Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme kaybı olanlar askerlikten muaf mıdır?

Merhaba arkadaşlar,

2009'da yaşım 23 iken yaptırdığım işitme testinde 40-40 / sağ 43 /sol 48 işitme kaybı tespit edilmişti. Şimdi askerlik geldi çattı ve muayenede 50-50db / sağ 53 / sol 58 işitme kaybım olduğunu öğrendim bu testler odyo dur. Odyo testini yapan bayan arkadaş ortalama %60 işitme kaybım olduğunu söyledi yani yaklaşık net %55 civarı işitme kaybım var sanırım. KBB prof dr ile yaptığım telefon görüşmesinde kanunların sürekli güncellendiğini heyetin uyku testi isteyebileceğini söyledi. Mayıs 15'de Heyet karşısına çıkacağım BENZER DEĞERLER ALAN ARKADAŞLAR BU SÜREÇTE NELER YAŞADILAR PAYLAŞIRSANIZ ÇOK MEMNUN OLURUM.

şeker çocuk 34, Öncelikle cevap için teşekkürler. Uyku testinden kastım uykuda işitme testi idi. Sanırım br garip bir ismi var şuan hatırlayamadım. Durumun ne olacağını merak ediyorum açıkçası bu süreç ne kadar sürer? Sonucun muafiyete yakın olacağını tahmin ediyorum ona göre hemen işe gireceğim malum işi gücü bıraktık askerlik şubesine gittik. Askerliğimide babalar gibi yaparım fakat benzer sıkıntıları yaşayanlara danışmak istiyorum bu durumda askere kabul edilmem normalmidir? Kabul olursa ne gibi sıkıntılar yaşayabilirim? Benzer sonuçlar ile karşılaşan arkadaşların durumu nedir? Yorumlarınızı bekliyorum sevgili dostlar.

GünayB çok özür dilerim kardeşim öncelikle. Siz Bera testinden bahsediyorsunuz. Uykuda iken olur o test. 1 saat falan sürüyor o. Bazen uzayabiliyor tabi. Vallahi sakın yanlış anlamayın ama bana normal geliyor almaları. Neden derseniz benim sol kulak implant sağ kulak 116 db ydi. Yani son seviyeydi. O şekilde almadılar. Bana göre baya düşük ama şu an ki durumda ne olur bilemiyorum net olarak. Db lere göre sizin işitme kaybı ortaya giriyor. İleri ve ağır olması için 70 ve üzeri olması gerekir. Vallahi kardeşim askere gitmediğim için zorluğunu bilemiyorum. Ama size de ona göre bir yerleştirme olur diye düşünüyorum.

şeker çocuk 34, Tekrar teşekkür ederim kardeşim. Araştırmalarıma göre her 2 kulakta orta seviye işitme kaybı muafiyet için yeterliydi. Tek kulak durumunda 1 kulağın işitmesi askerlik için yeterli görülüyor fakay her iki kulağın sıkıntılı olması askerlik için daha çok sorun teşkil ediyor diye biliyorum. Benimle aynı değerleri alan bir arkadaş 2011 yılında muaf almıştı kanunlarda HER 2 kulağın 45-60 db işitmemesi muaf diye geçiyor ama tam emin olamadım 2 metre kavramları vs eklenmiş bu kanun hakkında detaylı bilgisi olan arkadaşların bilgi vermesini rica ediyorum SAYGILAR.

GünayB Kardeşim dediğim gibi şimdikini bilmiyorum. Yani ben kendime göre yorumladım. Hakkınızda hayırlısı olsun inşallah.

Arkadaşlar ablam hava kuvvetlerinde sivil memur komutanına ''Muafiyet için Ne kadar işitme kaybı olması gerekiyor?'' diye sormuş komutan ''Her 2 kulağın %50 üzerinde işitme kaybı olması gerekmekte'' demiş 2 kulağında da kısmi işitme kaybı olanlar için bir bilgi eklemek istedim ayrıca bir arkadaşın yakını emekli yarbay o da toplam Tek yada her ikisi %70 işitme kaybı muafiyet için yeterli demiş. Bu bilgileri de not ediyorum buraya çünkü buraya soru soran basıp gitmiş hiç kimse sonucu buraya yazmamış forum olduğunun farkında olmayan kişiler var belli ki. Bende 15 mayıs heyet sonrası buraya tecrübelerimi paylaşacağım ki bir başkası boşuna endişeler ile gelecek planı yapmasın.

Selamlar.

İşitme kaybım olduğunu belirtmiştim. Öncelikle başımdan geçenleri topluca yazmak istiyorum. Normalde 1 yıl önce tecilim bitmişti fakat hayat şartlarından ötürü (borç vs) 1 yıl kadar yoklama kaçağı durumunda kaldım, Borçlarımı düze çıkarttığım gün yani bundan yaklaşık 2 hafta önce askerlik şubesine başvuruda bulundum. Askerlik şubesinde doğrudan mevcut doktora yönlendirdiler bu fasıl çok önemli, doktora kulaklarımda işitme kaybı olduğunu söyledim. Yani o anda bildiğiniz tüm sıkıntıları anlatmanız çok önemli aksi halde doğrudan askere alınıyorsunuz. Doktor en yakın hastaneye sevkimi uygun gördü ve 1 haftalık maraton başladı. Önce hastane kayıt cart curt bir o yana bir bu yana koşturdum ardından Sağlık Kurulu gerekli evrağı verdi ve doğrudan KBB bölümüne gittim burada numara ile işiniz yok doğrudan doktorun kapısını çalıp giriyorsunuz. Doktor teleskop ile sıradan bir kulak incelemesi yaptı ve sordu. Ben ''Çocukluğumda kabakulak geçirmiştim ayrıca fazla yüksek sesli yerlerde çalıştım bunlarda etkili olmuş olabilir'' dedim ve 2009 yılında yaptırdığım testide ayak üstü gösterdim o zamanlar hafif derecede kaybım vardı. Doktor doğrudan ODYO testine gönderdi. Odyo testi kulak çınlamasının etkisiyle bazı sesleri duyuyormuş gibi bastığımda oldu sanırım tam emin değilim TEST sonucunda Bayana sordum nedir durum. Bayan kulaklarımda %60 işitme kaybı olduğunu söyledi. Sol hafif Sağ Orta seviye olarak kurulun vermiş olduğu dosyaya yazdı ve test dökümanını ekledi.

Sol kulak 53
Sağ kulak 58 kayıp görünüyordu test çıktısında

Ardından Heyet için Pazartesi saat 13.00'da orada olmam gerektiği söylendi ve gittim o gün boş boş 3 saat bekledim heyete sokmadılar bile ''PERŞEMBE GELİP SONUCU ALIN'' dediler. Aklımda deli sorular dolanıyor haliyle sonuç nedir? Neden Bera testine ihtiyaç duymadılar vs vs. Tekrar belirtiyorum ODYO testinin sonuçları ile doğrudan MUAF verildi arkadaşlar.

Belli ki bu muafiyet sınırı yaklaşık her iki kulağın %50 kayıp olmasına dayanıyor ki bera testine ihtiyaç duyulmadı. Durumu bana benzer olanlara referans olması açısından detayları ile paylaştım. Sağlıcakla kalın.

GünayB

Mrb GünayB Said hocam. Benim odyo testi
Sağ sol her ikisi 62 db
Ama KBB doktoru 1 yil erteleme demiş . Birazdan sağlık kuruluna gireceğim.
Acaba sağlık kurulu hemen muaf verebilirler mi ?

Hemen muaf etmiyorlar mi ?
Yani askerlikle ilgili işlemim kalmasın diye kurtulmak istemiştim ama size sorayım dedim teşekkürler

mutfansa33 , Muafiyet çıkacaktır diye tahmin ediyorum kardeşim. Benim bir detay vardı sanırım o biraz daha etkili oldu o da belirttiğim üzere 2009 yılında yaptırmış olduğum odyo testini yanımda götürmem ve o günden bugüne işitme kaybının gözle görülür artışı net olarak tespit edildiği için sanırım erteleme ihtiyacı duyulmadı. Neticede erteleme işleminin amacı 1 yıl süre içinde kayıp artış gösteriyor mu bunu tespit etmek diye biliyorum belki bende bu etkili olmuş olabilir. Geçmiş olsun umarım her şey gönlünüzce olur.

Şimdi kuruldan çıktım. 1 yıl erteleme verdiler. Senin dediğin gibi eski odyo testi yoktu ama raporum vardı. Cihaz almak için heyet raporu almıştım . Onu göstermiştim.

Biraz canım sıkıldı biran önce kurtulmak istiyordum. Neyse sağlık olsun seneye tekrar geleceğim artık .

Şimdi kuruldan çıktım. 1 yıl erteleme verdiler. Senin dediğin gibi eski odyo testi yoktu ama raporum vardı. Cihaz almak için heyet raporu almıştım . Onu göstermiştim.

Biraz canım sıkıldı biran önce kurtulmak istiyordum. Neyse sağlık olsun seneye tekrar geleceğim artık .

Sizce seneye muaf olur muyum?

Emin olmak için sordum. Yani 1 sene erteleme sinin nedeni muaf olur ama seneye birdaha bakalim aynı değerler çıkarsa muaf ederiz mi demek oluyor bu hocam.

İşitme kaybı olan birine erteleme vermek niye?
Ben gittim direk muafiyet verdiler bera testim vardı elimde sol 50 db sağ 55 db ben geçen yıl gittiğimde askeri hastaneye gitmiştim sadece odyo testi yaptılar ve direk muaf oldum,
işitme geçicek bir hastalık durum değil ki erteleme veriyorlar, sıkıntı etmeyin kesin muaf olursunuz..

Ben de öle diyorum. Niye erteleme veriyorlar diye canım sıkıldı.
İşitme kaybı olan hiç bir zaman iyileşmez ki üstelik cihaz da kullanıyorum. Gösterdim önceki doktor raporum da vardı onu da gösterdim .

Hatta 3 yıl önceki kaybim 55 db.

Şimdi ki odyo testinde 62 db kayıp var . Bunu da görü . Niye muaf etmedi ona canım sıkıldı . Sanki iyileşecek.

İçimde şüphe oluşuyor hadi doktor vermedi seneye sen askere gidersin der diye . Ama sizin oranlara bakınca ben de gitmem diye düşünüyorum rahatlıyorum hocam.

Olurum dimi hocam çok canım sıkıldı gerçekten

Ayrıca bera testi ben de yok sadece odyo testi yaptılar olmaz mı sizce ?

Birde hastane hastane farkediyor mu .

Vallahi dostum Ankara'nın göbeğinde bana bera ihtiyacı duymadan odyo ile muaf verdilerse ki değerlerim sizden daha iyimser, siz kesin muaf olursunuz. Hiç can sıkmaya gerek yok. Bazen bu kurallara akıl sır ermiyor sonuna kadar haklısınız.

GünayB

Insallah hocam. 1 sene sonra herşey çok güzel olur Allahın izniyle. Saolun moral verdiniz. Çok teşekkür ederim

Benim bera testine bakmadılar bile direk odyo testine gönderdiler sonucu aldım geldim direk muafiyet verdiler emin olun muafiyet vericeklerdir bazen böyle erteleme yapıyorlar aynı kayıp oranı olan biri muaf diğeri ertelemeli sistemde sıkıntı var ama siz seneye muaf olursunuz inşAllah..

nuri3558

İnsaallah hocam . Kafamda soru işareti kalmasın diye biran önce kurtulmak istedim. Bazı arkadaşların kayipları benden az olmasına rağmen muaf olmuşlar sa ben hayli hayli muaf olurum. Ama ertelemeleri canimi sıkmıstı. Seneye güzel haberlerle yazarım buraya . Muaf oldum diye.

Ayrıca doktor kafasına göre oranlarım aynı olmasına rağmen askere gider diye karar veremez dimi.

mutfansa33

''Ayrıca doktor kafasına göre oranlarım aynı olmasına rağmen askere gider diye karar veremez dimi.'' Böyle bir işlem mümkün değil çünkü olası sıkıntıda karar veren doktor sorumlu tutuluyor bu sebepten o riski hiçbir doktor alamaz. Kaldı ki kurallar belli doktorlar için psikolojik sınır %60 işitme kaybı ve her 2 kulağın 50-52 db aralığında kayıp olması buna göre mutlaka muaf almalısınız zaten gelişmeler buna işaret ediyor kardeşim gönlünü ferah tut geleceğine odaklanman da sakınca yok.

GünayB

İnsaallah hocam. Çok canım sıkılınca bidaha ugrasmim diye ve acaba diye aklımda soru isaretleri oluyordu. Sizleriniz sayesinde beni çok rahatlattınız.

Seneye muaf oldum diye güzel haberleri yazarım insaallah.

Cevaplarınız için teşekkür ederim herkese :)

arkadaşlar selamlar benim her 2 kulakta da işitme kaybı ve cihaz kullanıyorum sanırım biri %50 diğeri %60 kayıp var ve sürekli artıyor şimdi muayeneye gitmek istiyorum fakat askere alırlarsa sonra tecil ettiremiyoruz sanırım öyle bir şansımız var mı ?

morgan

Bu oranlarla askere almazlar zaten gidip hastaneye sevk isteyin odyo testine göre büyük ihtimal muaf olursunuz..

Geri tecil etme şansın var mı bilmiyorum hiç deneyen olmamıştır eminim çünkü askerlik şubesine gidip direk işlem yaptırıyorsun ve hastaneye sevk istiyorsun oranlara bakarak muaf olursun yine de iyice düşün derim..

Selam arkadaşlar. Benim de askerlik durumunu tecil ya da muaf almak için sıkıntılarım var. 2013 yılında almış olduğum özürlü raporu %35 ama raporun abr testinde çıkan sonuç şöyle:

"Yapılan beyin sapı odyometrisinde, sağ kulakta 55 dB nHL, sol kulakta 90 dB nHL sensorinöral tipte işitme kaybı tesbit edilmiştir." Yazıyor.

Buna göre askeriye için tekrar yapılacak olan testte de yaklaşık sonuç çukacaktır. Bu durumda muaf alabilir miyim?

Merhaba , sensorinöraf işitme kaybı ve bilateral tanisiyla Askerlikten muaf oldum.

Benim de sensörinal ama sol kulak implant lı olduğu halde askeri hastane acımasızca muayene etmişti kulaklarımın ağrısından canım çok yanmıştı. 116 ydı sağ kulak o zaman o civarlardaydı. Odyometrisleri hiçbir şeyden anlamıyor, sağ kulağın daha iyi duyuyor implantı oraya taksana demişti :) Daha implantın ne olduğunu bilmiyor yani :)

geçen sene iş arkadaşım sağ kulağın %25 duyma kaybı nedeniyle askerlikten muaf oldu.

merhabalar. 4 frekans saf ses ortalaması(500-1000-2000-4000 hz) hava yolu(AC) sağ 75, sol 41. sanırım bu değerler ile askerlikten muaf oluyorum sizde görüş bildirirseniz sevinirim. iki kulağımda da cihaz kullanıyorum ve sağlıklı bir insan gibi duyabiliyorum. cihaz kullanınca muaf şartları değişiyor mu ? lütfen yardımcı olunuz

Merhaba ufakken ( mastoid ve kemikçik zincir onarımı + kıkırdak greft alınma operasyonu geçirdi) kulağımda kıkırdak alınırak kulak zarım onarıldı birçok işlem oldu kulağımda şekil bozukluğu var son saf ses ortalamam hava sol 12db sağ 65 db doktorun koydu tanılarda kronik attikoantral süpüratif otitis media var yani kronik orta kulak iltihabı sonuç ne olur size

murat şafak

orta kulak iltihabı tek başına muafiyet vermez. Önemli olan işitmede yol açtığı kısıtlılıktır

Merhaba arkadaşlar Ekim ayında sağ kulaktan duyma sorunu nedeniyle ameliyat oldum şimdi askeri için muane oldum Bera testi yaptırdım sağ kulak 60 dB V dalga sol kulak 50 dB V dalga gözlendi askerlik durumum ne olur muaf olurmuyum

Üst Alt