Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.
Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.
Küçük bir ekleme...
"odaya bir mahkum ilk kez girdiğinde mavi kapalıysa açar, açıksa ellemez, kırmızıyı açar veya kapatır (hiç önemi yok)."
Elbette mahkum odaya girdiğinde mavi açıksa kaçıncı girişi olursa olsun ellememelidir. Ancak kapalı olduğunu gördüğünde açacaktır.
Eksik değil, karışık.. Ama yeterince anlaşılıyor. Tekrar tebrikler...
Soru, mutlaka ışığı ya açmalı ya kapatmalı şeklinde sorulmuş ama. tek mavi ışık oynansa, müdür bunu fark edecektir.
bir soru bu soruyu hazırlayanda, mantıklı cevap bulamamıştır bence
Yiyebileceğimiz kapasiteyi anlamış olmalığ
Şaşırtmaca falan yok... al sana zor soru. Uğraş dur!
YENİ SORU (Zor seviye ama çok zor değil)
Hapishanede 25 mahkum ayrı ayrı hücrelere kapatılmıştır. Hiç biri birbirini görmemekte, duymamaktadır.
Müdür hepsini salonda toplar. Size bir fırsat vereceğim der. Her birinizi kafama göre hücreden alıp odama götüreceğim. Odamda biri kırmızı, diğeri mavi 2 ışık düğmesi var. Odaya giren mahkum bu 2 ışıktan birini açıksa kapatacak, kapalıysa açacak. İkisini birden açması kapatması yasak. Hiç birini ellememesi de yasak. Mutlaka 1 tanesini açıksa kapatacak, kapalıysa açacak.
Soru,bu şekilde sorulmuş. Bu soruyu, araştırma fırsatım oldu bugün.çoğu kişi varsayımlarla cevaplamış fakat net bir cevap göremedim.
Soru,bu şekilde sorulmuş. Bu soruyu, araştırma fırsatım oldu bugün.çoğu kişi varsayımlarla cevaplamış fakat net bir cevap göremedim.
Varsayım derken?
Mine'nin yanıtı gayet net ve doğru!
İstersen biraz daha açayım.... 25 mahkum aralarında anlaşır ve Ali'yi sözcü/sayıcı seçerler. Ali sadece mavi ışığın açık olduğu durumları sayacak ve 25 kez açık olduğunda herkesin girdiğini anlayacaktır. Ali ayrıca Mavi ışığı her açık gördüğünde kapatacaktır.
Buraya kadar açık mı?
Odaya 1. kişi girer... maviyi açar ve çıkar.
Odaya 2. kişi girer, mavi açık olduğu için kırmızıyı açar çıkar.
Odaya 3. kişi girer, mavi açık olduğu için ellemez, kırmızıyı kapatır çıkar.
Odya Ali girer... "hımm" bir kişi maviyi açmış" der... maviyi söndürüp çıkar.
Odaya tekrar 1. kişi girer... mavi kapalı olmasına reğmen "ben daha önce açmıştım, ellemeyeyim" der ve kırmızıyı açar.
Odaya tekrar Ali girer "mavi hala kapalı, yeni biri yakmamış" der ve kırmızıyla oynar.
Odaya 2. kişi girer, maviyi kapalı görünce açar.
Odaya tekrar Ali girer ve Mavinin açık olduğunu görünce "tamam 2. kişi de maviyi yakmış" der ve maviyi kapatıp çıkar...
...
...
Bu işlem 24 kişi tamamlanıncaya kadar sürer.
Burada tereddüte düşülecek, veya mantıksız olan, varsayıma dayanan hiç bir şey yok. Gayet açık, net ve kesin.
25 kişi arasında Ali kaç defa girecek? Müdürün Ali'yi almadığı günler de olabilir. Belki bu süreç çok uzun sürecek. müdür bu oyuna 1 gün yada 1 hafta ara veremez mi?
Bu soruların hiç önemi yok ki... soruda böyle bir sınırlama olmadığını, süre olmadığını daha önce belirttim. Ali yüzlerce kez girip çıkabilir. Müdür Aliyi isterse 10 gün almasın.. eninde sonunda alacaktır. 1 hafta, 1 ay ara vermesi bir şeyi değiştirmez. Ali odaya girmedi sürece son kişinin yaktığı mavi ışık açık kalacak, diğer kişiler ona ellemeyecektir. Ali girdiği anda yeni bir kişinin maviyi yakıp yakmadığını görecektir.
Yiyebileceğimiz kapasiteyi anlamış olmalı
Valla bu soru çok meşhur mantık bilmecelerinden biridir. Ben sadece yer, zaman, kişi gibi ufak tefek değişiklikler yaptım ki google dan kopya çekilemesin.
Dönerci niye Mineuy'a hiç bir şey sormamışken Nurtan'a sorma ihtiyacı hissetmiştir.
Bunu tahmin etmiştim zeten. İsimleri, cisimleri değiştireyim derken yalan yanlış sorular çıkıyor ortaya
Telepati denen bir şey olduğunu öğrenemedin hala değil mi? Mine konuşmadan da telepatik olarak kendini ifade edebiliyor çünkü
BASİT BİR SORU:
Nurtan ile Mineuy tavuk döner yemeye giderler.
Çeyrek ekmek döner 25TL, yarım ekmek döner 50TL dir.
Mineuy 50TL verir ve dönerci hiç bir şey söylemeden ona bir yarım ekmek arası tavuk döner verir.
Nurtan'da 50 TL verir ve dönerci çeyrek ekmek mi yoksa yarım ekmek mi istediğini sorar.
Dönerci niye Mineuy'a hiç bir şey sormamışken Nurtan'a sorma ihtiyacı hissetmiştir.
Bunu tahmin etmiştim zeten. İsimleri, cisimleri değiştireyim derken yalan yanlış sorular çıkıyor ortaya
Telepati denen bir şey olduğunu öğrenemedin hala değil mi? Mine konuşmadan da telepatik olarak kendini ifade edebiliyor çünkü
Mine konuşmadan da telepatik olarak kendini ifade edebiliyor çünkü
Mine parayı onar, onar,birer,birer toplayıp verdiyse ondan direk yarım vermiştir.. Nurtan heralde bütün ellilik vermiş ona sormuş yarımmi ceyrekmi diye.aklıma şuan ilk gelen bu.
Arkadaşım bnce mahkumlar sorusu çok güzel bir soruydu gerçekten..okadar net bir cevabı varki bu soruyu kim hazirladiysa tebrik etmek lazım..
@sevgili , bak da feyz al biraz. Öyle çamur atıp kaçmakla olmuyor.
Bak mesela hediye anlayışının çok geliştiğini görüyor ve tebrik ediyorum. gördün mü?
Bu güzel sözler için çok teşekkür ederim... Karşılığında 1 adet tencere kazandın.
Çok teşekkürler. Ben de Hediye anlayışının gelişmesini tebrik için sana hediye göndereyim
Arkadaşım bnce mahkumlar sorusu çok güzel bir soruydu gerçekten..
Bunları biriktirip takım yapacağım.. Senin de hediye anlayışın biraz değişiklik gösterse fena olmaz sanırım...
"Ben zoru severim, zor soru sor" dedi..
Aaaa bak bu konuda çok haklısın işte. Bunu anlamana sevindim. Bunun için güzel bir hediyeyi hak ettin
Aaaa bak bu konuda çok haklısın işte. Bunu anlamana sevindim. Bunun için güzel bir hediyeyi hak ettin
Bu hediye güzelmiş ğ iyi ki kurdele için yormamışım kendimi ğ
YENİ SORU (Çok çok basit)
@sevgili ye son bir şans verdim ve dedim ki "sana 5 tane kolay soru sormamı mı istersin, yoksa 1 tane zor soru sormamı mı?
"Ben zoru severim, zor soru sor" dedi..
"O zaman söyle bakalım, tavuk mu yumurtadan çıkar, yoksa yumurta mı tavuktan?" @sevgili tereddüt etmeden "yumurta tabiki" dedi.
Peki neden yumurta diye sorduk...
@sevgili ne yanıt vermiş olabilir?