Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Güzel zeka soruları

Sen ne kadar çamur atsan da çözüyor soruları.. :) Kıskanma ne olur, çalış senin de olur. :)

Ucunda cumhuriyet altınıyla dolu maşrapa hediyesi varsa yanlışları da düzeltilmiş olarak çözüp, eline veririm, söz! Ama bedava olmaz artık. Malum, ekonomi kötü. Geçenlerde birileri para için kendi hemcinsiyle bile evlenmeyi kabul ediyordu. O kadar yani :)

Ucunda cumhuriyet altınıyla dolu maşrapa hediyesi varsa yanlışları da düzeltilmiş olarak çözüp, eline veririm, söz! Ama bedava olmaz artık. Malum, ekonomi kötü. Geçenlerde birileri para için kendi hemcinsiyle bile evlenmeyi kabul ediyordu. O kadar yani :)

Senin piyasadan haberin yok anlaşılan... Sana yeni bilmece! 1 maşrapaya kaç tane gremse altın sığar. :)

Bataklık tarla sorusu kafama takıldı, keviperver haklımı değilmi..Herbir saz çekirdek aile olup kendi soyu yürüyorsa on günün sonunda 7680 yapar.. Bu durumda birbilen çok haklı yere gülüyor..komikmi bilmem böyle bir yorum geçti kafamdan..

Aksi halde birbilenin hesabındaki saz sayısını hesaplayamadımm

Sekiz günde on tane saz ile bataklığı kurutma fikrine gülüyor..seksen günde elde edilen sazlarla tarla dolup taşabilir sekiz günde aynı sayıyı yakalayamaz.ona gülüyor..
Buarada yanlış hesap yapmışım dediğim gibiyse o sayıda değil.

Sekiz günde on tane saz ile bataklığı kurutma fikrine gülüyor..seksen günde elde edilen sazlarla tarla dolup taşabilir sekiz günde aynı sayıyı yakalayamaz.ona gülüyor..

İyi de hesap kitap ne? 10 saz dikerse 10 kat verim almaz mı? :)

Tam, açık bir yanıt olmadı bu.

Okadar kolay bir cevap miydi yanii..

Soru çok kolay da ben bir çözüm yazmadım. :)

Çok basit bir yanıt var.

"Danıştığı adam "şu sazdan bir tane alıp tarlana dik... bu saz her gün 2 katına çoğalır. 80 günde tüm tarlanı kaplar ve bataklığı kurutur" demiş.

Bunu duyan keçiperver: "ooo benim o kadar bekleyecek vaktim yok. bir ay içinde tarlayı dikmem lazım. Sen bana şuradan 10 tane saz ver. Ben bu işi 8 günde çözeyim demiş."

Bir bilenin gülmesini boş verelim. Buradaki mantık hatası ne? :) Yani hesap hatası...

Bir saz bir günde iki kat çoğaliyorsa 1.2.3.4.5. günlerden sonra öyle bir katlayarak gidiyorki onun 80 günde etisecegi çoğunluğa 10 tane saz sekiz günde mümkün değil erişemez mantık hatası bu
keciperver çok çok fazla saz alması lazım artık 80 mi olur 100 mi olur bilmiyorum.

Bir saz bir günde iki kat çoğaliyorsa 1.2.3.4.5. günlerden sonra öyle bir katlayarak gidiyorki onun 80 günde etisecegi çoğunluğa 10 tane saz sekiz günde mümkün değil erişemez mantık hatası bu.

Tamam söylediğin doğru da hesap nerede? :)

Neyse... çözümü verelim bari... :)

Tek saz dikseydi
1. gün 1 tane
2. gün 2 tane
3. gün 4 tane
4. gün 8 tane
5. gün 16 tane saz olacaktı.

Yani 10 saz dikmesiyle 5 gün beklemesi arasında bir fark yok. Hatta 5. günde 10 dan fazla sazı var.

İlk günden 10 saz dikmesi sadece 5 gün tasarruf ettirecek, 80 yerine 75 günde tarla tamamen dolacak. O da adamın işine yaramayacak.

Aslında işlem gereken sorulara atlamamam gerekiyor çünki yapamıyorum:eek: ama mantığını çözünce konuşmadan duramıyorum. :)

İşlem için teşekkürler.

Bir bilenin gülmesini boş verelim. Buradaki mantık hatası ne? :) Yani hesap hatası...

10 tane saz da aynı zamanda çoğalacak, 1 tane saz da.

Yukarıdaki yorumu dün yazmıştım ama cumhuriyet altını dolu faraşa vermeyeceğin için silmiştim. Sistem otomatik kaydetmiş, onu aynen yapıştırdım :) Evet,altın dolu faraşamı rica edeyim :)

Yukarıdaki yorumu dün yazmıştım ama

Öncelikle 10 saz da, 1 saz da aynı zamanda dolmuyor. Aralarında 5 gün var. :) Yani cevap yanlış. :)

İkincisi, bir doğru cevap verildikten sonra verilen cevaplar hükümsüzdür.

Yani geçmiş olsun. :)

Bu durumda alıp alabileceğin en fazla bu olur:

1_org.jpg

Öncelikle 10 saz da, 1 saz da aynı zamanda dolmuyor. Aralarında 5 gün var. :) Yani cevap yanlış. :)

5 günden bir şey olmaz. Mantığım, dolayısıyla cevabım doğru. Diğer konuda haklısın. Gurur edip silmeseydim, altınları kaçırmayacaktım. Mine'nin hakkını yiyemem :) Hediye için teşekkürler ama en azından içine bir teselli ikramiyesi bari koyaydın, iyiydi. :eek:

Seni mi kıracağız... seç beğen al birini. :)

Imm 😋 Teşekkür ederim. Çok naziksin. Sarma ile çerez arasında kaldım ama ben karışık çerezi alayım. Bu mevsimde çayın yanında iyi gider, enerji verir 😋

ndZrmY.jpg

Beyaz ayçekirdeği olsaydı onu alırdım. Memlekette beyaz çekirdek bulamıyorum. Getirmiyorlar. Üretimi durdu gibi şeyler söylüyorlar nedense. Siyah ayçekirdeğini de sevmiyorum. 😕

Şaşırtmaca falan yok... al sana zor soru. Uğraş dur!

YENİ SORU (Zor seviye ama çok zor değil)

Hapishanede 25 mahkum ayrı ayrı hücrelere kapatılmıştır. Hiç biri birbirini görmemekte, duymamaktadır.
Müdür hepsini salonda toplar. Size bir fırsat vereceğim der. Her birinizi kafama göre hücreden alıp odama götüreceğim. Odamda biri kırmızı, diğeri mavi 2 ışık düğmesi var. Odaya giren mahkum bu 2 ışıktan birini açıksa kapatacak, kapalıysa açacak. İkisini birden açması kapatması yasak. Hiç birini ellememesi de yasak. Mutlaka 1 tanesini açıksa kapatacak, kapalıysa açacak.

Herhangi birinizi herhangi bir zamanda alıp odaya götürebilirim. Hatta birinizi peşpeşe 3 kere veya 8 kere de de götürebilirim. Ama eninde sonunda hepiniz odaya en az 1 kez gireceksiniz.

Herhangi bir zamanda içinizden birisi "hepimiz odaya en az 1 kez girdik" dediğinde söylediğiniz doğruysa hepinizi serbest bırakacağım. Yanlışsa hepinizi kurşuna dizdireceğim. Şimdi aranızda 10 dakika konuşup tartışabilirsiniz. Ondan sonra hepiniz hücrelerinize götürüleceksiniz demiş.

Mahkumlar aralarında konuşup bir karar vermişler. Nasıl bir strateji izlemeliler ki hapisten ve ölümden kurtulsunlar.

Müdür herhangi bir mahkuma sorduğunda o mahkum digerlerininde kaçar kere odaya götürüldüğünü bilmek zorunda öylemi?

Düğmelerin yanına bir çentik atarak işaret bıraksalar..:confused:

Müdür herhangi bir mahkuma sorduğunda o mahkum digerlerininde kaçar kere odaya götürüldüğünü bilmek zorunda öylemi?

Hayır!

Müdür bir şey sormayacak.
Ne zaman isterse mahkumlardan biri çıkıp "herkes odaya en az 1 kez girdi" diyecek.

Yani mahkumlar odaya rasgele bir şekilde götürülüp getiriliyorlar. Kimi haftada 5 kere, kimi 1 kere, kimi 15 kere, kimi arka arkaya 2 kere, kimi gün aşırı. Bu böyle sürüp gidecek. Sonra içlerinden biri müdürü çağırıp "herkes odaya girdi" diyor. Eğer söylediği doğruysa hepsi serbest kalıyorlar. Yanlışsa hepsi ölüyorlar.

Hıımm görev tamam gibi bildirecek.

Bütün meselede o zaten görevin tamamlandığı bilmek

Odaya ilk götürülen mahkum ilk götürüldügünü bilse iyi olacak. İki tane lamba var Mavi-Kırmızı diyelim ki ilk gidenler maviyi açıksa kapatsa, kapalıysa acsa.. İkinci gidenlerde kırmızı aynı şekilde. Buraya kadar tamamda sayıyı nasıl kim bilecek bulamadım. İlk giren de diyelim mavi kapalıydı açtı, 25. Kişi gordiginde de kapalı denk geliyor..

Odaya ilk götürülen mahkum ilk götürüldügünü bilse iyi olacak.

Senin işini kolaylaştırayım... :)

Kimin ilk, kimin 2. girdiğini falan bilmenin imkanı yok. Çünkü mahkumlar birbirinden habersiz. Tek iletişim yolları düğmeleri açıp kapatmak.

Odada en başta her 2 düğmenin de kapalı olduğu varsayımıyla hareket et.

2 ipucunu daha önce verdim aslında... Süreç başlamadan önce mahkumlar kendi aralarında 10 dakika konuşup bir strateji belirliyorlar. :)

Üst Alt