Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Güzel zeka soruları

************** SORU ******************
Hile hurda, kelime oyunu vs. yok.

Ama siz gözünüzü içinde 5 tane nane şekeri olan poşete diktiniz. Siz olsanız ne söylerdiniz?

derdim ki;
icinde sadece 1 tane nane shekeri olan posheti bana vermiceksin...

bu söyledigimin yanlish oldugu kanaatine vardigini farzedelim; o zaman bana hic bir shey vermemezlik edemezdin, cünkü o posheti de vermeyerek söyledigim sözü dogrulamish olurdun...

dogru oldugu kanaatine vardigini varzedersek de 1 naneli posheti veremessin, cünkü o zaman dogru kabul ettigini "yanlishlamish" olursun...

eh, durum böyle olunca da icinde 5 tane nane shekerli posheti vermeden kurtulamazdin benden :D:p...

eger dogru yanitladiysam nane shekeri yerine bi adet gülen kedi de ben istiom, cok tatliydi :)...

derdim ki;
icinde sadece 1 tane nane shekeri olan posheti bana vermiceksin...

eger dogru yanitladiysam nane shekeri yerine bi adet gülen kedi de ben istiom, cok tatliydi :)...

Süper açıklama ve yanıt... Tebrikler. :)

Kedi kalmadı... onun yerine pala bıyık var. :rolleyes:

garip-pala-biyik.jpg

MeTePe abi, bu sonunda yanıt açıklamada içermeli cümlen benim içimi gıcıklıyor :) Nasıl bi açıklama yapmalıyız, Öyle bi cümle olacakki.. Cümle yetmeyecek bir de açıklayacağız:)

Aha işte açıklama yukarıda... :)

********************* SORU *****************

Düzey: Kolay

Geçmeniz gereken bir köprü var. Ancak sorun şu ki, köprünün ortasını işgal etmiş bir deli var. Her geleni ters çevirip yolluyor. Hiç bir şekilde sözle veya şiddetle deliyi ikna edemiyorsunuz. Ama köprüyü mutlaka geçmeniz gerekiyor.

Nasıl olacak da olacak?

Not: Köprüyü geçene kadar deliye "veli" veya "dayı" demenizin bir işe yaramayacağını şimdiden belirteyim. :)

Ters çevirip yolluyorsa, geri geri giderdim deli de beni geri çevirip normal gideceğim yere gönderirdi. :eek::confused:

5 dakikade gitti güzelim soru... :)

Bir adet kahrolan zenci kazandın.

7s1uJ.gif

****************** Yeni Soru ****************

Düzey: Çok kolay

Bir = 1
İki = 2
Üç = 3
Dört = ?

:)

*Siz olsaydınız yaşama şansınızı mümkün olduğu kadar arttırmak üzere topları kutulara nasıl koyardınız?

Güzel soru.. Ama ya eksik, ya da fazla basit...

Basit olduğu varsayımı ile yanıt vereyim: 10 sarı topu kutulara 5, 5 paylaştırırdım. Yeşil topları da tuvalete atardım. :) Kanalizasyon tıkansa da benim sorunum değil. Nasıl olsa kurtulacağım. :)

Eksik olduğu varsayımı ile yanıt değişir. Hesaplamam lazım.

Yok hile hurda yok 20 topta kullanılmalı :D yok öle sifonu çekmek. Mümkün olduğunca yaşama şansını artırmak için topları en mantıklı şekilde yerleştirmek lazım :eek:

O yüzden eksik dedim. :) 20 topun da kullanılması gerektiği söylenmeliydi. :)

Bu durumda,

Kutulardan birine 1 sarı top, diğerine 9 sarı+10 yeşil koyarız.

Tek top olan kutuyu seçerse kesin kurtuluruz. (% 50) => % 100 ün % 50'si.
Diğer kutuyu seçerse şansımız 9/20, yani % 45 ... Toplamda olasılığı % 22,5. => % 45in % 50si

İki kutuda toplam kurtulma olasılığı % 72,5 olur. (% 50+22,5) Bu da mevcut % 50 olasılığın çok üstündedir.

sevimlice kikirdayan bi kedicik beklerken böyle pis pis siritan bir palabiyik kazanmak, soru cözme motivasyonuma ciddii zararlar verdiyse de ortaligi karishtirma hevesimi arttirdi :D:p...

İki kutuda toplam kurtulma olasılığı % 72,5 olur. (% 50+22,5) Bu da mevcut % 50 olasılığın çok üstündedir.

capri'nin yerinde olsam bu aciklamayi kabul etmesdim - eksik bulurdum :p... "mevcut % 50 olasılığın çok üstünde" olmasi, mümkün olan en yüksek olasilik oldugu anlamina gelmes :p... önerdigin cözüme yapilacak her degishikligin kurtulma olasiligini düshürecegini göstermeliydin [SIZE=1](biyik intikami almaya calishiom aklimsira :p)[/SIZE]

"dört"lü soruya gelince;
eger cevap sözcüklerdeki noktali harflerin toplam nokta sayisiyla ilgiliyse, "2" diorum... degilse, capri'ye katilip "4" diye israr edicem :)...

Yok reku katılma bana sakın, iyi yakalamışsın sen 2dir büyük ihtimalle cevap. :D:D

Rekursion seni bu başlıkta görmek ne güzel, gözlerim yollarda kaldı. :) Geçmiş sorulara baktın mı?

"dört"lü soruya gelince;
eger cevap sözcüklerdeki noktali harflerin toplam nokta sayisiyla ilgiliyse, "2" diorum... degilse, capri'ye katilip "4" diye israr edicem :)...

Tebrikler... Doğru yanıt! Sözcüklerdeki nokta ve çentiklerin sayısıydı sorulan. :)

Ödül olarak bir kucak dolusu kedi kazandınız. :cool:

image001qr31ko1of4.jpg

aman allam!! ne tatli bunlar böyle - alf olasim geldi walla! :)... nasil sevindiiiiiiim, teshekkürleri! :)
(kac tane farkli kedi var sahi o resimde? besh tane mi, daha mi az - sayarken bashim döndü
:eek:)

@a_geyik;
teshekkürler, seni görmek de güzel; o süper (= kazik :)) sorularindan bolca hazirlamishindir umarim? :)...

yok, gecmish sorularin hepsine bakamadim henüz... yariya kadar geldikten sonra son cözülmemish soruya atladim... shimdiye kadar gördügüm sorularin hepsini de cok begendim!... ama "köprüdeki deli" sorusunu bi bashka sevdim :)... soru da cevabi da cok güzel :)... hehehe, capri'nin dogru yanitini okuyuncaya kadar (o kisacik sürede) aklimdan neler gecirdim, neler - anlatilmas :D...

eee, yok mu yeni soru?... gecmish sorulara döniym bari tekrar :)

:) hahaha, hatirlamaz miyim vaveylacim, az kalsin güzelim saclarimdan olucaktim, kel edicektin beni:)...

:) son zamanlarda kulaklarim cinliordu, kalemjimle a_geyik aniomush beni meger :)... kibrit sorusunu sordugunu cok iyi hatirliorum, a_geyik... hatta neptune cözmüshtü, bi sigara yakmak istedigini söyliyp duruyodu da "bu ne dio, yahu!" diodum icimden, hehehe :D... senin sorularini zaten en cok o cözüyordu, kulaklari cinlasin, özledim :)...

"palamut" sorusunu metepe cok hizli cözmüsh, helal olsun... ben az ugrashmamishtim, oy, hatirlamak bile istemiom, nasi kafa patlatmishtim!... f-klavye diye bisheyin varligindan haberim bile yoktu, senin sorun sayesinde örendim :)

************** YENİ SORU - 1 **********
Düzey: Orta, 4 işlem bilgisi gerektirir.

Cabbar'ın 5, Hasan'ın 3 tavuk budu var. Zengin bir adam bunlara misafir oluyor butları ortaya koyup EŞİT bir şekilde paylaşıp, yiyorlar. Zengin adam kalkarken Cabbar'a 5, Hasan'a 3 altın veriyor. Adam gidince Hasan Cabbar'a diyor ki: "Butları eşit paylaştık ama adam sana niye 5 bana niye 3 altın verdi?" Mahkemelik oluyorlar, hakim olayı sonuca kavuşturuyor: Altınların 7'sini Cabbar'a 1'ini Hasan'a veriyor. İkisi de haklarını aldıklarından tam emin olarak ayrılıyorlar.

Hakim olayı nasıl çözdü? Siz Hasan olsanız bunu kabul edemiydiniz?

******************* YENİ SORU - 2 ****************

Staj yapan bir arkeoloji öğrencisi arkadaşına staj macerasını anlatmaktadır:
Afrika'daydık. Tam yağmurların yağdığı dönemdi. Şiddetli yağmurlara rağmen biz kazılara devam ettik. Victoria gölünün hemen yanında 30 metre derinlikteki bir kalker tabakasının içinde, üstünde zürafa resimleri ve M.Ö.429tarihi olan seramik bir çanak bulduk. Ama bulduklarımız bu kadarla kalmadı............
Arkadaşı seni palavracı... bu hikayeleri git başkasına anlat diyerek uzaklaştı. NEDEN?

********************** YENİ SORU -3 ******************

Düzey: Zor

Beğendiğiniz bir arkadaşınız var... Kendisinin telefon numarasını istediğinizde size şöyle yanıt veriyor:
Cep telefonunu elinize alıyorsun. 1 tuşundan başlayarak, aynı tuşa tekrar basmadan ve komşu tuşlara veya çapraz tuşlara atlayarak 9 haneli bir telefon numarası çevireceksin... Ama bastığın tuşlar üzerinden geçen çizgiler asla birbirleriyle kesişmeyecek! Ayrıca ilk 3 basamaktaki sayı ile ikinci 3 basamaktaki sayıları topladığında son 3 basamaktaki sayıyı verecek.
Bakalım telefonla arama konusunda ne kadar ciddisin? :)

**************** YENİ SORU - 4 ***************

Büyük bir işyerinin patronu olan Ahmet bey o gün 8:30 uçağıyla Ankara'dan İzmir'e gidecek, 23:00 uçağıyla geri dönecekti. Ancak tam işyerinden çıkarken bekçi Ali bey onu durdurdu. "Aman" dedi... "Sakın İzmir'den uçakla dönmeyin, otobüsle dönün. Rüyamda gördüm, bindiğiniz uçak düşüyor". İçine kurt düşen Ahmet bey dönüşte uçağa binmekten vazgeçti ve İzmir'den otobüsle döndü. Vardığında, bineceği uçağın gerçekten de düştüğünü ve tüm yolcuların öldüğünü öğrendi. Bunun üzerine Ali beyi çağırdı, ona yüklüce bir ikramiye verdi, ardından da işten kovdu!
Neden acaba?

eneee, sorularin bittigi zamana mi denk geldim diye "sitem etme" nietiyle geldim, üc - hatta 4- soruyla birden karshilashtim :)

Ayrıca ilk 3 basamaktaki sayı ile ikinci 3 basamaktaki sayıları topladığında son 3 basamaktaki sayıyı verecek.
burda basamak ne oluo?... ilk üc basamak derken, 1-ler, 10-lar, 100-ler falan mi?... bashka bishey mi?

eneee, sorularin bittigi zamana mi denk geldim diye "sitem etme" nietiyle geldim, üc - hatta 4- soruyla birden karshilashtim :)

burda basamak ne oluo?... ilk üc basamak derken, 1-ler, 10-lar, 100-ler falan mi?... bashka bishey mi?

Sayı basamağı... Örneğin
123456789 sayısında
ilk üç basamak=123
2. 3 basamak=456
son 3 basamak=789 gibi...

4. soru
Patron kesin haklı.Büyük bir işyeri bekçi sabah 8:30 da seyehate çıkmakta olan patrona rüyamda gördüm ''Aman''
Sakın uçakla dönmeyin diyor. Bu bekçi geceyi uykuda geçirmiş belli ki patronda bunu anlayıp işten çıkarmış....

4. soru
Patron kesin haklı.Büyük bir işyeri bekçi sabah 8:30 da seyehate çıkmakta olan patrona rüyamda gördüm ''Aman''
Sakın uçakla dönmeyin diyor. Bu bekçi geceyi uykuda geçirmiş belli ki patronda bunu anlayıp işten çıkarmış....

Tebrikler! :) Doğru yanıt!
Sazanlık yapmadığınız için bir adet sazan kazandınız! :cool:

b-718341-beyaz_sazan_harika.jpg

2. soruda da
Seramik in bulunuş tarihi uymuyor. Gelişmesi zaman almış birde resimli diyor tabiiki çok abartılı. Oyüzden arkadaşı inanmamış ..
Şuda var Afrikada okadar yağmur yağmıyodur..inanmaması için bir sürü sebep var bence..

Sayı basamağı... Örneğin
123456789 sayısında
ilk üç basamak=123
2. 3 basamak=456
son 3 basamak=789 gibi...
:eek: ha, okay! sen örnekli yazinca farkettim; 1 tushuyla bashlayinca tersi biras zor olurdu zaten :D...
o halde telefon numarasi 154 709 863 oluyor; 154 + 709 = 863... bi de resim ekliym tam olsun :)...
oxjjp7aa.jpg

************** YENİ SORU - 1 **********
Düzey: Orta, 4 işlem bilgisi gerektirir.
(...)
Hakim olayı nasıl çözdü? Siz Hasan olsanız bunu kabul edemiydiniz?
eger ellerindeki her budu eshit bi shekilde üce bölmüshlerse,

5 = 15/3 = 8/3+7/3 ---> cabbar 8/3'ü kendisi yiyor, 7/3'ü misafire kalior
3 = 9/3 = 8/3+1/3 ---> hasan 8/3'ü kendisi yiyor, 1/3'ü misafire kalior

dolayisiyla, 7+1=8 altinin yedisi cabbar'in olmasi gerekior...

[SIZE=1]helal olsun, hasan dürüst bi arkadashmish, hak etmedigi altinlara konmak istememish :)... cabbar'in yerinde olsam, bu asil davranishi karshisinda altinlarin hepsini ona verirdim :)...[/SIZE]

2. soruda da
Seramik in bulunuş tarihi uymuyor. Gelişmesi zaman almış birde resimli diyor tabiiki çok abartılı.
bilmem, o kadar abartili mi?...shu alttaki seramikten hatun (venus of dolni vestonice) 24000 yil öncelere aitmish mesela... soruda bahsedilen tarihte neden olmasin?... ama o tarihi bikez daha incelemeni tavsiye ederim, hühehehe ;)...

200px-Vestonicka_venuse_edit.jpg

2-
M.Ö 429 yazıyordu dediği için.. Hz. İsa doğmuş ve milat kabul edilmiş. Öncesinde böyle bi kavram olmadığı için yazılmışta olamaz..

2. sorunun cevabı ;

kalker okyanus ve deniz suyu ile oluşan kireç taşıdır.yani orda kalker tabakası yoktur.öyle tahmin ediyorum:)

meroş abla benimde aklıma gelmişti o .. hatta kalker i araştırdım felan biraz ama.. diğer dikkatimi çekeni yazmıştım.. :)

bende sen gibi kısmetcim pek bi araştırma yaptım ilk seramiğe takıldım baktım m.ö varmış.bu kez kalkeri araştırdım doğrudur heralde öyle tahmin ediyorum :)

Gece açıp kapadıktan sonra anca bakabildim.:)Seramik hakkında sanırım sorudaki tarihi okumada bi hata yapmışım...:)
Arkeloji öğrencisi. Bir çanak bulmuş şak diye tarih vermiş :)inandırıcılığı yok ..

Tüm sorular yanıtlanmış, detayları ve ödülleri sonra vereceğim. :)

2. soru üstünde çok tartışılmış. Doğru yanıt aşağıdakidir.

Henüz milat olmadan bir eserin üstünde M.Ö. 429 yazması mümkün değildir. :) Seramik çanağı yapan kişinin geleceği görmesi lazım. :)
Diğer iddialarda da haklı gerekçeler olabilir ama bu kısmın tereddüte yer bırakmayacak kadar palavra olduğu alenidir. :)

2-
M.Ö 429 yazıyordu dediği için.. Hz. İsa doğmuş ve milat kabul edilmiş. Öncesinde böyle bi kavram olmadığı için yazılmışta olamaz..

Bir adet testi kazandınız. Dibine doğru bir miktar suyu tutabiliyor. :)

kirik-testi-.jpg

Milattan önce kaç yılından kalmış buu abii:) teşkürr ederimm çok sevdi ben bunuu:)

Milattan önce kaç yılından kalmış buu abii:) teşkürr ederimm çok sevdi ben bunuu:)

Ben alçıdan yaptım. Sonra kırıp parçalarını yapıştırdım. Üstünü de çivit mavisiyle boyadım. :cool: Milatla ilgisi yok... geçen haftadan kalma. :p

o halde telefon numarasi 154 709 863 oluyor; 154 + 709 = 863... bi de resim ekliym tam olsun :)...

dolayisiyla, 7+1=8 altinin yedisi cabbar'in olmasi gerekior...

Kesinlikle doğru yanıtlar ve güzel açıklamalar. :)
Tebrikler, bir adet yüksek teknoloji kedi kulaklığı kazandınız. :cool:

tumblr_lo0t6h8wg91qgavrvo1_400.gif

Şimdilik sorular bu kadar...

İşlerden fırsat buldukça yenilerini sorarım. Başkalarının da katılımı olsa fena olmaz hani. :)

Üst Alt