Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Güzel zeka soruları

Bir soru sormayı deneyim :) Aslında görsel anlatmayı tercih ederim.

İskambil destesinden bir seri kağıt alıyorsunuz. Mesela sinek serisi ; 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Vale Kız Papaz.
13 adet iskambil kağıdı var elinizde.
Desteyi kağıtların arka yüzü dönük şekilde elinize alıyorsunuz. Destenin en altındaki kağıdı en üste alıp destenin altından yere bir kağıt açtığınızda As (1), en alttaki kağıdı yine en üste alıp destenin altından yere bir kağıt açtığınızda 2 , en alttaki kağıdı yine en üste alıp destenin altından yere bir kağıt açtığınızda 3 … şeklinde sırayla en alttan üste kağıt alıp destenin altındaki kağıdı yere kağıt açtığınızda 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 vale kız papaz şeklinde bir dizilim olacak şekilde elimizdeki bu destedeki kağıtları nasıl dizmeliyiz ki bu sıralama doğru şekilde çıksın ?

Üç-Üç-İki-Dört-Üç-??? ( Bu üç tane soru işareti nin yerine hep üç tane harften sayı yerleştirmeye çalıştım. Yanılmışım.. )
İskambi kağıtlarına cevap gelene kadar bi başka soruyada geçilebilir..

Çok yaklaşmışsınız Metepe :) Denedim şimdi, sizin diziliminiz ile 1'den 9'a kadar doğru. 9'dan sonra papaz- vale- 10 -kız geliyor.

Başka deneyen olmadı mı ?

Şu olabilir mi?

7-1-10-2-8-3-V-4-9-5-Q-6-K

Şu şekilde değiştiriyorum o zaman:

7-1-Q-2-8-3-V-4-9-5-K-6-10

Elimde kağıt yok.. deneyemiyorum. Bilgisayar ekranında takip etmek zor oluyor. :)

************* YENİ SORU *************

Eski ve kolay sayılacak bir soru.

İpucu: Beyninizi özgür bırakın... Soruyu okurken çağrışımla neler gelecek bakalım. :)
Soru işareti yerine ne gelecek?

CA - UB - AR - İS - AY - ? - EM

Tebrikler :) Sorunun çözüm yolu şöyleydi ; yaptığımız işlemin tersinden gitmek. Bir video olarak kaydettiğinizi sonra geriye sardığınızı düşünerek çok çabuk sonuca ulaşabilirsiniz.

CA - UB - AR - İS - AY - ? - EM şu an hiç bir çağrışım yapmadı bana :)

CA - UB - AR - İS - AY - ? - EM şu an hiç bir çağrışım yapmadı bana :)

Hemen çağrışım yapmasını beklemeyin. :) Bu tür sorular belli bir şeyin dizilişi mantığındadır. Örneğin 1,2,3,4... gibi sayıların, veya ne bileyim şehirlerin plakalarının (veya isimlerinin)... :) O şekilde düşünürseniz bulursunuz.

AZ :confused:

OCAK - ŞUBAT - MART - NİSAN - MAYIS - HAZİRAN - TEMMUZ

Kelebek, "Acaba mı?" anlamına gelen smileyi neden koyuyorsun ki? :) Tebrikler...

tırstım artık abi:) dediği gibi MeTePe abininde eski soru yazmış ya, aklımda kalmışş öle bii..

ne dicemm bi de senin şu PALAMUT 'un şifresi açıklanmamış düşünmüyonmu açıklamayı:) çok uğraşmıştım ben ya hala merak ediyorumm..

Palamutun şifresi değil o, Sümela'nın Şifresi :)

Q Klavyede palamut yaz ve F klavyeye çevir.

yuhh banaa yaa:) herşeyi yaptım bi onu yapmadım önceki sonraki hatta iki beş ötesindeki harflere bilem bakmıştım iki klavyede de.. :)

4 Yıl önce burada sormuştum...

Bir kişi kendi arabasıyla sahil yolundan Bostancı'dan Ankara yönüne doğru yola çıkıyor. Bir süre sonra cep telefonu çalıyor. Arayan arkadaşı, "Neredesin?" diyor. "Kartaldayım." diyor. Arkadaşı "Ben Pendik'teyim, yol üstünden beni alır mısın?" diyor. "Evet, alırım." diyor. Telefonları kapatıyorlar.

Kartal ile Pendik arası normalde 5 dakikadır. Ama tam 20 dakikada Pendik'e arkadaşının yanına gelmiştir. Telefonda arkadaşına yalan söylememiştir. Araç yolda hiç durmamış, başka yola sapmamış, trafik sıkışmamış, trafik ışıklarına da yakalanmamıştır. Aracın hızı ortalama 90 km. dir. (Yani yolda herhangi bir aksilik yaşanmamıştır.)

Nasıl olur da 5 dakikalık yol, 20 dakika sürmüştür?

apostrof hatası yok yani:) kartal araba olan kartal.. Bostancı Pendik gidiyosun:)

Geyik,
ablam benim Bostancı ve Pendik arası 20 dakika mı sürüyor?:)

*************** SORU - 1 ****************
Düzey: Zor!
Hile, hurda, kelime oyunu vs. yok.

Eski zamanlarda bir demirci dükkanı işletiyorsunuz. O zamanlar şimdiki dijital teraziler yok! Eski usul kilolu teraziler kullanılıyor. Manavlık yapan komşunuz size geliyor ve diyor ki "yahu bir sürü ağırlıkla uğraşmaktan bıktım. Şöyle elimde 4 tane ağırlık olsa, gerektiğinde 2 si o tarafa, bir tanesi bu tarafa falan koyarak 40kg'a kadar tüm ağırlıkları bu 4 tane ağırlıkla tartabilsem ne iyi olurdu." Kağıt kalemi elinize alıp biraz hesap yapıyorsunuz ve hemen 4 tane ağırlık hazırlayıp komşunuza veriyorsunuz. Manav komşunuz 40kg'a kadar istediği tüm ağırlıkları bunlarla tartabiliyor ve size duacı oluyor.

Nedir ki bu 4 ağırlık?

Not: Gramla falan uğraşmayın. Ağırlıklar tam kg.dır.

****************** SORU - 2 **********************
Düzey: Orta
Hile, hurda, kelime oyunu vs. yok.

Yeni bir kitap yazdım. 1000 sayfalık kitabımın her sayfasında tek bir cümle var. 1. sayfada aynen şöyle yazıyor "bu kitapta yalnız 1 tane yanlış cümle var", 2. sayfada "bu kitapta yalnız 2 tane yanlış cümle var", 3. sayfada "bu kitapta yalnız 3 tane yanlış cümle var", ...... 1000. sayfada "bu kitapta yalnız 1000 tane yanlış cümle var" yazıyor.

Bu kitapta hiç doğru cümle var mı? :)

****************** SORU - 3 ***************
Düzey: Orta
Hile, hurda, oyun, numara yok.

İki kere beşiğini onardık
Biriktirsede artık altınları yediremez
Binanın bölümleri yüzünden ?

Soru işareti yerine ne gelecektir?

Kitaptaki son cümle doğru sanki :)

Her iki tarafa eşit ağırlık koyup dengeye mi getiriliyordu eski usül terazide. Çalışma prensibi bu şekildeydi di mi ? :D Dijital hayata çok alıştık.

Dur kahvemi içtim daha net düşünmeye çalışayım :eek: Bir tane doğru cümle olmalı diyorum. 999. olmasın ?

:D
bence son sayfadaki cümle doğru 999 tane cumle yanlıs:D gerci son cümlede bu kitapta 1000 tane cümle yanlıs demeklede oda yanlıs sölemiş oluyo ya nese artıkbu kıtapta 999 yanlıs cümle yazıyo demesi gerekirdi

999. cümle doğrudur. Yazan nedir o cümlede; 'bu kitapta yalnız 999 tane yanlış ifade var' kendisinden önce 998 cümle ve 1000. cümleyle beraber 999 oluyor..

' gerektiğinde 2 si o tarafa, bir tanesi bu tarafa falan koyarak ' bu cümleyi anlamadım ben:)

kelebem sen cok yasa ahanda doğru cümle bu kitapda 999 yanlış cğmle vardır:D

bence son sayfadaki cümle doğru 999 tane cumle yanlıs:D gerci son cümlede bu kitapta 1000 tane cümle yanlıs demeklede oda yanlıs sölemiş oluyo ya nese artıkbu kıtapta 999 yanlıs cümle yazıyo demesi gerekirdi

hha kelebm ben zati en basda demişim doğru cevabı ama farkında bile degilmişim yow:D

1. soruda Eski usul terazi kullanılıyor. Her iki tarafa da aynı ağırlık konması gerekli. Ama bu 4 ağırlıklar ın her biri nekedar olcak. Soru sanırım bizden bunu istiyor..Hesap yapmalı 40 kg ma kadar tartıcak ağırlıklar ama hiç bi fikrim yok daha...:)

O dört ağırlıktan bir tanesi kesinlikle 1 kilo olmalı da diğerlerini ayarlayamadım daha:eek:

-------------------
Sanırsam böyle olmalı

Diğerleri de 3 ün katları galiba 1-3-9-27 :confused:

Örnek manav amcadan 14 kilo elma alacaz

14 kilo elmayı terazinin bir kefesine koyarız 27 kiloluğu öbür kefeye koyar diğer 1-3-9 kilolukları da elmalatın olduğu kefeye koyarsak eşitlenmiş olur.

Başka bir örnek 23 kiloluk bir karpuz aldık karpuz bir kefeye 27 kiloluk öbür kefeye ve kapuzun olduğu kefeyye 3-1 kilolukları da koyduk mu eşitlenir. böylece kaç kilo geldiğini biliriz.

7 kiloluk sebze mesela, sebze bir kefeye 9 kiloluk öbür kefeye sonra 3 kiloluk ağırlığı sebzenin yanına 1 kiloluk ağırlığı 9 kilonun yanına yine eşitleriz. Hesabı biliriz.

Ben son soru için bi tahminde bulunacağım:);

İki kere beşiğini onardık ; 2.5=10
Biriktirsede artık altınları yediremez; 1+6=7
Binanın bölümleri yüzünden [FONT=arial black]onardı[/FONT][FONT=arial black]k[/FONT]:confused:; 1000/100=10
.

:) :)

Tebrikler... 1. sorunun yanıtı doğru.

2. sorunun yanıtı doğru değil. :cool: Bilmecenin başında belirttiğim üzere kelime oyunu vs. falan yok. İmla hatasına falan takılmayın. Önemli olan cümlede belirtilen önermedir.

999. cümle doğrudur. Yazan nedir o cümlede; 'bu kitapta yalnız 999 tane yanlış ifade var' kendisinden önce 998 cümle ve 1000. cümleyle beraber 999 oluyor..

Tebrikler. :)

Mantık da doğru, yanıt da...
Kitapta tek doğru cümle 999. sayfada yazmaktadır. Geri kalan 999 sayfadaki ifade yanlıştır.

O dört ağırlıktan bir tanesi kesinlikle 1 kilo olmalı da diğerlerini ayarlayamadım daha:eek:

Diğerleri de 3 ün katları galiba 1-3-9-27 :confused:

Galiba yanıtını kabul etmiyoruz. :) :) Kendimize güvenelim. :p

Dur kahvemi içtim daha net düşünmeye çalışayım :eek: Bir tane doğru cümle olmalı diyorum. 999. olmasın ?

Doğru! :)

Ama tereddütlü yanıtlar tam yanıt olmuyor. Yine de tebrikler. :cool:

Mantık doğru ama yanıt yanlış.. :cool: Çözüm yolundan 3 verdim. :p

Üst Alt