahvetmişsin.Moderatörler bozucu değil yapıcı olmalı.

tanerbudak

Sizi üzen utansın esas.. Makamlar geçici önemli olan o insanın bıraktığı izdir.. Kendine yakışan bir iz bırakmış. Helal olsun size keşke hepimiz sizin gibi olabilsek

[FONT='inherit'][FONT=inherit]2019'da görüşürüz... nasılsa, el pençe divan gelip oy isteyeceksiniz, biz de İngilizce iki kelime ile cevap vereceğiz. [FONT=inherit][FONT=inherit]#[/FONT][FONT=inherit]sandıktagorusuruz[/FONT] [/FONT][FONT=inherit][FONT=inherit]#[/FONT][FONT=inherit]engellihaklarıengellenemez[/FONT][/FONT][/FONT]
[/FONT]

[FONT=inherit]
[/FONT]

[FONT='inherit'][FONT=inherit][FONT=inherit][FONT=inherit][FONT=inherit][FONT=inherit][FONT=inherit][FONT=inherit]
[/FONT]
[/FONT][/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]
[/FONT]

ÖTV Kanunu İlgili Madde;

ÖTV Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi ile bu Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,

b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bu bendin (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

Kaynak : http://www.gib.gov.tr/node/87063

Arkadaşlar,

Yazmaya vakit bulamadım sizlere. Süreyya Sadi Bilgiçin yaptığı açıklama kelime anlamı olarak doğrudur. Ancak nitelik olarak kesinlikle yanlıştır. Torba tasarı görüşmelerinin tutanaklarını sayfa sayfa en başından beri takip ediyorum. Süreyya bey ya bu noktada -yaptıkları diğer maddelerin çoğunda olduğu gibi- konu hakkında bilgi sahibi değildir, ya bildiği halde demogoji yoluyla bizi def etmektedir ya da bilinçli olarak aklımıZla dalga geçirmektedir.

Keza, bana göre 78. Madde görüşmelerinde tutanaklara geçtiği üzere, ortaya koyduğu tavırla ( tanerbudak a yaptığı hareketi de birleştirelim) engellileri sevmediği ve dışladığını görmek zor değil. Kendisinden bize fayda gelmez. Onu arayacağımıza birbirimizi arayıp sohbet edelim daha faydalı olur. Başka vekillerimize yönelelim derim.

Yarın gelinen mevcut durum hakkındaki naçizane tespitlerimi uzun uzun yazmaya çalışacağım. Sevgiler.

Son düzenleme:
Gelir idaresi başkan vekili “ADEM BİLGİLİ – Herhangi bir gelir elde etmeyeceğiz yani burada şöyle: Vazgeçtiğimiz gelirde de bir azalma olmayacak yani bütçeye bir şey gelmeyecek, bu sınırlamadan dolayı 170 bin liranın altında bir araba alınacak. Dolayısıyla bütçeye bir gelir etkisi veya gider etkisi olmayacak. “ şeklinde ifade etmiş benim anladığım kdv den muaf değiliz yine eskisi gibi ödeyeceğiz anlamı çıkıyor

@Damla sakızı onun yaptığını pek umursamadım. çünkü devletin soğukluğunu öğrenmiştim daha önceleri. yanlarında bir üst makamdan biri olduğunda bunların yüzüne bakan yok. ama yalnızken burunlarından kıl aldırmazlar. bunu çok yaşadım gördüm.

@yukcells süreyya bey in yaptığı dalga geçmek değil de konuya hakim olmaması bence. o panelvan minibüs olayı ile karıştırıyor bizim durumumuzu. tutanakları ben de kelime kelime okudum. süreyya bey'in ifadesi kesinlikle yanlış.

2. (5228 sayılı Kanunun 21' inci maddesiyle değiştirilen bent Yürürlük; 31.07.2004) (2) (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, (6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 03.05.2013) engellilik oranı (3) % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,

(6518 sayılı Kanunun 56 ncı maddesiyle eklenen alt bent. Yürürlük; 19.02.2014) b) 87.03 G.T.I.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin % 50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla (6462 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 03.05.2013) engelliliğine (4) uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,

(6518 sayılı Kanunun 56 ncı maddesiyle değişen alt bent. Yürürlük; 19.02.2014) d) Bu bendin (a), (b) ve (c) alt bentleri kapsamındaki araçların aynı alt bentlerde belirtilen malûl ve engelliler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hâle gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu alt bentler kapsamındaki araçları hurdaya çıkaran malûl ve engelliler tarafından,(6)

Beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı,

ötv kanununda ilgili madde bu şekilde maalesef. 1.6 ve aşağısı için sınır var 2.8 üstü için sınır yok.

yukarıda kanun metnini yazan arkadaş yalnış bakıyor. b bendi değil c bendi bizi ilgilendiren kısım.

nightmare

sizin yazdığınız maalesef çok eski bir özelge. kanun maddesi benim yazdığım şekildedir. c bendi bizi ilgilendiren kısım ve bunda sınır getiriliyor. bakanın dediği b bendi ve 2.8 motoru ilgilendiriyor o madde.

taner bey sizin tahmininize göre komisyon+ tbmm genel kurul+ cumhurbaşkanlığı onayı+resmi gazete kaçgün sürer

Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olacak sanırım.2018 felan yazmıyor

ötv kısıtlaması 90 bın tly yukseltıldı

arkadaslar dun gece yasa kabul edıldı sınır bılıyorsununz 70 bın ıdı dun sınır 90 bıne cıkartıldı bu bıze yapılan buyuyk bır kazıktırrr bılgınıze

Arkadaşlar merhaba, Süreyya beye whatsapptan tekrar yazdım malum muallak konuyla ilgili, yanıt bekliyorum. Ancak donanım derken bizim elle tertibatlı ya da otomatik araçlardan bahsetmediğini düşünüyorum. Gelecek yanıt bu yönde olacak gibi. Dün tutanağı okuduğumda bu görüşüm kuvvetlendi maalesef.

Haddim değil biliyorum, zira yeni üyeyim. Forumdan seçilecek yeter sayıdaki kişilerle Ankara'ya gidelim derim. Bu bizim en tabii hakkımız ve hiçbir geçerli açıklaması olmayan ve ülke kasasına negatif ya da pozitif etkisi olmayan bir durum bu. Niyet üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek.
Söyleyecek çok söz var, neresinden tutsak elde kalacak bir tasarı.

Bu arada dün ki ilk yazımda OturanBoğa ya teşekkür etmeyi atladığımı farkettim. Çok doğru ve yerinde cümlelerle meramımızı anlatmış. Teşekkür ediyorum.

Yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olacak sanırım.2018 felan yazmıyor

şuan komisyon görüşmeleri sürüyor yanlış bilmiyorsam daha sonra bütün tasarı TBMM genel kurulun da görüşülecek sonra cumhurbaşkanına sunulacak ve resmi gazete yayınlanacak bu süreç ne kadar daha sürer bu süreçte yasa çıkmadığı için daha önceki yasaya göre alım yapılabiliyor mu?

Süreyya beye bende whatsapdan yazdım lakin bir cevap yazmadı

@Cak komisyon görüşmeleri bugün bitecek sanırım. pazartesi genel kurulda görüşülmeye başlanabilir. genel kurulda 1 hafta bilemedin 10 gün sürer. cumhurbaşkanı da 1 günde onaylarsa süre çok kısa. cumhurbaşkanı 15 günlük hakkını kullanır mı bilmem. düşük bir ihtimal. genel kurul işi pek fazla uzatmaz çünkü 25 ekim de plan ve bütçe komisyonunda 2018 bütçe görüşmeleri başlayacak ve daha sonra o genel kurula gelecek. ekim sonu kasım başı diyebiliriz kısaca. şuan eski sistemde araç alabilirsiniz. acele edin bence.

kimyager0529
ben de başından beri bunu destekliyor ve söylüyorum. meclisin önünde 100 kişilik engelli eylemi çok ses getirir.

konuyu destekliyorum öneri geri çekilsin

Bu konuda acil birşeyler yapılmalı hemen aksiyon almalıyız. Gerekirse kampanya oluşturalım engellilerin önü bu kadar kısıtlı olamaz.

Daha önceki sınırın 70Bin TL olduğunu söylüyorlar. Şuan 90Bin TL çekilmiş.

Komisyon başkanı Süreyya Beye durumumuzu anlatan bir yazı yazdım lakin bir selam dahi alıp cevap vermedi. Keza meclis başkan vekili Sn. Bahçekapılı'ya yazdım o da bütün mesajlarımı okudu o da bir selam dahi yazmadı. Velhasıl bu insanların bizim durumumuzu anlayabilecek kapasiteleri kesinlikle yok. Diyor ya bazı arkadaşlar bana elimi ayağımı gözümü geri versinler ÖTV onların olsun diye. Kesinlikle katılıyorum.

Şuan aktif bir resmi sayfa bilgisi yok ancak arama motorları ve resmi gazetelerin sayfalarında bu haber aktif olarak yer almaktadır.

tanerbudak bey..
AK Parti Grup Başkan Vekili Elitaş ile görüştüm ve vergisiz 90.000 tl vergili 170 bin tl derken .. bu düzenleme yasalaştımı ..
teşekkürler

ben zaten ankaradayım ve yanınızdayım

AÇIK DENİZ hayır bu henüz yasalaşmadı. plan bütçe komisyonunda kabul edildi ve sanıyoruz haftaya genel kurulşda görüşülecek. daha sonra cumhurbaşkanı onaylayacak ve resmi gazetede yayınlandığı gün yürürlüğe girecek. ekim sonu kasım başı gibi resmi gazetede çıkmasını tahmin ediyorum.

Üst Alt