Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Koldan-Elden (üst ekstremiteden) sakatlığı bulunup sürücü belgesi ve araç için rapor?

raporumun resimleri :

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

trc1.jpg

trc2.jpg

Üst ekstremiteden sakatlığı bulunup sürücü belgesi sahibi olan arkadaşlar, lütfen rapor ve araç proje bilgilerini burada paylaşsın. Bu konuda ceberrut doktorlar yüzlerce arkadaşımızın hakkını gasp ediyor. Sizlerin aktaracağınız olumlu örnekler bu hakkı gasp edilen arkadaşlarımız için yol gösterici olur...

değerli arkadaşlar otomatik aracım ile ilgili bi sorunum var eğer bana yardımcı olursanız sevinirim . 2007 model otomatik bi aracım var araç normal yani özürlü aracı olarak kayıtlı değil ben bu aracı özürlü aracına cevirmek istiyorum benim 100/64 raporum var yani sol el bilekden yok bu sebepden ehliyetimi h sınıfına cevirdim (iş kazası geçirdiğim için) bi şekilde 2007 model otomatik videsli bi araç aldım aracın vergileri bana ağır gelmekte --- daha önce buradaki arkadaşların beni yönlendirmesi ile devlet hastanesinden (direksiyon topuzlu otomatik videsli araç kullanabilir) raporu aldım. şimdi aracı kullanıyorum . nasıl bi yol izlemeliyim bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum hepinize saygılar.

Yaşar bey, sol kolundan sakatlığı olanlar maalesef araç konusunda vergi istisnalarından yararlanamıyorlar.

değerli arkadaşım madem sol kola vergi indirimi vermiyorlar o zaman niye bana h sınıfı ehliyet aldırdılar.benim zaten ehliyetim vardı arabada kullanıyordum bir sürü iş uğraş boşver verdiğn bilgi için sağ ol tesekkürler

sol kolda rahatsızlıklarda ÖTV indiriminden faydalanamıyormu ? mesela benim sol kolum kısa şimdi ÖTV indirimli araç alamayızmı

alamıyoruz malesef forumdan yenisin galiba bizde bunun mücadelesini veriyoruz zaten...!

değerli arkadaşım malesef bende yeni öğrendim sol kolda problemi olanlara engelli statüsüne sokmuyorlar devletin garip ama gerçek işleri engelli gibi ehliyet aldırıyorlar arabası otomatik olacak diyorlar ama vergi indirimi yok olmaz deniliyor.ama bunun sebebini herkez biliyor nemi bazı uyanıklar hiç engelli olmadığı halde engelli gibi araç alıyorlar sahte rapor ile sonunda olan senin benim gibi garibana oluyor. işallah düzelir sevgiler saygılar.

Ankarada Bugün Numune Eğitim Araştırma Hastanesinden Aldığım Rapor Sonucu: Sürücü Olamaz Tanı: Sol El Konjenital Anomali. Kafayı Yicem Bu Raporu nerden Alabilirim. Alan Arkadaşlar Varmı Ankarada. Böyle Aptalca İş Yapılmaz Ya Bi Kural Neyse Odur Herkes Kafasına Göre Bişeyler Yazıyor.

bulutbey;
nulut bey hangi hastanadan almıştınız raporunuzu ben numune hastanesinden aldım sürücü olamaz dediler.

numune vermiyor diye duymuştum.kırıkkalede vermiyormuş sanırım.çok üzücü aslında.ben depremden önce van dev.has.den almıştım.özel tertibatlı alabilir dendi.önce alamazsın diyen doktor da oldu ama tamamen bilgi eksikliğinden.sonra başka doktora gönderdi.o da kalın bir kitaptan baktı ve alabiliyomuşsun dedi.hatta bana alamazsın diyen doktoruda aradı ve kolu olmayan bile alabiliyor dedi.doktor bir klavuzdan baktı.demekki devlet izin veriyor kolu olmayana bile.doktorlar da bilgi eksikliği var bence.

kaldıki benim sol da değil.sağ elde anomali var.sana neden vermemişler hayret

Merhaba,
Arkadaşım adına yazıyorum
Sağ el 5 parmak yok ve elin yarısı kesik durumda %44 raporu var 6 yıl önce H sınıfı ehliyet aldı ve tertibatlı ÖTV muafiyetli araba aldı.Şimdi yeni araba almak istiyor ancak araba almaya gittiğinde firmalar alamazsın demişler. Bununla ilgili yeni düzenlememi oldu , rapora terdibatlı araç kullanabilir yazılsa sorun ortadan kalkarmı?
Teşekkürler

Şu andaki kanunlara göre sol koldan engellilere Türkiye'de araç vergi indirimi yok. Ancak yurt dışından gelen araçlardan faydalanabiliyorlar.

Selamlar

herdem;

engeli sağ elde olduğu için ötv indirimli özel tertibatlı araç alabilir arkadaşınız.

Çok teşekkür ederim.İki firmaya gitmiş olmaz demişler yasal dayanak gösterebileceğimiz bir yazı varmı elinizde

Sağ koldaki sakatlık nedeniyle ÖTV Kanununun 7/2. maddesinde yer alan istisnanın uygulanıp uygulanmayacağı hakkında gelirler idaresi başkanlığı'nın verdiği bir ÖZELGE (vites kolunu yükselten özel donanım da aynı şekilde muafiyet sağlar):

Tarih 24/01/2011
Sayı B.07.1.GİB.4.42.16.02-KDV-2-740-5

T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞIKONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞIMÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
Sayı : B.07.1.GİB.4.42.16.02-KDV-2-740-5
Tarih: 24/01/2011
Konu : ÖTV Kanunu Malül ve Sakatlık İstisnası

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, sağ kolunuzdan % 40 oranında özürlü olduğunuz, sol elinize adapteli özel tertibatlı araç kullanmanızın uygun görüldüğüne dair sağlık kurulu raporunuzun bulunduğu belirtilerek, 12 No.lu ÖTV sirkülerinde belirtilen sol ayağı ve bacağı olmayanlar gibi otomatik vitesli bir aracı herhangi bir tertibat yaptırmadan veya otomatik ya da düz vitesli araçta sağ tarafta bulunan vites koluna sabit bir aparat monte ederek sol tarafa geçirmek suretiyle tertibat yapılması halinde ÖTV istisnasından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun "Diğer İstisnalar" başlıklı 7 nci maddesinin 2-b fıkrasında; Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan 87.03 ( motor silindir hacmi 1.600cm3' ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2800 cm3' ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesna tutulmuştur.
Bu konuya ilişkin olarak 12 Sıra No.lu ÖTV Sirkülerinde haraket ettirici özel tertibatın kapsamı ile ilgili yapılan açıklamada, ÖTV Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılmasının gerektiği, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olmasının yasal bir zorunluluk olduğu, sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olduğu araçları ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılmasının mümkün bulunmadığı belirtilmiştir.
Aynı sirkülerin, otomatik vitesli araçlarda istisna uygulaması ile ilgili olarak yapılan açıklamalarda, otomatik vitesli araçların, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmediği, buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatların hareket ettirici özel tertibat sayılacağı ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanların, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabileceği belirtilmiştir.
Bu açıklamalara göre, sağ kolunuzdaki engele bağlı olarak vites kolu sol elinizle kullanabilecek şekilde sabit bir tertibat yapılan otomatik ya da düz vitesli aracı ÖTV istisnasından yararlanarak iktisap etmeniz mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesi rica ederim

Vergi Dairesi Başkanı

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

arkadaşlar ilginize ve alakanıza teşekkür ederim yalnız bu raporlar bana örnek olamaz bence hem tarihleri eski hemde benimle eş değerde değil benim sağ kolum yok sağ kolu olmayan arkadaşlar rapor ve belgeleri varsa yeni terihli yollasınlar..
şimdiden teşekkür ederim.

fevzialgin;

abicim bendenimde sağ kol omuz hizasından yok. ufak dahi olsa kol parçası yok. 5. sayfaya bakarsan İstanbul Şişli Etfal Hastanesi'nden 2. ayda aldığım raporu görürsün buda sana emsal teşkil eder.

tercan kardeş senin mail adresin varsa yazarmısın seninle konu hakkında detaylı yazışalım

Evet arkadaşlar turgut kardeşimin yolladığı rapor bana çok yakın hatta aynı durumdayız başka raporu,hastahane belgesi,ve trafikten alma bir evrakı olan (ehliyet) gibi burada paylaşırsanız çok memnun kalacağız sonuçta hepimiz aynı durumdayız?
Bir birimize yardım etmeliyiz.

turgut kardes ekledim inşallah en kısa zamanda görüşürüz.

diğer arkadaşlardan da rica ediyorum konu hakkında yardımlarını bekliyorum herkesten biz biriz ve beraberiz...

selam edip bey benim sol kol dirsekten daha biraz aşagıdan özürüm var bana sen araba kullanaman dediler vermediler.ben de dedim akşam sabahhem çarpmalı zebze kamyonu kullanıyorum dedim güldüler.bende onlara cevap verdim ama nafile

yeni ötv indirimi kamsamından bilgisi olanlar varmı?

sol kol kaybından dolayı h sınıfı ehliyet aldım yalnız ötv indirimi kamsamından çıkartıldı galiba bilgisi olan varmı..2010 da yapılan düzeltmeyle..

Malesef şu anda sol koldan engelliler ÖTV ve MTV den faydalanamıyor

usta ne tür çalışmalar yaptın, ne tür gelişmeler oldu bilgilendirirmisin. teşekkürler...

arkadaşlar bu konu hakkında bana daha fazla yardımcı olacak kader arkadaşım yokmu??
bana ehliyet fotokopisi ve sağ koldan yakın zamanda rapor alan arkadaşların raporlarının yardımı gerekiyor bu konu hakkında herkesten acil yardım bekliyorum
bazı doktorlara karşılık vermem gerekiyor.
aklınıza kötü birşey gelmesin kardeşlerim bende sizin gibiyim ve ehliyetimi alıp araba almak kullanmak istiyorum artık
bana yardımcı olun...

fevzialgin;

dostum bi aksilik olmassa pazartesi ehliyetin resminide arabaya taktırdığım silecek tertibatınında resmini de koyacağım rapor resimleri mevcut. ama sana şöyle bi tavsiyede bulunabilirim yaşlı doktorlara gitme çok geri kafalı oluyorlar. aynı çileyi ben çok çektim şimdi arabayıda ehliyetide gidip gözlerine sokmak istiyorum. doktora gittiğindede direk resimleri göster '' Hocam daha önceden almış kişilerin raporu, ehliyeti vs. diye '' daha ikna edici olur. hayırlısıyla alırsın hiç endişe etme.

turgut kardeşim çok teşekkür ediyorum sana bana olan ve bizlere olacak yardımlarından dolayı
inşallah dediğin gibi olur ve bende artık bu olaydan alnımın akıyla kurtulurum çünkü bu olay çok sıkıcı bir olay
kime söylesem saçma sapan şeyler söyleyip uğraşmak istemiyorlar neyse senin belgeler sayasinde inşallah kutulucam ben
diğer arkadaşlarada örnek olacam allah'ın izniyle.

Tabi diğer ehliyeti ve raporu olan tüm arkadaşlardan da konu hakkında yardımlarını bekliyorum hafta sonunu ve daima.teşekkürler engelleri kaldırmaya çalışan herkese

NİRVANA81 merhaba senin rapor tarihin nezaman ve ehliyet tarihin??
bana yazarmısın??

evet saygı değer arkadaşlarım ve kardeşlerim şidiye kadar bilgi toplamaya çalıştım ve topladımda sağolsun sitedekiler sayesinde
ama artık muraacat etmek istiyorum ve bir kaç günüm var ve sizlerden son isteğim bana son bir kaç gün içinde evrak ve raporlarınız varsa
bana site yoluyla ulaştırmanız bu sadece benim deil herkesin işine yaramalı
sizlere çok teşekkür ederim abilerim,ablalarım ve kardeşlerim...

yasin benimde sol kol dirsek altı ampute yim g.antep devlet hastanesin den alamadım sen kullanaman dediler başka şehre gittim al sana rapor git ehliyetini al dediler,konya.ya git ordan boş çıkman bu şekil de konyadan alan çok arkadaş var

Üst Alt