Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Güzel zeka soruları

yarışmacı ilk seçtiğinde olasılık %33,3333... dür, düşük bir olasılık,

-eğer ilk seçtiği kapı büyük ödüle açılmıyorsa, %50 olasılığı olacaktır ve bu denenmelidir.

ben kapına git derim :)

yarışmacı ilk seçtiğinde olasılık 3,3333... dür, düşük bir olasılık,

-eğer ilk seçtiği kapı büyük ödüle açılmıyorsa, P olasılığı olacaktır ve bu denenmelidir.

Bu oldukça fazla duyulmuş bir soru. O yüzden fazla uzatmadan yanıtı vereyim.: )

Yarışmacı elbette seçtiği kapıyı değiştirmelidir. Çünkü;

A-B-C kapılarının hepsinde ödül olma olasılığı 33.3333... dür.
Diyelim ki A kapısını seçtik. A kapısında ödül olma olasılığı % 33.333, Diğer kapılardan birinde olma olasılığı (B+C) 33,33 + 33,33 = % 66.66'dır.
Sunucu diğer kapılardan boş olanı açtığında B+C hala % 66,66 olduğundan açılmamış olan kapıda (örneğin B açılmışsa C'de ) ödül olma olasılığı % 66,66.. olur.

Bu nedenle yarışmacının seçtiği kapıyı değiştirmesi kendi yararına olacaktır.

Diğer soru hala duruyor. Akşam dönene kadar yanıt gelmezse artık çözümü verelim.

MeTePe; eğer sunucu B kapısını açtıysa bu kez ödül ya A kapısında ya da B kapısnda olacak yani şans %50 %50 olmuyacak mı ?

bir odanın içinde sagır dilsiz özürlü 3 kişi varmış bunlardan özürlü ülmüş peki dilsiz bunu kör arkadaşına nasıl anlatır alın size soru :))

Eh... herhalde.. di mi? :)

Gerçek oralarda bir yerde... (x-files mı bu ne?)

***************** İPUCU ***************

Çocukların yanıt vermek için süre sınırları yok. İsterlerse 1 saat içinde, isterlerse 1 yıl sonra yanıt verebilirler. Ne zaman yanıt vermek isterlerse o zaman. Ama sadece TEK bir yanıt verme hakları var. :)

Bencede e heraldee ama.. :) o zamanda iki hikmetten biri olmuyomu.. ya ilk kez geldiklerinde çevirecekler parayı, ikinci ve daha çok geldiklerinde dokunmayacaklar.. Ya da ilk kez geldiklerinde bir yüzünü, ikinci kez geldiklerinde diğer yüzünü çevirecekler.. Ama paranın kaç kez çevrildiği bilinmiyor iştee.. :)

İpucuda ilginç geldi bana:) ha 1 saat sonra ha 1 yıl.. Cevap TEK olduğuna göre, aradaki zaman neyi değiştirecek:) Cevabı merak ettim, bekliyorum merakla.. Artık açıklayınca tüm sorularıma cevap bulurum heraldee:)

azicik daha zaman taniyin, arkadashlar, ben de shansimi denemek istiom :)... bi gün daha uzatin süreyi, olur mu?...

bir odanın içinde sagır dilsiz özürlü 3 kişi varmış bunlardan özürlü ülmüş peki dilsiz bunu kör arkadaşına nasıl anlatır alın size soru :))
:) kör arkadash da nerden cikti? hani biri sair, biri dilsiz, digeri de bashka türlü özürlü olmak üzere üc kishiydi bunlar?... yanlish mi anlamishim?...

MeTePe; eğer sunucu B kapısını açtıysa bu kez ödül ya A kapısında ya da B kapısnda olacak yani şans P P olmuyacak mı ?

Hayır, olmayacak! :)

Eğer baştan 2 kapı olsaydı % 50 -50 olurdu. Ama 3 kapı var. Bu durumda:

A (33,33)
B (33,33)
C (33,33)
B+C= 66,66 olur.

B veya C'nin açılmış olması toplam % 66,66 olasılığı değiştirmez. Bizim seçtiğimiz kapı hala % 33,33 iken kalan kapı % 66,66 olur. :)

azicik daha zaman taniyin, arkadashlar, ben de shansimi denemek istiom :)... bi gün daha uzatin süreyi olur mu?...

Ok! Gece 03:00 e kadar uzatalım. :) Herkes umudunu sana bağladı. Ha gayret... çözümün etrafında dolandılar ama hedefi bir türlü tutturamadılar.

Eee... 4 kişi etti. :confused:
Sağır, dilsiz, özürlü, kör? :confused:

hımmm ben MeTePe A kapının % 33.33 şansını açıldığı için eşit payda B ve C kapılara dağıtmıştım .senin mantıkla düşününce senin çözüm doğru:)

Çocuklar odada kapalı.Kura dışarıda çekiliyor.Çocuklar kurada ismi çıkanı duymuyor..
Dışarıdan biri gelip ismi çıkanı alıp paranın yanına mı götürüyor.?

İp ucu çok şey anlatıyo ama düşünmek lazım....
Her çocuk bir tahminde bulunucaksa sonuncu kişinin tahmininde sayı ortaya çıkar. Ama emin olmak için kesin çözüm parayla olucak belli.. çok zormuş bu.....
İki gündür de soru burdaymış... Rekursionu bekliyor sanırım..

Dışarıdan biri gelip ismi çıkanı alıp paranın yanına mı götürüyor.?

Her çocuk bir tahminde bulunucaksa sonuncu kişinin tahmininde sayı ortaya çıkar.

Parayı götüremezler! Sadece yazı veya tura şeklinde masaya bırakabilirler.

Her çocuk tahminde bulunmayacak! Sadece ve sadece 1 kez tahmin hakları var. :) İçlerinden 1 tanesi gidip söyleyebilir. 2. bir kişinin böyle bir hakkı yok.

Tamam ben her bir çocuğun bikere yanıt hakkı var sandım...

vaveylacim, alemsin kiz :)... sabah beri kac kez, "ne uyuz soruymush bu, nerden de bulashtim!" dedidigimi bi bilsen, o kadar büyütmesdin beni gözünde... aksham rahat duramadim, cöziym derken kombinatorik deryasinda buldum kendimi ama neyse ki uyuyakalmishim :)... rüyamda toplam sayiyi rehin almish faktöriyellerle savashtim :p:p:p... bi bilsen neler cektim - yok öyle bi cirpida cözmek falan :)...

shimdi akillandim, ne varsa kelebek'in söylediklerinde var diorum...

Bencede e heraldee ama.. :) ya ilk kez geldiklerinde çevirecekler parayı, ikinci ve daha çok geldiklerinde dokunmayacaklar.. Ya da ilk kez geldiklerinde bir yüzünü, ikinci kez geldiklerinde diğer yüzünü çevirecekler.. Ama paranın kaç kez çevrildiği bilinmiyor iştee.. :)

iki kere mi on kere mi yirmi kere mi gelmish diye örenmek cok ishe yaramaz... ilk gelishlerin kac tane oldugunu örenmek lazim... o yüzden birince düshüncen daha bi cok hoshuma gitti, kelebek... ama öle tarif ettigin gibi degil; paranin iki ayri yüzünü iki ayri mesaj icin kullanmak lazim;

:) shöyle bishey mesela;

yazi := "parayi ilk ve son kes ceviriorum (turadan yaziya)" anlaminda olsun...
tura := "kaydedilmishtir! siradaki cevirsin lütfen!" :p anlaminda olsun...

ilk cekilene (ismi cabbar mish diyelim) sayma görevi düshsün (nasi olsa herkes tekrar tekrar cekilebilecek)... önce kendisini saysin ve "siradaki cevirsin lütfen!" anlamindaki turayi koysun masaya - bashka hic kimse koyamasin turayi!... cebbar'in ardindan gelen ögrenci daha önce hic cevirmediyse parayi "ilk ve son kes ceviriorum" anlamindaki yaziyi koysun masaya... ikinci cekilenin ardindan gelenler "siradaki cevirsin lütfen!" mesajiyla (turayla) karshilashmadiklari icin dokunmasinlar paraya - ta ki cebbar tekrar cekilip turayi koyuncaya kadar... her turayi koymasinda saysin...

yani, hic kimse (cabbar haric) parayi birden fazla cevirmeyecegi icin sayima da birden fazla girmicek... yaziyi koyma sirasi eninde sonunda herkese gelicek gelmesine de, bunun gercekleshtiginden ne zaman tam emin olabilicek cebbar - orasini bulamadim ishte :confused::)... korkarim, aksakalli dede, pamuk yanakli nine olmadan gidemicek bu cocuklar eglenmeye :p... ne gaddar bi yöneticiymish bu :)....

yazi := "parayi ilk ve son kes ceviriorum (turadan yaziya)" anlaminda olsun...
tura := "kaydedilmishtir! siradaki cevirsin lütfen!" :p anlaminda olsun...

ilk cekilene (ismi cabbar mish diyelim) sayma görevi düshsün (nasi olsa herkes tekrar tekrar cekilebilecek)... önce kendisini saysin ve "siradaki cevirsin lütfen!" anlamindaki turayi koysun masaya - bashka hic kimse koyamasin turayi!... cebbar'in ardindan gelen ögrenci daha önce hic cevirmediyse parayi "ilk ve son kes ceviriorum" anlamindaki yaziyi koysun masaya... ikinci cekilenin ardindan gelenler "siradaki cevirsin lütfen!" mesajiyla karshilashmadiklari icin dokunmasinlar paraya - ta ki cebbar tekrar cekilip turayi koyuncaya kadar... her turayi koymasinda saysin...

yani, hic kimse (cabbar haric) parayi birden fazla cevirmeyecegi icin sayima da birden fazla girmicek... yaziyi koyma sirasi eninde sonunda herkese gelicek gelmesine de, bunun gercekleshtiginden ne zaman emin olabilicek cebbar - orasini bulamadim ishte :)... korkarim; aksakalli dede, pamuk yanakli nine olmadan gidemicek bu cocuklar eglenmeye :p... ne gaddar bi yöneticiymish bu :)....

Evvet, tebrikler! :)
Sonunda uzun süredir beklediğimiz yanıt geldi. :eek:

Bir adet Necefli Maşrapa ekran görüntüsü kazandınız. (Bkz. TV yayınlarının eski zamanları)

28715173jpegpreviewlarg.jpg

hö, ama ben henüz bitmedi, bi eksiklik var saniodum yanitimda? :confused:...

tebrikler Reku püf noktasını güzel yakalamışsın :)

:) sayende, kelebek!... hazira konmak gibi bishi oldu benimki :)... metepe'nin de dedigi gibi etrafinda dönüp durmushsun; azicik bishi kalmish, biraz daha mesafeden baksaydin cok rahat yakalardin :)...

facede bir arkadaş baylaşmış.....

Okumuş Bir İşçi Soruyor

Yedi kapılı Teb şehrini kuran kim?
Kitaplar yalnız kralların adını yazar.
Yoksa kayaları taşıyan krallar mı?
[FONT=lucida grande]Bir de Babil varmış boyuna yıkılan,[/FONT][FONT=lucida grande]kim yapmış Babil'i her seferinde?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Yapı işçileri hangi evinde oturmuşlar[/FONT][FONT=lucida grande]altınlar içinde yüzen Lima'nın?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Ne oldular dersin duvarcılar[/FONT][FONT=lucida grande]Çin Seddi bitince?
[/FONT]
[FONT=lucida grande] Roma'da zafer anıtı ne kadar çok![/FONT][FONT=lucida grande]Kimlerdir acaba bu anıtları dikenler?[/FONT][FONT=lucida grande]Sezar kimleri yendi de kazandı bu zaferleri?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Yok muydu saraylardan başka oturacak yer[/FONT][FONT=lucida grande]dillere destan olmuş koca Bizans'ta?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Atlantik'te, o masallar ülkesinde bile,[/FONT][FONT=lucida grande]boğulurken insanlar[/FONT][FONT=lucida grande]uluyan denizde bir gece yarısı,[/FONT][FONT=lucida grande]bağırıp imdat istedilerdi kölelerinden.[/FONT][FONT=lucida grande]Hindistan'ı nasıl aldıydı tüysüz İskender?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Tek başına mı aldıydı orayı?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Nasıl yendiydi Galyalılar'ı Sezar?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]E bir aşçı olsun yok muydu yanında?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]İspanyalı Filip ağladı derler[/FONT][FONT=lucida grande]batınca tekmil filosu.[/FONT][FONT=lucida grande]Ondan başkası ağlamadı mı?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Yediyıl Savaşı'nı 2. Frederik kazanmış?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Yok muydu ondan başka kazanan?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Kitapların her sayfasında bir zafer yazılı.[/FONT][FONT=lucida grande]Ama pişiren kim zafer aşını?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Her adımda fırt demiş fırlamış bir büyük adam.[/FONT][FONT=lucida grande]ama ödeyen kimler harcanan paraları?
[/FONT]
[FONT=lucida grande]
İşte bir sürü olay sana
[/FONT]
[FONT=lucida grande]Ve bir sürü soru.[/FONT]

Süpersonic uçaklarla dünya turu.Küçük bir adada, bir havaalanı, yakıt deposu, yeterli sayıda uçak var.Bu uçaklardan birsinin tam anlamıyla bir dünya turu yapması hedefleniyor, yani adadan kalkıp tekrar adaya dönecek tam dairesel bir hareket.
Uçakların yakıt tankı dünya etrafında tam bir tura yetmiyor, tam yarısına yetecek kadar yakıt deposu var.
Uçağın yolculuğu esanasında uçaktan uçağa istenen miktarda yakıt transferi yapılabiliyor ama destek için kalkacak uçaklarda aynı şartları taşıyor onlarda tam turun yarısı kadar yakıta sahip.
Uçakların hızı yolculuk esnasında sabit (V Olsun)
Bu uçaklar yakıt alımı sırasında ister yerdeki depodan isterse havadaki yakıt nakli sırasında hiç zaman kaybetmiyorlar (böyle kabul ediyoruz sorunun amacı açısından.)
Amaç bu dünya turunu hiç uçak kaybetmeden yapmak.Yere düşen uçak olmayacak.

Bütün uçaklar sağ salim geri dönecek.
Tek yakıt alınabilecek yakıt deposu sadece bu adadaki depo, destek için kalkacak uçaklarda sadece bu adadan kalkıyor.
Sorular:
A) Bu dünya turu mümkünmü? Hiç uçak kaybı olmaksızın?

1) Mümkünse kaç uçağa ihtiyacımız var?
2) Kaç depo yakıt yeterlidir?
Havalanan uçakların hepsinin geri dönüş şeklini anlatın.Turu tamamlayan uçağın durumunuda herşey açık olsun.
B) Bu dünya turu bu koşullarda mümkün olmaz diyorsanız sebeplerini açıklayınız neden olmaz?

Soru hakkında genel:
Soruda herhangi bir yanlışlık yok.
Soruyu anlamak zaten çözümün önemli bir kısmıdır.Herşeyi doğru anlamak zorundayız .
Soru çok zor bir soru.Öyle kolayca çözülecek bir soru değil uğraşmayı sevenler için.Dünyanın en zor zeka soruları kategorisinde yer alan bir soru.

5 uçak ve 5 depo yakıt yeterlidir gibi geldi. :)

Rakamları kontrol etmem lazım. Not kağıdına karaladığım kadarıyla böyle çıktı. Bir ihtimal daha düşük olabilir.

Her ne kadar muhtelif mantıksızlıklar içerse de (uçakların anında yakıt aktarması, havada olduğu yerde durması vs. gibi) soru yerde giden tankerler şeklinde sorulsa daha anlaşılır olurmuş sanırım.

Şimdi 3 uçak ve 5 depo yakıt yeterlidir.

1. 3 uçak adadan yola çıkar. Yolun 1/8 kısmında üçüde 1/4 depo yakıt tüketir. Tam o noktada 1. uçak 2/4 yakıtını diğer 2 uçağa aktarır. Kalan yakıtla kendi döner.
2. 2 uçak tam dolu depo ile yolun kalan 1/8 (yani çeyreğine) kadar giderler. Bu noktada 2. uçak yakıtın 1/4 kısmını 3. uçağa aktarır ve kalan yarım depo yakıtla döner.
3. Tam dolu yakıtı olan 3. uçak yolun 1/4 kısmını tamamladığından 3/4 kısmına kadar sorunsuz gider.
4. Adadan kalkan 2 uçak tam ters yönde gelen uçağa doğru yola çıkarlar. Aynı şekilde yolun 1/8 ve 2/8 kısmında yakıt aktararak dünyayı dolaşan uçağı karşılamış olurlar. (Giderken yapılanın tam tersini yaparlar.)

Bu durumda giden ve karşılayan 2 uçak aynıdır. Bir de dünyayı dolaşan toplam 3 uçak yeter. Ama 5 uçaklık yakıt harcarlar.

>>>> (1.uçak)
>>>>>>>> (2. uçak)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> (3.uçak)
............................<<<<<<<< (1.uçak)
...................................<<<< (2.uçak)

>>>> (1.uçak)
>>>>>>>> (2. uçak)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> (3.uçak)
............................<<<<<<<< (1.uçak)
...................................<<<< (2.uçak)

Açık renkli yere kadar kurup düzenliyordum kafam da orda tıkanıyordum nasıl dönecekler diye, koyu kısmı senin yapmış olduğun çözümü görünce tabiiiiiiiii yaaa dedim içimden.. Valla tebrik. :cool:

Açık renkli yere kadar kurup düzenliyordum kafam da orda tıkanıyordum nasıl dönecekler diye, koyu kısmı senin yapmış olduğun çözümü görünce tabiiiiiiiii yaaa dedim içimden.. Valla tebrik. :cool:

Teşekkürler. Valla çok zor değildi aslında... Çoğu kişi kağıt kalemi eline alıp biraz uğraşıp çözebilir. Dünyanın en zor zeka sorularından diyerek biraz uçmuşlar. :) Üstünde günlerce uğraşmış olduğum bir kaç soru var. Onlardan birini sorup burayı felç etmek istemem. :cool:

bana sor abi ben felçliyim zaten :D doğuştan;)

**************** SORU ****************
Kolay bir tane ile devam edelim.

Her gün rasgele bir saatte evden çıkıp durağa gidiyorsunuz. Gelen ilk otobüse binip kasaba veya manava yolculuk yapıyorsunuz. Kasap ve manav durağa eşit uzaklıkta ve ikisine de aynı sayıda otobüs var. Alışverişinizi yapıp dönüyorsunuz. O gün ne aldıysanız akşam onu pişiriyorsunuz. Bir gün eşiniz sürekli sebze yediğinizden şikayet ediyor. Siz duruma hayret edip şöyle bir düşünüyorsunuz ve gerçekten manava kasaptan 4 kez fazla gitmiş olduğunuzu görüyorsunuz.

Her ne kadar bu durum evin bütçesi ve sağlık için yararlı da olsa, tamamen rasgele evden çıkan ve ilk gelen otobüse binen ve eşit mesafedeki kasap veya manavdan herhangi birine giden birisi olarak bu durumu nasıl açıklardınız? :)

Üst Alt