Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyetin B sınıfına dönüşümü prosedürü (2016 itibariyle)

Bakar1970 engel.nedir senin kardes hangi hastaneden aldin raporu

Ayrica tertibata ihtiyac duymuyorsan il sağlığa gerk varmi

Ufukalp aynen abi oluyormuş baksana, cebimizden fazla para çıkmayacak olmasına sevindim. Ama bakalım her doktor aynı şekilde gelenleri kabul edecek mi, inşallah eder ve sıkıntı çıkarmazlar.
@bakar1907 peki aile hekiminden aldığın rapora mi işlem yaptılar yoksa baksa bir evrak mi hazırladılar ?

burak_br engelli ehliyetinde en iyi ihtimalle otomatik vites olması gerekli değil mi ? Otomatik vitesin kodunu da il sağlık komisyonu yazıyor. Otomatik vites tertibat sayıldığından ve tertibat kısmı il sağlık komisyonun görevi olduğundan mecbur gideceksin engelli ehliyetinde

burak_br ama biliyorsun tertibat yoksa otomatik vitese de ihtiyaç yoksa ötv indirimi için şartları karşılamıyor demek olmuyor mu ? bence otomatik vites dahi her hangi bir tertibata ihtiyaç yoksa ötv indirimi de olmayabilir, tabi inşallah ben yanılıyorumdur.

Deniz şahbaz
Evet doğrusunuz, bir kişi ne tertibat ne de otomatik vitese ihtiyaç duymuyorsa ve en az %90 raporu da yoksa ötv muafiyetinden faydalanamaz. Bu arkadaşların hem ben hem tertibatlık ve otomatik viteslik bir durumum yok deyip hem de devletten ötv muafiyeti istemelerine anlam veremiyorum.

Ufukalp ufuk abi aynı dediğin gibi. Ya %90 rapor yada tertibat, ikiside yoksa ÖTV indirimide yok. Net !

Biz otv indirimi istemiyoruz önemli olan ehliyeti deistirebilmek il sahliga gitmedende ehliyet deisimi olabilirmi diorum

burak_br il sağlığa gitmeden ehliyet değiştire bilinir tabi, ama bu B(engelli) ehliyeti olmayacak. Engelsiz kişilerin kullandığı normal B sınıfı ehliyet olur.

Anluyorum h ehliyet var ama herhangi bir ibare yok ve tertibatlikda bur engel yok aile hekimine gidip arkdasindan muhtemelen ortopedi doktoruna gonderir onunda okeyi ile islem bitermi die merak ediyordum

burak_br
Aile hekimi ortopediye gönderir, şayet doktor durumunuzda hiç bir tertibat olmaksızın manuel vitesli bir aracı kullanmaya mani bir şey görmezse, yani tertibat olmaksızın manuel vitesli bir aracı rahatlıkla kullanabilecek durumda olduğunuza kanaat getirirse ve normal B sınıfı onaylarsa tabi ki il sağlığa gitmenize de gerek kalmaz.

Tskler peki bunu aile hekiminden sen ortopedi bölümü olan özel bir hastaneden çözulebilirmi

Aile.hekiminden sonra

Yönetmeliğe göre özel hastane raporu da geçerli, ancak uygulamada trafik tescilin tutumu ne oluyor bilemiyorum.

Ben ÖTV den yararlanmak istiyorum. H sınıfı ehliyetim var. %62 engelli raporum var(ötv indirimi yazmıyor 2016 da aldığım için hastane yazmadı), 2014 yılında aldığım "135 cm boya uygun aparatlı otomatik vites kullanır" heyet raporum (engelli sağlık raporu değil) da var, il sağlığın heyetine de girdim onun da raporu var kodlu aparatları belirten. Lakin bu raporlarla ÖTV den yaralanabiliyor muyum? Bir arkadaş "vergi dairesinden ÖTV'den muaftır belgem var" demiş, vergi dairesinden bu belge alınabiliyor mu? Çok teşekkür ederim yardımlarınız için. Saygılarımla...

yanlış anladıysam düzeltin lütfen;
Şimdi herhangi bir hastaneye gidip ehliyet raporu alacağım dediğim zaman olmuyor?
Önce aile hekimine veya pratisyene gitmem gerek? Pratisyen, aile hekimliğimin olduğu yerde mi olmalı. Sonra pratisyen veya aile hekimi belirli bir hastaneye değil de belirli bir branşa yölendiriyor? yani istediğim hastaneye gidebilirim? özel hastaneler de dahil mi buna?
değerli açıklamalarınız ve yorumlarınız için teşekkür ederim

gökhan_ aynen şöyle. Önce aile hekimine (praktisyen) gidiyorsun, o seni engelin ile ilgili uzmana gitmen için sevk ediyor. Uzman muayenesinden sürücü olur sonucu çıkarsa il sağlık komisyonuna gidiyorsun. İl sağlık komisyonuda tertibatlarını belirleyip raporunu nihayetlendiriyor.

ötv muafiyetine kararı kim veriyor ben hala onu anlayamadım. hekim mi il sağlık müdürlüğü mü ?

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİNE ATTIĞIM MAİLE CEVAP

​Sayın YILMAZ ;

Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre artık H sınıfı engelli ehliyeti verilmeyecektir. Bu kanun 01.01.2016 tarihi ile yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğin geçici 10. maddesine göre “H” sınıfı sürücü belgeleri, engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre “A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilecek. Bu değişim için 01.01.2016 dan itibaren 5 sene içerisinde gerekli değişikliğin yapılması gerekecektir.. (iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara A, otomobil ve kamyonet kullanacaklara B sınıfı ehliyet düzenlecektir.)

​Değiştirme işlemi sırasında ehliyet sahibinden Sağlık Raporu istenecek, Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlanan listeden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılacaktır.

Eğitim araştırma hastanelerimiz sağlık kuruluna başvurmanız mümkündür.

Bilgilerinize sunar,

fsmehmet sende mail at hemen cevap veriyorlar. eposta@sağlik.gov.tr

Deniz şahbaz maliyeyle ne alakası var ki. raporda yazması gerekmiyor mu. Maliye neye göre karar verecek. o zaman özel teçizat yazması yeterli bence ötv artık raporlarda yazmayacaksa. ama hala bi tuhaflık var

fsmehmet nasıl ne alakası var arkadaş. ÖTV uygulamasını, alınıp alınmayacağını hangi kurum karar veriyor ?ödenmesine yönelik karar alındığı zaman ötv ödemesini kime yapıyorsun ? sen araç alırken ötv'yi sağlık bakanlığı'na mı ödüyorsun ??? adı üstünde Özel Tüketim VERGİSİ, verginin ödenip ödenmeyeceğinin asli kararını MALİYE verir. Maliye yayınladığı yönetmelik ile diyorki bana gelen engelli vatandaş ötv den istina olmak istiyor ise raporunda ÖTV İNDİRİMİ yazan kullanacağı araç TERTİBATI yazılı olan ve H sınıfı sürücü belgesi alabileceğini gösteren (hatta engelinizin tam tanımınıda içerecek bu rapor ve oran yazacak ) bir engelli sağlık kurulu raporu ibraz edecek, bu rapor ile ilgili taslak ve gerekli bilgiler sağlık bakanlığında var olup raporu sağlık bakanlığının uygun gördüğü yetkili hastanelerden alacaksınız.

Deniz şahbaz bende rapordan bahsediyorum zaten raporu bana maliye vermicek. Şimdi hastane diyor ki ben sana o raporu vermiyorum artık. il sağlıkta aynısını söylüyor. O zaman doktor mu özel olarak belirtecek raporu yazarken ÖTV den muaftır diye. Benim sorunum bu. Yoksa banane maliyeden o prosedür. benim raporumda yazdıktan sonra maliye sadece noter görevi görür. Mesele Ötv yi rapora kim ekleyecek

Hastane doktor yazmıyor ise maliye ye özelge vereceksin ve soracaksın. Ya maliye yönetmeliğini yenileyecek onu bekleyeceksin yada ehliyet değişim raporunla maliye veya bağlı olduğun vergi dairesine soracaksın. Ehliyet sınıflarının değişimi ile gün yüzüne çıkan en büyük sıkıntı bu şuanda...

Merhaba,

Peki normal B ehliyeti var ise bunu engeli B ehliyetine nasıl çevirebiliyoruz ? Eski usul gibi mi yoksa bunda da değişiklik oldu mu ?

Bende işitme engelli olarak 1992 yılında aldığım H sınıfı ehliyetımı değiştirmek için Devlet hastanesıne normal randevu alıp gittim yinede benden 50 lira rapor parası aldılar üstüne doktor sürücü belgesi alamaz yazdı..

Cevlikli12
İşitme engellisiniz ve doktor sürücü olamaz mı dedi yani?
Kesinlikle öyle bir şey yok, tamamen sağır dilsiz bile olsanız ehliyet alabilirsiniz, başka bir engeliniz yoksa itiraz edin.

İyi akşamlar Ufuk bey,ben İstanbul Esenyurt Devlet Hastanesinde Kamu çalışanıyım,Aile hekimince Göz ve Ortopedi uzman hekimlere sevk edildim dolayasıyla çalıştığım hastaneye başvurdum gerekli hekimlerden muayeneden sonra ortopedi uzmanı özel tertibat ve il sağlık müdürlüğü komisyona sevki uygundur şeklinde yazı yazdı bu aşamadan sonra hastaneden bir türlü üst yazı ile sevk evrğı alamadım,bu durumda ne yapmam gerek sizce teşekkürler!

Sol alt ekstremite kırık sekeli varus+cavus deformitesi raporuna il komisyonu 47,78 ve 01.06 kodlarını yazdı. bu raporla b ehliyeti verdim geçici ehliyette kısıtlamalara sınırlı:47(2 teker), tıbbi:01.06 (gözlük veya lens), araç uyarlama kodu:78(sadece otomatik) yazılıydı.
Bugün asıl ehliyet geldi :M (kısıtlama 47), B1(47),F(47) ve en önemlisi B sembolü kısıtsız geldi.
B nin yanında 47,78,01.06 gibi kısıtlamalar yazması gerekmez miydi? Bu ehliyetle 2 tekerlekli araç hariç herşey kullanılıyor kanaatimce ve özel kod olmadığından ötv muafiyeti için istenen ehliyet değil olarak düşünüyorum. Geçici ehliyette kısıtlamaların olması fakat asıl ehliyette ise garip geldi. Şimdi tekrardan ehliyeti değiştirmem mi gerekecek ?

Bii halt vardı sanki ehliyet sınıflarını değiştirdiler. Bir iş yaptılar. Olan engellilere oldu resmen ya. Hastane - il sağlık - vergi dairesi gidip geliyozz. Bi yol yordam gösteren de yok. O ben bakmıyorum o ben yazamıyorum...

Üst Alt