Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Güzel zeka soruları

SORU: (Çok çok kolay) :) :)

Azılı bir çete lideri olan OĞUZATAY polisin sıkı bir operasyonuyla yakalanmıştır. Emniyet amiri bağırır: "OĞUZATAY silahlarını bırak yoksa seni öldüreceğiz. Bize çok çektirdin, çok can yaktın. Bu cezasız kalamaz. Doğru bir şey söylersen seni kurşuna dizeceğiz. Yalan bir şey söylersen küvette boğarak öldüreceğiz. Hiç bir şey söylemezsen canlı canlı derini yüzerek, kollarını bacaklarını keserek öldüreceğiz. Söylediğin ne yalan, ne doğruysa seni asit kazanına atarak öldüreceğiz. Eğer söylediğin şey bir paradoks yaratırsa seni uçurumdan atarak öldüreceğiz."

Bu durumda OĞUZATAY'ın nasıl bir şey söyleyip ölümden kurtulması gerekir?

Silahlarımı bırakıyorum. Demesi kafi olduğunu düşündüm. Ölümden kurtulur..cezası hapishanede yatmak olur..:rolleyes:

Şimdi bakıyorumda söylediğim cümle galiba ne yalan ne doğruya giriyor..🙈😭

İyi bilmece, kötü bilmece nedir iyi bilirim. Maşrapayı ben sana verdim. İster camiye bağışla, ister içine çiçek dik. O senin meselen. :)

Hayır! Bilmiyorsun! Saçma, ucu açık, nereye çeksen oraya giden bilmece olmaz! Cinayet sorusu en kolay ve en mantıklı soru idi. Kendi içinde bir mantığı vardı en azından. :)

Maşrapa hediyen için de çok teşekkür ederim. Ama ben bilmeceleri hediye için çözmedim. Bu kadar değerli hediyeyi kabul edemem. Camiye bağışlamak istemiyorsan, evlililk yıldönümü hediyesi olarak falan da kullanabilirsin :)

Bu arada: benim ömrüm de bulmaca çözerek geçti diyebilirim. Sorunun soruluş şeklinden bile ucunun nereye çıkacağını bilirim :)

Silahlarımı bırakıyorum. Demesi kafi olduğunu düşündüm. Ölümden kurtulur..cezası hapishanede yatmak olur..:rolleyes:

Doğru düşünmüşsün... :) Niye vazgeçtin? :)

Emniyet müdürü diyor ki:

"OĞUZATAY silahlarını bırak yoksa seni öldüreceğiz."

Bundan sonraki cümlelerin hepsi silahları bırakmazsa nasıl öldürüleceğinin şekliyle ilgili. OĞUZATAY'ın sessizce silahını bırakması öldürülmemesi için yeterli. :)

Hayır! Bilmiyorsun! Saçma, ucu açık, nereye çeksen oraya giden bilmece olmaz!

Hangisi ucu açık? Nereye çekiyorsun da gidiyor. :)

Uzanamayıp pis diyorsun işte...

Yok o fikirde sabitim..silahlarımı bırakıyorum dediği vakit iş bozuldu sandım.:eek:

Bu durumda OĞUZATAY'ın nasıl bir şey söyleyip ölümden kurtulması gerekir?

Haa, ama bak bu da yanlış. ''Nasıl bir şey söylemesi gerekir'' diye soruyorsun. İnsanlar da doğal olarak söyleyecek bir şey arıyor. Soru yanlış işte. Geldin mi lafıma? :)

Ben biliyorum işte bir yerde bir hata olduğunu. En azından hissediyorum :)

Haa, ama bak bu da yanlış. ''Nasıl bir şey söylemesi gerekir'' diye soruyorsun. İnsanlar da doğal olarak söyleyecek bir şey arıyor. Soru yanlış işte. Geldin mi lafıma? :)

O sorunun şaşırtmacası. Soruyu iyi okuyan bir şey söylemesinin gerekmediğini çözer. Ne söyleyip söylemediği değil, ne yapması gerektiği önemli.

Bak, bu cevap fena değilmiş. Aferin :)

YENİ SORU (Kolay seviye)

Üç bilmececiye, aralarında en iyi bilmececinin kim olduğu sorulur?

Verilen cevaplar şöyledir:

MeTePe : “En iyi olan ben değilim.”
Melike : “En iyi Mineuy'dur.”
Mineuy : “Melike yalan söylüyor.”

İçlerinde biri doğru söylediğine göre en iyi bilmececi kimdir?

O sorunun şaşırtmacası. Soruyu iyi okuyan bir şey söylemesinin gerekmediğini çözer. Ne söyleyip söylemediği değil, ne yapması gerektiği önemli.

Şaşırtmaca soru ile uyumlu olmalıdır. Bu, şaşırtmaca değil, yanlışlık. Zaten soru baştan sona hatalarla dolu.

YENİ BİR SORU DAHA (Kolaydan biraz zor sayılır)

Keçiperver tarım işi yapmaya niyetlenip bir tarla satın alır. Ne çare ki kazık yemiştir. Tarla tam bir bataklıktır. Bu sorunu çözmek için bir bilene danışır. Danıştığı adam "şu sazdan bir tane alıp tarlana dik... bu saz her gün 2 katına çoğalır. 80 günde tüm tarlanı kaplar ve bataklığı kurutur" demiş.

Bunu duyan keçiperver: "ooo benim o kadar bekleyecek vaktim yok. bir ay içinde tarlayı dikmem lazım. Sen bana şuradan 10 tane saz ver. Ben bu işi 8 günde çözeyim demiş." Bunun üstüne bir bilen kahkahalarla gülmüş. :)

Bir bilen neden gülmüş?

Şaşırtmaca soru ile uyumlu olmalıdır. Bu, şaşırtmaca değil, yanlışlık. Zaten soru baştan sona hatalarla dolu.

İstersen 2x2 kaç eder diye sorayım, tereddüte yer kalmasın. :) Bilmece bu yahu. İlla ki şaşırtmacası, yönlendirmesi olacak. Şuna bilemedim deyip geçeceksin işte. O kadar inat etmeye gerek yok. :)

Şaşırtmaca falan yok... al sana zor soru. Uğraş dur!

YENİ SORU (Zor seviye ama çok zor değil)

Hapishanede 25 mahkum ayrı ayrı hücrelere kapatılmıştır. Hiç biri birbirini görmemekte, duymamaktadır.
Müdür hepsini salonda toplar. Size bir fırsat vereceğim der. Her birinizi kafama göre hücreden alıp odama götüreceğim. Odamda biri kırmızı, diğeri mavi 2 ışık düğmesi var. Odaya giren mahkum bu 2 ışıktan birini açıksa kapatacak, kapalıysa açacak. İkisini birden açması kapatması yasak. Hiç birini ellememesi de yasak. Mutlaka 1 tanesini açıksa kapatacak, kapalıysa açacak.

Herhangi birinizi herhangi bir zamanda alıp odaya götürebilirim. Hatta birinizi peşpeşe 3 kere veya 8 kere de de götürebilirim. Ama eninde sonunda hepiniz odaya en az 1 kez gireceksiniz.

Herhangi bir zamanda içinizden birisi "hepimiz odaya en az 1 kez girdik" dediğinde söylediğiniz doğruysa hepinizi serbest bırakacağım. Yanlışsa hepinizi kurşuna dizdireceğim. Şimdi aranızda 10 dakika konuşup tartışabilirsiniz. Ondan sonra hepiniz hücrelerinize götürüleceksiniz demiş.

Mahkumlar aralarında konuşup bir karar vermişler. Nasıl bir strateji izlemeliler ki hapisten ve ölümden kurtulsunlar.

Herhangi bir zamanda içinizden birisi "hepimiz odaya en az 1 kez girdik" dediğinde söylediğiniz doğruysa hepinizi serbest bırakacağım. Yanlışsa hepinizi kurşuna dizdireceğim. Şimdi aranızda 10 dakika konuşup tartışabilirsiniz. Ondan sonra hepiniz hücrelerinize götürüleceksiniz demiş.

İyi de müdürüm başta ışık, renk, lamba diyorsun sonra kurtulmak için içeriye girdiniz mi girmediniz mi bunu istiyorum diyorsun.

Yani tamam matematik zaten sıkıntılıydı, mantık sorularını da yapamıyordum da burada bizden ne isteniyor :)

İstersen 2x2 kaç eder diye sorayım, tereddüte yer kalmasın. :) Bilmece bu yahu. İlla ki şaşırtmacası, yönlendirmesi olacak. Şuna bilemedim deyip geçeceksin işte. O kadar inat etmeye gerek yok. :)

Adamın bir davranışta bulunması gerekiyorken sen kalkıp '' ne demesi gerekiyor'' dersen bu, şaşırtmaca değil, kandırmaca, sahtekarlık, hilekarlık olur. Bilemezsem, bilemediğimi itiraf ederim. İyi olana iyi, kötü olana kötü derim. Yiğidin hakkını yiğide teslim ettiğimi en iyi bilenlerdensin :) Ama kusura bakma, bilmecede iyi değilsin :)

İyi de müdürüm başta ışık, renk, lamba diyorsun sonra kurtulmak için içeriye girdiniz mi girmediniz mi bunu istiyorum diyorsun.

İçeri girdiniz mi girmediniz mi değil... her mahkum odaya defalarca girip çıkıyor. Ne zaman ki içlerinden biri "tamam, odaya her mahkum en az 1 kere girdi diyor, o zaman söylediği doğruysa serbest bırakılıyorlar.

İpucu olarak söyle söyleyeyim: Mesela mahkumlar kendi aralarında bir sözcü seçebilirler. Odaya giren her mahkum belli bir mantıkta ışıklardan birini açar veya kapatır, sözcü olan odaya girdiğinde ışıkların durumuna bakarak kaç kişinin kendisinden önce odaya girdiğini anlar.

Ama kusura bakma, bilmecede iyi değilsin :)

Hadi hadi... 10 bilmece sordum, ite kaka 1 tanesini çözüp diğerlerine çamur atıyorsun. Soru yanlışsa diğerleri nasıl çözüyor? :)

Soru yanlışsa diğerleri nasıl çözüyor? :)

Diğerlerinin nasıl çözdüğü onların bileceği bir şey. Soru yanlış olduğu için yanlış bir bakış açısıyla bakarak çözmüş olabilirler :)
10 tane sorudan yalnızca kibarlık edip ismimi kullandığın bilmece ile ilgilendim. Katili yakaladım. Diğerleriyle ilgilenmedim. :) İyi geceler.

Asgari ücretlinin halini anlamak çok zor değil..en iyi bilmececi veya ekonomist olmaya gerek yok..

Melike yalan söylüyor. En bilmececi MeTePe..

mineuy yalan söylüyor. En doğru söyleyen daima Melike'dir :)

Bundan kolay ne var? :)

Yalan, yanlış sorular sorup kendini de doğrucu ilan etmiş. Çok ayıp. :)

Cevapta ''Sessizce silahhını bırakıp, teslim olması gerekiyor'' diyor. Soruda ''ölümden kurtulması için ne söylemesi gerekiyor'' diyor. Millet 40 yıl ''aceba Oğuz ne demiş olabilir'' diye düşünüyor :):)

Sorunun şekli ''Oğuzatay ne söylemelidir'' değil, ''Oğuzatay nasıl bir yol izleyerek ölümden kurtulabilir'' olmalıydı. :)

Çok haklısın... TEBRİKLER! :)

Kızcağıza yanık kibrit çöpleri ve maşrapadan sonra ne hediye etmeyi düşünüyorsun peki? Bunu mu? :)

n7W59y.jpg

mineuy yalan söylüyor. En doğru söyleyen daima Melike'dir :)

Bundan kolay ne var? :)

Tebrikler... yanlış! :) Mineuy doğru yanıtı verdi zaten.

Sorunun şekli ''Oğuzatay ne söylemelidir'' değil, ''Oğuzatay nasıl bir yol izleyerek ölümden kurtulabilir'' olmalıydı. :)

Sorunun yanıtı da: "Oğuzatay'ın bir şey söylemesine gerek yok, silahını bıraksa yeter" olmalıydı. :)

ne hediye etmeyi düşünüyorsun peki? Bunu mu? :)

Onu ben kendim yerim yahu... çikolata sosu ışıl ışıl parlıyor.

Gündüz alışveriş yapamadım... mineuy'un hediyesi aşağıda... Birilerinden farklı olarak takır takır çözüyor soruları.. nazar değmesin. :)

1_org_zoom.jpg

Ooo hediyeyi çok beğendim. Teşekkür ederim:eek:

Yakır takır demiyelim..:) düşüne düşüne ağır aheste daha uygun olur..:)

25 mahkum sorusu en beğendiğim oldu. ama şuan hiçbirşey bulamadım nasıl bir strateji uygulamışlardır.:confused:

Üst Alt