@
mytuncer yazmış olduğunuz cevabı inanın şimdi görüyorum. Teşekür ederim.
O zamandan bugüne kadar ki süreci anlatayım, belki başka hastaların da bazı konularda aydınlanmasını sağlayabilir.
İlk mesajımı yazdığım tarihden hemen 2 gün sonra annem idrar yolu enfeksiyonu geçirerek yarı bilinç kaybıyla yoğun bakıma alındı. Burada görevli hemşirelerin idarar sondasının bağlı aparatınından uzanan hortumunu değiştirmemesinden dolayı uzun süre kaldığı için bir enfeksiyon oluştu. Tabi bu ihmalden dolayı biz de bu konuda bilinçsiz olduğumuz için sonradan farkediyoruz. Enfeksiyon böbreklerine sıçrayınca 5 gün yoğun bakımda kaldı.
Bu esnada da kalça protezi ameliyatını yapan dr. 2 haftalık izinden dönmüştü. Kendisiyle konuştuğumuz da protezin tekrar yerinden oynadığını, (dizlerinde ki asimetriklik bu yüzden) hasta yoğun bakımdan çıkınca kendisini toparladıktan sonra tekrar ameliyata alıcağını söyledi. Siz hiç merak etmeyin hasta bizim hastamız ben onu ayağa kaldırıcam diyerek garanti konuştu. Bu aradada femur da hafif bir ameliyat içi veya istemsiz kasılmadan dolayı bir kırık oluşmuş.
Ama biz de farklı bir dr. araştırmaya başladık. Hastahane de ortepedi servisinde bir sağlık memuru ile arkadaşlığımız oluşmuştu. Sakın doktorunuzu değiştirmeyin. O başladı ve o bitirsin. Kendisi işinin ehlidir dedi.Ama sürekli protez yerinden çıkıyor, atladığı bir şey var mutlaka dedim. Siz ona güvenin, o işini bilir dedi. Ben de zaten internette yaptığım araştırmalar sonucu en iyi dr.lar arasında yer aldığını gördüm. Youtube da videolarının olduğunu biliyorum ve kendisi hakkında çevreden çok olumlu yorumlar duydum. Sürekli izine çıkmasının da sebebi yurtdışında eğitimlere,konferanslara katılıyor olduğu söylendi. Babam Başhekimlik odasında aldığı plaketleri görmüş. Neyse biz de tamam dedik bu kadar garanti veriyor ayağa kaldırıcam diye. Aynı dr. tekrar ameliyat için bir kere daha güvendik.
Annem yoğun bakımdan çıktı. 3 / 4 gün delirium oldu. Yoğun bakımın soğuk,zaman ve mekan kavramından habersiz kaldığı için bizle nerde ve nasıl olduğundan habersiz bir şekilde konuştu sürekli. Allaha şükür bir hafta sonra toparladı kendini. Enfeksiyon için antibiyotik serumlarda verilmeye başladı. İyice kendini toparladıktan sonra dr. beşinci kez ameliyata aldı.
Şuan son ameliyatını olalı 1.5 ay oldu. Dizinde ki istemdışı karnına çekme sona erdi. Parkinson ilacı kullanıyor. (Parkyn,Lioresal) Dizini tam düz yapamıyordu şuan yapabiliyor. Dr. kasıktan sinir gevşettiğini söyledi ve ilaçların etkisi ile düzeldi. Kalça protezi halen yerinde sabit. Ameliyat yarası 5 defa aynı yerden açıldığı için kaynaması geç sürüyor. Geçen 2 hafta süresince yaraya vakum makinesi(VAC) bağlandı. Yaranın daha çabuk ve steril kaynaması için. Şuan da o da çıkarıldı ve yara %90 kaynamış bulunmakta. Annem protez yerinden oynucak diye yattığı yerden kıpırdayamazken şuan rahatca oturabiliyor. Dr. ayağa kalkıp ilk etapda sadece ayağa kalkıp sol (ameliyatlı, protezli) ayağının üstüne fazla yüklenmeden ayakta durmasını söyledi. Femur daki küçük kırığın kaynamaya başladığını bir iki hafta sonra da küçük küçük adımlar atabileceğini söyledi. 10 güne kadar da taburcu olabileceğimizi söyledi. Önümüzdeki pazartesi ayakta durma egzersizine başlayacağız. Toplamda 4 aydır hastahanedeyiz ve toplam 5 kalça protezi ameliyatı geçirdi annem.
@
mytuncer sizin dediğiniz gibi annem ilk ameliyattan sonra yürüteç sürecinde düşmemiş ama sert bir şekilde sendelemiş ve bir kaç defa istemsiz sert oturuş yapmış bu yüzden protez oynamış diye düşünüyoruz. Her işte bir hayır vardır diye düşündüğüm için ilk protez çıkmasından sonra da parkinson teşhisini öğrenmiş olduk ve onunla ilgili de tedavi imkanımız oldu.
Cevabınız için tekrar teşekür ederim.
Böylece operasyon sonrası yapılan hareketlerin ne kadar hassas olması gerektiğini ve doktor direktiflerinin harfiyen yerine getirlmesini herkese tavsiye ederim. Herkese tekrar acil şifa ve sabır diliyorum.