Değerli Arkadaşlar,
Okumaktan sıkılmazsanız tespitlerime şuradan devam etmek istiyorum ;
Gelir idaresi Grup Başkan Vekili Sayın Adem Bilgili engellilerin ötv sınırlamasına ilişkin maddenin komisyon açıklamasında diyor ki,
Vergisiz fiyatı 70 bin, vergili fiyatı 124 bin TL'nin üstü baz alındığında, 2012 yılında satılan arabaların yüzde 4'ünün, 2013 yılında satılanların yüzde 7'sinin, 2014 yılında satılanların yüzde 11'inin, 2015 yılında satılanların yüzde 20'sinin; 2016 yılında satılanların yüzde 24'ünün, 2017 yılı 16 Ekim itibarıyla satılan engelli arabalarının yüzde 33'ü lüks sınıfa giriyor. Yani lüks sınıfındaki alımlar periyodik olarak artmakta ve önemli bir hacme ulaştı.
Ben de diyorum ki,
Sayın Bilgili artmasın mı? Bu ülkede hiç kimsenin yüzü gülmesin mi? Hiç kimsenin, hele de zor şartlarda yaşamaya çalışan bir engellinin refaha ulaşma şansı olmasın mı? Birimiz azıcık rahat yüzü gördüğünde hemen rahatsız etmek mi sizin göreviniz?
Ya arkadaş, belliki engelli vatandaşın yani senin deyiminle dezavantajlı grubun verdiğin imkanı avantaja çevirmeyi başarmış ve sana dua etmeye başlamış. Güç almış ötv indiriminden, hayallerinin peşinden koşmuş, yakalamış. İşe alım, kariyer, ve maddi zorluklara rağmen çalışmış. Çalışırken sana çatır çatır gelir vergisi ödemiş, sgk primi ödemiş, işsizlik primi damga vergisi ödemiş. Çalıştığı işyerine kurumlar vergisi ödetmiş. Hoş, engelli çalışmasa bile engelli istihdamı zorunluluğuna ilişkin yasa gereği kurumlardan çalıştırılmayan her engelli işci başına ceza almışsın.
Yani engelli çalışırken de çalışmazken de sana kazandırmış. Yetmemiş! Üstüne bir de bu ülkedeki geçim ve yaşam zorluğuna rağmen dişinden tırnağından artırmış tasarruf etmiş. Ve gitmiş her 100 tl başına 18 tl de sana kdv ödeyerek bir otomobil alıp engellerini bir nebze olsun hafifletmiş. Veya önceki indirimli aldığı arabayı satmış, yeniden biriktirdiklerini de eklemiş bu kez gönlündeki gibi bir araba almış. Otomotive, ülke ekonomisine girmiş parası. Sonra... ellerini göğe açmış demişki "Allah devletime zeval vermesin".
Ben de şimdi ellerimi açıyorum ve diyorum ki, sayın Adem bilgisiz ve tüm emeği geçenler, Allah size dert verip derman aratmasın inşallah.
Engellinin hakkından ne istediniz. Kime batmış engellinin gittikçe daha iyi araca binmesi. Lüks otomobil dediğinde ne ki senin; 1598 cc motor hacmini geçmeyen insana yakışır donanıma sahip bir binek... Ulan, 2018 yılındayız. Günümüzde lüks araç denen şey en az 2.0 motordur, tabiri caizse bastımı fırlayan, imtiyazlandırdığınız zengin çocuklarının kullanıp Ortaköy'de polis şehit edip ceza bile vermeden sokakta gezdirdiklerinizin araçlarına lüks araç diyorlar. Git bak bakalım senin lüks sitede oturan arkadaşlarından hiçbirinde var mı 2.0 dan aşağı araç. Bak bakalım TBMMde bir tane vekilde varmı? 1.6 motor, insan Onur'una yakışır, can güvenlikli bir araçmıdır bize reva görmediğiniz lüks!
Ne olmuş engellinin satın aldığı otomobillerin segmenti ya da kalitesi arttıysa! Ne olmuş yahu ne olmuş! Ne zararınız olmuş. Al işte şimdi seneye de engellinin orta segmente, kalitesiz, can güvenliksiz, tenekeden otomobil alımlarında artış görülecek. İyi oldumu böyle, başın göğe erdi mi? Yazıklar olsun. Yazıklar olsun...
Değerli arkadaşlar,
Ne kendinizi kandırın ne de bunların sizi kandırmasına izin verin. Bu düzenlemedeki niyetin suistimalle uzaktan yakından alakası yoktur. Zira, suistimal varsa bu düzenlemeyle sadece suistimale tavan fiyat getirilebilir. Bunun gelir-gider ile de alakalı olmadığını komisyonda zaten ifade etmeyen edipte duymayan sağır sultan bile kalmadı.
Suistimal varsa alınacak önlemler bellidir. Fetö bu ülkeyi suistimal etti diye ülkeyi de yakıp yıkıp, kilidi vurup gitseydik o zaman. Bunların hepsini tek tek bulan devletimiz, ağzındaki çürük diş sayısına kadar bildiği bizim suistimalcilerimizi parmağını ıslatıp havaya kaldırdı mı rüzgarından bulur.
Bu düzenleme, en kibar tabiriyle engelli düşmanlığıdır. 10 milyon engelliyi mağdur edip devletine isyan ettirmek demektir. Kimse bana başka birşey anlatmasın.
Saygı ve Sevgilerimle,