Evet ben de bir isitme engeLLiyim. Kucukken 3-4 yasLarinda hatirLadigim kizamik yada su cicegi gecirdim. Ve bu hastaLik aiLenin kendi yontemLeri iLe iyiLestirmek oLunca (oyLe hatirLiyorum) soL kuLak hucreLerimin tamamini sag kuLak hucreLerini ise kismen. Sag kuLak %60 diyebiLirim duyma orani. SoL kuLagim yiLLardir akti durdu. Bir kac doktor sadece iLacLarLa duruyordu akmasi. Tabi kucukken utangac bir tip oLuyorsun. HaLiyLe arkadas ortamLarindan uzak oLuyorsun. OyLe birseyki bu derdini kimseye anLatamiyorsun. Zira insanLarin konusmasi kisiden kisiye gore degisiyor. OzeLLikLe kisik sesLi bayanLari anLiyamiyordum. Cok gariptirki, tv'den bir fiLm yada haber dinLediginde daha cok bos konusuyorLar gibi geLiyor cunku anLamiyordum
Bizim insanLara anLatmakta gucLuk cektigimiz birsey var. Duymuyorum diye birsey yok, duyuyorsun ama anLamiyorsun. Zaman zamanda cogu insanin geLenekseL "isine geLdigimi duyuyor, isine geLmedigimi duymuyor" Lafini beLki bir cok isitme engeLLi arkadasLarimiz yasamistir
Benim sag kuLakta sinir hucreLeri bozuk oLsa gerek. Bazen oyLe bir anLar oLuyorki iLk duymadigin seyi aradan 2-3 dakika gectikten sonra beyin sana iLetiyor. "Haa sunu demis" diyorsun.
CihazLara geLince, 1995-1996 idi sanirim. O zamanLar dijitaL cihaz yoktu. VerdiLer bir cihaz ama oda ne. AracLarin motor sesLeri, kafani kasirsin cart cart sesLer. Ya dedim bununLa anca dedikodu dinLenir karsi komsudan
HaLiyLe duyan kuLagida yoruyordu biraktim. 2006 yiLinda her 2 kuLagada kuLak ici cihaz verdiLer. Ama yok arkadas, ise yarar yonu en ufak sesLeri yada sesin nerden geLdigini anLamama yardim ediyordu. Az cok anLamamda da faydasi vardi ama cok az. Sesi duyuyorum ama aLgiLayamiyorum. Konusmasindan doLayi anLamadigim insanLari cihaz varkende anLamiyorsam niye takayimki cihazi?
Derken soL akan kuLagim evimin yakinLarinda bir doktorun yazdigi iLacLa tamamen durdu. Allah razi oLsun o doktordan. UsteLik tek bir tane icmistim, sadece 1 tane. YiLLarin durduramadigi akinti 1 iLacLa tamamen durmustu
Sonrasinda Gazi universitesindeki bir doktor muayene ettiginde soL kuLakta zar yok ve bu zar oLmamasindan doLayi kuLak iLtihap kapabiLir hatta beyine kadar gider demisti. Yine kuLagimin bir yerinden yani deriden zar yaptiLar. Doktor soL kuLak boLumundeki kafa kemigini torpuLuyordu ameLiyatta. Dedim hocam ne yapiyorsun? dedi, akan iLtihap kemigi eritmis biraz onu temizLiyorum. Tabi amaLiyati uyanik yaptiLar.
Bu oLay is hayatinizida etkiLiyor. Her ne kadar bir cok kisinin yaninda caLismis pek sorun oLmamis oLsada, cafeye bakma, musteri iLe iLgiLenme isi oLdugunda birazda duygusaL ve onurLu davrandiginizda utanmaLarda oLuyor. Simdi sakatLik raporu icin basvurdum. 2 sene once %39 vermisLerdi. Baraj %40'mis safLigima denk geLdi itirazda edemedim
Simdikinde ise karar kuruLdan gecmis sanirim. Ama oLumLu degiL. Doktor, geLsin birde ben bakayim demis. Bayramdan sonra gidecegiz bakaLim. Umarim oLurda devLet isine girme ihtimaLimiz oLur insallah. Tabi yine haLimize sukur, etrafa bakiyorsun Allah beterinden korusun. Ama inanin devamLiLigi oLan bir iste heLeki sigortaLi caLisacaksaniz cok zor. Zaten bunca yiL orada burada caListim hic sigortam oLmadi. Yas oLdu 29. AskerLikten muaf. Biraz uzun oLdu beLki ama daha kisa anLatiLamazdi